--> 

Ελίν Τεχνική: Περιόρισε τις ζημίες, στοχεύει σε μεγάλους πελάτες

Τη διείσδυσή της σε νέες αγορές, όπως στον τομέα των logistics, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ανακαίνισης γραφείων, σχεδιάζει η Ελίν Τεχνική, μία εταιρεία που τα δύο τελευταία χρόνια στρατηγικά αποφάσισε και επένδυσε σε δυναμικό και τεχνογνωσία με κύριο στόχο να αναλαμβάνει έργα άνω των 10.000.000 ευρώ. Ήδη το 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε σημαντικά έργα, όπως η ανακατασκευή σούπερ μάρκετ της Lidl σε διατηρητέο κτίσμα στην Σύρο, η ανακαίνιση των γραφείων της Viva Wallet και η ολοκλήρωση της κατασκευής του πεντάστερου ξενοδοχείου Coral στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ενώ στα 12 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο της Ελίν Τεχνική για το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  •  Έργο για φαρμακαποθήκη της SENEKA Logistics, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ
  • Δεύτερη φάση έργου για τη Brown Hotel στη Λυκούργου, στο κέντρο της Αθήνας, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ
  • Έργο για τη Lidl στην Πλατεία Αττικής, ύψους 0,76 εκατ. ευρώ
  •  Έργο για την ΑΒ Βασιλόπουλος στον Γέρακα, ύψους 0,4 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος τζίρος, βελτιωμένα αποτελέσματα
Το 2022 η Ελίν Τεχνική είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 18,12%, από τα 21,69 εκατ. ευρώ στα 17,76 εκατ., καθώς οι αυξήσεις τιμών στα κατασκευαστικά υλικά, τα μεταφορικά έξοδα και τα καύσιμα οδήγησαν σε γενικότερες καθυστερήσεις στην ανάθεση και έναρξη νέων έργων και προκάλεσαν επιβάρυνση του κατασκευαστικού κόστους, κυρίως στα έργα που είχαν συμβασιοποιηθεί από το 2021 με κλειστά συμβόλαια ως προς το κόστος. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εικόνα αυτή είναι συγκυριακή και αναμένεται να αντιστραφεί μέσα στο 2023, με την προσθήκη νέων έργων με αναθεωρημένα κοστολόγια, αλλά και με συνεργασίες με νέους πελάτες.

Πάντως, τα προ φόρων αποτελέσματα της εταιρείας ήταν βελτιωμένα το 2022 και διαμορφώθηκαν σε ζημίες 585.0000 ευρώ, έναντι ζημιών 1,31 εκατ. το 2021, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 489.000 ευρώ, σε σχέση με ζημίες 1,02 εκατ. το 2021. Παράλληλα, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε σχεδόν στο μισό, στα 2,77 εκατ. ευρώ, έναντι 5,41 εκατ. στο τέλος του 2021. Σημειωτέον ότι η εταιρεία, μέσα στο 2022, για σκοπούς εξυπηρέτησης εργοταξίων της, ίδρυσε τρία νέα γραφεία, δύο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και ένα στην Καλαμάτα, τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Αύξηση κύκλου εργασιών το 2023
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Ελίν Τεχνική εκτιμά ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της για το 2023, ενώ υπάρχει ο σχεδιασμός για τα επόμενα δυο χρόνια, με στοχευμένη προσέγγιση σε νέους μεγάλους πολυεθνικούς πελάτες, οι οποίοι μπορεί να εξασφαλίσουν την περαιτέρω αύξησή του, θέτοντας μια γερή βάση για σημαντική βελτίωση του μικτού περιθωρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή της Τεχνικής Ολυμπιακής στις κατασκευές ακινήτων

Mετά από μακρά διακοπή της δραστηριότητάς της στον κατασκευαστικό τομέα με την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, η Τεχνική Ολυμπιακή αποφάσισε την επιστροφή της στην ενεργό δράση. Πηγές κοντά στον όμιλο αναφέρουν ότι μετά από αρκετά χρόνια που προηγήθηκαν, είναι η πρώτη φορά που η Τεχνική Ολυμπιακή αποφασίζει να κατασκευάζει ακίνητα, αξιοποιώντας την εκκλησιαστική περιουσία και προχωρώντας στην δημιουργία δύο συγκροτημάτων κατοικιών στην Κηφισιά (8 επιμέρους ιδιοκτησίες) καθώς και στη Βουλιαγμένη (4 επιμέρους ιδιοκτησίες). Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η Τεχνική Ολυμπιακή μέσω εταιρείας συμφερόντων της που φέρει την ονομασία Τ.Ο. International Holdings και σε κοινοπραξία 50-50 με την Tarishore Μονοπρόσωπη ΙΚΕ προχωρούν σε έργο κατασκευής στην οδό Αλέκου Παναγούλη στη Βουλιαγμένη, μέσω αντιπαροχής το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 43%. Επίσης η Τ.Ο. Ιnternational Holdings θα κατασκευάσει αυτόνομα και δεύτερο ακίνητο στη συμβολή των οδών Φιλαδελφέως και Μεθώνης στην Κηφισιά και σε αυτή την περίπτωση με το μοντέλο της αντιπαροχής και ποσοστό 50,14% που θα λάβει μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η κοινοπραξία με την εταιρεία του Παύλου Βαρδινογιάννη Ωστόσο η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων για την Τεχνική Ολυμπιακή δεν σταματά εκεί. Σε συνέχεια της πρόσφατης συνεργασίας με εταιρεία συμφερόντων του Παύλου Βαρδινογιάννη οι δύο πλευρές προχώρησαν στην κοινή συμμετοχή τους στην εταιρεία Luxury Life IKE, η οποία αξιοποιεί τουριστικά ακίνητα και λοιπά καταλύματα. Η εταιρεία συμφερόντων του Παύλου Βαρδινογιάννη φέρει την ονομασία SFAXOil Ltd και έχει έδρα την Κύπρο. Στο κάδρο και η ανακατασκευή-ανακαίνιση των ακινήτων της Intrum. Αυτής της κίνησης προηγήθηκε και η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 186 ακινήτων που έχει συμφωνηθεί ότι θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Τεχνικής Ολυμπιακής και προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Intrum, η οποία λειτουργεί ως servicer για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς.

H απόκτηση «κόκκινων» ακινήτων αποτελεί πάγια στρατηγιή της Τεχνικής Ολυμπιακής το τελευταίο διάστημα, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα τα στελέχη της. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, με τις οποίες επικοινώνησε το Build, από τα συγκεκριμένα ακίνητα θα γίνει επιλογή ποια μπορούν να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της Τεχνικής Ολυμπιακής και να αξιοποιηθούν προς μίσθωσης και ποια θα πωληθούν. Σημειώνεται, ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα προβλέπεται επίσης η διενέργεια κατασκευαστικών εργασιών για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποιησή τους κατά το δοκούν. Υπενθυμίζεται, πως το 2020 πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης του κατασκευαστικού κλάδου της Πόρτο Καρράς Α.Ε. και της εισφοράς του στην εγγονή εταιρεία Τ.Ο. Constructions Α.Ε. η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 88,42% από την κατά 100% θυγατρική εταιρεία T.O. International Holding LTD. Η τελευταία ήταν η εταιρεία που πούλησε στον όμιλο Belterra του Ιβάν Σαββίδη την ίδια χρονιά, τις μετοχές που κατείχε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, στην Πόρτο Καρράς Μαρίνα και στην Πόρτο Καρράς Γκολφ με τίμημα 168,88 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έρευνα RE/MAX: Το προφίλ ξένων αγοραστών ακινήτων για το 2022

Δεδομένα για τις κινήσεις ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων για το έτος 2022 δημοσίευσε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς. Τα στοιχεία προέκυψαν από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες ου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς μέσω των γραφείων του δικτύου. Από αυτά, προκύπτει πως ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν τη χώρα μας με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση. Η εταιρεία επισημαίνει, μάλιστα, πως τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, είτε για τουριστικούς λόγους είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Οι εθνικότητες των επενδυτών
Βάσει της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, λοιπόν, το Ισραήλ κατατάσσεται πρώτο στη λίστα με τις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα.
Ακολουθούν οι Κίνα (2η θέση), Γερμανία (3η θέση) Βουλγαρία και Τουρκία. Αγορές, βέβαια, καταγράφηκαν και από άλλες χώρες, με επικρατέστερες την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξάλλου, στη βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από πολίτες προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Στη νότια Ελλάδα, από την άλλη, οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.
Όσον αφορά στο αγοραστικό τοπίο σε Ιόνιο και Κρήτη, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές στο Ιόνιο, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Τέλος, στην Αττική η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ισραήλ στη δεύτερη ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, το Ιράν και η Συρία) και την Τουρκία.

Το ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών
Τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς δείχνουν, ακόμη, πως στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφορά στο ηλικιακό εύρος 41-50 ετών σε ποσοστό 37% και η δεύτερη σε ποσοστό 36% όσους είναι ηλικίας 51- 60 ετών.
Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων οι οποίοι είναι πάνω από 61 χρόνων εκπροσωπούν το 16% του συνόλου, ενώ οι κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100.

Η αξία των ακινήτων
Επιπλέον, σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100 έως 200 χιλιάδων ευρώ (27%).
Όσον αφορά, τώρα, στα πιο ακριβά ακίνητα, αυτά που ήταν αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Οι τύποι των δημοφιλέστερων ακινήτων
Επιπροσθέτως, βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%.
Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8% και τα οικόπεδα το 7%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμώνται ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις στο 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που έλαβαν χώρα.

Σκοπός αγοράς
Τέλος, η έρευνα επισημαίνει πως τα ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και για τους ξένους αγοραστές, με μία στις δύο αγορές ακινήτων να γίνονται με σκοπό την επένδυση (49%).
Η επόμενη κατηγορία που προτιμάται ιδιαίτερα είναι τα ακίνητα με σκοπό την αναψυχή, σε ποσοστό 22%. Ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση, σε ποσοστό 20%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build