--> 

Οι τρεις άξονες για την επόμενη μέρα των υποδομών μετά τη θεομηνία

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε σε υποδομές της χώρας η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel ανέπτυξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για πολύ σημαντικές ζημιές στα οδικά δίκτυα, με έντονες καθιζήσεις του οδοστρώματος έως και πλήρη αποδόμηση της υπόβασης του δρόμου, καθώς και κατολισθήσεις και καταστροφή των πρανών επιχωμάτων και των ορυγμάτων οδών. Επεσήμανε, ακόμα, ότι μεγάλο πλήθος γεφυρών έχει υποστεί σημαντικές βλάβες ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ την ίδια στιγμή έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες σε αποστραγγιστικά δίκτυα και αντιπλημμυρικά έργα και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Δημόσιες κτιριακές υποδομές έχουν υποστεί και αυτές σημαντικές ζημιές.
Κατόπιν, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους πρόκειται να δράσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων:

Πρώτος άξονας
Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών, με την υλοποίηση στοχευμένων τοπικών παρεμβάσεων και μέτρων έκτακτου χαρακτήρα, που θα αποκαταστήσουν την προσβασιμότητα. Σε αυτή τη κατεύθυνση, με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θα συμπεριληφθούν βραχείας αποκατάστασης έργα υποδομών, ύψους 500-600 εκατομμυρίων ευρώ – έργα κυρίως οδικά και σιδηροδρομικά, καθώς και αποκατάσταση γεφυρών. Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η ψήφιση διάταξης με την οποία επιτρέπεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, που έχει συντελεστεί φυσική καταστροφή.

Δεύτερος άξονας
Υλοποίηση νέων έργων, ακόμη και με τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών, υψηλότερης ανθεκτικότητας σε δυσμενέστερες καταστάσεις, ώστε να μετριαστούν στο μέτρο του εφικτού οι μελλοντικοί κίνδυνοι. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα απαιτηθεί η συμβολή ειδικών και επιστημόνων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, θεσμικούς φορείς και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να ενσωματωθεί η κλιματική παράμετρος στην υλοποίηση έργων υποδομών, μεταξύ άλλων και αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης, θα απαιτηθεί η άμεση και αποτελεσματική παρακολούθηση των μελετών και έργων σε όλες τις φάσεις τους, μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Τρίτος άξονας
Ο έλεγχος και η συντήρηση υφιστάμενων έργων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις γέφυρες, που παρότι αντιστοιχούν -κατά μέσο όρο- μόλις στο 2-3% των χιλιομέτρων του οδικού δικτύου, αντιστοιχούν στο 30% περίπου του κόστους κατασκευής. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την έγκριση του Κανονισμού και τη συγκρότηση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών, η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων σε όλες τις γέφυρες με άνοιγμα μήκους άνω των 6 μέτρων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός για αναβάθμιση ΤΕΠ σε Ιωάννινα, Κόρινθο, Αίγιο

Ανοικτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε (και διενεργείται) από το ΤΑΙΠΕΔ, για να ανατεθεί το έργο της αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και αναδιαρρύθμισης τριών τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ισάριθμων γενικών νοσοκομείων (ΓΝ) της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Η τελευταία είναι, εξάλλου, ο κύριος και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Τα ΤΕΠ τα οποία σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ανήκουν, συγκεκριμένα, στο ΓΝ Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», στο ΓΝ Κορίνθου και στη Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου του ΓΝ Ανατολικής Αχαΐας.

Ο διαγωνισμός είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το πρώτο αφορά στο ΤΕΠ του ΓΝ Ιωαννίνων και το δεύτερο στα υπόλοιπα δύο. Το συνολικό κόστος του έργου έχει προσδιοριστεί σε 4.183.965,11 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε η Δευτέρα 23/10/2023 και ώρα 15:00. Αντικείμενο του έργου είναι η ανακαίνιση και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των εγκαταστάσεων των προαναφερθέντων ΤΕΠ, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο των εργασιών επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας των ΤΕΠ, μέσω της προσαρμογής τους στο «πρότυπο ΤΕΠ».
ΤΕΠ ΓΝ Ιωαννίνων «Χατζηκώστα»

Το εν λόγω τμήμα στεγάζεται σε χώρο του ισογείου της β’ επέκτασης, έχει επιφάνεια περίπου 370 τ.μ. και συνυπάρχει με τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, κάποια από τα οποία λειτουργούν στην εφημερία και ως ΤΕΠ. Όλα τα παραπάνω είναι χωροθετημένα διάσπαρτα στο ισόγειο του νοσοκομείου και εξυπηρετούνται από κοινή είσοδο. Στο ίδιο επίπεδο με τα σημερινά ΤΕΠ βρίσκεται ο τρίτος όροφος της νέας δομής του νοσοκομείου «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών», ο οποίος είναι διαμορφωμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος του ως ΤΕΠ του Πολυδύναμου αλλά δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα και συνδέεται με αυτά με κλειστή κλιματιζόμενη μεταλλική γέφυρα.

Για την πλήρη ανάπτυξη των λειτουργιών ενός σύγχρονου ΤΕΠ και την εξυπηρέτηση της διακίνησης των ασθενών από ξεχωριστή είσοδο, είναι αναγκαία η ενοποίησή του με τον τρίτο όροφο της νέας δομής του νοσοκομείου «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών» που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και ο ανασχεδιασμός τους.
ΤΕΠ ΓΝ Κορίνθου

Το ΤΕΠ αυτό στεγάζεται σε χώρο περίπου 550 τ.μ. με σκοπό την εσωτερική του επέκταση κατά 100 τ.μ. στον χώρο των τακτικών ιατρείων ούτως ώστε να είναι 650 τ.μ. περίπου μετά τις εργασίες. Ο χώρος που φιλοξενεί το ΤΕΠ κατασκευάστηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1998, με προδιαγραφές του 1984 από το Υπουργείο Υγείας.
ΤΕΠ ΓΝ Ανατολικής Αχαΐας-Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου

Το συγκεκριμένο ΤΕΠ στεγάζεται στο ημιυπόγειο του κτιρίου Α, με επιφάνεια περίπου 462 τ.μ. Κατασκευάστηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1993, με προδιαγραφές του 1983 από το Υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο κρίνει ότι ο χώρος του ΤΕΠ είναι δυσλειτουργικός, κατακερματισμένος σε μικρούς χώρους, σε απόσταση από το ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται ούτε στις σημερινές ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου ούτε στην πρότυπη μελέτη για την οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΠ που έχει προταθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, τα τελειώματα στις επιφάνειες των χώρων (δάπεδα, οροφές χρωματισμοί, κουφώματα, κλπ), οι υποδομές Η/Μ (παροχές ρεύματος, νερού κλπ) συστήματα αερισμού, κλιματισμού, προσβασιμότητα κλπ, χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας. Με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου και προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του τμήματος, προτείνεται η μεταφορά του στο κτίριο Β, όπου στεγάζεται σήμερα η Διοικητική Υπηρεσία. Το νέο ΤΕΠ θα στεγαστεί σε χώρο περίπου 497 τ.μ., μετά τις εργασίες επέκτασης περίπου 27 τ.μ. Στον χώρο που λειτουργεί σήμερα το ΤΕΠ θα μεταφερθεί η Διοικητική Υπηρεσία. Σημειώνεται, τέλος, πως κάθε τμήμα του διαγωνισμού έχει διαφορετική συνολική προθεσμία εκτέλεσης: το πρώτο τμήμα έχει 16 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και το δεύτερο τμήμα 22 μήνες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Alumil: Διττή εικόνα από την πτώση τιμής στο αλουμίνιο και η ανάπτυξη σε Ασία-Ανατολική Αφρική

Για τη διττή εικόνα που παρουσιάζει η αγορά αλουμινίου κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, η οποία επηρεάζει τον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο κύριος Μυλωνάς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπήρξε σημαντική πτώση στην τιμή της πρώτης ύλης, γεγονός που αφενός επηρεάζει θετικά το cash flow της εταιρείας, αφετέρου όμως προκαλεί σημαντική απομείωση των υψηλών αποθεμάτων που διατηρεί η εταιρεία, τα οποία χάνουν μέρος της αξίας τους. «Σε γενικές γραμμές οι αγορές κινούνται με τον τρόπο που αναμέναμε. Δηλαδή, η Ευρώπη και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και αντίστοιχες αγορές εμφανίζουν συρρίκνωση της κατανάλωσης. Οι υπόλοιπες αγορές δραστηριότητας ωστόσο κινούνται θετικά, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει επηρεαστεί έντονα από τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια, γεγονός που έχει συντείνει καθοριστικά στη μείωση της κατανάλωσης. Ο κατασκευαστικός τομέας στην Ευρώπη -αναλόγως τη χώρα- παρουσιάζει πτώση από 17% έως και 30%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζεται στη Γερμανία και αμέσως μετά ακολουθεί η Γαλλία. Σημαντικά επηρεάζονται και οι βιομηχανίες αλουμινίου δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εξαγωγές τους προς την Κίνα».

Σε επίπεδα 2022 ο τζίρος και ο όγκος εξαμήνου – Μείωση της κερδοφορίας
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Alumil στο πρώτο εξάμηνο, οι πωλήσεις σε αξία κινούνται στα περσινά επίπεδα, ενώ σταθερός είναι και ο όγκος πωλήσεών της. Όπως επισημαίνει ο κύριος Μυλωνάς οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές αντισταθμίζονται από εναλλακτικές αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Αμερική και η Ινδία που κινούνται αρκετά θετικά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Θετική όπως λέει είναι η αποτύπωση τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αίγυπτο. «Ωστόσο θα μας επηρεάσει σε επίπεδο κερδοφορίας η μεγάλη πτώση στην τιμή του μετάλλου, η οποία απομειώνει την αξία των αποθεμάτων μας». Θα θυμίσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η πορεία τιμών στις πρώτες ύλες ήταν έντονα ανοδική, γεγονός που βοήθησε τον όμιλο να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη φετινή περίοδο. Ο επικεφαλής της Alumil εκτιμά, ωστόσο, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αγορές προτεραιότητας
Το βάρος των επενδύσεων για την Alumil το τελευταίο διάστημα έχει πέσει κυρίως σε πάγιες δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτοματισμών και αύξησης της παραγωγικότητας μέσω νέων τεχνολογιών και όχι στην κατασκευή νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων για την ενίσχυση της παραγωγής. Επιπλέον. ο όμιλος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ασία, όπου εντός του 2023 ολοκλήρωσε τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης και γραφείων στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Αναφορικά με το μοντέλο λειτουργίας σε αρκετές από της χώρες παρουσίας της η Alumil διατηρεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης και λειτουργίας, ενώ κατά περίπτωση πραγματοποιεί παραγωγή σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις διέλασης. «Η Ασία αποτελεί αγορά προτεραιότητας για εμάς το επόμενο χρονικό διάστημα, την οποία θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ανατολική Αφρική. Αντιθέτως οι προβλέψεις μας είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη τα επόμενα τρία χρόνια γι’ αυτό και περιορίζουμε την έκθεσή μας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εξαίρεση αποτελούν χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, όπου έχουμε αυξημένες πωλήσεις, δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε υψηλότερου εισοδήματος αγορές με επώνυμα προϊόντα που αποδίδουν καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας. Εξάλλου, αποφασίσαμε να μην επενδύσουμε στην ενίσχυση του capacity εργοστασίων (για παράδειγμα στην Ελλάδα), αλλά να κινηθούμε επιλεκτικά ως προς τους πελάτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, διαθέτοντας προϊόντα στα οποία το brand της εταιρείας μας μπορεί να αποφέρει καλύτερες τιμές και υψηλότερα περιθώρια. Σημαντικός παράγοντας για εμάς είναι να διατηρούμε και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες μας, επενδύοντας στο επώνυμο προϊόν μας και όχι σε προϊόντα φασόν όπως συμβαίνει με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διέλαση αλουμινίου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build