Η επίδραση τιμών και πληθωρισμού εκτόξευσε την ΑΓΕΤ Ηρακλής

Με ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων από 1,5% έως και 14,3% κινήθηκαν τα προϊόντα σκυροδέματος για τον Όμιλο Ηρακλής το 2022, ενώ σε ό,τι αφορά στα αδρανή ο αντίστοιχος όγκος πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε επίπεδο ανάπτυξης από 1,5% έως και 12,3%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2021 ήταν στα επίπεδα του 3,2% έως και 24% για το σκυρόδεμα και 3% έως και 53% για τα αδρανή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, την ίδια στιγμή και ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών πώλησης σκυροδέματος για τον όμιλο, καθώς το 2022 κινήθηκε μεταξύ 1,8% έως και 13,6% και τα αδρανή από 1,6% έως και 9,1%. Ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στις τιμές πώλησης σκυροδέματος για το 2021 ήταν μεταξύ 1,1% και 16,5% και για τα αδρανή μεταξύ 0,7% και 1,8%.

Οι τιμές πώλησης επηρεάστηκαν από παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής που διαμόρφωσαν τους παραπάνω δείκτες. Για τον Όμιλο, ο όγκος πωλήσεων τσιμέντου στην εγχώρια αγορά παρουσίασε αύξηση, συνοδευόμενος και από αύξηση των τιμών. Αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις στερεών καυσίμων και λοιπών προϊόντων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 24%. Ως προς την εξαγωγή τσιμέντου, κινήθηκε το 2022 σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2021.

Η αύξηση τιμών πώλησης στο εξωτερικό ευνοήθηκε και από την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Οι εξαγωγές στερεών καυσίμων ήταν ανοδικές, επηρεασμένες από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 82%. Θα θυμίσουμε, πως τόσο στη διάρκεια του 2021 όσο και στη διάρκεια του 2022 το σύνολο των εταιρειών με δραστηριότητα στον κλάδο σκυροδέματος και αδρανών προέβη σε ανατιμήσεις στα βασικά του προϊόντα, ως αντίδοτο στην έντονα πληθωριστική εικόνα της αγοράς και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ισχυρή άνοδος για το EBITDA
Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της κερδοφορίας, ήτοι τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προς τις πωλήσεις του Ομίλου, η διακύμανση των δεικτών στα προϊόντα σκυροδέματος ήταν μεταξύ 2,4% και 3,6% και στα αδρανή μεταξύ 14,7% και 15,7%. Αντίστοιχα ποσοστά για το 2021 ήταν στα επίπεδα του 1,4% έως και 2,8% για το σκυρόδεμα και 14% έως και 16% για τα αδρανή. Το αποτέλεσμα της ανατίμησης προϊόντων αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, όπου ο κύκλος εργασιών της σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τα 209 εκατομμύρια ευρώ του 2021 έφτασε στα 294 εκατομμύρια ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 40,5%. Σε ό,τι αφορά στο EBITDA της χρήσης, αυξήθηκε επίσης κατά ισχυρό διψήφιο ποσοστό που άγγιξε το 39,6%, φτάνοντας στα 21,1 εκατ. ευρώ πέρυσι από 15,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οι συνολικές επενδύσεις για τον Ηρακλή άγγιξαν στη χρήση του 2022 τα 15 εκατομμύρια ευρώ από 12 εκατομμύρια ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 25%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ξενοδοχεία Διβάνη: Ο υπερδιπλασιασμός του τζίρου και ο ανταγωνισμός των Airbnb

Υπερδιπλάσιο τζίρο παρουσίασε το 2022 ο ξενοδοχειακός όμιλος Διβάνη σε σχέση με το 2021, μια χρονιά η οποία βρισκόταν στη «σκιά» της πανδημίας, καθώς ωφελήθηκε σημαντικά από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, η οποία συνεχίστηκε και φέτος. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Divani Caravel στην Καισαριανή, Divani Apollon Palace & Thalasso και Divani Apollon Suites στο Καβούρι, Divani Palace Acropolis στην Ακρόπολη, Divani Palace Larissa στη Λάρισα, Divani Meteora στα Μετέωρα και Divani Corfu Palace στο Κανόνι Κέρκυρας, έφτασε την περυσινή χρονιά στο ποσό των 59,27 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 24,26 εκατομμύρια που είχε ανέλθει το 2021 (+144%).

Πρόκειται για μία αύξηση, η οποία οδήγησε και σε εκτόξευση της κερδοφορίας προ φόρων στα 23,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι κερδών 7 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Όσον αφορά, τώρα, στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση του ομίλου έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω αύξηση του τζίρου των ξενοδοχείων του, μέσα από την αυξημένη τουριστική κίνηση, τις αυξημένες τιμές πώλησης που εφήρμοσε μετά και τις ανακαινίσεις των ξενοδοχειακών μονάδων της και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Από την άλλη, η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει και την ενεργοποίηση πολλών νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Αττικής, καθώς και τη μεγάλη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (Airbnb), που εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν έστω και βραχυπρόθεσμα και τον όμιλο, κυρίως στα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων του. Με βάση την αύξηση του τουρισμού και την βελτίωση των υπηρεσιών του, ο όμιλος βλέπει για το 2023 αύξηση των αποτελεσμάτων του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε θέση μάχης για το ΣΔΙΤ των 69 εκατ. στο Λασίθι οι 4 υποψήφιοι

Στη δεύτερη φάση περνά και επίσημα ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα-Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού», κόστους 69.316.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Προ ολίγων ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε πρόσκληση στους τέσσερις υποψήφιους οικονομικούς φορείς που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να συμμετάσχουν στον διάλογο επί των τεχνικών, χρηματοοικονομικών και νομικών πτυχών της δημοπρατουμένης σύμβασης σύμπραξης, κατά το Στάδιο Β.Ι της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις υποψήφιοι φορείς (κατά σειρά κατάθεσης των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος) είναι οι εξής:

ΓΕΚ Τέρνα
– Μυτιληναίος-Μεσόγειος ΑΕ
– Θαλής-Άβαξ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ
– Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Η διαδικασία του διαλόγου
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα ερωτήματα και θέματα του διαλόγου που θα τεθούν στους τέσσερις υποψηφίους θα αφορούν ιδίως ζητήματα όπως ο προτεινόμενος βασικός σχεδιασμός του έργου, οι απαιτήσεις λειτουργίας και συντήρησης, οι συμβατικές υποχρεώσεις και η κατανομή κινδύνων μεταξύ του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι προδιαγραφές αποτελέσματος, οι προδιαγραφές κατασκευής, ο μηχανισμός πληρωμών, η χρηματοδοτική δομή και βασικοί όροι χρηματοδότησης, καθώς και άλλα συναφή ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαλόγου οι υποψήφιοι θα καλούνται να καταθέτουν γραπτές απόψεις και παρατηρήσεις επί των εξεταζόμενων παραμέτρων του έργου και να τις παρουσιάζουν σε συνεδρίες με την Επιτροπή Διενέργειας Διαλόγου. Ο διάλογος θα διεξάγεται με κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, ενώ οι επιτόπιες επισκέψεις των υποψηφίων στους χώρους του έργου θα διενεργηθούν συγχρόνως με όλους τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στον διάλογο. Μετά την ολοκλήρωση των κύκλων διαλόγων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως αναθέτουσα αρχή, θα κηρύξει το πέρας του διαλόγου και θα ενημερώσει σχετικά τους υποψηφίους, ενώ θα ακολουθήσει το στάδιο Β.ΙΙ, αυτό της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Τα χαρακτηριστικά του έργου
Η Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαικάστρου της Λαγκάδας και Καρυδίου του Δήμου Σητείας. Το έργο αφορά σε κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής με τα συνοδά της έργα για αρδευόμενη έκταση 2,5 χιλ. στρ. και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαικάστρου. Το Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή των οικισμών Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά και Αγ. Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος, αγωγούς μεταφοράς νερού μήκους 19 χλμ. και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μεικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρ. και καθαρή αρδευόμενη έκταση 8,6 χιλ. στρ. Το έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών: τα 2,5 εκτιμάται ότι θα αφορούν στην κατασκευή και τα επόμενα 22,5 στη λειτουργία του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κυριακίδης: Εξαγόρασε εταιρεία μαρμάρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στην εξαγορά της Whitestone Marble Contractors LLC με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σκοπό την εμπορία μαρμάρου στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος Κυριακίδη, κάνοντας άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά η οποία παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Κίνηση που επί της ουσίας αποβλέπει και στην αντιστάθμιση των απωλειών που έχει υποστεί στην Κίνα, όπου το σύνολο του κλάδου ελληνικού μαρμάρου έχει πληγεί σημαντικά από την εκδήλωση της πανδημίας και ύστερα, χάνοντας σημαντικό μέρος των εσόδων του.

Υπαρκτές συνεχίζουν να είναι, την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις που έχει η μείωση των πωλήσεων για το ελληνικό μάρμαρο στην Κίνα, μία αγορά στην οποία διοχετεύονταν οι μεγαλύτερες ποσότητες της εγχώριας εξόρυξης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από τις επιπτώσεις αυτές δεν μένει ανεπηρέαστη και μία από τις σημαντικότερες σημαντικότερες επιχειρήσεις στο χώρο του μαρμάρου, ο όμιλος Κυριακίδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου για το 2023, θα καταγραφεί μείωση στις πωλήσεις όγκων μαρμάρου. Κάτι που η Κυριακίδης προσβλέπει ότι θα αντισταθμίσει με τα νέα έργα που αναλαμβάνει όπου απαιτείται η τοποθέτηση επεξεργασμένου μαρμάρου.

Σε γενικότερο πλαίσιο, πάντως, ο όμιλος Κυριακίδη αναμένεται ότι φέτος θα είναι κερδοφόρος σε σχέση με το 2022, όπου και παρουσίασε ζημίες κυρίως λόγω της επίδρασης που είχε στα αποτελέσματά του η μείωση των πωλήσεων στην κινεζική αγορά. Ωστόσο σε επίπεδο τζίρου αναμένεται ότι οι επιδόσεις της Κυριακίδης θα είναι επηρεασμένες από τα απόνερα της πανδημία καθώς και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για να αντιληφθούμε τη σχέση και τη σημασία που διατηρεί με την Κίνα ο όμιλος, αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη χώρα έχει θυγατρική εταιρεία με την ονομασία FHL Marbles Hong Kong Limited.

Νέα εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο όμιλος ίδρυσε καινούργια θυγατρική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία Ηλιάνα Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης. Αντικείμενο της εταιρείας αυτής είναι η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) καθώς και από υβριδικούς σταθμούς εγκατεστημένους στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. To αρχικό εταιρικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 50 χιλ. ευρώ εκ των οποίων ποσοστό 20% κατέχεται από την μητρική εταιρεία, ποσοστό 60% κατέχεται από την θυγατρική εταιρεία ΑΕΤΟΣ ΑΒΕΜΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της του εσωτερικού που κατέβαλλαν ήδη τον Μάϊο του 2023 ποσό 30 χιλ. ευρώ, που αναλογεί στην συμμετοχή τους και ποσοστό 20% ανήκει σε λοιπούς μετόχους. Ο όμιλος θα θυμίσουμε ότι το 2022 είχε τζίρο 63 εκατ. ευρώ, μειωμένο σημαντικά σε σχέση με τα 84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, δεχόμενος την επιβάρυνση από την μείωση των πωλήσεών του στην Κίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων του 2021 που ήταν 22 εκατ. ευρώ, να γυρίσουν σε ζημίες 6,17 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΟΤΕ και Globiled αναβαθμίζουν τον οδοφωτισμό του Δήμου Σερρών

Το μεταξύ τους συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης, αυτοματοποίησης και διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμού) στον Δήμο Σερρών υπέγραψαν η δημοτική αρχή (που το είχε δημοπρατήσει) και ο ανάδοχος.
Ο τελευταίος είναι η ένωση των εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ και Globiled Μ. ΕΠΕ, η οποία ήταν και ο μόνος οικονομικός φορέας κατέθεσε προσφορά στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το ποσό που είχε προσφέρει, ανερχόταν σε 7.793.432,35 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Το αντικείμενο του έργου
Το δίκτυο δημοτικού φωτισμού (οδοφωτισμός) του Δήμου Σερρών περιλαμβάνει το δίκτυο φωτισμού οδών και το δίκτυο φωτισμού πλατειών και πεζοδρόμων. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται στο δίκτυο φωτισμού οδών και αφορά φωτιστικά σημεία όπου κατά κανόνα χρησιμοποιούνται λαμπτήρες μεγάλης ισχύος, 150W, 250W και 400W. Στο δίκτυο φωτισμού πλατειών και πεζοδρόμων χρησιμοποιούνται κατά βάση λαμπτήρες ισχύος 23W.

Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας του δικτύου, θα αντικατασταθεί το σύνολο των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων του με νέα φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου. Συνολικά, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει 12.454 φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες. Το έργο περιλαμβάνει, παράλληλα, τη λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου, τηλεδιαχείρισης και ελέγχου ενέργειας, πρώτον, σε επίπεδο κόμβου (pillar) για κατά μέγιστο 8.454 φωτιστικά σώματα/λαμπτήρες στο δίκτυο και, δεύτερον, σε επίπεδο φωτιστικού σώματος για κατ’ ελάχιστο 4 χιλ. φωτιστικά σώματα που θα εγκατασταθούν πιλοτικά σε δρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και θα συνοδεύονται από κατ’ ελάχιστο 4 χιλ. ασύρματους ελεγκτές.

Τέλος, στο αντικείμενο του έργου βρίσκεται και η λειτουργία σύστηματος προληπτικής συντήρησης.
Σημειώνεται, ότι το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ενιαίας πλατφόρμας «έξυπνων» πόλεων, την οποία θα προμηθευτεί η δημοτική αρχή και η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον (κατ’ ελάχιστον) μία εφαρμογή προληπτικής συντήρησης.
Όσο για τα παλαιά και κατεστραμμένα φωτιστικά σώματα, αποξηλώνονται, διαχωρίζονται από τους λαμπτήρες τους και μεταφέρονται σε χώρο που θα υποδείξει η Υπηρεσία προς ανακύκλωση. Οι παλαιοί λαμπτήρες, τόσο αυτοί που θα αντικατασταθούν από φωτιστικά όσο και αυτοί που θα προκύψουν από τα παλαιά φωτιστικά κατόπιν διαχωρισμού, συσκευάζονται και αποθηκεύονται ξεχωριστά, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

Ο ανάδοχος υπεύθυνος για το δίκτυο για 12 χρόνια
Τέλος, οι υπηρεσίες του αναδόχου πρόκειται να παρασχεθούν με τον ακόλουθο τρόπο. Η αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών το πολύ.Κατόπιν, ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και συντήρηση του νέου συστήματος για χρονικό διάστημα 12 χρόνων, μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος από τον Δήμο Σερρών κατόπιν έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού από τον ανεξάρτητο σύμβουλο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build