Επιστροφή Λαυρεντιάδη στην παραγωγή ρητινών της Νεοχημικής

Στην επανασύσταση της παραγωγής ρητινών στο εργοστάσιο που κάποτε διατηρούσε η Νεοχημική στην Αυλίδα Ευβοίας προχωράει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Το εργοστάσιο είχε διακόψει τη λειτουργία του με τον ιδιοκτήτη του, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, να βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών τα προηγούμενα χρόνια για την υπόθεση της Proton Bank αλλά και στην περίπτωση της Νεοχημικής, για τις οποίες συνέχεια αθωώθηκε, έχοντας προσφύγει στη δικαιοσύνη και αφού προηγουμένως -στην περίπτωση της Proton- είχε κριθεί ένοχος για τη απιστία αλλά και για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων του.

Μέρος των εγκαταστάσεων αποκτήθηκε από την κοινοπραξία Megara Resins-Aktas
Να αναφερθεί, ότι ένα μέρος των εγκαταστάσεων της Νεοχημικής είχε εκτεθεί σε πλειστηριασμό και αποκτήθηκαν από την εταιρεία Megara Resins της οικογένειας Φάνη που αποτελεί τον μεταλύτερο παραγωγό ρητινών στην Ελλάδα συστήνοντας την κοινοπραξία AKFA Α.Ε. με την εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, Aktas. Επί της ουσίας, η Megara Resins είχε αποκτήσει το λιμάνι και τους αποθηκευτικούς χώρους του εργοστασίου της πρώην Νεοχημικής, ενώ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει στη διάθεσή του το Build, διατήρησε την παραγωγή και τους αντιδραστήρες που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ρητινών που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία χρωμάτων.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τη Megara Resins που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μοναδικό εγχώριο παίκτη που παράγει ριτίνες για την χρωματοβιομηχανία, σημαντικές ποσότητες εισάγονται από άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόσφατα η εταιρεία που συστήνει ο Λαυρεντιάδης προσέλαβε στέλεχος της Vernilac και επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος είναι ο Σωκράτης Ροκοτάς, παλαιός γνώριμος της αγοράς.

Επαναφορά της παραγωγής λιπασμάτων και απορρυπαντικών
Ας σημειωθεί, ότι ήδη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή λιπασμάτων αλλά και απορρυπαντικών, κάνοντας πλέον ένα ακόμα βήμα με παραγωγική επιστροφή και στη βιομηχανία ρητινών. Θυμίζουμε, πως η Νεοχημική ήταν η εταιρεία, της οποίας είχε αναλάβει να διοικήσει μετά τον θάνατο του πατέρα του, Βασίλη Λαυρεντιάδη, ο γιος του Λαυρέντης, όντας σε νεαρή ηλικία. Το 2012 οι δανείστριες τράπεζες, που ήταν η Εθνική, η Πειραιώς, η Εμπορική, η Ελληνική Τράπεζα, η Γενική, η Millennium και η HSBC, είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για εξαπάτηση για τη χορήγηση δανείων περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η Νεοχημική εισήχθη στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του πτωχευτικού κώδικα, αντιμετωπίζοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιες εταιρείες ανέλαβαν έργο 11 εκατ. σε κέντρα υγείας στην Αττική

Στην εταιρεία Τροπή ΑΕ και σε κοινοπραξία της ίδιας εταιρείας με την Τάλως ΑΤΕ κατακυρώθηκαν τα τρία τμήματα του έργου που αφορά σε ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας Κορωπίου, Λαυρίου, Καπανδριτίου, Καλυβίων, Μαρκοπούλου, Νέας Μάκρης και Σπάτων, στον διαγωνισμό που έτρεξε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της Διοίκησης 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.
Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού, που αφορούσε στα Κέντρα Υγείας Κορωπίου, Λαυρίου, Καπανδριτίου με προϋπολογισμό 4.704.451,76 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών Τροπή ΑΕ-Τάλως ΑΤΕ, στην τιμή των 4.375.140,15 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το δεύτερο τμήμα, που αφορά στα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων με προϋπολογισμό 4.469.148,77 ευρώ πλέον ΦΠΑ, κατακυρώθηκε στην Τροπή ΑΕ, στην τιμή των 3.709.393,47 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το τρίτο τμήμα, το οποίο αφορά στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Μαρκοπούλου με προϋπολογισμό 3.173.350,11 ευρώ πλέον ΦΠΑ, κατακυρώθηκε επίσης στην Τροπή ΑΕ, στην τιμή των 3.014.682,61 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το συνολικό τίμημα για την κατασκευή των κέντρων υγείας και των τριών τμημάτων ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων
Αντικείμενο του έργου είναι η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των προαναφερθέντων Κέντρων Υγείας. Θα γίνουν αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση του κελύφους μέσω κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων και ανακατασκευής και θερμομόνωσης στεγών και δωμάτων.

Προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού και ανακατασκευή των Η/Μ δικτύων. Η κτιριακή λειτουργία των κτιρίων βελτιώνεται περαιτέρω με εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, αντικατάσταση εξοπλισμού, δημιουργία διατάξεων και εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας, κατά περίπτωση. Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build