Ελληνικό Μετρό: Οι προκλήσεις, η μάχη με τον χρόνο στη Θεσσαλονίκη και η εξέλιξη της γραμμής 4

Με μία σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών σε προχωρημένα έργα (λ.χ. το μετρό Θεσσαλονίκης) ή λιγότερο προχωρημένα έργα (λ.χ. η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας) βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες κυλούν με αρκετά εντατικούς ρυθμούς πλέον, καθώς η διοίκηση της Ελληνικό Μετρό έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωσή τους και την παράδοση του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο προγραμματισμός προβλέπει σε αυτή την περίπτωση την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ τα συνεργεία κατασκευής κινούνται με ταχείς ρυθμούς ούτως ώστε να επιτευχθεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα. Όπως πληροφορείται το Build, τα στελέχη της διοίκησης της Ελληνικό Μετρό πραγματοποιούν διαδοχικές επισκέψεις για επίβλεψη των κατασκευαζόμενων σταθμών στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, μέσα στον Αύγουστο τοποθετήθηκε και το στέγαστρο που θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Αγία Σοφία» επί της λεωφόρου Εγνατίας.

Μάχη με τον χρόνο για τη Θεσσαλονίκη
Εκκρεμότητα αποτελεί για την Ελληνικό Μετρό να προχωρήσει το αρχαιολογικό έργο για την ανάδειξη και επανατοποθέτηση των ευρημάτων που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες εκσκαφής στους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης. Προς αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται απρόσκοπτα εκτός από τις εργασίες κατασκευής και οι αρχαιολογικές εργασίες που αφορούν στην ανάδειξη των ευρημάτων υπό επίβλεψη των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση οι δοκιμές των συρμών έχουν ξεκινήσει, γεγονός που σηματοδοτεί τον προχωρημένο -πλέον- βαθμό ετοιμότητας, σε ένα έργο που έχει υποπέσει κατά το παρελθόν σε σειρά καθυστερήσεων και αναθεώρησης του πλάνου εκτέλεσης. Ωστόσο, πηγές με γνώση του θέματος δεν παύουν να είναι επιφυλακτικές ως προς τον ακριβή χρόνο παράδοσης του έργου, χωρίς να αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί τελικά στις αρχές του 2024.

Σε σχέση με τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, όπου η ΕΡΕΤΒΟ έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες για 15 σταθμούς, πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη του έργου αναφέρουν ότι αυτό εκτελείται κανονικά με όλες τις σχετικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τέτοιας μορφής έργα, δεδομένου ότι εμπλέκονται αρκετοί και διαφορετικοί φορείς σε αυτά όπως δήμοι, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Φυσικό Αέριο, γεγονός που κατά περίπτωση δύναται να προσθέσει επιπλέον χρόνο στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και παράδοσης. Η ΕΡΕΤΒΟ από την πλευρά της έχει ήδη παραδώσει το Κολωνάκι και έχουν περάσει στα χέρια του κύριου εργολάβου (Άβαξ), η Ακαδημία, τα Δικαστήρια και το Γαλάτσι, ενώ εκκρεμούν άλλοι 11 σταθμοί ως προς την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών. Στασιμότητα ωστόσο παρουσιάζεται σε Εξάρχεια και Ριζάρη, όπου στην πρώτη περίπτωση θυμίζουμε ότι έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και άλλους πολίτες για την κατασκευή του σταθμού στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Εν αναμονή για τα έργα στο πάρκο Ριζάρη
Σε ό,τι αφορά στο πάρκο Ριζάρη, όπου ήταν επίσης προγραμματισμένη η εκτέλεση έργων, προς το παρόν έχουν παγώσει, με το ίδρυμα του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εναντίον της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. επικαλούμενο την ενδεχόμενη υποβάθμιση του πάρκου λόγω των έργων. Υπενθυμίζεται, πως το ίδρυμα Πατέρα πραγματοποίησε χορηγία 300 χιλ. ευρώ για την αναμόρφωση της εικόνας του πάρκου και τη φύτευση περίπου 10 στρ. πρασίνου επί συνολικής έκτασης 15 στρ. Αυτή τη στιγμή όπως πληροφορούμαστε, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα καθότι αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και την τύχη του συγκεκριμένου έργου. Σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ, αυτές εξελίσσονται κανονικά και αναμένεται ότι έως το τέλος του 2023 θα παραδοθούν αρκετοί ακόμα σταθμοί στον κύριο ανάδοχο προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή της γραμμής 4.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πλατεία Θεάτρου: Νέα σύμβαση φέρνει η ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τις εργασίες ανάπλασης στην πλατεία Θεάτρου η αποκάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων κατά τις εκσκαφικές εργασίες, οδηγώντας σε νέα σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, με επιπρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης & Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αθηναίων, οι εκσκαφικές εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 και έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, που αφορούν σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτιριακού συγκροτήματος, αρκετά εκτεταμένου.

Από την ανασκαφική έρευνα στην πλατεία Θεάτρου αποκαλύφθηκαν τα δάπεδα των χώρων που καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτό σε καλή κατάσταση, μαρτυρώντας τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αποκάλυψη των έως τώρα αρχαιολογικών ευρημάτων αποτελεί το 40% της περιοχής επέμβασης. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι λόγω της απρόσμενης αρχαιολογικής ανακάλυψης η μελέτη του τεχνικού έργου πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο προϋπολογισμός των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών θα μπορούσε να καλυφθεί από τον αρχικό προϋπολογισμό, που όμως εν τέλει αποδεικνύεται ανεπαρκής. Κάτι το οποίο ήταν απρόβλεπτο, όπως υποστηρίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατό να γνωρίζει την έκταση, την ποιότητα και τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που επρόκειτο να αποκαλυφθούν στην περιοχή.

Υποστηρικτικές εργασίες
Σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων ενημερώθηκε και κλήθηκε να αποφασίσει για το θέμα, εγκρίνοντας την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς χρήση του ΕΣΗΔΗΣ για το νέο έργο «Υποστηρικτικές εργασίες για σωστικές ανασκαφές στην περιοχή της πλατείας Θεάτρου», προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, με τον ανάδοχο των εργασιών, που είναι η εταιρεία Δομοκράτ και, όπως κρίθηκε, είναι ο μοναδικός οικονομικός φορέας που θα μπορεί να εκτελέσει το έργο. Κι αυτό γιατί στη σύμβαση που έχουν υπογράψει ο δήμος Αθηναίων και η Δομοκράτ αναφέρεται ρητά ότι ο ανάδοχος διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των εργοταξιακών εγκαταστάσεων και είναι αδύνατο να εγκατασταθεί σε αυτά έτερος ανάδοχος. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα διεξαχθεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ενώπιον της τριμελούς Επιτροπής Διενέργειας της Διαπραγμάτευσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός 27 εκατ. ευρώ για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ στη Δυτική Αττική

Ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση ενός μεγάλης σημασίας αλλά και πολυδάπανου έργου προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ειδικότερα, ο ΕΔΣΝΑ σχεδιάζει να λειτουργήσει εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής μονάδα για την επεξεργασία αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Από τη διαχρονική λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει διαπιστωθεί ότι ένα από τα πιο σπουδαία προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει είναι η αποστολή τέτοιου είδους αποβλήτων, τα οποία, σημειωτέον, αντιπροσωπεύουν το 25%-30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία. Το αντικείμενο της σύμβασης, λοιπόν, αφορά στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της προαναφερθείσας μονάδας, η οποία θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει εντός του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ σε οριοθετημένο τμήμα συνολικής έκτασης 82.613 τμ, που βρίσκεται νότια της ΜΕΣ ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.

Στα 27 εκατ. ευρώ η αξία της σύμβασης
Η μονάδα θα κατασκευαστεί με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου, ο οποίος, παράλληλα, με δική του ευθύνη, μέριμνα και έξοδα, θα διενεργεί το σύνολο των αναγκαίων ενεργειών για τη λειτουργία και συντήρηση της εγκατάστασης. Εξάλλου, η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε δέκα χρόνια από την επομένη της υπογραφής της. Προβλέπεται, ωστόσο, η δυνατότητα ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης στην περίπτωση που δικαιολογείται από τις ανάγκες της αναθέτουσας αρχής και για χρονικό διάστημα έως επιπλέον δέκα έτη. Όσο για την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, ανέρχεται στο ποσό των 27.075.000 ευρώ (δίχως ΦΠΑ). Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του δικαιώματος προαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 27.075.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης είναι 54.150.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Οι ενδιαφερόμενοι έχουν έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:00 για να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές.

Η δυναμικότητα της μονάδας
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις θα έχει δυνατότητα παραλαβής 2 χιλιάδων τόνων τέτοιων αποβλήτων την ημέρα, ενώ θα διαθέτει εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού 415kw και δυναμικότητα παραγωγής τελικών ορυκτών προϊόντων κατ’ εκτίμηση 800 τόνων ανά ημέρα.

Ο ΕΔΣΝΑ έχει συντάξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία θα υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή και θα τη θέσει υπ’ όψη των διαγωνιζόμενων οικονομικών φορέων (οι προσφορές των οποίων οφείλουν να συμμορφώνονται με την εν λόγω μελέτη). Η σύμβαση θα συναφθεί μετά την έγκριση της ΑΕΠΟ. Σε περίπτωση που ανακύψουν τροποποιήσεις ο ανάδοχος θα υποχρεούται να τις λάβει υπ’ όψη κατά την εκτέλεση του έργου. Τέλος, η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της κατασκευής και αδειοδότησης της λειτουργίας του έργου εκτιμάται στους οκτώ μήνες από την έναρξη της σύμβασης και τον σχεδιασμό του έργου που θα είναι σε συμφωνία με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build