Ηγήτωρ ΑΤΕ: Προσωρινός ανάδοχος με… ανατροπή για την ανάπλαση του Αβλέμωνα στα Κύθηρα

Περιπετειώδη εξέλιξη είχε ο διαγωνισμός για τη συνολική ανάπλαση του οικισμού Αβλέμωνα στα Κύθηρα, εκτιμώμενης αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ (με ΦΠΑ), με τις τέσσερις από τις πέντε προσφορές που κατατέθηκαν να απορρίπτονται και τον τρίτο κατά σειρά μειοδοσίας υποψήφιο να αναδεικνύεται ως προσωρινός ανάδοχος.

Ειδικότερα, στον διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι, που κατετάγησαν κατά σειρά μειοδοσίας ως εξής:
1. Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ (ποσοστό έκπτωσης 8,42%)
2. ΑΙΡΚΑΜ ΑΤΕ (ποσοστό έκπτωσης 5,43%)
3. Ηγήτωρ ΑΤΕ (ποσοστό έκπτωσης 2%)
4. Άκων – Κόρυμβος ΑΕ (ποσοστό έκπτωσης 1%)
5. Χωροτεχνική ΑΤΕ (ποσοστό έκπτωσης 0,83%).

Ωστόσο, από τον έλεγχο των υποβληθέντων πιστοποιητικών ISO στον οποίο προχώρησε η Επιτροπή Διαγωνισμού, διαπιστώθηκε ότι το πιστοποιητικό ΙSO 9001,στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ 1439:2013, διαθέτει μόνο ο οικονομικός φορέας Ηγήτωρ ΑΤΕ, κι έτσι η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κυθήρων την απόρριψη των προσφορών των υπολοίπων τεσσάρων οικονομικών φορέων και την κήρυξη της Ηγήτωρ ΑΤΕ ως προσωρινού μειοδότη με μέση έκπτωση 2%, μία εισήγηση που ενέκρινε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του οικισμού Αβλέμωνα Κυθήρων, με διαμόρφωση χώρων περιπάτου και ανάπαυσης, με σκοπό την διαμόρφωση ενός λειτουργικού δημόσιου χώρου και την αναβάθμιση του οικισμού. Οι προβλεπόμενες εργασίες ανάπλασης αφορούν σε διαμόρφωση ζωνών κίνησης πεζών, διαμόρφωση κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωση σημείων ανάπαυσης με πέργκολες, φύτευση, μπάρες διακοπής κυκλοφορίας, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και συστημάτων υπόγειων κάδων με σύστημα μηχανισμού ανύψωσης, τοποθέτηση σταθμών ασφάλισης δίκυκλων – μπάρες ποδηλάτων, υποδομές Ηλεκτροφωτισμού και υποδομές διαχείρισης δικτύου ύδρευσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νάξος: Περαιτέρω ανάπτυξη του real estate εκτιμούν οι επαγγελματίες

Τις θετικές τους προβλέψεις για το μέλλον του real estate στη Νάξο κατέθεσαν, μιλώντας στο Build, επαγγελματίες του κλάδου. Όπως τονίζουν, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων ολοένα και μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, με τον τουρισμό να έχει προσφέρει πολύ σημαντική ώθηση και την οικοδομική δραστηριότητα να αυξάνεται σταθερά κάθε έτος.
Προσθέτουν, ωστόσο, πως, για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, η ζήτηση είναι μεγάλη εν αντιθέσει με την προσφορά, κάτι που δημιουργεί αύξηση των τιμών.

«Τα ηνία η εξοχική κατοικία»
«Η Νάξος παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλα τα είδη ακινήτων», τονίζει ο Κώστας Συμεώνογλου, υπεύθυνος του μεσιτικού γραφείου Symeonoglou Naxos Real Estate, συμπληρώνοντας: «Το ενδιαφέρον αυτό αφορά σε εξοχικές μονοκατοικίες κατά κύριο λόγο (που μάλιστα έχουν και υψηλό προϋπολογισμό κατασκευής), σε διαμερίσματα τα οποία αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου project, καθώς επίσης και σε κατοικίες στα χωριά που χρήζουν ανακαίνισης (και είναι μια επιλογή που κερδίζει έδαφος λόγω της συγκρατημένης τιμής σε σχέση με τα νεόκτιστα). Γενικά, έχουμε ζήτηση και ενδιαφερόμενους αγοραστές-επενδυτές για οποιοδήποτε ακίνητο διατίθεται προς πώληση στο νησί. Ανάλογα με το budget και τις προτεραιότητες που έχει ο αγοραστής θα του προταθεί το κατάλληλο ακίνητο. Σε γενικές γραμμές, η Νάξος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την εποχή του COVID-19 παρουσίασε μια έκρηξη ενδιαφέροντος».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του μεσιτικού γραφείου Real Naxos, Ιωάννης Καλαβρός, επιβεβαιώνει πως «η εξοχική κατοικία είναι το ακίνητο που κυριαρχεί στο real estate της Νάξου. Οι κατοικίες αυτές προορίζονται για μεικτή χρήση: είτε θα χρησιμοποιούνται για να έρχονται οι αγοραστές για 20 μέρες ή έναν μήνα κάθε χρόνο είτε για να τις ενοικιάζουν, όχι τόσο για το δικό τους κέρδος όσο για να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης ή άλλα έξοδά τους. Συνήθως, οι αγοραστές επιθυμούν μία μονοκατοικία από 70 έως το πολύ 130 τ.μ., με 2-3 υπνοδωμάτια και, ει δυνατόν, πισίνα, καθώς, από όσα αναφέρουν, αυτή βοηθά πολύ στο κομμάτι της ενοικίασης. Υπάρχουν, βέβαια και αγοραστές που θα αγοράσουν ένα αγροτεμάχιο για να κτίσουν μία βίλα 250 τ.μ., όμως δεν είναι ο κανόνας».

«Μεγάλη και η ζήτηση για ξενοδοχεία»
Σχετικά, τώρα, με τις υπόλοιπες κατηγορίες κτιρίων που αναγείρονται ή παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρουν στη Νάξο, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγροτεμάχια για κτίσιμο ξενοδοχείων. «Τώρα, με τον αναπτυξιακό νόμο, θα δούμε έκρηξη στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα υψηλής ποιότητας», επισημαίνει ο κ. Συμεώνογλου και προσθέτει: «Καταγράφεται, ακόμη, ένα μεγάλο κύμα Ευρωπαίων συνταξιούχων, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε ένα ακίνητο στο οποίο προορίζουν να ξοδεύουν το καλοκαιρινό εξάμηνο του κάθε χρόνου». Επιπλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχει και η τάση οι ενδιαφερόμενοι «να αγοράζουν ένα αγροτεμάχιο ή ένα οικόπεδο, να δημιουργούν εκεί τρία σπίτια και να τα νοικιάζουν ως ισάριθμες αυτόνομες κατοικίες», λέει ο κ. Καλαβρός, για να συμπληρώσει κατόπιν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, «τα επόμενα χρόνια θεωρώ θα γίνουν μερικές ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες στη Νάξο (και έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες αγορές αγροτεμαχίων), αλλά έως εκεί».

«Αυξάνεται κάθε χρόνο η οικοδομική δραστηριότητα»
Το σπουδαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για ακίνητα στη Νάξο έχει επιφέρει, παράλληλα και αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί τα τελευταία χρόνια, με κατασκευές να ξεπηδούν σε όλη του την επιφάνεια. Λέει ο κ. Καλαβρός: «Από το 2008 μέχρι το 2015 η οικοδομική δραστηριότητα μάλλον δεν ήταν άξια αναφοράς, αλλά από το 2016 και έπειτα η τάση είναι αυξητική. Έκτοτε, κάθε χρονιά καταγράφεται αύξηση περίπου 20%-30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο κύριος μοχλός πίσω από αυτήν την αύξηση είναι, βέβαια, ο τουρισμός, αλλά έχουν δοθεί και κάποια κίνητρα που ήταν βασικά για την κίνηση της κατασκευής, όπως η απαλλαγή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των νέων οικοδομών».

«Η Νάξος είναι ένα μεγάλο νησί, έχει… άπλα, δεν συνωστιζόμαστε στο αστικό κέντρο. Υπάρχουν πολλές περιοχές αδόμητες και πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις», εξηγεί ο κ. Συμεώνογλου. Επισημαίνει, όμως, πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα υποδομών. Οι πύλες εισόδου της Νάξου (λιμάνι και αεροδρόμιο) δεν επαρκούν. Έτσι, η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές ανεβαίνουν και δεν είναι ανταγωνιστικές, οπότε το κόστος για τους επισκέπτες και τους επενδυτές είναι δυσβάσταχτο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, γιατί ίσως φθάσουμε σε ένα σημείο που θα υπερβούμε την φέρουσα ικανότητα και αυτό θα επιφέρει αρκετά προβλήματα σε κατοίκους και επενδυτές (όπως βλέπουμε να συμβαίνει τώρα και σε άλλα ελληνικά νησιά)».

«Αυξημένες οι τιμές»
Πάντως, λόγω συγκεκριμένων εξελίξεων και συγκυριών αλλά και επειδή η προσφορά δεν καλύπτει κατά περιπτώσεις τη ζήτηση στο real estate της Νάξου, οι τιμές έχουν πράγματι ανεβεί στο νησί.
Για τις τιμές οποιουδήποτε νέου ακινήτου προς πώληση στη Νάξο, ο κ. Καλαβρός αποκαλύπτει: «Με τα δεδομένα στον χώρο της κατασκευής αυτή τη στιγμή και την αύξηση των τιμών των δομικών υλικών (σίδερο, μπετόν, τούβλο, κ.ά.), το κόστος του κτισίματος έχει ανεβεί, με τις τιμές να υπερβαίνουν τις 4 χιλ. ευρώ το τετραγωνικό μέτρο». Ακόμη, έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των ενοικίων επίσης λόγω της μικρής προσφοράς ακινήτων, ειδικότερα για μακροχρόνια μίσθωση. «Αυτή τη στιγμή», λέει ο κ. Συμεώνογλου, «ένα καλό τριάρι διαμέρισμα μπορεί να κοστίζει ακόμα και 1.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Ζήτηση ναι, προσφορά όχι, για γραφεία και καταστήματα»
Όσον αφορά, τώρα, σε δύο άλλα σημαντικά ακίνητα που πρωταγωνιστούν στο real estate, τα γραφεία και τα διαμερίσματα, «υπάρχει και για αυτά σημαντική ζήτηση, ειδικά μετά την εποχή του COVID-19 που βγήκαμε από τη μεγάλη ανασφάλεια, ενώ η ζήτηση αφορά κυρίως στην πρωτεύουσα της Νάξου, τη Χώρα», αναφέρει ο κ. Συμεώνογλου.
Υπάρχει, όμως, το εξής πρόβλημα: η έλλειψη προσφοράς. Εξηγεί ο κ. Συμεώνογλου: «Το πολεοδομικό σχέδιο της Χώρας έχει να επεκταθεί πάρα πολλά χρόνια, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των επαγγελματικών ακινήτων που διατίθενται έχει παραμείνει ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί αύξηση των τιμών και μεγάλη ζήτηση χωρίς να επαρκεί η προσφορά. Τα επαγγελματικά ακίνητα είναι συγκεκριμένα».

«Συγκροτήματα διαμερισμάτων ή γραφείων στη Χώρα της Νάξου δεν υπάρχουν. Δεν είναι στην αγορά», προσθέτει ο κ. Καλαβρός. «Δεν υπάρχει καν ένας κατασκευαστής που να έχει ξεκινήσει να κτίζει, διότι στη Χώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα για να κτιστούν. Δεν υπάρχουν οικόπεδα προς πώληση και ό,τι βγαίνει προς πώληση είναι πολύ ακριβό. Οι επαγγελματίες δεν ασχολούνται καθόλου με το κομμάτι αυτό».
Επίσης, σχετικά με έναν άλλον μεγάλης σημασίας τύπο ακινήτου, τις βίλες, ο κ. Καλαβρός υπογραμμίζει πως ναι μεν αυξάνονται στη Νάξο, αλλά δεν είναι ακόμα ο κανόνας: «Μεγάλες βίλες, δηλαδή σπίτια των 200 τετραγωνικών μέτρων, είναι λίγα στο νησί. Συνήθως, σε ένα χωράφι, οι ενδιαφερόμενοι κτίζουν τρία σπίτια των 115-120 τετραγωνικών μέτρων που προσομοιάζουν σε βίλα. Δεν υπάρχει, πάντως, στη Νάξο η βίλα που συναντά κανείς στην Πάρο ή στη Μύκονο».

«Περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια»

Ποια είναι, λοιπόν, η πρόβλεψη των επαγγελματιών για το real estate της Νάξου τα επόμενα χρόνια;

Αναφέρει ο κ. Συμεώνογλου: «Επειδή η κατάσταση παγκοσμίως έχει μια ρευστότητα, υπάρχει σίγουρα μια ανασφάλεια. Η πρόβλεψή μου, ωστόσο, είναι θετική. Ο τουρισμός έχει γίνει αγαθό πρώτης ανάγκης, αυτό μας δείχνει η τουριστική κίνηση. Πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Δεν έχει κορεστεί το real estate στη Νάξο». Από την πλευρά του, ο κ. Καλαβρός, λέει: «Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχει αρκετό μέλλον στο κομμάτι του real estate για την επόμενη δεκαετία στο νησί μας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως το 90% των τοπικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, κλπ, ανήκει σε Ναξιώτες».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Παράταση στον διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

Παράταση διάρκειας ενάμιση μήνα περίπου δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδου, στον διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο.Ειδικότερα, ενώ η αρχική προθεσμία για την υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξέπνεε στις 4 Σεπτεμβρίου, με την απόφαση του κ. Κατσαφάδου η προθεσμία αυτή παρατείνεται για τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 13:00. Είχαν προηγηθεί αιτήματα παράτασης που υπέβαλαν ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς, καθώς και σχετική εισήγηση από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι η διενεργούσα αρχή του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει συνολικά 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων η καθεμία, κτίριο μεταγωγών, γενική και ψυχιατρική κλινική, σχολικό συγκρότημα, βιβλιοθήκη και χώρους λατρείας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 χρόνια (τα τέσσερα από αυτά αφορούν στην κατασκευή και τα υπόλοιπα 26 στη συντήρηση), ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στο ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή 50 εκατομμυρίων ευρώ του Δημοσίου, ή, εναλλακτικά στα 700 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τη συμβολή του Δημοσίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πάτρα: Ξανά στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την ανάπλαση Λαδόπουλου

Στην επαναπροκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα μήνα μετά τη ματαίωση της προηγούμενης διαδικασίας λόγω της συμμετοχής ενός μόνο υποψηφίου.Ειδικότερα, στις 25 Ιουλίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε να μην εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε μόνο ένας υποψήφιος: η Άκτωρ Παραχωρήσεις. Η επιτροπή του διαγωνισμού είχε σημειώσει πως η υποψηφιότητα της Άκτωρ Παραχωρήσεις πληρούσε μεν τα κριτήρια για την προεπιλογή της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτήν του ανταγωνιστικού διαλόγου, όμως κάλεσε την αναθέτουσα αρχή να εξετάσει την πλήρωση των όρων της σχετικής διακήρυξης ως προς τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, δεδομένης της ύπαρξης ενός και μόνο υποψηφίου, και την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού κατά την υλοποίηση του διαγωνισμού δημοπράτησης. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η επαναδημοπράτηση του έργου, για την εξασφάλιση ανταγωνισμού και τη διεύρυνση του ανταγωνιστικού διαλόγου στην διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την επίτευξη του βέλτιστου σχεδιασμού του συμβατικού αντικειμένου πριν την υποβολή των τελικών προσφορών.Σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (8/8) εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξης για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, με την ελπίδα ότι αυτήν τη φορά θα υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Ακίνητο-τοπόσημο με 44 κτίρια
Το ακίνητο του πρώην Εργοστασίου
Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, αποτελεί σημαντικό τοπόσημο για την Πάτρα λόγω της ιστορίας του, της θέσης του στον αστικό ιστό και των προοπτικών ανάπτυξης και αξιοποίησης που παρουσιάζει.Στο ακίνητο υπάρχουν 44 κτίρια που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της χαρτοποιίας (σε τμήμα των οποίων στεγάζονται σήμερα υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων) και προσωρινό λυόμενο θέατρο (που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα). Η ανακατασκευή, ανάπλαση και συντήρηση του ακινήτου στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην απόδοση στην κοινή χρήση χώρων πολιτισμού, παιδείας και αναψυχής, καθώς και χώρων πρασίνου.Ο γενικός στόχος της ανάπτυξης του έργου αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοιχτού πάρκου, θα καλύπτει τις αυξημένες κοινωφελείς ανάγκες της πόλης και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνει η πρωτοπορία της πόλης στην τεχνολογία με τελικό στόχο το ακίνητο να αποτελέσει ένα ζωντανό υπερτοπικό τοπόσημο σύνδεσης της παράδοσης και της σύγχρονης οικονομίας, το οποίο θα συμβολίζει μια μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.Το συνολικό κόστος του έργου είναι 67.333.512 ευρώ (με ΦΠΑ), με χρηματοδότηση 42.333.512 ευρώ από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης και 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επιτείνεται η κρίση του γερμανικού κατασκευαστικού κλάδου

Ολοένα και χειροτερεύει η κρίση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου.Το γεγονός επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το Γραφείο, μελέτη του Ινστιτούτου Ifo (Μόναχο) σύμφωνα με την οποία το 40% των ερωτώμενων κατασκευαστικών εταιρειών αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα λόγω μειωμένων παραγγελιών (στοιχεία Ιουλίου 2023 – έναντι 34% τον Ιούνιο 2023 και 10% τον περασμένο Ιούλιο), καθώς και στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία κατά το πρώτο μισό του 2023 ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε σε ποσοστό 27% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
«Ένας ανέφικτος στόχος»
Παράλληλα, σύμφωνα με το IfO,
θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος των 400 χιλ. νέων οικιστικών μονάδων ανά έτος που είχε θέσει η Υπουργός Στέγασης/Αστικής Ανάπτυξης/Κατασκευών, Klara Geywitz, για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (ιδίως στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα).Όπως εκτιμά το IfO, έως το 2025 δεν θα καταστεί εφικτό να κατασκευάζονται περισσότερα από 200 χιλ. διαμερίσματα ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Geywitz αναζητά λύσεις για την τόνωση του κλάδου και την, κατά το δυνατό, αντιστροφή της κατάστασης.
Οι αιτίες της κρίσης
Σύμφωνα το Γραφείο, δύο είναι οι
κυριότερες αιτίες της κρίσης: η ανοδική πορεία των επιτοκίων, που επηρεάζουν τα στεγαστικά δάνεια και η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών.Λαμβάνοντας τα δεδομένα αυτά υπόψη και με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, η κ. Geywitz πέτυχε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με τίτλο «Νόμος για τις Αναπτυξιακές Ευκαιρίες» (Wachstumschancengesetz),
ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις
για τις κατασκευαστικές εταιρείες, συγκεκριμένα αυξημένες δυνατότητες φθίνουσας απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μπορούν να αποσβένουν έως και το 48% της αρχική δαπάνης εντός της πρώτης 8ετίας. Ωστόσο, λόγω των αντιρρήσεων που διατύπωσε η Υπουργός Οικογένειας, L. Paus σε σχέση με τον Wachstumschancengesetz, στο πλαίσιο της διαμάχης της με τον Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος, C. Lindner, το νομοσχέδιο δεν υιοθετήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου (16/8).Η μη υιοθέτηση του Wachstumschancengesetz καθυστερεί και την εφαρμογή μέτρων, όπως η ανωτέρω ενισχυμένη φθίνουσα φορολογική απόσβεση.
Η κρίσιμη συνεδρίαση στο Meseberg
Το Γραφείο σημειώνει, επιπλέον, πως
όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου στο Meseberg (Βρανδεμβούργο), οπότε εκτιμάται ότι με αμοιβαίους ενδοκυβερνητικούς συμβιβασμούς θα εγκριθεί το νομοσχέδιο. Επιπλέον, σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Geywitz ουσιαστικά προανήγγειλε την αναστολή εφαρμογής του αυστηρότερου πλαισίου για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και, συγκεκριμένα, του προτύπου EH40, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2025.
Οι προτάσεις των άλλων κομμάτων
Τέλος, η οξύτητα του προβλήματος έχει
κινητοποιήσει και τα δύο ελάσσονα συγκυβερνώντα κόμματα (Πράσινοι, FDP), που έχουν διατυπώσει και τις δικές τους προτάσεις. Οι Πράσινοι προτείνουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ για την υπέρβαση της κρίσης και τη συνολική ποιοτική/ενεργειακή αναβάθμιση του κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας. Επίσης, ζητούν το «επενδυτικό πριμ» που προβλέφθηκε στον Wachstumschancengesetz για τη στήριξη των καινοτόμων τεχνολογιών να επεκταθεί και σε επενδύσεις ακινήτων.Ως προς τη χρηματοδότηση του επενδυτικού τους προγράμματος, οι Πράσινοι προτείνουν να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης. Ωστόσο, το FDP απορρίπτει κατηγορηματικά την εν λόγω ανακατανομή κονδυλίων, καθώς τη θεωρεί παράνομη.Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με στόχο ο συντελεστής να είναι έως και μηδενικός όταν η αγορά ακινήτου στοχεύει στην ιδιοκατοίκηση.