Κατοικίες πολυτελείας: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε τη Μύκονο

Market report για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2023 στην κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας δημοσίευσε το γραφείο luxury real estate, Greece Sotheby’s International Realty. Βάσει των στοιχείων, η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπερνά για πρώτη φορά τη Μύκονο στη ζήτηση, ενώ η δυναμική των συναλλαγών ναι μεν παραμένει αλλά με πολύ επιλεκτικούς πλέον αγοραστές.

Η ζήτηση παραμένει υψηλή
Το Greece Sotheby’s International Realty αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κινήθηκαν ανοδικά τα αιτήματα ζήτησης και οι επιτόπιες υποδείξεις ακινήτων, με τον σχετικό δείκτη, ωστόσο, να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στο 12,2%, έναντι 13% στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρήσης. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, πρώτον, στους απαιτητικούς αγοραστές, που εμφανίζονται πλέον πιο αυστηροί στα κριτήριά τους και, δεύτερον, στην υποχώρηση του αποθέματος σπιτιών «πρώτης γραμμής», ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων (beachfront) πολυτελών κατοικιών. Επίσης, το ποσοστό «κλεισίματος» βελτιώθηκε ελαφρά στο πρώτο εξάμηνο του 2023: το 8,6% των υποδείξεων κατέληξαν σε συμβόλαιο (έναντι 7,2% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι).

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα σε τροχιά ανόδου
Σε επίπεδο ζήτησης, η Κέρκυρα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων, αλλά, για πρώτη φορά, η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο, σημειώνοντας αύξηση στα αιτήματα ζήτησης κατά 25,8%.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Η εικόνα σε εννέα αγορές της Μεσογείου
Το Greece Sotheby’s International Realty δημοσίευσε στοιχεία για τη συμπεριφορά των ατόμων υψηλής καθαρής θέσης (High Net Worth Individuals, HNWI) από εννέα γραφεία του στη Μεσόγειο. Στις περισσότερες από αυτές τις αγορές, το ενδιαφέρον των εν λόγω ατόμων για πολυτελείς κατοικίες παραμένει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά όπου παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία σε Πορτογαλία, Ισπανία και Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση. Σε ερώτηση για τη μελλοντική ζήτηση κατοικιών πολυτελείας από HNWI, η πλειοψηφία των γραφείων υπήρξε αισιόδοξη, με αυτά των Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μαυροβουνίου, Ιταλίας, Ελλάδας, Αιγύπτου και Κροατίας να περιμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος των αγοραστών. Τα γραφεία Κύπρου και Κυανής Ακτής αναμένουν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Η δυναμική των επιμέρους αγορών
Υπάρχει, τέλος, εμφανές ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα από ευρωπαϊκές χώρες. Λ.χ., Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων (leads) σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Κύπρου. Η Γαλλία δείχνει ενδιαφέρον για Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης συμμετέχουν στη ζήτηση σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο, ενώ οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα η Τσεχία και η Σλοβακία, εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις αγορές της Αδριατικής (Κροατία, Μαυροβούνιο).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build