Στον «αέρα» διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ

Προχωρά το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Διδυμοτείχου, μετά και την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεσή του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι συνολικού κόστους 8.828.800 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία που θα έχει ο ανάδοχός του για να το ολοκληρώσει έχει οριστεί σε 650 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Πάντως, η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει κατά την υπογραφή του συμφωνητικού, μεταγενέστερο χρόνο έναρξης των προθεσμιών της σύμβασης. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι έχουν έως την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 και ώρα 11:00 για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Τα προβλήματα του κτίσματος
Το Τέμενος Βαγιαζήτ είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα. Το κτίσιμό του ξεκίνησε στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α’ και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Α’ (1402-1421). Το τέμενος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1420. Καλύπτει έκταση σχεδόν ενός στρέμματος. Επίσης, η ξύλινη στέγη του ήταν μια ογκώδης πυραμιδοειδής κατασκευή καλυμμένη με μολύβι, που έφερε τρουλωτή ξύλινη ψευδοροφή στο εσωτερικό της, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά ξύλινα ιστορικά μνημεία στον κόσμο.

Κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 22/3/2017 καταστράφηκε ολικά ο ξύλινος φορέας και η επιστέγαση του Τεμένους. Επίσης, οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την απομείωση της φέρουσας ικανότητας των δομικών στοιχείων (λίθων, οπτόπλινθων και συνδετικών κονιαμάτων) των τοιχοποιιών (εξωτερικών τοίχων πεσσών και κυρίως του μιναρέ) με διάφορους τρόπους. Επίσης, ο μιναρές στην υφιστάμενη κατάστασή του και στο πλήρες ύψος του των 22 μέτρων παρουσιάζει πολύ μεγάλες εκκεντρότητες, ενώ η βάση του είναι κατακερματισμένη λόγω της φωτιάς και παρουσιάζει σοβαρότατη επικινδυνότητα.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Οι επεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν στη συνολική αποκατάσταση του μνημείου με τον μιναρέ του (δομική και αρχιτεκτονική) στην τελευταία φάση πριν την πυρκαγιά (αρχές 20ού αιώνα) και, κυρίως, στην ανακατασκευή του συνόλου της περίτεχνης στέγης του (ξύλινου φορέα και της επιστέγασής της), με κριτήριο την προστασία του μνημείου και την αναγνώριση της δομικής ιστορίας του. Περιλαμβάνουν, μεταξύ αρκετών άλλων, εκσκαφή θεμελίων και τάφρων παρουσία αρχαιολόγου, καθαίρεση νεότερων στοιχείων κατασκευών από άοπλο και οπλισμένο σκυρόδεμα, προσεκτική αφαίρεση ξύλινων ή σιδερένιων κουφωμάτων, αποδόμηση τμημάτων μιναρέ και καταγραφή, καταβίβαση και αναδόμησή του μετά του συνόλου των δακτυλίων ενίσχυσης, ανακατασκευή φέροντος οργανισμού στέγης, τρούλου, τυμπάνων, τόξων και επίπεδης οροφής, επικάλυψη στέγης με φύλλα μολύβδου, ανακατασκευή φεγγιτών από τεχνητό λίθο, επένδυση με λιθοδομή όψεων αναβαθμών και εξωτερικών κλιμάκων και επιστρώσεις εξωτερικών πλακοστρώσεων με λίθινες πλάκες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

The Grid: Ξεκινά μέσα στο 2023 η δεύτερη φάση κατασκευής

Βάσει χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του The Grid, του νέου συγκροτήματος κτιρίων γραφείων που θα δημιουργήσουν η Noval Properties και η Brook Lane Capital στο Μαρούσι, επί των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, στο πρώην ακίνητο της Kodak. Όπως αναφέρεται στην ετήσια χρηματοοικονομική πληροφόρηση της εταιρείας The Grid, την οποία έχουν ιδρύσει από κοινού οι δύο εταιρείες με ποσοστό 50% η καθεμιά, στις αρχές του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση των εργασιών εκσκαφών και αντιστηρίξεων και πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του εργολάβου στο πρώην ακίνητο της Kodak. Οι σχετικές εργασίες είναι σε εξέλιξη, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους και εντός του 2023 θα ακολουθήσει η έναρξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής, η οποία αφορά στην δημιουργία τεσσάρων κτιρίων γραφείων τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο LEED.

Τροποποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησης
Παράλληλα, η The Grid ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την τροποποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησής της, η οποία περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της. Η τροποποίηση της χρηματοδότησης της εταιρείας γίνεται στο πλαίσιο αφενός της οριστικοποίησης του σχεδιασμού προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου, σε συνέχεια της οριστικής μελέτης, και αφετέρου της εισαγωγής στο χρηματοδοτικό σχήμα το Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 η The Grid εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ονομαστικής αξίας έως 146,8 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση των ομολογιών της σειράς Α, ποσού 20 εκατ. ευρώ περίπου, μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει η απόκτηση του πρώην κτιρίου της Kodak (η οποία στοίχισε συνολικά 28,6 εκατ. ευρώ).
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανερχόταν στο ποσό των 19,7 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2023 η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, και πλέον το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 21,35 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα «μεταμορφώσουν» τις παλιές εγκαταστάσεις της Kodak
Επικεφαλής του σχεδιασμού για το εγχείρημα της Noval και της Brook Lane έχει αναλάβει το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, που μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει επίσης το master plan για το έργο της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στην ομάδα σχεδιασμού του έργου συμμετέχουν επίσης το αρχιτεκτονικό γραφείο YAP Architects (Yorgos Andreadis and Partners), η εταιρεία μελετών τεχνικών έργων ΟΜΕΤΕ AE, το γραφείο μελετών «INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί-Γαλάνης Κωνσταντίνος & Σία ΕΕ», η εταιρεία DENCO Στατικές Μελέτες, το αρχιτεκτονικό γραφείο Greenways, ο Architectural Lighting Designer Θάνος Ντανίλοφ, η εταιρεία ακουστικών μελετών, εφαρμογών και μετρήσεων Acou, η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών περιβάλλοντος ENVECO και η διεπιστημονική ομάδα συμβούλων βιωσιμότητας DCarbon.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιες ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στο οικιστικό συγκρότημα Wonder Lofts στην Αμερική

Στην ολοκλήρωση ενός απαιτητικού κτιριακού έργου προχώρησε η Hellenic Aluminum Company of America (HALCOA), τρία χρόνια μετά την ανάθεσή του. Στο οικιστικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Αμερική με την ονομασία Wonder Lofts, συμμετείχαν σημαντικές επιχειρήσεις στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, των υαλοπινάκων και των πορτών βιομηχανικής χρήσης, οι οποίες παρείχαν τα προϊόντα τους για την υλοποίηση της συγκεκριμένης κατασκευής.

Όλη η μηχανική, η κατασκευή, η αποστολή των προϊόντων και το 70% της εγκατάστασης έπρεπε να συντονιστούν και να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις εργασίες που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει το project είχαν πραγματοποιηθεί online ή μέσω τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ωκεανού. Όπως μάλιστα σημειώνει σχετικά ο επικεφαλής της HALCOA, το υψηλών προδιαγραφών έργο ήταν εξαιρετικά απαιτητικό και προκλητικό, με την πρόσθετη δυσκολία του κεντρικού κτιρίου αυτού του έργου να είναι μια ιστορική κατασκευή ενός αρτοποιείου που χρονολογείται γύρω στο 1909, πάνω στην οποία έπρεπε να σχεδιάσει η HALCOA, ο μηχανικός, οι κατασκευάστες και να εγκατασταθούν τα πιστά αντίγραφα παραθύρων της βιομηχανικής κατασκευής των αρχών του 1900.

Τα προϊόντα που εγκαταστάθηκαν στο κτίριο
Η ομάδα μηχανικών και ειδικών του κλάδου παρήγαγε και εγκατέστησε περίπου 1.000 δομές παραθύρων, τοίχων παραθύρων και υαλοπινάκων, που καλύπτουν συνολική επιφάνεια υαλοπινάκων πρόσοψης 3.300 τ.μ. σε 110 διαφορετικές τυπολογίες. Πολλά από αυτά έχουν κατασκευαστεί για κάθε συγκεκριμένο άνοιγμα του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου.
Η HALCOA επίσης σχεδίασε, παρήγαγε και εγκατέστησε 1.000 μέτρα γυάλινων κιγκλιδωμάτων που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 1.100 τ.μ., καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 2.300 τ.μ. περίφραξης αλουμινίου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως στέγη, πισίνα, βεράντες και ιδιωτικά μπαλκόνια και 6 πλήρως αυτόματες γκαραζόπορτες βαρέως τύπου. Όλα αυτά τα προϊόντα φορτώθηκαν σε 25 κοντέινερ 40 HC και το συνολικό βάρος αυτής της παραγωγής ήταν σχεδόν 200 τόνοι. Για τη συγκεκριμένη κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των ΕΤΕΜ, Aluminco, Metalskin, VASGLASS, Ergomatic (παρέδωσε πολύσπαστες γκαραζόπορτες για τα γκαράζ), Biorol. Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν και προϊόντα της FG Glass Industries. Συνεργάτης για της HALCOA για την κατασκευή του έργου ήταν η ALKAT Δαμανάκη, παρέχοντας την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία που διαθέτει για την υλοποίησή του.

Το συγκρότημα Wonder Lofts
Το οικιστικό συγκρότημα Wonder Lofts ήρθε να επαναπροσδιορίσει μια ιστορική τοποθεσία. Στο κτίριο γίνεται συνδυασμός βιομηχανικής και πολυτελούς σχεδίασης και αποτελείται από έναν σημαντικό αριθμό κατοικιών. Το κτίριο σε σχήμα U στην οδό Κλίντον 720, που συνήθως αναφέρεται ως «Το κτίριο του Wonder Bread» από τους ντόπιους, ήταν η αρχική εταιρεία της αρτοποιίας John Schmalz & Sons Model Bakery. Ιδρύθηκε το 1865 από Γερμανούς μετανάστες και έγιναν τοπικά διάσημοι για το Jersey Cream Malt Bread που παρέδιδαν στους πελάτες τους με άλογο και καρότσι. Το ακίνητο στη σημερινή του μορφή ενσωματώνει στοιχεία της αρχικής πρόσοψης, καπνοδόχου και πύργου νερού, αντλώντας επιρροές από τη βιομηχανική προέλευσή του. Το κτίριο έχει πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED Gold και περιλαμβάνει 119 θέσεις στάθμευσης. Οι condominiums που διαθέτει σε στυλ σοφίτας δύο έως πέντε υπνοδωματίων στο πρώην εργοστάσιο, κυμαίνονται σε μέγεθος από 1.200 έως 2.700 τ.μ. και περιλαμβάνουν πάνω από 14.000 τ.μ. εσωτερικών και εξωτερικών ανέσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build