Ένωση εταιρειών θα εκτελέσει εργασίες ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο Φυλής

Έγινε γνωστός ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει επεμβάσεις πολυεπίπεδης και ολοκληρωμένης αναβάθμισης και αναζωογόνησης στο ιστορικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Φυλής του Δήμου Φυλής.
Η οικονομική επιτροπή του Δήμου κατακύρωσε τον ανοικτό αυτόν διαγωνισμό στην ένωση την οποία συναποτελούν οι εταιρείες «Ηγήτωρ ΑΤΕ» και «Πανέλλα Ζηνοβία και Συνεργάτες ΕΕ», η οποία είχε προσφέρει το ποσό των 9.666.221,60 ευρώ (με ΦΠΑ). Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανερχόταν σε 9.786.204 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Ποια είναι τα έργα που θα υλοποιηθούν
Οι εργασίες ανάπλασης που προβλέπονται θα εκτελεστούν, εκτός από το ιστορικό κέντρο της ΔΕ Φυλής και σε επιλεγμένες οδούς, με στόχο τη λειτουργική, περιβαλλοντική και αισθητική βελτίωση της περιοχής παρέμβασης και μαζί την αύξηση της επισκεψιμότητας και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της αστικής κινητικότητας και των χαρακτηριστικών του ιστορικού κέντρου.

Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει διαμόρφωση οδών και πεζοδρομίων στη Λεωφόρο Φυλής, στις οδούς Θρασύλλου και Θρασυβούλου, στους ενδιάμεσους δρόμους από την οδό Φυλής έως την οδό Μπιζανίου και από τη Λεωφόρο Φυλής έως την οδό Ηρακλείτου. Στις διαμορφώσεις συμπεριλαμβάνονται ανασχεδιασμός του ανωτέρω οδικού δικτύου με έμφαση στην πεζή μετακίνηση και στην προσβασιμότητα, επανασχεδιασμός των πεζοδρομίων και διαμόρφωση ελεύθερης ζώνης για την κυκλοφορία πεζών, διαδρόμων για κυκλοφορία τυφλών (οδεύσεις τυφλών) και προσβάσιμων διαβάσεων για παιδικά και αναπηρικά αμαξίδια, τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων με τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων αστικού φωτισμού κατά μήκος των υπό ανάπλαση δρόμων, ανάδειξη της εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου στην οδό Φιλικής εταιρείας και Σουλίου, αναβάθμιση του αστικού πρασίνου με αρδευτικό σύστημα και τηλεέλεγχο, εφαρμογές smart city («έξυπνες» διαβάσεις και παγκάκια, φωτιζόμενα εύκαμπτα κολωνάκια) και, τέλος, τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων με αισθητήρες πλήρωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το χαρτοφυλάκιο των 108 εκατομμυρίων και η πώληση των γραφείων στο Κολωνάκι

Σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται δύο όροφοι γραφείων συνολικής επιφάνειας 550 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται στην καρδιά του Κολωνακίου και συγκεκριμένα επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ.
Πρόκειται για ένα ακίνητο που ανήκει στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και ήδη τρέχει η σχετική διαδικασία από την Cushman & Wakefield Proprius με σκοπό τη συγκέντρωση ενδιαφέροντος, έχοντας έως και αυτή τη στιγμή προσελκύσει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό ακίνητο έχει επιφάνεια 555 τετραγωνικά μέτρα (ο κάθε όροφος έχει επιφάνεια 278 τ.μ.) και αυτή τη στιγμή μισθώνεται στα 14.430 ευρώ τον μήνα. Η τιμή έναρξης για την πώλησή του είναι τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ και το κλείσιμο της σχετικής διαδικασίας είναι προγραμματισμένο για τις 28 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος και οι δύο όροφοι είναι μισθωμένοι. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, το ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων στη διάθεσή του μεταξύ των οποίων αυτό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 38. Η εύλογη αξία του συγκεκριμένου ακινήτου στο τέλος του 2022 ήταν στα επίπεδα των 3,31 εκατομμυρίων ευρώ.

Να τονιστεί, ότι η εύλογη αξία για το σύνολο των 10 ακινήτων που έχει στη διάθεσή του στο Ίδρυμα, ανερχόταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς στα 108,19 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το κτίριο της Βασιλίσσης Αμαλίας 20, το οποίο προς το παρόν στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Eurobank. Η εύλογη αξία του συγκεκριμένου ακινήτου στο τέλος του 2022 ανερχόταν στα 72,53 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα κτίριο από το οποίο θα αποχωρήσει η τράπεζα τον Ιανουάριο του 2024, καθότι πρόκειται να μεταφερθεί στο ιδιόκτητο κτίριο απέναντι από την πλατεία Παλαιάς Βουλής, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, το οποίο έχει σχεδιάσει το γραφείο Τομπάζη και θα είναι ένα πιστοποιημένο βιοκλιματικό κτίριο κατά τo πρότυπo LEED.

Το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο ακινήτων
Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει το Ίδρυμα είναι αυτό στην οδό Παραδείσου 2 με εύλογη αξία 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά 13 με εύλογη αξία 5,05 εκατομμύρια ευρώ, στην οδό Αλκέτου 5 με αξία 5,2 εκατομμύρια ευρώ, στη Βασιλίσσης Σοφίας 23Α με αξία 7,59 εκατομμυρίων ευρώ, στην Αθηνάς 81 με αξία 2,22 εκατ. ευρώ, στη Λέσβου 15 με αξία 654 χιλ. ευρώ, στην Υψηλάντου 27 με αξία 664 χιλ. ευρώ και στην Ούλωφ Πάλμε 24 με αξία 2,27 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη ανέρχεται στα 3.610 ευρώ. Τέλος, για το ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού 41 και Πετμεζά 13, ας σημειωθεί πως έχει γραφτεί προσημείωση στο βιβλίο υποθηκών του Δήμου Αθηναίων, υπέρ της Alpha Bank, για ποσό 3,37 εκατ. ευρώ ως εξασφάλιση υπέρ της θυγατρικής εταιρείας Λαϊκή Ανώνυμη Εταιρεία Οργάνωσης Επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε αδράνεια και τελεί υπό εκκαθάριση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πέφτουν οι τιμές κατοικιών στην ΕΕ, συνεχίζουν ανοδικά τα ενοίκια

Συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η πτωτική τάση που είχε καταγραφεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 στις τιμές κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ αντίθετα τα ενοίκια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022, όταν και πάλι είχαν υποχωρήσει κατά 1,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 0,8%. Από την άλλη, τα ενοίκια το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022, ενώ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αύξηση έφτασε το +2,9%.

Επιταχύνθηκε η άνοδος των ενοικίων
Σημειώνεται ότι οι τροχιές που ακολουθούν τα τελευταία έντεκα χρόνια οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια στην ΕΕ είναι αρκετά διαφορετικές: την ώρα που τα ενοίκια καταγράφουν μία σταθερή άνοδο που φαίνεται να επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές των κατοικιών είναι πιο ευμετάβλητες. Από το 2011 έως το 2013 κατέγραψαν απότομη πτώση, το 2013 και το 2014 παρέμειναν στάσιμες και στις αρχές του 2015 άρχισαν να αναπτύσσονται απότομα, ξεπερνώντας σε ρυθμό ανάπτυξης τα ενοίκια. Ωστόσο, τα τελευταία δύο τρίμηνα έχουν αντιστρέψει αυτήν την ανοδική τάση των τιμών κατοικιών.

Σε ποιες χώρες έχουν αυξηθεί περισσότερο οι τιμές
Βλέποντας διαχρονικά τις τάσεις από το 2010 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2023, διαπιστώνει κανείς ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε 24 χώρες της ΕΕ οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί και σε 26 χώρες τα ενοίκια έχουν αυξηθεί. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και στις δύο κατηγορίες (-14% οι τιμές των κατοικιών, -22% τα ενοίκια), λόγω της παρατεταμένης κρίσης που έπληξε βαριά και τον κλάδο των ακινήτων (σημειωτέον ότι για την Ελλάδα τα στοιχεία αφορούν στο σύνολο του 2022 και όχι στο πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία). Πτωτικά έχουν κινηθεί επίσης οι τιμές των κατοικιών σε Ιταλία (-9%) και Κύπρο (-2%), επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν καταγραφεί σε Εσθονία (+200%), Ουγγαρία (+180%), Λιθουανία (+146%), Λετονία (+132%), Λουξεμβούργο (+126%), Τσεχία (+123%) και Αυστρία (+122%). Όσον αφορά στα ενοίκια, αυτά έχουν αυξηθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς σε Εσθονία (+212%) και Λιθουανία (+165%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build