Mapei Hellas: Πώς αύξησε τζίρο και μεικτά κέρδη κατά 30% εν μέσω κρίσης

Αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 31,15% και του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 31,20% πέτυχε το 2022 η Mapei Hellas, παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων. Η ανοδική πορεία, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οφείλεται κυρίως στην εμπέδωση εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό, στην ποιότητα των προϊόντων της Mapei, αλλά και σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα ιδιωτικά έργα από τους ήδη υπάρχοντες πελάτες της.

Η στρατηγική της Mapei Hellas, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς, συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων τη στήριξη της πελατειακής της βάσης, εφαρμόζοντας μία ήπια πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική με κύριο στόχο τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των δραστηριοτήτων της. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 29,22 εκατ. ευρώ (2021: 22,28 εκατ.), ενώ τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 9,39 εκατ. ευρώ, από τα 7,15 εκατ. του 2021. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 1,50 εκατ. ευρώ, έναντι 768.986,76 ευρώ το 2021 (+94,75%), ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 1,07 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 568.314,85 ευρώ το 2021 (+89,02%).

Νέες επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ
Σημειωτέον ότι τo 2022 η Mapei Hellas έθεσε σε εφαρμογή επενδυτικό έργο το οποίο περιλαμβάνει μία νέα μονάδα παραγωγής κονιαμάτων και την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής, με τη συνολική αξία των νέων επενδύσεων να ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα καλυφθεί με εισφορά των μετόχων ύψους 4 εκατ. ευρώ, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και 3 εκατ. ευρώ με τραπεζικό δανεισμό. Για τη νέα μονάδα κονιαμάτων η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στον Αναπτυξιακό Νόμο και η συνολική επιχορήγηση με μορφή φορολογικής απαλλαγής που της εγκρίθηκε ανέρχεται σε 1.081.634,25 ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε εντός του 2023 στρατηγικής σημασίας επένδυση μονάδας θραύσης ανθρακικού ασβεστίου συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, μία επένδυση που ενισχύει τη θέση της στον κλάδο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας την αυτονομία και τη διαπραγματευτική της δύναμη. Παράλληλα, σε ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, από το 2022 λειτουργεί ως υποκατάστημα ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στη Θεσσαλονίκη.

Αισιοδοξία για το 2023
Για το 2023, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι διατηρούνται οι ισχυρές προοπτικές. Οι διαφαινόμενες προοπτικές του κλάδου των κατασκευών χαρακτηρίζονται ως αρκετά ευοίωνες, ενώ ο συνδυασμός της ανάγκης για έργα υποδομής στη χώρα, της αναμενόμενης ανάπτυξης και των επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό και του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας οικοδομικών υλικών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σταδιακά επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της αγοράς με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trade Estates: Τι συμβαίνει με τις κεντρικές αποθήκες του Κωτσόβολου στην Ελευσίνα

Aπρόσκοπτα προχωράει η επένδυση του ομίλου Φουρλή για την δημιουργία του νέου logistics center στην Ελευσίνα, όπου έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ το 50% της εταιρείας Rets A.E. όπου ανήκε εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ το υπόλοιπο 50% παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τσιγαρίδη (Rets). Το προηγούμενο διάστημα ωστόσο είχε έρθει στο προσκήνιο μία συζήτηση που αφορούσε στο κατά πόσο το υπογεγραμμένο προσύμφωνο με την Κωτσόβολος, η οποία είναι η εταιρεία που έχει συμφωνήσει για τη μίσθωση της έκτασης, θα προχωρήσει κανονικά στην αξιοποίησή του. Ο λόγος που δημιουργήθηκε το κλίμα αμφιβολίας, ήταν διότι πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόθεση πώλησης του Κωτσόβολου από τον βρετανικό όμιλο Curry’s στον οποίο ανήκει η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build, παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Κωτσόβολος θα υλοποιήσει κανονικά το πλάνο που έχει καταρτίσει και επομένως θα προχωρήσει κανονικά στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, όπου σε πρώτη φάση η αλυσίδα λιανικής πρόκειται να δαπανήσει από πλευράς της ποσό 9,4 εκατομμυρίων ευρώ για τους αυτοματισμούς στη νέα αποθήκη, ως μέρος του συνολικού πλάνου επενδύσεων ύψους 19,4 εκατομμυρίων ευρώ για το οικονονικό έτος 2023/2024 που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της επένδυσης από πλευράς της Κωτσόβολος θα αφορά στην τοποθέτηση αυτοματισμών στις νέες αποθήκες για τη διαλογή των μικρών προϊόντων αλλά και την προσθήκη του λογισμικού. Η επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της Κωτσόβολος θα είναι 55.000 μέτρα και εντός του φετινού καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες. Υπολογίζεται ότι ένα μέρος των νέων κεντρικών εγκαταστάσεων της αλυσίδας λιανικής θα είναι έτοιμο προς χρήση για τη διαχείριση των μικρών συσκευών, στις αρχές του 2024.

Συνεπένδυση με την Rets του Τσιγαρίδη
Θα θυμίσουμε ότι το ποσό που κατέβαλε η Trade Estates για την απόκτηση του 50% της Rets και εν προκειμένω της ιδιοκτησίας στην Ελευσίνα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανήλθε συνολικά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, με βάση την τελευταία αποτίμηση της συμμετοχής της θυγατρικής του ομίλου Φουρλή στην Rets Α.Ε, η αξία της ανήλθε στα 2,74 εκατ. ευρώ.
Ο Παναγιώτης Τσιγαρίδης, είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν ένα φιλόδοξο project με την ονομασία West Plaza. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, ωστόσο η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο επιχειρηματίας είχε επενδύσει για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της εταιρείας του LC Development. Μεταξύ των καταστημάτων που αρχικά στέγαζε το εμπορικό κέντρο ήταν οι Benetton, Sprider, Βάρδας, Μαρινόπουλος (στη συνέχεια Σκλαβενίτης), Alex Pack, Διάφανο, Jumbo και αρκετές ακόμη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Spitogatos: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών για αγορά/ενοικίαση κατοικίας

Τις τάσεις των τιμών της αγοράς ανέλυσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το Spitogatos Insights, με βάση τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos, που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών. Βάσει της έκθεσης, κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στο προαναφερθέν διάστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), στα προάστια Θεσσαλονίκης (+17%) και στα νότια προάστια Αττικής (+15%). Όσον αφορά, δε, στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών, μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκαν στα προάστια Θεσσαλονίκης (+8%), στα νότια προάστια Αττικής (+7%) και στα βόρεια προάστια της Αττικής (+7%).

Τα δεδομένα για τον νομό Αττικής
Σχετικά με τον νομό Αττικής, η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρυσι είναι το Ίλιον (δυτικά προάστια) με αύξηση +32%, η Αγία Παρασκευή (βόρεια προάστια) με αύξηση +27%, η περιοχή Ζωγράφου (νότια προάστια) με αύξηση +26% και η Καλλιθέα (νότια προάστια) με αύξηση +23%.
Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.250 ευρώ/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.266 ευρώ/τ.μ. και το Κερατσίνι (προάστια Πειραιά) στα 1.333 ευρώ/τ.μ. Από την άλλη, στην ενοικίαση κατοικιών, κάποιες από τις πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι οι Αχαρνές (δυτικά προάστια) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4 ευρώ/τ.μ. και ο Κορυδαλλός (προάστια Πειραιά) με 6,8 ευρώ/τ.μ.

Τα δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, τώρα, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Χαριλάου (+32%) και Φάληρο-Ιπποκράτειο (+29%).
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Θέρμη (+26%), Καλαμαριά (+13%) και Κέντρο Θεσσαλονίκης (+11%).

«Είναι γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλή, ώστε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Η εγχώρια ζήτηση από την άλλη βαίνει αυξανόμενη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, πυροδοτούμενη επιπλέον από προγράμματα όπως το “Σπίτι μου”, ενώ η διεθνής ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το 18% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του δικτύου μας (από 15% πέρσι), ενώ είναι αυξημένη και σε απόλυτα νούμερα πάνω από 40%. Ο συνδυασμός αυτός της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πιέζει προς τα πάνω της τιμές. Το ράλι συνεχίζεται», δηλώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build