Κωτσόβολος: Το +12% του 2022-23 και ο… χρησμός του ισχυρού άνδρα της Currys

Αυξημένος κατά 12,1% ήταν κατά το οικονομικό έτος 2022-23 ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας καταστημάτων Κωτσόβολος σε σχέση με το 2021-22, φτάνοντας τα 733 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία. Τα λειτουργικά κέρδη της Κωτσόβολος διαμορφώθηκαν κατά τη χρήση 2022-23 στα 20,7 εκατ. ευρώ, από 25,2 εκατ. το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Tα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις για το οικονομικό έτος 2022-23 έφτασαν τα 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 13,3 εκατ. το 2021-2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82,8 εκατ. ευρώ, έναντι 59,4 εκατ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.

Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, ενίσχυσε τα μερίδιά της στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, συνεχίζοντας εντατικά τις επενδύσεις της, όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτων της. Συγκεκριμένα, άνοιξε τρία νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα ακόμα στην Κύπρο -το τρίτο κατά σειρά-, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης. Παράλληλα, ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα με επενδύσεις σε ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, αλλά και τη μετάβαση αυτών, στο Microsoft Azure cloud.

«Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή, δεν θα την πουλήσουμε»
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο μητρικός όμιλος της Κωτσόβολος, Currys, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε φάση στρατηγικής αναθεώρησης της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα, εξετάζοντας την πώληση της ελληνικής επιχείρησης. Μία πώληση που, όπως δείχνουν και οι οικονομικές επιδόσεις της Κωτσόβολος για το 2022-23, δε σχετίζεται με κάποια δυσαρέσκεια του βρετανικού ομίλου για αυτές τις επιδόσεις, αλλά απεναντίας σχετίζεται με την επιθυμία του ομίλου Currys να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της θυγατρικής του και να αντλήσει σημαντική ρευστότητα, πουλώντας ένα περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στο peak της αξίας του.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Currys, Άλεξ Μπάλντοκ, στη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου έκανε μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική αναφορά στην περίπτωση της Κωτσόβολος: «Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά μας. Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή για την Κωτσόβολος, θα την κρατήσουμε». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Currys ναι μεν είναι πρόθυμη να αποχωριστεί την πιο δυναμική θυγατρική της εταιρεία, όμως αν οι προσφορές που θα λάβει από υποψήφιους επενδυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα προτιμήσει να τη διατηρήσει στους κόλπους της, επωφελούμενη μακροπρόθεσμα από τις ισχυρές προοπτικές της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μετά το Sani Resort, επένδυση σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο ετοιμάζει η οικογένεια Ζησιάδη

Την επαναφορά της στον ξενοδοχειακό τομέα ετοιμάζει η οικογένεια Ζησιάδη, μετά την αποεπένδυση και την πώληση της συμμετοχή της στο Σάνη Α.Ε. που διατηρούσε τα γνωστά ξενοδοχεία στη Χαλκιδική πριν από μερικά χρόνια, όπου συμμετείχε μετοχικά μαζί με τον γνωστό επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη. Όπως αναφέρει σχετικά με τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει εκ νέου η οικογένεια στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Ζησιάδης, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο περιθώριο της έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων, εσωρούχων και μαγιώ, MED στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Apex Συμμετοχική, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ζησιάδη με δραστηριότητα και στον κατασκευαστικό τομέα θα προχωρήσει στη δημιουργία μίας νέας ξενοδοχειακής μονάδας, έχοντας αποκτήσει ενιαία έκταση σε περιοχή της Ελλάδας. «Η οικογένεια Ζησιάδη αργά ή γρήγορα θα κάνει και πάλι ένα resort. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω περισσότερα σχετικά με την τοποθεσία όπου θα δημιουργηθεί η νέα μονάδα. Πρόκειται για μία ενιαία έκταση αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων. Την ευθύνη της κατασκευής θα έχουμε εμείς, αναλαμβάνοντας το project management. Το εάν θα αναλάβουμε και την κατασκευή με το μοντέλο της αυτεπιστασίας, είναι κάτι που θα αποφασίσουμε προσεχώς».

Τρέχει την κατασκευή οικιστικού συγκροτήματος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Συν τοις άλλοις η Apex εξασφάλισε πρόσφατα την άδεια κατασκευής συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. «Έχουμε ήδη λάβει την άδεια και η κατασκευή θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο», επισημαίνει σχετικά ο κύριος Ζησιάδης.Σε ερώτημα για το εάν στο νέο ξενοδοχειακό εγχείρημα της οικογένειας θα συμμετάσχει και ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο ίδιος απαντά ότι «εφόσον το επιθυμεί να συμμετάσχει είναι ευπρόσδεκτος».

Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη που δεν προχώρησε λόγω ΕΝΦΙΑ
Σημειώνεται ότι η οικογένεια Ζησιάδη δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς όπου μεταξύ αυτών είναι και το real estate. Θυμίζουμε ότι το 2019 αρχικά φερόταν να έχει αποκτήσει τη Βίλα Όλγα ή Βίλα Τζεμποργά, διατηρητέο αρχοντικό επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, μέσω της Apex και έναντι τιμήματος ύψους 2,22 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο ο επενδυτής αποσύρθηκε από τη διαδικασία απόκτησης του ακινήτου, δεδομένου ότι υπήρχε οφειλή προς το δημόσιο (ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το ιταλικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και σήμερα παραμένει ερειπωμένο και αναξιοποίητο. Στο συγκεκριμένο ακίνητο ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τη βίλα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ενώ η σειρά American Horror story απαθανάτισε το εγκατελελειμμένο κτίριο στο πόστερ της τρίτης σεζόν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Άβαξ θα κατασκευάσει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Πάτρα

Υπογράφτηκε, από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και τον ανάδοχο, που είναι η Άβαξ ΑΕ, η σύμβαση έργου για κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης για διανομή φυσικού αερίου, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών, κλπ) στην Πάτρα. Η εταιρεία είχε επιτύχει να της κατακυρωθεί η σύμβαση προσφέροντας έκπτωση 8,65% και το ποσό των 22.130.449,15 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ήταν ύψους 24.204.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Σημειώνεται, ότι το έργο χρηματοδοτείται από την ΔΕΔΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα.

Τι προβλέπεται να υλοποιηθεί
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης (19 bar), εγκατάσταση σταθμών διανομής που θα τροφοδοτήσουν δίκτυο χαμηλής πίεσης, κατασκευή δικτύου από πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης (4 bar), εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως τον ρυθμιστή (4 bar), εγκατάσταση ρυθμιστών, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και, επιπλέον, εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η προθεσμία που έχει η Άβαξ ΑΕ για να αποπερατώσει το έργο
Από εκεί και πέρα, η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 22 μήνες από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης. Ο ένας από αυτούς τους μήνες αφορά στην εγκατάσταση του αναδόχου και οι υπόλοιποι 21 στην κατασκευή. Πάντως, βάσει της σύμβασης, η Άβαξ ΑΕ έχει την υποχρέωση να παραδίδει το κάθε τμήμα του έργου εντός του χρονικού διαστήματος που καθορίζεται στις εκάστοτε εντολές εργασίας. Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική. Τέλος, η εταιρεία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πιστοποίησης των συγκολλητών και την έγκριση των πιστοποιητικών των ηλεκτροσυγκολλητών του έργου με δικά της υλικά και μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build