PropTech Conference: Οι ελληνικές start-up επιχειρήσεις που καινοτομούν

Ισχυρό «παρών» έδωσε η ελληνική start-up σκηνή της τεχνολογίας ακινήτων στο PropTech Conference, το πρώτο συνέδριο PropTech που διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Ιουλίου η Boussias Events. Μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο ήταν ο Μιχάλης Δρίτσας, διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece, ο οποίος παρουσίασε το δυναμικό τοπίο της ελληνικής σκηνής των start-ups, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των start-up επιχειρήσεων στη χώρα και εστιάζοντας συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του PropTech, μεταξύ των οποίων τη μεγαλύτερη συνολική χρηματοδότηση έχει αντλήσει η Prosperty, με 1,1 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί η Billys με 805.000 ευρώ και με μικρότερα ποσά οι Protio, Vertliner, Quintessential SFT και Futurre Capital Investors.

Η πλατφόρμα Prosperty OS
Εκ μέρους της Prosperty, ομιλία απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Μαρκόπουλος, που παρουσίασε την cloud-based πλατφόρμα Prosperty OS η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να ενδυναμώνει τους θεσμικούς επενδυτές και τους εξυπηρετητές με εργαλεία για αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους.

HostHub: Πάνω από 3.000 πελάτες σε 87 χώρες
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καραβίτης, διευθύνων σύμβουλος της HostHub, πραγματοποίησε παρουσίαση για το μοντέλο λειτουργίας της HostHub, με το ολοκληρωμένο λογισμικό της που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες τους, βελτιώνοντας την εμπειρία των επισκεπτών και εξοικονομώντας χρόνο από επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Σήμερα η HostHub εξυπηρετεί πάνω από 3.000 πελάτες σε 87 χώρες, με το 50% αυτών να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 18% από την Ελλάδα.

Το IoT στην υπηρεσία του facility management
Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της RETHING, στην παρουσίασή του στάθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι εφαρμογές Internet of Things μπορούν να καταστήσουν πιο αποδοτικό το facility management, αξιοποιώντας δεδομένα από αισθητήρες που ελέγχονται και αναλύονται με τη βοήθεια τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, δημιουργώντας «έξυπνους» αυτοματισμούς και καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών ενός κτιρίου.

AskWire: Με «όπλο» τα data
Από την πλευρά του, ο Παύλος Λοΐζου, CEO της AskWire, μίλησε για την ψηφιοποίηση της αγοράς real estate με «όπλο» τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα, όπως στοιχεία για την τοποθεσία, το μέγεθος και την ηλικία των ακινήτων, στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες, στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά οικιστικών ακινήτων και στοιχεία για τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και τις προηγούμενες αγοραπωλησίες ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, και με μεθόδους αυτοματοποίησης, η AskWire παρέχει εκτιμήσεις για τις τάσεις και τη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων και εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους της αγοράς να λάβουν αποφάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πώς ο ιδιοκτήτης των τσαντών «Κem» πήρε το 5% της Μαθιός Πυρίμαχα

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενός μετόχου που είχε αποκτήσει περί τις 80.000 μετοχές της Μαθιός Πυρίμαχα το 2007, επενδύοντας αρχικά 150.000 ευρώ, ενώ τον τελευταίο μήνα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών του στο 5%, με τη συνολική επένδυση στην εταιρεία να ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Μιχαηλίδης διατηρεί ευρεία επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όπου αυτή την περίοδο ετοιμάζει 20 βίλες στην Κέα προς πώληση, όσο και στο real estate με βίλα στην περιοχή «Χουλάκια» της Μυκόνου, την οποία μισθώνει, ενώ είναι και ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας γυναικείων τσαντών, «Kem».

Η απόκτηση αυξημένου ποσοστού μειοψηφίας από πλευράς του κυρίου Μιχαηλίδη, φέρεται να έχει θορυβήσει τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης, μέλη της οικογένειας Μαθιού, ενώ ταυτόχρονα επηρέασε και την τιμή της μετοχής, η οποία από τα 0,80 ευρώ έφτασε στο 1,25 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ήρθε να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον υψηλό δανεισμό που διατηρεί η επιχείρηση (10,45 εκατ. ευρώ συνολικά με τζίρο 15,22 εκατ. ενοποιημένο το 2022), στις διαδοχικά ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις των τελευταίων ετών αλλά και στη στρατηγική που ακολουθεί -στα 6,44 εκατ. οι συσσωρευμένες ζημίες -, ζητώντας επί της ουσίας να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση από πλευράς διοίκησης προς τους πελάτες της, για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών προς την εταιρεία, οι οποίες ανέρχονται στα 8,84 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο κύριος Μιχαηλίδης αλλά και ο γιος του, Κυριάκος, που επίσης κατέχει μετοχές στην εταιρεία, καταψήφισαν αρκετά από τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση και συγκεκριμένα τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2022, την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Μαθιός Πυρίμαχα. Ωστόσο ενέκρινε τις αμοιβές των στελεχών της διοίκησης, με τον ίδιο να εξηγεί ότι προηγήθηκε μελέτη επ’ αυτών, η οποία τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογες, γι’ αυτό και σε «ένδειξη καλής θέλησης», τις υπερψήφισε. Ο ίδιος ανέφερε ο υψηλός δανεισμός του ομίλου επιβαρύνει όπως είπε κάθε μήνα την επιχείρηση με 60.000 ευρώ από τους τόκους, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 720.000 ευρώ ετησίως.

Οι ζημιογόνες θυγατρικές
Ο Γιώργος Μιχαϊλίδης στάθηκε στο γεγονός ότι και οι τέσσερις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου είναι ζημιογόνες, θέτοντας το ερώτημα «γιατί ο όμιλος ιδρύει θυγατρικές, οι οποίες φέρνουν ζημίες». Ο Γιάννης Μαθιός απάντησε ότι οι εταιρείες αυτές ιδρύθηκαν πριν από την οικονομική κρίση, ωστόσο συνέβαλαν κατά καιρούς σημαντικά στην πορεία της εταιρείας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Μαθιός, απάντησε στις αιτιάσεις του κυρίου Μιχαηλίδη, αναφέροντας ότι η εταιρεία προσβλέπει για φέτος τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Στεκόμενος στο 2022 σημείωσε ότι «η χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό, ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο είδαμε επιβράδυνση της πορείας μας. Είναι γεγονός ότι επηρεάζουν πολύ τη δραστηριότητά μας τα γεωπολιτικά γεγονότα. Το βαρύτερο πλήγμα που υποστήκαμε προήλθε από την αγορά της Γερμανίας αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, έκαναν μία μικρή ‘κοιλιά’ τα Εμιράτα, όχι τόσο για εμπορικούς λόγους, όσο λόγω του ότι ο αντιπρόσωπός μας βρίσκεται σε ηλικία να αποσυρθεί από το επάγγελμα, κάτι που φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε. Σημαντική ήταν η δυσκολία μας το προηγούμενο διάστημα στην εξεύρεση των πρώτων υλών, ωστόσο δεν υπήρχε βιομηχανία ή πελάτης που να μην τον εξυπηρετήσαμε. Ωστόσο βρεθήκαμε πάλι στη διαδικασία να συζητάμε για το πώς θα διαχειριστούμε τις παραγγελίες, διότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν πιέσεις στον τομέα των πυριμάχων. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έργο στην Αίγυπτο που περιμένουμε να υλοποιηθεί, διαθέτοντας πέτρα εκεί και το δουλεύουμε τους τελευταίους 7 μήνες. Το συγκεκριμένο έργο θα μας φέρει τζίρο περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Θεωρούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, καθώς το πρώτο ακολούθησε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και έκανε μία κοιλιά. Η χρονιά στο σύνολό της θα κλείσει λίγο καλύτερα από την περσινή».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του «Commercial Hub» στο Ελληνικό

Προχωρά η υλοποίηση του επιχειρηματικού κόμβου «Commercial Hub» στο Ελληνικό, μετά και την έγκριση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Για το, εκτιμώμενους κόστους άνω των 400-500 εκατ. ευρώ, έργο έχει γνωμοδοτήσει θετικά και η Περιφέρεια Αττικής, ενώ η εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κοινοποιηθεί στην «Ελληνικό ΜΑΕ», τον φορέα της Lamda Development ο οποίος και προωθεί την εν λόγω ανάπτυξη.

Πώς θα διαμορφωθεί το «Commercial Hub»
Το «Commercial Hub» θα βρίσκεται στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) Α-Π4.17 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, ήτοι στο βόρειο μέτωπο της έκτασης. Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο είναι και το μεγαλύτερο του Πόλου ενώ έχει διαιρεθεί σε δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, τα Α-Π4.17.1 και Α-Π4.17.2. Το «Commercial Hub» χωροθετείται στο οικόπεδο Α-Π4.17.1, έκτασης 122.230,782 τ.μ. Το «Commercial Hub» θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, καθώς και ένα σύνολο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

Η διάταξη των χώρων
Η χρήση του εμπορικού κέντρου θα εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Η χρήση των εμπορικών καταστημάτων αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του «Commercial Hub». Η περιοχή αυτή αποτελεί μία ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Μια κεντρική πλατεία με φυτεμένο χώρο πρασίνου θα συνδέει όλους τους κτιριακούς όγκους των εμπορικών καταστημάτων μεταξύ τους. Οι γραφειακοί χώροι θα αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, ενώ οι αντίστοιχες είσοδοι-έξοδοι αυτών θα αναπτύσσονται στους δύο υποκείμενους ορόφους.

Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, χώρους γραφείων, βοηθητικούς χώρους, κλπ. Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ανέρχεται σε 3.946 και ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων ανέρχεται σε 158 θέσεις. Τέλος, η είσοδος και η έξοδος προς και από το «Commercial Hub» θα εξυπηρετείται από τους κύριους οδικούς άξονες της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Ποσειδώνος και από τον άξονα της Λ. Αλίμου που συνδέει τις δύο αυτές λεωφόρους. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου προβλέπεται η κατασκευή του βασικού εσωτερικού οδικού δικτύου Ελληνικού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build