Η «Άκτωρ ΑΤΕ» ανάδοχος έργου για την ύδρευση της Ρόδου

Υπογράφτηκε, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ανάδοχο, που είναι η «Άκτωρ ΑΤΕ», η σύμβαση για το έργο της ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που «έτρεξε» η περιφερειακή αρχή η «Άκτωρ ΑΤΕ» ήταν ο μοναδικός φορέας που κατέθεσε προσφορά. Συγκεκριμένα, προσέφερε έκπτωση 2% επί του προϋπολογισμού και συνολικό ποσό 18.344.717 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο είχε προϋπολογισμό δημοπράτησης 18.709.677 ευρώ (με δικαίωμα προαίρεσης και χωρίς τον ΦΠΑ), ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του νομού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι υποχρεώσεις του αναδόχου
Στο πλαίσιο του έργου, η «Άκτωρ ΑΤΕ» καλείται να παράσχει μία σειρά από υπηρεσίες για 48 ημερολογιακούς μήνες (τέσσερα χρόνια), καθώς και για άλλους δώδεκα ημερολογιακούς μήνες ως δικαίωμα προαίρεσης. Η πρώτη από τις υπηρεσίες αφορά σε αποδοτική λειτουργία, συντήρηση, παρακολούθηση και συνολική ευθύνη της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Ρόδου (η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μονάδα επεξεργασίας ακαθάρτων, νέο κτίριο χημικών και κτίριο κλινών διύλισης).

Η εταιρεία είναι, επίσης, επιφορτισμένη με το καθήκον να λειτουργεί και να συντηρεί το κτίριο δικλείδων, τα αντλιοστάσια, τη δεξαμενή κεφαλής, τα φρεάτια δικλείδων-διακοπής και ελέγχου και την καθοδική προστασία του υδραγωγείου και των σταθμών ενδιάμεσης χλωρίωσης. Ακόμη, θα λειτουργεί, θα συντηρεί, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τα έργα του νότιου υδραγωγείου (κύριος αγωγός και δευτερεύοντες κλάδοι από εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό Λαχανιά) αλλά και του κεντρικού υδραγωγείου (υδραγωγείο Αρχαγγέλου, υδραγωγείο Αφάντου). Επιπλέον, η «Άκτωρ ΑΤΕ» θα συντηρεί, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την περιοχή του φράγματος Γαδουρά και του υδραγωγείου, από το φράγμα έως την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού Ρόδου.

Τέλος, θα κάνει και συμπληρωματικές εργασίες βελτιστοποίησης της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, οι οποίες είναι συνοπτικά οι εξής: εκσυγχρονισμός εργαστηρίου, εφεδρική επικοινωνία φρεατίων δικλείδων-διακοπής και ελέγχου, εκσυγχρονισμός SCADA, προμήθεια και εγκατάσταση βάνας εκκένωσης φράγματος, κατασκευή φρεατίου αντλιοστασίου εξόδου, προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας παραγωγής διοξειδίου του χλωρίου, αποκατάσταση εγκιβωτισμένων αντλιών εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, μονώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, δεξαμενών και φρεατίων, επισκευή καθοδικής προστασίας, κατασκευή ενδιάμεσων σταδίων απολύμανσης υδραγωγείου.

Ανάδοχος παράλληλων έργων η «Intrakat»
Ας σημειωθεί, ότι ως ανάδοχος για το έργο της κατασκευής του νότιου αλλά και του κεντρικού υδραγωγείου (υδραγωγείο Αρχαγγέλου, υδραγωγείο Αφάντου), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της β’ φάσης της υδροδότησης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, έχει αναδειχθεί η «Intrakat». Η τελευταία, ως γνωστόν, έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της «Άκτωρ ΑΤΕ» (κατασκευαστικού βραχίονα της «Ελλάκτωρ»).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ετοιμάζονται για νέα real estate «καριέρα» τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας

Η διαδικασία εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του ομίλου Παπαθεοχάρη, θα είναι αυτή που εν τέλει θα κρίνει τον ακριβή χρόνο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των δύο ακινήτων στην Prodea Investments, τόσο αυτών στη λεωφόρο Συγγρού, στις οποίες περιλαμβάνονται ακίνητα γραφείων στο γωνιακό κτίριο του πρώην Διογένης, όσο και του Αθηνών Αρένα. Όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, πιθανότατα η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί πριν τον Αύγουστο. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι η υπόθεση θα κλείσει το προσεχές φθινόπωρο. Οι δύο εταιρείες συμφερόντων του Ι. Παπαθεοχάρη, Δείγμα Επενδυτική Α.Ε. και Νίκη και Πολύμνια έχουν καταθέσουν αμφότερες συμφωνίες εξυγίανσης, διασφαλίζοντας τόσο την συναίνεση των τραπεζών όσο και την πλειονότητα της θετικής τοποθέτησης από πλευράς των πιστωτών τους. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως απολύτως τυπική, δεδομένης και της έγκρισης που ήδη υφίσταται από πλευράς πιστωτών.

Χρήσεις γραφείων και εμπορικών καταστημάτων στη Συγγρού – Γραφεία στην Πειραιώς
Σε ό,τι αφορά το Διογένης, υφίστανται ήδη προδιαγεγρεαμμένες χρήσεις καθότι λειτουργούν και ήδη μισθώνονται ως ακίνητα γραφείων και καταστημάτων λιανικής. Ωστόσο στην περίπτωση του Αθηναίων Αρένα επί της οδού Πειραιώς, εξετάζονται εναλλακτικές χρήσεις με πιθανότερη αυτή της δημιουργίας ενός κτιρίου γραφείων. Σημειώνεται ότι μία από τις επενδυτικές προοπτικές που εξετάστηκε κάποια στιγμή, ήταν αυτή της δημιουργίας ξενοδοχείου, κάτι που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε ως πιθανότητα, καθώς φαίνεται να προκρίνεται η δημιουργία βιοκλιματικών γραφείων. Η τοποθεσία του κτιρίου – καθότι δεν βρίσκεται κοντά σε σταθμό μετρό – φέρεται να θεωρήθηκε αποτρεπτική ως προς το ενδεχόμενο τουριστικής αξιοποίησης.

Σε πλειστηριασμό και το Κέντρο Αθηνών στην οδό Πειραιώς
Και άλλα όμως από τα άλλοτε δημοφιλή κέντρα νυχτερινής διασκέδασης ακολουθούν το τελευταίο διάστημα τον δρόμο της αξιοποίησής τους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Κέντρο Αθηνών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, όπου έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό το 33% του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι βασικοί εταίροι της συγκεκριμένης εταιρείας φέρεται να είναι η Salem Management με ποσοστό συμμετοχής 40% και η TJ Ventures με ποσοστό συμμετοχής 60% ενώ στο αρχικό σχήμα συμμετείχε και ο επιχειρηματίας Γιάννης Τσακουμάκος, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια, μεταβίβασε στην TJ Ventures το ποσοστό που κατείχε στην εταιρεία. Τη διαδικασία του πλειστηριασμού δεν επισπεύδει κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή κάποια εταιρεία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά η διαφημιστική εταιρεία Politis Out of Home. Για το συγκεκριμένο κτίριο που επίσης προσφέρεται για χρήση γραφείων έχουν προηγηθεί αρκετοί άγονοι πλειστηριασμοί ελλείψει πλειοδοτών και ο προσεχής που θα γίνει στις 21 Ιουλίου θα γίνει πλέον με τιμή πρώτης προσφοράς στα 516.800 ευρώ, έναντι 646.000 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή του προηγούμενου πλειστηριασμού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

«Ξεπαγώνει» ΣΔΙΤ οδοφωτισμού 15 εκατ. ευρώ μετά από μπαράζ προσφυγών

Συνέχεια σε έναν διαγωνισμό που παρέμενε «κολλημένος» από το 2021 εξαιτίας προσφυγών από υποψηφίους δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο λόγος για το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με Σ.Δ.Ι.Τ., προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2020 και τον Απρίλιο του 2021 προεπελέγησαν έξι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι εξής: Ένωση Προσώπων Τέρνα ΑΕ – Fotagonled AE, Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΟΜΕΧΟΜ Μονοπρόσωπη ΑΕ – Sirec Energy AE, Στήριξις Τεχνική ΑΕ, Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕ, Θεμέλη ΑΕ, Ένωση Προσώπων ΟΤΕ ΑΕ – CG Redex Limited. Τον Μάιο του ίδιου έτους η Ιντρακόμ Κατασκευές κατέθεσε προδικαστική προσφυγή κατά το μέρος της απόφασης της Περιφέρειας με την οποία έγιναν αποδεκτοί οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος των λοιπών υποψηφίων.

Έναν χρόνο αργότερα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, όμως κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ στράφηκαν με αιτήσεις ακύρωσης-αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΟΜΕΧΟΜ Μονοπρόσωπη ΑΕ – Sirec Energy AE, η Ιντρακόμ Κατασκευές και η Θεμέλη ΑΕ. Με σχετικές αποφάσεις του, το ΣτΕ έκρινε ως μη νόμιμη την κρίση της ΑΕΠΠ ότι η Ένωση Προσώπων Τέρνα ΑΕ – Fotagonled AE δεν ήταν αποκλειστέα από τον διαγωνισμό (σκ. 20 – 25), ενώ με νόμιμη αιτιολογία κρίθηκε ότι έπρεπε να απορριφθεί ο φάκελος της Θεμέλη ΑΕ. Αναφορικά με την Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΟΜΕΧΟΜ Μονοπρόσωπη ΑΕ – Sirec Energy AE, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την εκ νέου αναπομπή στην ΑΕΠΠ (πλέον Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων).

«Κόπηκαν» δύο υποψήφιοι
Κατόπιν των παραπάνω, και μετά από διευκρινίσεις που παρείχαν η Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΟΜΕΧΟΜ Μονοπρόσωπη ΑΕ – Sirec Energy AE και η Ένωση Προσώπων ΟΤΕ ΑΕ – CG Redex Limited, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου ότι οι δύο αυτές κοινοπραξίες πρέπει να παραμείνουν στον διαγωνισμό και να συνεχίσουν στη Β’ Φάση, μαζί με τους άλλους δύο προεπιλεγέντες υποψηφίους (Στήριξις Τεχνική ΑΕ, Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕ). Αντίθετα, έκρινε ότι η Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΟΜΕΧΟΜ Μονοπρόσωπη ΑΕ – Sirec Energy AE και η Θεμέλη ΑΕ πρέπει να αποκλειστούν από τη συνέχεια του διαγωνισμού. Έτσι, πλέον η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί με τέσσερις από τους έξι αρχικά προεπιλεγέντες υποψηφίους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build