Carrefour: Χτυπάει την πόρτα σε ΑΕΕΑΠ σε αναζήτηση logistics center

Σε αναζήτηση εγκαταστάσεων logistics βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, η οποία αναπτύσσεται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, μετά την επάνοδο του εμπορικού σήματος στη χώρα μας υπό την εταιρεία Retail & More, συμφερόντων του επιχειρηματία, Νίκου Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Carrefour έχει κάνει μέχρι στιγμής κρούση σε ΑΕΕΑΠ και σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, προκειμένου να εντοπίσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Nα θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Carrefour που έχει επανέλθει στην Ελλάδα στη μετά Μαρινόπουλου εποχή διατηρεί συνεργασία με τη Seagull για την παροχή υπηρεσιών 3PL καθότι η δεύτερη είναι εκείνη που έχει αναλάβει την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων για λογαριασμό της αναπτυσσόμενης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ωστόσο αυτή την περίοδο φαίνεται ότι επιδιώκει την «ανεξαρτητοποίησή» της σε αυτόν τον τομέα.

Το μοντέλο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ βασίζεται στη φιλοσοφία του franchise με περισσότερα από 20 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τόσο στην Αττική σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Νίκαια, ο Νέος Κόσμος και το Κολωνάκι αλλά και στην περιφέρεια σε νησιά όπως η Λευκάδα. Στον ευρύτερο σχεδιασμό της είναι μάλιστα να δημιουργηθεί και ένα σημείο πώλησης με την ονομασία Flash 10/10, μία τυπολογία πλήρως αυτοματοποιημένων καταστημάτων που έχει αναπτύξει η Carrefour, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023 προκειμένου να λειτουργήσει και αυτό στην Αττική. Στον σχεδιασμό για το τρέχον και το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να ανοίξει 20 νέα καταστήματα με τη μέθοδο του franchise, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες της σε αποθευτικούς χώρους, αναζητώντας τη λύση στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο
Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος των logistics εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός τον τελευταίο καιρό, δεδομένης της ανάγκης που υφίσταται πλέον για σύγχρονες και όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές αφορά σε επένδυση από την πλευρά της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τις οποίες έχει μισθώσει ήδη η εταιρεία logistics, Seagull. Εκεί, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Noval πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Build, να δημιουργηθεί αποθήκη με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED σε βαθμίδα Gold. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Μπαλλιάν Τεχνική, ενώ ο φέρων οργανισμός κατασκευάζεται από την εταιρεία προκατασκευών, Ασπροκάτ.

Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν η αγορά των logistics κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου πρωταγωνιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, με συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται στα 55 δισ. δολάρια. Η HIG απέκτησε το 80% του ομίλου logistics Orphee Beinoglou. Το fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον εγχώριο κλάδο υπηρεσιών logistics, δεδομένου ότι έχει επίσης αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στον εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών logistics Makios Logistics.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ανδρέας Γερακάκης (ΣΑΤΕ): «Έτοιμοι να υιοθετήσουμε μια καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει μία καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας στα κατασκευαστικά έργα στοχεύοντας σε μηδενικά ατυχήματα στα εργοτάξια, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Ανδρέας Γερακάκης, σε ομιλία του στη διάρκεια του Occupational Safety in Construction Conference το οποίο είχε τίτλο «Rebuilding Safety». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γερακάκης, ο σπουδαίος αυτός στόχος είναι δυνατό να επιτευχθεί αξιοποιώντας, αφ’ ενός, την προστιθέμενη εμπειρία που διαθέτουμε από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα των τελευταίων χρόνων και, αφ’ ετέρου, την ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία.

«Στόχος τα μηδενικά ατυχήματα, έτοιμοι για μία καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας»
Αρχικά, ο κ. Γερακάκης ανέφερε: «Όλοι μας γνωρίζουμε τη σημαντικότητα που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας όσον αφορά στην κατασκευή των τεχνικών έργων και εκτιμώ πως όλοι έχουμε την ίδια θέση αναφορικά με την προτεραιότητα της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτά τα έργα.

Θεωρούμε και εμείς ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε ψηλά, σε μηδενικά ατυχήματα στα εργοτάξια, με αξιοποίηση τόσο της προστιθέμενης εμπειρίας από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα των τελευταίων χρόνων όσο και της τεχνολογίας, η οποία εξελίσσεται ραγδαία. Εκτίμησή μου είναι πως αυτή τη στιγμή είμαστε πλέον έτοιμοι να υιοθετήσουμε μια καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας, ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπου μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής υλοποιούνται ή ξεκινούν και θα αλλάξουν τη χώρα μας και την ποιότητα ζωής όλων».

«Όταν ο εργαζόμενος παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, έχουμε λιγότερα ατυχήματα»
Ακολούθως, ο κ. Γερακάκης, επιθυμώντας να τονίσει την τεράστια σημασία της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας στα κατασκευαστικά έργα, διηγήθηκε ένα περιστατικό από τα χρόνια που έκανε ως φοιτητής το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Είπε, συγκεκριμένα: «Ήταν το 1980. Τότε, το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο αντιμετώπιζε ένα εργατικό ατύχημα την ημέρα, δηλαδή περίπου τριάντα ατυχήματα τον μήνα, σε μία πόλη η οποία είχε εκείνη την περίοδο πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κατόπιν, επιβλήθηκε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας σε οποιοδήποτε εργοτάξιο. Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να καταγράφεται ένα εργατικό ατύχημα τον μήνα, από ένα τη μέρα.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπήρχαν τραυματισμοί ή άλλα ατυχήματα λόγω του ότι έπεφτε κάτι στο κεφάλι των εργαζομένων; Όχι. Αυτό το οποίο κατανοήσαμε ήταν πως, όταν ο εργαζόμενος παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, προσέχει πολύ περισσότερο και επομένως έχουμε πολύ λιγότερα ατυχήματα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΟΤΕestate: Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ

Αύξηση της τάξεως του 13,4% κατέγραψαν πέρυσι τα έσοδα της ΟΤΕestate, της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων του ομίλου ΟΤΕ, χάρη στα αυξημένα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων και στα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας από εκμίσθωση ακινήτων αυξήθηκαν το 2022 στα 53,37 εκατ. ευρώ, έναντι 51,55 εκατ. το 2021, λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ και της αναπροσαρμογής των μισθωμάτων (ενσωματώνει το πλαφόν του 3%). Ταυτόχρονα, τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν αύξηση 17% μετά τα μειωμένα έσοδα του 2021 λόγω της πανδημίας, ενώ το 2022 υπογράφηκαν οκτώ νέα μισθωτήρια συμβόλαια με τρίτους συνολικής επιφάνειας 8.017 τ.μ.. Σημαντικά αυξημένα ήταν και τα έσοδα της ΟΤΕestate από την πώληση ενέργειας, καθώς έφτασαν τα 9,11 εκατ. ευρώ, έναντι 3,48 εκατ. το 2021.

Όσον αφορά στην αξία του χαρτοφυλακίου της OTEestate, σύμφωνα με την ετήσια αποτίμηση που πραγματοποίησε πιστοποιημένος εκτιμητής για λογαριασμό της εταιρείας, αυτή ήταν αυξημένη κατά 15,7% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 1,06 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 2.300 ιδιοκτησίες, 400 εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της. Συνυπολογίζοντας την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας (+114,6 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη της αυξήθηκαν το 2022 στα 151,09 εκατ. ευρώ, έναντι 40,97 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 116,96 εκατ. ευρώ, έναντι 39,01 εκατ. ευρώ.

Εντατικοποίηση των εργασιών για την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου
Στη διάρκεια του 2022 εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Συγκεκριμένα, πέρυσι ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε χρήση ο 12ος όροφος και η πτέρυγα Α, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες στις πτέρυγες Β και Γ. Επίσης, ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση εγκατάστασης ηλεκτροφορτιστών στο Διοικητικό Μέγαρο. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης θα οδηγήσει σε λήψη πιστοποίησης Gold LEED και WELL.

Παράλληλα, στο κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ του ΟΤΕ στην Πατησίων ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2023 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του.
Οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων το 2022 ανήλθαν σε 900.000 ευρώ. Συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης/τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 95 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 93 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 74 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και 110 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Οι προτεραιότητες για το 2023
Για το 2023, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ανάπτυξη στην αγορά ακίνητων, οπότε και οι σχεδιαζόμενες ενέργειές της στο πλαίσιο της στρατηγικής της θα επικεντρωθούν στα παρακάτω:
• Υποστήριξη των στόχων που έχουν τεθεί και ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ
• Ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Διοικητικού Μεγάρου,
• Υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου για λογαριασμό του συνόλου των εταιρειών του Ομίλου ΟΤΕ σύμφωνα με τις κτιριολογικές ανάγκες των χρηστών,
• Ανάπτυξη ενεργειακής στρατηγικής για τα μεγαλύτερα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης,
• Αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που δεν χρησιμοποιεί ο Όμιλος με στόχο την αύξηση εσόδων από τρίτους,
• Συνεχή προσπάθεια μετασχηματισμού και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες της Εταιρείας,
• Επίλυση νομικών και ιδιοκτησιακών θεμάτων σχετιζόμενα με τα ακίνητα της Εταιρείας
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης διάσπασης μέσω απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων και κτιρίων από την ΟΤΕ ΑΕ και την Cosmote Μον. ΑΕ και απορρόφησής τους από την ΟΤΕestate. Η διαδικασία απορρόφησης ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δ. Σαμαράς: «Να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της ασφάλειας στα έργα»

Τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας στις κατασκευές με μεγάλο στόχο τον μηδενισμό των εργατικών ατυχημάτων τόνισε ο Πρόεδρος της «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς, μιλώντας στο Occupational Safety in Construction Conference το οποίο είχε τίτλο «Rebuilding Safety». Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην καλλιεργούμε τη κουλτούρα ασφάλειας και υγείας όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων. Άλλωστε, πάντοτε τα έργα και τα μεγάλα projects ήταν και θα είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται για να τα κατασκευάσουν. Επειδή οι άνθρωποι που διοικούν και απασχολούνται στα έργα είναι αυτοί που, μέσα από εποικοδομητική συνεργασία, μπορούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο αποτέλεσμα και επειδή σε θέματα ασφάλειας τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και τίποτα να αφήνεται στην τύχη

«Θέμα επιτακτικό η ασφάλεια»
«Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στο επίκεντρο, έχοντας μάλιστα τεράστια σημασία για την οικονομία της Ελλάδας. Μεγάλα τεχνικά έργα μεγαλύτερης κλίμακας, έργα υποδομής και, γενικά, μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται. Υπάρχει μία πρωτόγνωρη έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο», είπε, αρχικά, ο κ. Σαμαράς. Ακολούθως, τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, στα τεχνικά έργα, έχει αυξηθεί η πολυπλοκότητα των εργασιών.

Κάθε έργο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερους κινδύνους, που αυξάνονται όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα και το μέγεθος της κατασκευής. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια στις κατασκευές προκύπτει θέμα επιτακτικό στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και παράλληλα αποτελεί, μαζί με το κόστος, τον χρόνο και την ποιότητα, βασική παράμετρο αξιολόγησης της επιτυχίας ενός έργου». «Σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην καλλιεργούμε την κουλτούρα ασφάλειας και υγείας και να μην προστατεύουμε όλους τους ανθρώπους μας που συμμετέχουν στα κατασκευαστικά έργα, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των κατασκευαστικών εργασιών».

«Σε πλήρη εναρμόνιση με το “Vision Zero” της ΕΕ»
Έπειτα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «όλα αυτά συνδυάζονται απόλυτα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2021-2027, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά το “Όραμα Μηδέν” (Vision Zero) για μηδενικούς θανάτους που σχετίζονται με την εργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, προβλέπονται πλήρης διερεύνηση των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, προσδιορισμός και αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των ατυχημάτων, αύξηση της ενημέρωσης περί των κινδύνων που συνδέονται με τα εργατικά ατυχήματα και ισχυροποίηση της επιβολής των υφιστάμενων κανόνων και οδηγιών».
«Health and safety by choice»

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου έχουμε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα μέσα να επιτύχουμε ουσιαστικά το rebuilding safety. Να οικοδομήσουμε τα νέα μας εγχειρήματα έχοντας ως μότο το “health and safety by choice, not by chance”. Να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή και την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στα έργα. Με στόχο, να μηδενίσουμε τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build