Η Dialectica, ελληνική startup με αντικείμενο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, θα είναι ο πρώτος εκ των μισθωτών του Πύργου του Πειραιά που θα κάνει ποδαρικό τον προσεχή Νοέμβριο, όπως επισημαίνει ο Νατάλης Πέτροβιτς, senior civil engineer της Dimand. Το Build είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη του έργου, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Όπως μας ενημερώνει ο κύριος Πέτροβιτς, ακολούθως θα παραδοθούν οι εμπορικοί χώροι του Πύργου, ήτοι το ισόγειο, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενήσουν τη Zara καθώς και τη JD Sports.
Στον 3ο θα φιλοξενηθεί το f&b του Πύργου – ένα concept της Nice n Easy, καθώς και το γυμναστήριο Athlesis το οποίο θα καταλαμβάνει και χώρους του 4ου ορόφου. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2024 θα συνεχιστούν σταδιακά οι παραδόσεις και των υπολοίπων ορόφων στους νέους ενοίκους τους. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του Πύργου ανέρχεται στα 34.600 τετραγωνικά μέτρα περίπου, σε οικόπεδο 3.842 τ.μ. εκ των οποίων τα 6.700 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους λιανικής πώλησης, τα 800 τ.μ. σε χώρο εστίασης (πλην του εξωτερικού χώρου) και τα 19.250 τ.μ. σε χώρους γραφείων. Το έργο έχει αναλάβει ως σύμβουλος ανάπτυξης η Dimand, με φορέα υλοποίησης την Piraeus Tower, εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments, μετά από την υπογραφή 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά.
Τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST. Ο Piraeus Tower, σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, επί του παρόντος είναι μισθωμένος στο 70% του. Εκτός των άλλων, το κτίριο διαθέτει δύο υπόγεια, στο πρώτο εκ των οποίων υφίσταται χώρος στάθμευσης 44 αυτοκινήτων και στο δεύτερο οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον η Piraeus Tower θα εξασφαλίσει έναν ακόμη χώρο στάθμευσης στο parking του ΟΛΠ στην Πλατεία Καραϊσκάκη, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πύργου, ενώ έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την κατασκευή πεζογέφυρας, με αφετηρία τον συμπληρωματικό αυτό χώρο στάθμευσης της πλατείας Καραϊσκάκη και διαθέτει τρεις απολήξεις: η πρώτη θα οδηγεί στην οδό Δημοσθένους στον Πύργο του Πειραιά, η δεύτερη στο σιντριβάνι που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού μπροστά στον Πύργο και η τρίτη στην Πύλη Ε9.
Σημειώνεται πως η παλαιά όψη του κτιρίου ανακυκλώθηκε σχεδόν κατά 99%, καθώς αποτελούνταν από προφίλ αλουμινίου, σκούρα και διαφανή υαλοστάσια και μεταλλικό σκελετό, ο οποίος διατηρούσε την όψη σε απόσταση 30 εκατοστών από τον φέροντα οργανισμό. Σημαντικό μέρος του ανακυκλωμένου γυαλιού επαναχρησιμοποιήθηκε με τη μορφή νέων υαλοστασίων που τοποθετήθηκαν στη νέα όψη, η οποία αποτελείται από unitized πανέλα που έρχονται και αναρτώνται έτοιμα, μεθοδολογία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πύργο του Πειραιά..
1.600 έως και 1.800 εργαζόμενοι καθημερινά στους χώρους γραφείων
Μετά από κυκλοφοριακή μελέτη ανελκυστήρων που έγινε στο κτίριο για τη χρήση από 1600 – 1800 εργαζομένους ημερησίως, υπολογίστηκε πως οι 6 διαφορετικοί ανελκυστήρες που θα τοποθετηθούν, με κατασκευάστρια τη Mitsubishi, θα έχουν μέσο χρόνο αναμονής έως 30 δευτερόλεπτα. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα και τον χώρο εστίασης θα υπάρχουν αυτόνομες είσοδοι πρόσβασης των επισκεπτών. Ο Πύργος Πειραιά – ο πρώτος «πράσινος» πύργος της χώρας – θα πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα PLATINUM κατά το διεθνές σύστημα αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων, LEED και παράλληλα θα πιστοποιηθεί ως κτίριο WELL, πιστοποίηση που αφορά στην ευεξία και καλές συνθήκες εργασίας των χρηστών.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build