Cushman & Wakefield Proprius: Σταθερά τα ενοίκια στα εμπορικά ακίνητα

Η μακροχρόνια γεωπολιτική αβεβαιότητα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σημάδεψαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές ήταν θετικές με την Ελλάδα να επιτυγχάνει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Επιπλέον, 2,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2023 και οι αεροπορικές αφίξεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα προετοιμάζοντας τις προϋποθέσεις για ένα καλό 2023, όπως σημειώνει στην έκθεσή της για την πορεία του λιανεμπορίου στην Ελλάδα η Cushman & Wakefield Proprius.

Η ζήτηση για φυσικά καταστήματα φάνηκε να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του έτους με περιορισμένη ωστόσο προσφορά τόσο στα εμπορικά κέντρα όσο και στους κεντρικούς δρόμους. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και φυσικά στην πάροδο της πανδημίας, η οποία είχε στρέψει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και του τζίρου που ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ τα ενοίκια παραμένουν σταθερά στους περισσότερους μεγάλους δρόμους της Αθήνας.

Εάν η θετική πορεία της εξεταζόμενης περιόδου έρθει να προστεθεί στην ικανοποιητική κίνηση των εορτών του 2022, αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να βελτιώνεται καθώς τα νοικοκυριά συμβιβάζονται με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των υψηλότερων δαπανών των νοικοκυριών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το βασικό ενοίκιο για εμπορικά κέντρα και τοποθεσίες κεντρικών δρόμων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αναπτυξιακή δραστηριότητα παραμένει σχετικά υποτονική, με το Ελληνικό να είναι το μόνο μεγάλου μεγέθους έργο στα σκαριά που περιλαμβάνει τρία εμπορικά κέντρα. Σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια στις περισσότερες υποαγορές, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε Κολωνάκι και Γλυφάδα λόγω περιορισμένης προσφοράς.
60 νέες κινήσεις μίσθωσης καταστημάτων στην Αθήνα

Η τομέας λιανικής της Cushman & Wakefield Proprius κατέγραψε 60 νέες κινήσεις το 1ο τρίμηνο του 2023 στις βασικές αγορές λιανικής της Αθήνας, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 40% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022, με τις μισθώσεις σε ελεύθερες τοποθεσίες εμπορικής χρήσης να υπερισχύουν των μισθώσεων σε εμπορικά κέντρα. Στην Αθήνα καταγράφηκαν περίπου 40 συμφωνίες, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. σε χώρους λιανικής. Διάφορα αξιοσημείωτα ανοίγματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Sinsay στην Ελλάδα στο Ηράκλειο Κρήτης, η LC Waikiki άνοιξε νέο κατάστημα στην Κρήτη, η Holland & Barrett άνοιξε τρία καταστήματα στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και το The Mall Athens, η Pepco συνέχισε το σχέδιο επέκτασής της με το άνοιγμα τριών καταστημάτων σε Αθήνα, Κόρινθο και Ξάνθη, ενώ η Ecco, η δανέζικη εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων εξασφάλισε δύο νέες τοποθεσίες στην οδό Ερμού ενώ και η Sports Vision άνοιξε κατάστημα 550 τ.μ. στην Πάτρα.

Η Ten Βrinke ανακοίνωσε τις συμφωνίες με τον Μασοόυτη και τη Max Stores για το έργο των 5.100 τ.μ. κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης, η Oysho ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθεί στο προηγούμενο κατάστημα της συγγενούς επιχείρησης, Bershka, στην Τσιμισκή, τα McDonalds άνοιξαν στην οδό Αεροπαγίτου στο κέντρο της πόλης και η Zakcret άνοιξε τρία νέα καταστήματα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Σε σχέση με τις επενδυτικές συμφωνίες αυτό το τρίμηνο, η πιο σημαντική από αυτές αφορούσε στην εξαγορά του κτιρίου που επί της Μεσογείων 257 που ανήκε στη Miele, από τη Lidl Ελλάς. Η βασική απόδοση αναφοράς παρέμεινε σταθερή εκτός από τις αποδόσεις στην Ερμού, που συρρικνώθηκαν ελαφρά λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

• Οι τιμές ενοικίασης το μήνα ανά τετραγωνικό μέτρο στο α’ τρίμηνο
Κέντρο Αθήνας-Ερμού: 280 ευρώ/τ.μ.
Θεσσαλονίκη-Τσιμισκή: 135 ευρώ/τ.μ.
Πειραιάς: 85 ευρώ/τ.μ.
Κηφισιά: 110 ευρώ/τ.μ.
Γλυφάδα: 145 ευρώ/τ.μ.

• Prime Yields (εκτίμηση για το 2023)
Κέντρο Αθήνας-Ερμού: 5,35%
Θεσσαλονίκη-Τσιμισκή: 6%
Γλυφάδα: 6%


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εντός του 2024 ο διαγωνισμός για το κέντρο logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Εντός του 2024 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη σε κέντρο logistics, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 48ης γενικής συνέλευσης του φορέα. Όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης, το έργο θα διευκολύνει το εξαγωγικό επιχειρείν και θα αποτελέσει κίνητρο εξαγωγικής δραστηριότητας για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, με επίκεντρο το λιμάνι της.

«Σιγά-σιγά το έργο, στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, προχωράει. Καθορίζονται οι χρήσεις γης, γίνονται τεχνικές και χρηματοοικονομικές μελέτες και το έργο ωριμάζει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στο 2024. Αυτή τη στιγμή γίνονται πρόδρομες εργασίες, απαλλοτριώσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών» δήλωσε ο κ. Διαμαντίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η παραχώρηση της έκτασης θα είναι διάρκειας 30 ετών και η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει οφέλη 300 εκατομμυρίων ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε πως η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του έργου πήρε μπροστά τον Ιούλιο του 2022, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα. «Το άκουσα και πρότεινα το κέντρο αυτό να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσα σε σύσκεψη όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, που έκαναν την πρόταση ομόφωνα δεκτή», τόνισε.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο
Υπενθυμίζεται ότι το έργο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο πράσινα πολυτροπικά εμπορευματικά κέντρα (δηλαδή κέντρα logistics όπου δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού μεταφορών, όπως οδικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές) τα οποία θα κατασκευαστούν σε ακίνητα ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ. Κι αν το έργο στη Θεσσαλονίκη έχει αρκετό δρόμο ακόμα, το έργο στην Αττική βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Κωνσταντίνος Κεσεντές. Πρόκειται για το έργο της. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει πως το έργο στο Θριάσιο, μία επένδυση άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών, προκαλώντας θετική επίδραση στο περιβάλλον, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη της κατασκευής του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build