Dimand: Αντίδοτο στην έλλειψη προσωπικού οι σταθερές συνεργασίες με κατασκευαστικές

Στην περαιτέρω αύξηση του κατασκευαστικού κόστους κατά 15-17% με εκτίμηση ότι θα εξισορροπήσει από τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος στο πλαίσιο της Γ.Σ. των μετόχων. Στάθηκε, επίσης, στο θέμα των υψηλών επιτοκίων, τονίζοντας πως η Dimand έχει εντάξει έργα στο Ταμείο Ανάπτυξης γεγονός που φέρνει ένα μείγμα επιτοκίου στο 3% όσο και στα επίπεδα κόστους που δανειζόταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία η εταιρεία. Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού και στελεχών, είπε ότι αποτελεί το πιο σοβαρό ποιοτικό ζήτημα, το οποίο θα είναι οξυνόμενο τα επόμενα χρόνια. «Γι’ αυτό κάναμε προβλέψεις και κινήσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες με κατασκευαστικές εταιρείες, δεδομένου ότι το πρόβλημα ταυτοποιείται πλέον στο εάν είναι αξιόπιστος ο κατασκευαστής και εάν είναι δίκαιη η τιμή του.

Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι ανησυχητικές ή αποτρεπτικές για τη συνέχεια του κλάδου, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Οι αξίες των ακινήτων θα εξακολουθήσουν για λίγο ακόμα να ανεβαίνουν, ενώ οι τιμές τους με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2019. Τα ενοίκια αυξήθηκαν από τον Ιούνιο του 2020 και ύστερα, ενώ δείχνουν πλέον να σταθεροποιούνται. Η ζήτηση είτε είναι εγχώρια, είτε προέρχεται από το εξωτερικό διατηρεί ακόμα θετικό πρόσημο. Επίσης, ένα καθαρό αποτέλεσμα από τις εκλογές, εάν αποφέρει την αναβάθμιση της χώρας, σημαίνει ότι για πολλούς επενδυτές θα έρθουν πολλά περισσότερα νέα κεφάλαια για μακροχρόνιες επενδύσεις οπού και ο κλάδος αλλά και η οικονομία θα ωφεληθούν».

«Πράσινο φως» για το Ιατρικό Κέντρο
Σε ό,τι αφορά στα project που εκτελεί η Dimand, προ μερικών ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση για τα 10 στρέμματα στο Ιατρικό κέντρο όπου η εταιρεία είναι ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ συμμετέχουν μετοχικά ΓΕΚ Τέρνα και Ιατρικό Κέντρο. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα νέο κτίριο γραφείων με προσυμφωνημένη μίσθωση κατά 100%. Ακόμη, εκκρεμεί η έγκριση της σύμβασης κατασκευής που αφορά στα Δικαστήρια του Πειραιά επίσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το έργο, που προβλέπει τη δημιουργία πλατείας με πράσινο επιφάνειας 5 στρεμμάτων και ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Dimand πριν από την ολοκλήρωση του IPO είχε pipeline έργων με gross development value 700 εκατ. ευρώ και σήμερα αυτό το νούμερο έχει ανέλθει στα 1,163 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον κύριο Ανδριόπουλο σημαίνει, ότι χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε η εταιρεία κατά την εισαγωγή της στην οργανωμένη αγορά, τα επένδυσε σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών. Τα επόμενα χρόνια – 2024, 2025 και 2026 – θα αποτυπωθεί και θα αρχίσει η σταδιακή ολοκλήρωση όλων αυτών των project.

Αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε 23 επιμέρους project, με μετοχική συμμετοχή κατά περίπου 100%, ενώ σε μερικά από αυτά διατηρεί περιορισμένη συμμετοχή σε κοινοπραξία με εταιρείες όπως η Prodea και η EBRD. Όλα τα έργα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης. Το 30% αυτών των 23 έργων από τα συνολικά 1,16 δισ. που ανέρχεται η αξία των project, είναι προπωλημένο και προσυμφωνημένο. Βασικός τρόπος διαχείρισης του ρίσκου για τη Dimand αποτελεί η προπώληση έργων. Aπό τα έργα που ολοκληρώνονται το 2023 και το 2024 το 52% των τετραγωνικών που μισθώνει είναι προμισθωμένα με προκαταβολές και εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Το ποσοστό αυτό θα φτάσει τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα άνω του 60%.

Στο πλάνο η ανάπτυξη κατοικιών
Σημαντικό μερίδιο δραστηριότητας για την εταιρεία θα αποκτήσει προσεχώς ο τομέας της κατοικίας, την οποία διερευνά τα τελευταία 3-4 χρόνια με στρατηγική απόφαση να αναπτύξει τον κλάδο των κατοικιών μεγάλης κλίμακας με στόχο να απευθύνονται σε Έλληνες και κατοίκους του εξωτερικού. Επιπλέον, κυρίαρχος τομέας με παρόν και μέλλον είναι οι αστικές αναπλάσεις, μία δραστηριότητα που, κατά τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, η Dimand ξέρει να κάνει καλύτερα καθότι έχει μέγεθος, πολυπλοκότητα και αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στην πόλη, τη γειτονιά και την οικονομία με πολλαπλασιαστές άυλους και υλικούς, ενώ «δείχνει τη συμπεριφορά μίας εταιρείας που νοιάζεται για τη γειτονιά και τον πολίτη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Καμία προσφορά για το φράγμα Χαβρία, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός

Ματαιώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης ΣΔΙΤ του έργου της υλοποίησης του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, τον οποίο είχε προκηρύξει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως έγινε γνωστό και επίσημα, δεν υποβλήθηκε ούτε μία προσφορά από τα τρία συνολικά σχήματα που είχαν πάρει την πρόκριση για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (παρά και τις παρατάσεις που είχαν δοθεί). Για τον λόγο αυτόν, το Υπουργείο ματαίωσε ως άγονη τη διαδικασία και πλέον αναμένεται το πώς θα χειριστεί το ζήτημα. Υπενθυμίζεται, ότι τα σχήματα που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ήταν η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕ Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, η κοινοπραξία των Intrakat, Suez Eau France SAS και ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ.

Το έργο
Χωρίς τον ΦΠΑ, το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 85,4 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είχε προσδιοριστεί σε 30 χρόνια. Όσο για το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης, αφορά στην κατασκευή του φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού δυναμικότητας 55 χιλ. m3/ημέρα και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Επίσης, στο πλαίσιο της σύμπραξης, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη χρηματοδότησης του έργου, την εκπόνηση των μελετών για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του και την κατασκευή, λειτουργία και συντήρησή του, ενώ θα το επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελλάκτωρ: « Ένα μεγάλο και φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων στις υποδομές»

Η ενίσχυση των επενδύσεων της Ελλάκτωρ στους τομείς των παραχωρήσεων, των έργων ΣΔΙΤ και της ανάπτυξης γης και ακινήτων αποτελεί κορυφαίο στόχο της εταιρείας για την επόμενη διετία, όπως τόνισαν οι άνθρωποί της στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Επίσης, οι ιθύνοντες την Ελλάκτωρ αναφέρθηκαν στη συμφωνία με την Intrakat για πώληση της Άκτωρ, ενώ επιβεβαίωσαν την κατάθεση προσφοράς για εξασφάλιση και της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού.
«Θα αδράξουμε με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες»
«Το επενδυτικό μας πλάνο για τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά φιλόδοξο και μεγάλο. Στόχος μας για την διετία που ακολουθεί είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στους τομείς των παραχωρήσεων, των έργων ΣΔΙΤ και της ανάπτυξης της γης και των ακινήτων. Αυτό θα γίνει μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, που παραμένει από τις κορυφαίες στις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και της Reds ΑΕ, η οποία αναμένεται να υλοποιήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή της Μαρίνας Αλίμου, την επένδυση στο Κτήμα Καμπά και την ανάπτυξη στις
Γούρνες Ηρακλείου», υπογράμμισαν, αρχικά, τα στελέχη της Ελλάκτωρ.
Και πρόσθεσαν: «Η Ελλάκτωρ στοχεύει να αδράξει με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες των επομένων ετών (και) στον ευρύτερο χώρο των υποδομών, με στόχο την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και αειφόρου μέλλοντος. Υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων αρκετών δισ. ευρώ σε έργα υποδομών και υιοθετώντας σε κάθε μας δράση βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες τεχνικές προσβλέπουμε σε σημαντικά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους μετόχους μας και στη δημιουργία θετικού αποτυπώματος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Η επισήμανση για Άκτωρ και μία διευκρίνιση
Για την συμφωνία με την Intrakat για πώληση του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ, οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ τόνισαν πως η κίνηση αυτή έγινε «στο πλαίσιο της επιτυχημένης πορείας αναδιοργάνωσής μας των δύο προηγούμενων ετών». Η εν λόγω συναλλαγή, αξίας 214 εκατ. ευρώ, «τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όλων των λοιπών προβλεπόμενων εγκρίσεων και αδειών και η ολοκλήρωσή της αναμένεται ως το τέλος του 2023».
Οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ ρωτήθηκαν, πάντως, εάν η απόφαση για πώληση της Άκτωρ στην Intrakat σημαίνει πως θεωρούν «ζημιογόνες» τις κατασκευές και απάντησαν: «Όχι, αν και τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε σημαντικά ποσά κάθε χρόνο. Θεωρούμε ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσιάζει πολύ έντονες διακυμάνσεις και μπορεί να αποβεί κερδοφόρα. Απλώς κρίναμε πως είναι καλύτερη η χρήση των κεφαλαίων μας στους υπόλοιπους κλάδους δραστηριότητάς μας, όπως είναι οι παραχωρήσεις, όπου υπάρχουν σταθερές και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές».
«Πρόταση και για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού»
Τέλος, τα στελέχη της Ελλάκτωρ επιβεβαίωσαν πως η εταιρεία τους θα διεκδικήσει και τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού: «Η δική μας σύμβαση θα λήξει τον Οκτώβριο του 2024. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε ανταγωνιστική προσφορά και στη νέα διαδικασία (που έχει πάρει δύο αναβολές μέχρι τώρα)».

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build