Πώς αλλάζει τον «χάρτη» του χαρτοφυλακίου της BriQ Properties η απορρόφηση της ICI

Τα στρατηγικά πλάνα της BriQ Properties ανέπτυξε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και family offices του εξωτερικού η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΑΕΕΑΠ στο Geneva Spring Midcap Event 2023 που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Ιουνίου στην Γενεύη. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίασή της η Άννα Αποστολίδου αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που αναπτύσσει αυτήν την περίοδο η BriQ Properties, και συγκεκριμένα: Το logistics center στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 44.500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα αποτελείται από δύο κτίρια, εκ των οποίων το ένα, επιφάνειας 25.256 τ.μ., έχει ήδη παραδοθεί στον μισθωτή (Info Quest Technologies), ενώ το άλλο, επιφάνειας 19.237 τ.μ., αναμένεται να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2024. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του οικοπέδου, ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. έχουν ήδη επενδυθεί, ενώ τα ετήσια έσοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ, με απόδοση 8,3%.

Το κτίριο γραφείων στην Ποσειδώνος 42 στην Καλλιθέα, που θα έχει πιστοποίηση LEED-Gold, επιφάνειας 2.424 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του οικοπέδου, ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα της εταιρείας θα ανέρχονται σε 0,45 εκατ. ευρώ, με απόδοση 7,5%.
Οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία Mr & Mrs White στην Πάρο (νέα πτέρυγα με πολυτελείς σουίτες), που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στην Κέρκυρα, όπου σχεδιάζεται η επέκταση του ξενοδοχείου.

Η επόμενη μέρα μετά την απορρόφηση της ICI: Είσοδος στα σούπερ μάρκετ, ανάπτυξη του retail
Αξιοσημείωτο στοιχείο που παρουσιάστηκε στους θεσμικούς επενδυτές είναι αυτό που αφορά στην περαιτέρω διαφοροποίηση του επενδυτικού μείγματος της BriQ Properties μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση της Intercontinental International. Ειδικότερα, το ποσοστό της αξίας των επενδύσεων σε logistics (συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στον Ασπρόπυργο), από το 49% στα τέλη του 2022, θα περιοριστεί στο 31%, ενώ αυτό των επενδύσεων σε ξενοδοχεία θα μειωθεί από το 20% στο 11%. Αντίθετα, το μερίδιο των retail επενδύσεων από το 2% θα εκτοξευθεί στο 22%, ενώ νέο τομέα δραστηριοποίησης για την εταιρεία θα αποτελέσει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, που θα αντιπροσωπεύει το 10% των επενδύσεών της. Ο τομέας των γραφείων, που στα τέλη του 2022 αποτελούσε το 27% του επενδυτικού μείγματος, θα αυξηθεί οριακά μετά την απορρόφηση στο 29%. Συνολικά, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της BriQ Properties, που στα τέλη του 2022 ανερχόταν σε 136 εκατομμύρια ευρώ, μετά την απορρόφηση θα φτάσει τα 262 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αναβαθμίζονται το κτίριο και οι υποδομές του «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον ανοικτός διαγωνισμός της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα υλοποιήσει εργασίες αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και των υποδομών του ερευνητικού κέντρου βιοϊατρικών επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Πρόκειται για ένα έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 7.440.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί θα έχει διορία 630 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης για να περαιώσει τις παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε η Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:00.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν
Η ζητούμενη αναβάθμιση περιλαμβάνει επεμβάσεις στο κέλυφος, στο εσωτερικό, στον περιβάλλοντα χώρο και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτίσματος, καθώς και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αφού αυτές οι επεμβάσεις ολοκληρωθούν, το κτίριο θα διαθέτει σύγχρονα συστήματα και θα είναι και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Στις εργασίες που θα γίνουν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, ενεργειακή αναβάθμιση και εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, θερμομόνωση και στεγάνωση δώματος, εργασίες αποκατάστασης φέροντα οργανισμού, αποκατάσταση αποσαθρωμένων εξωστών, προσθήκη νέων περιοχών στάθμευσης, κατασκευή νέου περιπτέρου με πέργκολα (επιφάνειας 80 τ.μ.) που θα λειτουργεί ως χώρος συναντήσεων, κατασκευή νέων τοίχων από ξηρά δόμηση ή σταθερά γυάλινα διαχωριστικά αλουμινίου, επαναβαφή ή/και αποκατάσταση του δαπέδου ή/και των τοίχων από ανιούσες υγρασίες και γενικότερα εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των χρηστών ή/και απαιτούνται λόγω ανακαίνισης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, εγκατάσταση πολυδιαιρούμενων, αερόψυκτων, άμεσης εκτόνωσης, μεταβλητής ροής, με ανάκτηση θερμότητας, συστημάτων (τρισωλήνιων-VRF/VRV) για τον κλιματισμό του κτιρίου, εγκατάσταση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων απευθείας εκτόνωσης με ανάκτηση θερμότητας στο δώμα του κτιρίου για την παροχή και απαγωγή αέρα στους χώρους και ανακατασκευή δικτύων αεραγωγών όλων των ορόφων και του δώματος (με εξαίρεση τους κεντρικούς αεραγωγούς του ισογείου).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trade Estates: Τον Οκτώβριο η είσοδος στο Χρηματιστήριο – Στις άδειες το retail park στο Ελληνικό

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εισάγει τις μετοχές της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο όμιλος Φουρλή, όπως ανέφερε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι έως το 2027 να έχει φτάσει σε αξία ακινήτων ύψους 740 εκατ. ευρώ, στα οποία θα περιλαμβάνονται τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, τα υπό κατασκευή ακίνητα (π.χ. ΙΚΕΑ σε Κρήτη και Πάτρα) καθώς και η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό σε συνδιασμό με ορισμένες νέες αγορές που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα. Η Trade Estates διατηρεί σήμερα αξία χαρτοφυλακίου άνω των 310 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας με την δραστηριότητά της το κενό που υφίσταται στην αγορά με δεδομένη την εξειδίκευσή της σε retail parks και logistics.

Σημαντικοί παίκτες όπως η AB Βασιλόπουλος, η McDonald’s, η Pepco, ο Μουστάκας αποτελούν έως τώρα μερικούς από τους πελάτες της.
Επί του παρόντος μέσω της Trade Estates κατασκευάζεται το ΙΚΕΑ στην Πάτρα και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του ΙΚΕΑ στην Κρήτη, με την ανάπτυξη των οποίων έχει επιφορτιστεί η Ten Tec, θυγατρική της Ten Brinke. Οι νέες αναπτύξεις σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό εκπροσωπούνται από επιμέρους εταιρείες που δεν έχουν δανεισμό άνω του 50% επί των ακινήτων τους. «Πιο χαμηλά δεν είναι καλή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και πιο ψηλά γίνεται επικίνδυνος λόγω των επιτοκίων. Το ποσοστό δανεισμού αυτή τη στιγμή είναι στο 37%, ενώ ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει τον χαμηλότοκο δανεισμό μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και επομένως τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν τον συνολικό δανεισμό του ομίλου Φουρλή. Ακολούθως, μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι εφικτό να διαχωριστεί ο δανεισμός της Trade Estates από αυτόν του ομίλου Φουρλή. Σε αυτή την περίπτωση ο δανεισμός του ομίλου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι», όπως είπε ο κύριος Φουρλής.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Trade Estates
Σημειώνεται η Trade Estates πρόκειται να αντλήσει κεφάλαια 70 έως και 100 εκατ. ευρώ από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθουν στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 80 εκατ. ευρώ προέρχονται και από το hedging που πραγματοποίησε. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη των επενδυτικών και λοιπών αναγκών, έως ότου εξομαλυνθούν τα επιτόκια δανεισμού και η αγορά επιστρέψει στα προ τραπεζικής κρίσης επίπεδα. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται τα έργα σε Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ ο όμιλος έχει καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης και για τις αναπτύξεις στον τομέα των logistics. Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λάβει την οικοδομική άδεια προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του retail park εντός του Ελληνικού. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα είναι έτοιμη προς λειτουργία έως και το Πάσχα του 2027. Κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή εργολάβου που θα κατασκευάσει το έργο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build