--> 

Οι «Big-5» του κατασκευαστικού κλάδου στη β’ φάση του διαγωνισμού για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας

Έγιναν επίσημα γνωστές οι εταιρείες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το πολυδάπανο όσο και εξαιρετικά σημαντικό έργο της ανέγερσης/ανακατασκευής δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα και της συντήρησης και διαχείρισής τους μέσω ΣΔΙΤ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε, συγκεκριμένα, ότι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνούν οι Άβαξ ΑΕ, Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η κοινοπραξία των Μυτιληναίος ΑΕ-ΑΤΕΣΕ ΑΕ και η ένωση των Intrakat ΑΕ-ΤΕΚΑΛ ΑΕ. Το έργο είναι αρχικού εκτιμώμενου ύψους 48,3 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο της σύμπραξης και τα έργα
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία, της νέας πτέρυγας στο δικαστικό μέγαρο Καρδίτσας, της ανακατασκευής του, υφιστάμενου, δικαστικού μεγάρου Τρικάλων και, τέλος, στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των μεγάρων αυτών για διάστημα 30 ετών, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις πόλεις του έργου. Ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών των νέων κτιρίων αλλά και της ανακατασκευής του υπάρχοντος στα Τρίκαλα γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων.

Συνοπτικά, θα υλοποιηθούν: – ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο σε έκταση δημοσίου κτήματος στη συνοικία Νεάπολη. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου, Δικαστικές Υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Πταισματοδικείο) και Ειρηνοδικείο – ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στη Λαμία σε έκταση 15 χιλ. τ.μ. εντός του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη». Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής – ανέγερση νέας πτέρυγας στο δικαστικό μέγαρο Καρδίτσας. Στον ελεύθερο σήμερα χώρο του υφιστάμενου οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων και βοηθητικών χώρων – ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα, εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δύο κτιρίων του συγκροτήματος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Kάλεσμα Δημόκριτου σε ΕΚΤΕΡ για υποβολή δικαιολογητικών για το έργο των 7,5 εκατ. ευρώ

Πρόσκληση για την υποβολή δικαιολογητικών προσωρινού μειοδότη με αντικείμενο την κατασκευή της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, απέστειλε ο τελευταίος στην κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, σύμφωνα με πληροφορίες του Build. Η εταιρεία θυμίζουμε ότι είχε αναδειχθεί μειοδότρια κατά την διαγωνιστική διαδικασία μετά από διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου του 2022 που είχε προηγηθεί. Στον διαγωνισμό η ΕΚΤΕΡ είχε δώσει τη χαμηλότερη προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 21,3%, ενώ ακολούθησαν η ΑΤΕΣΕ Α.Ε. με ποσοστό 16,48%, η GDM Assets Α.Ε. με ποσοστό 14,7%, η Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ με ποσοστό 13,83% και η Alphadelta Constructions με ποσοστό 7,1%. Η ΕΚΤΕΡ κατέθεσε οικονομική προσφορά, η οποία ανήλθε συνολικά στα 7,46 εκατομμύρια ευρώ (6,02 εκατ. ευρώ+ΦΠΑ) σύμφωνα με το ποσοστό της έκπτωσης που κατέθεσε.

Αρχικός προϋπολογισμός του έργου στα 9,42 εκατ. ευρώ

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού που είχε εκδώσει ο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος ήταν 9,42 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, ωστόσο με την προσφερόμενη έκπτωση από πλευράς της κατασκευαστικής εταιρείας, ανήλθε στο ποσό που προαναφέραμε. Το έργο αφορά στην εκπόνηση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων υλικών και εργασιών που απαιτούνται για την επέκταση του κτιρίου Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του Δημόκριτου.

Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου θα έχει διάρκεια 2 ετών από τη στιγμή της υπογραφής της. Η αποσφράγιση των προσφορών από τους συμμετέχοντες κατά τη διαγωνιστική διαδικασία έγινε στις 26 Ιανουαρίου όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ η επιλογή της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινής μειοδότριας ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς των υπολοίπων συμμετεχόντων θα είναι και εκείνη που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανέγερση νέου κτιρίου για το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, έχει εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό με το Π.Δ. από 18/10/1999 ΦΕΚ761/Δ, στο οποίο καθορίζει τα οικοδομήσιμα τμήματα εντός της έκτασης που αξιοποιεί ο Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή.

Στο τμήμα Ε2, όπως αυτό εμφανίζεται στο εν λόγω Προεδρικό διάταγμα πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο «Προσθήκη καθ’ ύψος και κατά επέκταση κτιρίου γραφείων – εργαστηρίων σε υπάρχον ισόγειο κτίριο». Το κτίριο καλύπτει 1264,87 τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου και αποτελείται από τα εξής επίπεδα: Α-Β: υφιστάμενο κτίριο και νέο υπόγειο, Γ: υφιστάμενο πατάρι με αποθηκευτικούς χώρους, Δ κύριες είσοδοι νέου κτιρίου, χώροι υποδοχής κοινού, Ε: γραφειακοί – εργαστηριακοί χώροι, ΣΤ: γραφειακοί – εργαστηριακοί χώροι, Ζ: πατάρι με γραφειακούς – εργαστηριακούς χώρους. Στον σχεδιασμό είναι επίσης η κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και μετατροπής της σε ηλεκτρική, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα τοποθετηθούν στο δώμα του κτιρίου. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδεθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και αναμένεται να παράγει ετησίως 12.260 kWh/έτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Όμιλος Άβαξ: Αύξηση τζίρου έως και 25% το 2023

Αύξηση του κύκλου εργασιών, η οποία θα κυμανθεί από 15% έως 25%, αναμένει για το 2023 η διοίκηση του Ομίλου Άβαξ, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Οι άνθρωποι της εταιρείας πρόσθεσαν πως για την επόμενη χρονιά εκτιμούν ότι η ετήσια άνοδος σε σχέση με φέτος θα είναι μεγαλύτερη μεταξύ 30% και 40%, καθώς θα έχουν ωριμάσει έργα που βρίσκονται στην αφετηρία τους αυτή τη στιγμή.

Έργα 881 εκατ. το 2023, δύο τα πιο σπουδαία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου Άβαξ, Χρήστο Ιωάννου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. αφορούν σε συμβάσεις οι οποίες ήδη έχουν υπογραφεί. Πρόσθεσε, δε, ότι το περασμένο έτος η εταιρεία ανέλαβε 875 εκατ. ευρώ νέων έργων, ενώ φέτος έχει ήδη εξασφαλίσει έργα ύψους 881 εκατ. ευρώ. Δύο είναι τα πιο σημαντικά από αυτά. Το ένα, ύψους 673,5 εκατ. ευρώ, αφορά στη σύμβαση που υπεγράφη με τον όμιλο Mass Group Holding για μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 MW.

Ο εν λόγω σταθμός θα ανεγερθεί στη Ρουμανία, στην περιοχή Deva.
Το έτερο αφορά στην σύμβαση την οποία υπέγραψε ο Όμιλος για την κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλος-Άμφισσα, ύψους 207 εκατ. ευρώ.

Πρότυπη πρόταση για την Αττική Οδό
Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, η Άβαξ, σε συνεργασία με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Άκτωρ Παραχωρήσεις, υπέβαλε πρότυπη πρόταση για την κατασκευή των έργων επέκτασης της Αττικής Οδού, όπως, λόγου χάρη, την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού έως τη Ραφήνα, την επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τον κόμβο Καλυβίων και την κατασκευή της σήραγγας Ηλιούπολης, η οποία προορίζεται να ενώσει τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, η πρόταση που έχει υποβληθεί αφορά στην κατασκευή του παραπάνω έργου με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης και θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο το οποίο είναι αντίστοιχο με εκείνο που εφαρμόζεται και στην περίπτωση του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Η σύμπραξη με Meridiam
Ακόμη, η διοίκηση του Ομίλου επιβεβαίωσε τη σύμπραξή με το γαλλικό fund Meridiam για τη διεκδίκηση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Θα μειωθεί κι άλλο ο δανεισμός Τέλος, όπως τονίστηκε στη Γ.Σ., η Άβαξ έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, όπως π.χ. ο τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της θυγατρικής Volterra και η συμμετοχή στην παραχώρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Από τις συγκεκριμένες πωλήσεις, ο Όμιλος εξασφάλισε κεφαλαιακό κέρδος 48,6 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο δανεισμός του Ομίλου έχει μειωθεί κατά 51,4% σε σχέση με το 2020 και ανέρχεται σήμερα σε 220 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τον κ. Ιωάννου, φέτος προβλέπεται να μειωθεί κι άλλο και μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως δεν θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν αναληφθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build