Toyotomi: Άλμα στην Τρίτη γενιά κλιματιστικών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Μία νέα γενιά κλιματιστικών εισάγει στην Ελλάδα η Toyotomi με το ErAI, το πρώτο κλιματιστικό που ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης. Όπως εξήγησε η Φωτεινή Καραμπαμπάνη, product director της Toyotomi, η πρώτη γενιά κλιματιστικών ήταν τα συμβατικά κλιματιστικά, με στροφές προκαθορισμένες από το εργοστάσιο και με συνεχείς ενάρξεις και παύσεις της λειτουργίας τους που δεν πετύχαιναν σταθερή θερμοκρασία στο χώρο, ενώ επιπλέον χαρακτηρίζονταν από υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Ακολούθησε η γενιά των κλιματιστικών inverter, με προσαρμογή της απόδοσης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη άνεση στο χώρο. Πλέον, η τρίτη γενιά κλιματιστικών υιοθετεί το σύστημα αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλες παραμέτρους, όπως το φορτίο θερμότητας του χώρου, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τις συνήθειες του χρήστη επιτυγχάνοντας μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και ακόμα μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον.

Μηχανική μάθηση και οικολογική συνεισφορά
Το βασικό χαρακτηριστικό του ErAI είναι ότι συλλέγει κάθε δευτερόλεπτο δεδομένα από τον περιβάλλοντα χώρο του και έτσι όσο περισσότερο λειτουργεί, τόσο περισσότερο «μαθαίνει» από το περιβάλλον του και προσαρμόζεται στις ανάγκες του χώρου και στις προτιμήσεις του χρήστη, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας έως και κατά 15% συγκριτικά με ένα παρόμοιο inverter κλιματιστικό χωρίς ΑΙ. Πρόκειται για μία διόλου ευκαταφρόνητη εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το 55% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αφορά σε κτιριακές λειτουργίες, και ειδικά στα μεγάλα κτίρια γραφείων τα κλιματιστικά ευθύνονται για έως και το 20% της κατανάλωσης ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικολογική συνεισφορά του ErAI υπολογίζεται σε μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 48 κιλά, που ισοδυναμεί με την ποσότητα άνθρακα που απορροφάται από ένα δέντρο ετησίως. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του ErAI είναι και η λειτουργία περιορισμού απόδοσης “P”, που μειώνει την ισχύ κατά 50% ή κατά 75%, αποτελώντας ιδανική λύση για περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλη διακύμανση στην τάση του ρεύματος.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τις πωλήσεις
Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος της Γ.Ε. Δημητρίου, που από το 1992 είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των κλιματιστικών Toyotomi σε Ελλάδα, νοτιοανατολική Ευρώπη και Κύπρο, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία ερευνών της GFK, η Toyotomi αποτελεί σταθερά την νούμερο 1 μάρκα κλιματιστικών στην προτίμηση των οικιακών καταναλωτών στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ErAI φαίνεται ότι ήδη από το λανσάρισμά του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς εκπροσωπεί πλέον σχεδόν το 20% των πωλήσεων κλιματιστικών Toyotomi, παρότι η τιμή του είναι κατά 8-10% υψηλότερη σε σχέση με τα προϊόντα χωρίς τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της Γ.Ε. Δημητρίου είναι πλέον ο όμιλος Quest, που είχε κάνει την είσοδό του στην αγορά των κλιματιστικών το 2020, μέσω της δημιουργίας της Quest Clima, η οποία έχει την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Gree.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Παίρνει μέτρα για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης η κυβέρνηση της Γαλλίας

Σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση έχει περιέλθει η Γαλλία και παίρνει μέτρα για να την αντιμετωπίσει, όπως μεταδίδει το Γραφείο ΟΕΥ Παρισιού. Τα ενοίκια και τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς και, ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε πιστώσεις είναι μειωμένη. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει την αγορά στέγης σε κρίση που εντείνεται και επηρεάζει δραματικά ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελώντας φλέγον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση
Το Γραφείο αναφέρει, λοιπόν, ότι η πρωθυπουργός της γαλλικής Δημοκρατίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της στεγαστικής κρίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Γάλλων στην αγορά ή ενοικίαση κατοικίας ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα έργα που θα δρομολογηθούν αλλά και μέτρα άμεσης ισχύος, όπως η δημιουργία πιο ευέλικτων όρων δανεισμού, η παράταση των δανείων με μηδενικό επιτόκιο και η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Τα στεγαστικά δάνεια
Όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, δόθηκε υπόσχεση παράτασης ως το τέλος του έτους της οροφής στο μέγιστο μηνιαίο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες επιτρέπεται να δανείζουν. Επιπλέον, ορίστηκαν πιο ευέλικτοι όροι δανεισμού για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Την τελική απόφαση, πάντως, αναμένεται να λάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δάνειο μηδενικού επιτοκίου, που βοηθά τους πολίτες να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία και επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2023, θα παραταθεί έως το 2027 αλλά με πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Θα επικεντρωθεί εκ νέου σε νέα διαμερίσματα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση και θα προορίζεται για την αγορά παλαιών κατοικιών σε περιοχές με χαμηλή ζήτηση με την προϋπόθεση της ανακαίνισης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, το καθεστώς ενοικίασης Pinel, που έδινε το δικαίωμα μείωσης φόρου επί της τιμής της αγοράς του ακινήτου για διευκόλυνση νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, θα καταργηθεί στο τέλος του 2024 καθώς είναι δαπανηρό για τα δημόσια οικονομικά.

Μέτρα για τους ενοικιαστές
Όσον αφορά, τώρα, στους ενοικιαστές, η κυβέρνηση υπόσχεται να δρομολογήσει σε περισσότερους δήμους την ανάπτυξη μιας ενδιάμεσης κατηγορίας κατοικιών (LLI) που προβλέπεται με νόμο του 2014 και δεν υπάγονται καθαυτές στις κοινωνικές κατοικίες, με ενοίκια υψηλότερα από εκείνα των κατοικιών χαμηλού κόστους αλλά χαμηλότερα από εκείνα της αγοράς ιδιωτικών κατοικιών.
Η κατασκευή και επέκταση των LLI αποτελεί προτεραιότητα της στεγαστικής πολιτικής, διαφοροποιώντας τις από τον παραδοσιακό τύπο κοινωνικών κατοικιών (HLM).
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις μεσαίες τάξεις και ιδίως στους νέους που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνική στέγαση να βρουν στέγη στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με ενοίκια που είναι κατά 10% έως 15% χαμηλότερα από εκείνα της ελεύθερης αγοράς.

Ακόμη, ανακοινώθηκε παράταση της δωρεάν εγγύησης Visale για τους ενοικιαστές που δεν διαθέτουν εγγυητή, η οποία εκδίδεται από την Action Logement. Βοηθά, συγκεκριμένα, να καθησυχαστούν οι ιδιοκτήτες που μπορεί να διστάζουν να νοικιάσουν από φόβο μη αποπληρωμής ενοικίων από τον ενοικιαστή. Στόχος είναι να επωφεληθούν 2 εκατομμύρια νέοι και εργαζόμενοι μεταξύ 2023 και 2027.
Γίνεται, επίσης, έκκληση προς την Action Logement να στηρίξει τους κατασκευαστές ακινήτων που αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πτώση των πωλήσεων αναμένοντάς την να αγοράσει περίπου 30 χιλιάδες κατοικίες.

Μόνη λύση, να πέσουν οι τιμές
Το Γραφείο καταλήγει σημειώνοντας πως, εάν ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη, η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται να είναι η πτώση τιμών. Αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην περιουσία ενός μεγάλου ποσοστού Γάλλων ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά η μείωση της πιθανής υπεραξίας θα έχει μικρότερο αντίκτυπο εάν, ταυτοχρόνως, ένα άλλο σημαντικό ποσοστό του γαλλικού πληθυσμού, που είναι ενοικιαστές, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κατοικία εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής αγοράς και ενοικίασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Παραδίδεται στις 30/6 το πρώτο κτίριο της επένδυσης

Στις 30 Ιουνίου παραδίδεται προς χρήση το πρώτο κτίριο εντός του Ελληνικού, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Build, η ΕΚΤΕΡ που έχει αναλάβει την εκπόνηση του κτιρίου ΑμεΑ βρίσκεται στην τελική φάση εκτέλεσης των εργασιών. Πρόκειται για έργο που είχε χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ενός έτους και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι τελικές εργασίες ολοκλήρωσης στο εσωτερικό του κτιρίου καθώς και ορισμένες στο εξωτερικό του.

Σημειώνεται ότι το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατ ευρώ και ο χαρακτήρας του εκτός από ουσιαστικός, καθότι θα φιλοξενήσει 4 σωματεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, είναι και συμβολικός, καθότι πρόκειται για το πρώτο κτίριο (και μάλιστα με κοινωνικό χαρακτήρα) το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της εμβληματικής επένδυσης. Στις εκκρεμότητες που μένουν να διευθετηθούν προσεχώς είναι και η μεταφορά του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης από το εσωτερικό του οικοπέδου που βρισκόταν μέχρι πρότινος εκτός αυτού, κάτι για το οποίο απαιτούνταν η αδειοδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο τελευταίος θα αναλάβει το προσεχές διάστημα να μεταθέσει το δίκτυο εκτός της έκτασης, με ίδια συνεργεία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤΕΡ και σε άλλα έργα στο Ελληνικό
Όπως πληροφορούμαστε, αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελικές δοκιμές στο κτίριο με χρήση του εργοταξιακού ρεύματος, σύντομα αναμένεται η σύνδεσή του με το δίκτυο της μέσης τάσης καθώς και η σύνδεσή του με το αποχετευτικό δίκτυο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤΕΡ πιθανότατα θα καταθέσει προσφορές και για άλλα έργα μεγαλύτερου βεληνεκούς εντός του Ελληνικού, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προκύψουν σε κοινοπραξία με άλλους κατασκευαστές της εγχώριας αγοράς. Στο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ, συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ., θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ. Το κτίριο αποτελεί πρότυπο κοινωνικής φροντίδας σε διεθνές επίπεδο, ενώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Lamda Development.

Riviera Galleria: Η Περιφέρεια ενέκρινε την ΜΠΕ
Eπίσης, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Riviera Galleria. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε θετικά υπό όρους για το έργο εμπορικών αναπτύξεων της Lamda Development στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το έργο προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η οικοδομική άδεια θα έχει προηγηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι στο τέλος του 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build