Προχωρά επενδυτικά σχέδια στην Κύπρο ο επιχειρηματίας Γιακίρ Γκαμπάι

Όπως ενημερώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Λευκωσίας ο επιχειρηματίας Γιακίρ Γκαμπάι κάνει κινήσεις για να υλοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο.
Ο Ισραηλινός, με κυπριακή υπηκοότητα, επενδυτής, που είναι Νο766 δισεκατομμυριούχος στη λίστα Forbes για το 2023, διαθέτει μερίδιο 40% της Grand City Properties, η οποία έχει στην κατοχή της περίπου 65 χιλιάδες διαμερίσματα στη Γερμανία και στο Λονδίνο και είναι θυγατρική της Aroundtown SA.

Η τελευταία ιδρύθηκε το 2004 από τον ίδιο τον Γκαμπάι και σήμερα θεωρείται ένας κολοσσός στο παγκόσμιο real estate, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 30 δισ. USD και με ηγετική θέση στον τομέα των επενδύσεων σε υψηλής αξίας ακίνητα, που προορίζονται για εμπορική χρήση και οικιστική ανάπτυξη. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο Λουξεμβούργο και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και, συνήθως, οι επενδύσεις της γίνονται μέσω της θυγατρικής της, Grand City Properties SA. Ο Γκαμπάι κατέχει το 15% των μετοχών της και υπηρετεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σχεδιάζει σύνθετη ανάπτυξη ο Γ. Γκαμπάι
Το Γραφείο επισημαίνει, λοιπόν, ότι ο Γιακίρ Γκαμπάι βρίσκεται, μέσω της Rofeno Properties Limited, πίσω από την επένδυση συνολικού ύψους 856 εκατ. ευρώ στην Αγία Φύλα της Λεμεσού (το έργο χωροθετείται 250 μέτρα ανατολικά του δρόμου Λεμεσού-Πλατρών). Το καλοκαίρι του 2021 ο γεννημένος στην Ιερουσαλήμ επιχειρηματίας απέκτησε 949.916 τ.μ. γης από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου (REMU) έναντι 28 εκατ. ευρώ.

Στα εν λόγω τεμάχια γης (και μέσω της εταιρείας Rofeno Properties Limited) ο ίδιος προγραμματίζει μια σύνθετη ανάπτυξη, για την οποία κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει ιδιωτικό σχολείο, ιατρικό ίδρυμα-κέντρο αποκατάστασης ευρωπαϊκής επωνυμίας που θα υποστηρίζει σειρά μονάδων υποβοηθούμενης διαβίωσης, κέντρο έρευνας και καινοτομίας, επιχειρηματικό πάρκο, οργανωμένο αθλητικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, ιδιωτικό χώρο πράσινου και οικιστική ανάπτυξη με στοιχειώδεις υποδομές εμπορίου και αναψυχής.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε, η κατασκευή του έργου αναμένεται να γίνει σταδιακά. Οι στρατηγικές χρήσεις πιθανότατα θα κατασκευαστούν σε δύο διαδοχικά στάδια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα ακολουθήσουν σε πέντε στάδια. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Εμπλοκή και σε άλλο project στη Μεγαλόνησο
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στην Κύπρο η Aroundtown Ltd απέκτησε μετοχικό κεφάλαιο της REM International (Cyprus) Ltd, η οποία συμμετέχει μετοχικά στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, εταιρεία που ανέλαβε και υλοποιεί το έργο της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Reds: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Σε μία απόφαση η οποία από εκείνους που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα μόνο αιφνιδιαστική δεν φάνηκε να θεωρείται οδηγήθηκε ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Reds, Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Το γεγονός ότι ο ίδιος διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα στα τουριστικά ακίνητα μέσω της SWOT, φάνηκε ότι αποτέλεσε ικανό λόγο για να στραφεί αποκλειστικά στη δική του εταιρεία, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι το συμβόλαιο του κυρίου Κωνσταντινίδη είχε ανανεωθεί από τον όμιλο Ελλάκτωρ πριν από μόλις ένα μήνα, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν στάθηκε ικανό να αντιστρέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, για την οποία ο ίδιος προετοίμαζε τον εαυτό του το τελευταίο διάστημα. Εκτός των άλλων αρκετές ήταν τελευταία οι μετοχικές και διοικητικές αλλαγές στον όμιλο, όπου θα θυμίσουμε πως και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Reds και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, είχε επίσης αποχωρήσει. Ο ίδιος μάλιστα αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της διαχείρισης της τύχης του ομίλου Ελλάκτωρ αλλά και της Reds από τους Ολλανδούς της Reggeborgh.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών project του ομίλου
Μία ακόμα από τις αιτίες που φαίνεται ότι επίσης ώθησε τον Γιώργο Κωνσταντινίδη να παραιτηθεί, ήταν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονταν τόσο τα προς υλοποίηση project όπως η Μαρίνα Αλίμου, οι Γούβες αλλά και η επένδυση στον Καμπά στην Παιανία. Ταυτόχρονα όμως το περιβάλλον στο εσωτερικό του ομίλου Ελλάκτωρ και κατ’ επέκταση της Reds φάνηκε να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη λήψη ταχύτερων αποφάσεων, κάτι που ο Γ. Κωνσταντινίδης είχε επιδιώξει.

Αυτή τη στιγμή η SWOT της οποίας είναι μέτοχος, διαχειρίζεται σημαντικά τουριστικά συγκροτήματα όπως είναι το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, τα Moxy σε Αθήνα και Πάτρα, το Magma Resort by Hyatt στη Σαντορίνη, το πρώην Lindian Village στη Ρόδο όπου σε συνεργασία με τη Hilton μετατράπηκε σε Lindian Village Beach Resort Rhodes, Curio Collection by Hilton.
Στο χαρτοφυλάκιο της SWOT φιλοξενούνται επίσης ξενοδοχεία όπως το MonAsty στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει αναλάβει και ξενοδοχεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και ένα ακόμα στην Ελούντα καθώς και στην Αθήνα το Glyfada Riviera Hotel.

Πρώτη επένδυση στο εξωτερικό για τη SWOT
Σύμφωνα με πληροφορίες του Build η SWOT αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη κίνησή της στο εξωτερικό, γεγονός που επίσης φαίνεται να συνετέλεσε καθοριστικά στη λήψη της απόφασης αποχώρησης του Γιώργου Κωνσταντινίδη από τη Reds, προκειμένου να αφοσιωθεί στα νέα «ανοίγματα». Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην τελική ευθεία η μίσθωση του πρώτου ξενοδοχείου της SWOT εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ευρώπη. Ο ίδιος, εκτός του κλάδου φιλοξενίας, θυμίζουμε ότι διατηρεί και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, επενδύει σε sites νέας τεχνολογίας, πλατφόρμες και καινοτόμες ιδέες μέσω εταιρείας που έχει συστήσει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΓΑΙΑΟΣΕ: Το στοίχημα της αστικής βιωσιμότητας και τα πολυτροπικά logistics centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Η βιωσιμότητα είναι συστατικό στοιχείο της ΓΑΙΑΟΣΕ από την ίδρυσή της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Κωνσταντίνος Κεσεντές, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Περιβάλλον & Αστική Βιωσιμότητα» στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς έκθεσης κυκλικής οικονομίας ενέργειας-δόμησης, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε, βάσει καταστατικού, η ΓΑΙΑΟΣΕ καλείται να αξιοποιήσει τη σιδηροδρομική περιουσία με τρόπο ωφέλιμο για την ελληνική κοινωνία, άρα έχει από τη φύση της ένα στοιχείο βιωσιμότητας.

Ως σημαντικά έργα χαρακτήρισε αυτά στην Κατερίνη και στην Κοζάνη, όπου υπάρχουν όπως είπε μεγάλες εκτάσεις ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ οι οποίες γειτνιάζουν με σιδηροδρομικούς σταθμούς, και έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμφωνίες για να γίνει πολεοδόμηση και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πολιτισμού. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί και με τον δήμο Αγίων Αναργύρων στην Αττική για τον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, καθώς και εμπορικό κέντρο.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χώρο στάθμευσης 2.500 θέσεων, ενώ στον προγραμματισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται και η αναμόρφωση του χώρου του εμπορευματικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, μία πολύ μεγάλη έκταση όπου θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πολιτισμού που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Οι επενδύσεις σε πράσινα πολυτροπικά εμπορευματικά κέντρα
Αναφέρθηκε ακόμα στις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον χώρο των πράσινων πολυτροπικών εμπορευματικών κέντρων, δηλαδή κέντρων logistics όπου δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού μεταφορών (οδικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές). Ως εμβληματικό έργο σε αυτήν την κατηγορία χαρακτήρισε το Θριάσιο, που όπως είπε βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη της κατασκευής του. Πρόκειται για μία επένδυση άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών, προκαλώντας θετική επίδραση στο περιβάλλον. Αντίστοιχο έργο υπάρχει και στη βόρεια Ελλάδα, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο εξέλιξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build