BriQ Properties: 1,18 εκ. τα καθαρά κέρδη και αύξηση 15% εσόδων από μισθώματα το Q1 2023

Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έκανε γνωστά η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας ανήλθαν σε 1,18 εκατ. ευρώ, έναντι 1,22 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση κατά -3,7%.

Αύξηση εσόδων από μισθώματα
Ωστόσο, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 2,21 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του πρώτου τριμήνου της περασμένης χρονιάς. Όπως εξηγεί η εταιρεία, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην μίσθωση της επέκτασης του logistics park της στον Ασπρόπυργο και στην αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων.

Αυξημένα 20% τα EBITDA
Ακόμη, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 20% και ανήλθαν σε 1,74 εκατ. ευρώ έναντι 1,45 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα χρηματοοικονομικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε 391 χιλ. ευρώ έναντι 182 χιλ. του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος (λόγω της αύξησης του Euribor), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 1,34 εκατ. ευρώ (έναντι 1,25 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022).
Διανομή μερίσματος 3,7 εκατ. ευρώ
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στην έκθεση της εταιρείας στις 27/4 η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 3,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,1046 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό), από τα κέρδη της χρήσης 2022 και προηγούμενων ετών, το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους στις 5/5/2023. Η καθαρή μερισματική απόδοση στους μετόχους της εταιρείας ανήλθε σε 5,3% (τιμή μετοχής την ημέρα προσδιορισμού δικαιούχων/record date: 1,96 ευρώ).

Αυξήθηκαν τα έσοδα από ενοίκια
Τέλος, η BriQ Properties υπογραμμίζει ότι την 31η Μαρτίου 2023 οι επενδύσεις της περιλάμβαναν 26 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 137 εκατ. ευρώ και πως τα έσοδά της από ενοίκια ανήλθαν σε 2,21 εκατ. ευρώ, έναντι 1,93 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 15%.

Νο1 στόχος η ολοκλήρωση του deal με την «ICI»
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την CEO της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, βασικός στόχος της ΒriQ Properties για το 2023 είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την «Intercontinental International Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» («ICI») όπως δημοσιεύθηκε την 23/2/2023, με στόχο το φθινόπωρο του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της συναλλαγής που περιλαμβάνει την μεταβίβαση ακινήτων της δεύτερης προς την πρώτη. Παράλληλα, η BriQ Properties τονίζει πως συνεχίζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της μεταξύ άλλων με την προσθήκη δεύτερου κτιρίου αποθήκευσης και διανομής στο logistics park του Ασπρόπυργου (που αναμένεται να παραδοθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2024) και με την κατασκευή νέου ακινήτου γραφείων με πιστοποίηση LEED GOLD επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 42 στην Καλλιθέα (το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το καλό και το κακό σενάριο για τα ακίνητα της Folli Follie

Ξεκινάει στις 19 η δίκη της Folli Follie, διαδικασία η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρώπων που ορίζουν σήμερα την τύχη της εταιρείας. Πηγές κοντά στην εταιρεία επισημαίνουν ότι το αρμόδιο δικαστήριο καλείται εκτός των άλλων να απελευθερώσει την ακίνητη περιουσία της εταιρείας, όπου σε αυτή την περίπτωση θα περιέλθουν στις νέες εταιρείες που έχουν συσταθεί σύμφωνα με την απόφαση εξυγίανσης.
Ωστόσο υφίσταται και το ενδεχόμενο, όπου θα μπορούσε να σχετίζεται με την πιθανότητα αθώωσης της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των συνεργατών τους, γεγονός που θα τους έδινε το δικαίωμα από κατηγορούμενοι να αθωωθούν και να εγείρουν διεκδικήσεις επί των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι και τα ακίνητα.

Πηγές κοντά στη Folli Follie κάνουν λόγο για ένα «κακό σενάριο» στη δεύτερη περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει για την αθώωση των Κουτσολιούτσων. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται τα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, αποθηκευτικοί χώροι και εμπορικά ακίνητα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Στα ενδεχόμενα που απεύχονται οι άνθρωποι της Folli Follie είναι και αυτό της διακοπής της δίκης, γεγονός που θα ερχόταν να ανατρέψει τον σχεδιασμό τον στελεχών της και επί της ουσίας την εξυγίανσή της, όπου θα είχε δικαίωμα αξιοποίησης των ακινήτων για τις ανάγκες της.

Προηγήθηκε η επτάμηνη αναβολή
Η επανέναρξη της δίκης έρχεται επτά μήνες μετά την αναγκαστική αναβολή που προηγήθηκε. Κατηγορούμενοι στη δίκη θα είναι οι πρώην κραταιοί επιχειρηματίες Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσου. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της δίκης προσέκρουσε στην απόφαση του δικηγορικού συλλόγου να απέχουν οι δικηγόροι από δίκες όπου οι κατηγορούμενοι δικάζονταν και για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η θέση του δικηγορικού συλλόγου ερχόταν σε αντίθεση με την τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε πράξη την άνοιξη του 2022, βάσει της οποίας προβλεπόταν ότι όσοι καταδικάζονται για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, είτε για κακούργημα, είτε για πλημμέλημα, θα οδηγούνταν στη φυλακή και θα εξέτιαν την ποινή τους.
Ιδιαιτέρως πιθανό είναι μάλιστα να υπάρξει παραγραφή αδικημάτων μετά την διακοπή της δίκης.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, χωρίζονται σε δεσμευμένα και ελεύθερα. Ένα μέρος των ακινήτων αυτών έχουν ήδη εκτιμηθεί από τη Deloitte. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δεσμευμένης και αδέσμευτης θα αποδοθεί στους ομολογιούχους προς αποζημίωσή τους, όπως ορίζεται από τη συμφωνία εξυγίανσης. Επί του παρόντος η αξία των δεσμευμένων ακινήτων ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, η αξία του οποίου μαζί με τα δύο ακόμη γειτονικά του κτίρια ανέρχεται σε περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο της αξίας των ακινήτων – δεσμευμένων και αδέσμευτων – υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ελεύθερα ακίνητα θυμίζουμε ότι ήδη έχει πουληθεί το Μινιόν στη Dimand με το τίμημα να αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Isomat: Αύξηση τζίρου, νέες επενδύσεις και έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και το 2022 τα οικονομικά μεγέθη της Isomat, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος κατά 14,5% σε σχέση με το 2021. Σημειωτέον ότι το 50% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό, καθώς η ανάπτυξη πολλών νέων προϊόντων, η διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού με νέους, εξειδικευμένους συνεργάτες, η συνεχής επένδυση σε διαφήμιση και ο άμεσος ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου αποτέλεσαν καθοριστικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και τη διεθνή πορεία του.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία, πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγικές πωλήσεις σε πάνω από ογδόντα χώρες παγκοσμίως. Περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος για προσεχείς δραστηριότητες του ομίλου αποτελούν μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Νοτιανατολική Ασία. Το «άνοιγμα» νέων αγορών επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και μέσω της συνεχούς παρουσίας της Isomat στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, όπως είναι η BAU στη Γερμανία, η BIG 5 στο Dubai, η Batimat στη Γαλλία, η WORLDBEX στις Φιλιππίνες, η Construmat στη Βαρκελώνη και η Libya Build στη Λιβύη.

Επενδύσεις 28 εκατ. ευρώ για φέτος και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα
Όσον αφορά στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου Isomat, πρόσφατα και μέχρι το 2022 υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 26,5 εκατ. ευρώ, τόσο για τη μητρική εταιρεία όσο και για τις θυγατρικές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ενώ οι επενδύσεις για την Ελλάδα από το 2023 και για τα προσεχή έτη υπολογίζονται στα 28 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις εστιάζουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, στον συνεχή εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης συνολικής προσέγγισης.

Στρατηγική προτεραιότητα η βιωσιμότητα
Η Isomat έχει θέσει ως στρατηγική της προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, και στο πλαίσιο αυτό σημαντικό μέρος των επενδύσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στη λογική της στροφής στην καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η πρόσφατη επένδυση της Isomat στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ 1MW στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καθαρής στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μετά την πρώτη της έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας που δημοσιεύθηκε για τα έτη 2019-2020, η Isomat έχει ήδη δρομολογήσει τον δεύτερο διετή απολογισμό της για τα έτη 2021-2022, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του φθινοπώρου.

Επιπλέον, η ISOMAT είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εξέδωσε και διαθέτει EPDs (Environmental Product Declarations) για μια ευρεία γκάμα υλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων, τα οποία αποτελoύν την πιο ολοκληρωμένη διεθνή αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του και αναγνωρίζονται από συστήματα αξιολόγησης και πιστοποίησης αειφορίας όπως LEED, BREEAM κ.ά.

Τη δραστηριότητά της σε θέματα ESG έρχεται να ενισχύσει το ολοκληρωμένο πλάνο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου που κάθε χρόνο υλοποιεί πληθώρα δράσεων για την κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο, συμβάλλοντας ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs). «Στις προκλήσεις των καιρών, ο πολυεθνικός Όμιλος Isomat απαντά με εξωστρέφεια, καινοτομία και στοχευμένες επενδύσεις για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχουν στον πυρήνα τους τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Isomat, Θάνος Τζιρίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build