PropTech: Τα κτίρια μιλούν μέσω δεδομένων

Τα κτίρια μιλούν μέσω δεδομένων και η γλώσσα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία τους είναι η PropTech, και είναι ο μονόδρομος για αυτό. H PropTech, συντομογραφία της τεχνολογίας ακινήτων Property Technology, αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση ακινήτων και εγκαταστάσεων, προσφέροντας περισσότερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας ακινήτων. H PropTech ωστόσο, είναι πολύ περισσότερο από μια τεχνολογία. Πρόκειται για ένα Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Δεδομένων Ακινήτων για κάθε λειτουργία και στάδιο συντήρησης των κτιρίων μέσω της αλληλεπίδρασης των τεχνολογιών ΑΙ, ΙοΤ, Smart Home, Smart Building, ConTech, Co-working Tech, 3D, AR, VR, PropFinTech κλπ.

Αυτό είναι το Rationale του Συνεδρίου PropTech Conference – Digitalizing Real Estate, που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου 2023.
Ακολουθεί συνέντευξη στη Στέλλα Τσαρτσαρά, παραγωγό του Συνεδρίου, με τους Managing Partners της The Proptech Connection, Ivo van Breukelen (με έδρα το Σικάγο) και Stephen Macdonald (με έδρα το Σίδνεϊ), που μαζί με την ομάδα τους και πέντε παγκόσμια γραφεία θεωρούνται ένας από τους λίγους ειδικούς στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της Proptech. Ο Stephen έχει διατελέσει ηγετικούς ρόλους σε Funds Cleantech + Proptech VC σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη. O Ivo είναι κορυφαίος ειδικός στην τεχνολογία ακινήτων και ηγείται στη The Proptech Connection της λειτουργίας του εκτεταμένου παγκόσμιου δικτύου υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Real Estate and Investment.

Ivo, εξήγησέ μας για την PropTech σε RE και κατασκευαστικό κλάδο.
«Αρχικά πολλές επενδύσεις έγιναν σε επίπεδο διαχείρισης ενέργειας μέσω υβριδικών πλατφορμών. Έχουμε δει αυτή τη στρατηγική βελτιστοποίησης ενέργειας να αρχίζει να γίνεται πιο mainstream και να ενσωματώνεται ως BAU και αυτές οι τεχνολογικές προσφορές να μετακινούνται σε πιο αυτοματοποιημένα συστήματα (BMS). Η πανταχού παρουσία των αισθητήρων επιτρέπει στην ψηφιακή μετάβαση του Real Estate να εξελίσσεται κάτι που οδήγησε στο να δημιουργούνται πολλές πλατφόρμες ενδιάμεσου λογισμικού επιτρέποντας έτσι στον ευρύτερο κτιριακό χώρο, να ενσωματώσει as aggregator λειτουργίες και ανάγκες των ιδιοκτητών, διαχειριστών και χρηστών του κτιρίου ως Asset.

Και αυτό κάνει την PropTech τόσο μοναδική όσο και αναγκαία σε μια εποχή που το RE χρειάζεται όλη τη προστιθέμενη αξία και διαφοροποίηση που μπορεί να αξιοποιήσει για την βελτιστοποίηση της προσφοράς και του brand του χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας. Βλέπουμε μια μεγάλη άνοδο κυρίως από τους TechBuyers (REITs + Fortune 500s) που αναζητούν την επίλυση εμπορικών προβλημάτων με την προσφορά μας «Innovation-as-a-Service (IAAS)». Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση υποστηρίζεται και από τον Stephen, ο οποίος δηλώνει ότι «η PropTech δεν είναι ομοιογενής, είναι πολύ συγκεκριμένη για την αγορά και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον οικονομικό κύκλο της χώρας ή της περιοχής. Πρέπει να είστε σε θέση να κατανοήσετε πώς αλληλεπιδρά η τοπική οικονομία με την ακίνητη περιουσία για να έχετε μια αιτιολογημένη άποψη για το πώς θα αναπτυχθεί ο κλάδος και τις παγκόσμιες προοπτικές του».

Τι κάνει την The Proptech Connection τόσο ξεχωριστή στην αγορά Proptech?
Ivo: «Η The Proptech Connection είναι μια στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Proptech που ειδικεύεται στο να βοηθά τους TechBuyers να εφαρμόσουν την ψηφιακή τους στρατηγική δίνοντας τη δυνατότητα στους αγοραστές τεχνολογίας να προμηθεύονται προσαρμοσμένες λύσεις Proptech μέσα στον ολοένα και πιο συμφορημένο χώρο της Proptech, σε παγκόσμιο επίπεδο και προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους». Stephen: «Το υπόβαθρό μας είναι στα επιχειρηματικά κεφάλαια και τα ακίνητα. Προσωπικά, έχω πάρει συνεντεύξεις με περισσότερους από 2.000 ιδρυτές είτε στην Cleantech είτε στην Proptech και ενσωμάτωσα μερικούς τεχνικούς ενώ εργάζομαι σε ένα σημαντικό REIT. Επομένως, η ικανότητά μας να κατανοούμε τα προβλήματα των πελατών μας είναι βασική».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έτσι θα είναι οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Τις οριστικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό παρουσίασε χθες ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό, ενώ το δεύτερο μέρος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το πολυχρηστικό κτιριακό συγκρότημα του Ερασιτέχνη, έκτασης 8.140 τ.μ., θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού όσο και προπονητικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα διαθέτει:

– Κεντρική αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου (αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά., με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.
– Γυμναστήριο – προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.
– Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).
– Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.
– Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.
– Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.
– Γραφεία της διοίκησης.
– Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.
– VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.
– Υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.

Τα χαρακτηριστικά του κτιριακού συγκροτήματος
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, καθώς και των περιοίκων και των πολιτών εν γένει. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν αυστηρό κανονισμό και σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης (συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου) και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του πλήθους/κοινού/επισκεπτών στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων. Η ασφαλής διακίνηση πλήθους συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτιρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.

Ξεκινούν στις αρχές του 2024 οι κατασκευαστικές εργασίες
Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες. «Οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελούν ένα πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που εξυπηρετεί το σύνολο των αθλημάτων του. Αυτά διατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίζει τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήση φιλικά περιβαλλοντικών τεχνολογιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου μελετών Δέκαθλον ΑΕ, αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μετακινήσεις στελεχών και συζητήσεις για εξαγορές στην αγορά χρωμάτων και δομικών υλικών

Έντονη είναι η κινητικότητα στελεχών που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά χρωμάτων και δομικών υλικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Σημειώνεται ότι μία από τις πρόσφατες στελεχιακές μετακινήσεις ήταν αυτή του Γιάννη Δελητζά, ο οποίος αποχώρησε από την Isomat για να αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή Υποκαταστήματος Βορείου Ελλάδος και Διευθυντή Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος στη Mapei Hellas. Επίσης από την Isomat αποχώρησε και ο μέχρι πρότινος National Sales Director της εταιρείας, Γιώργος Θεοφανίδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή πωλήσεων στη Durostick. Σημαντική μετακίνηση είναι και αυτή του Διευθυντή Κλάδου Marmoline της Nordia Α.Ε., Δημήτρη Λώλου, ο οποίος ανέλαβε εμπορικός διευθυντής στη Βιβεχρώμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Δημήτρης Λώλος αντικαθιστά τον μέχρι πρότινος διευθυντή πωλήσεων της Βιβεχρώμ, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος συνταξιοδοτείται μετά από σειρά ετών κατά τα οποία συνεργάστηκε με την βιομηχανία χρωμάτων.

Επίσης και ο Δημήτρης Κοκκώνης μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής (R&D Director) στην βιομηχανία χρωμάτων Berling, μετακινείται με τη σειρά του στη Vechro. Σημειώνεται ότι ο κύριος Κοκκώνης συνεργαζόταν με τη Berling τα τελευταία 21 χρόνια, ενώ είναι και στέλεχος του Institute of Coating Technologies (ΙoCT) από το 2019 με καθήκοντα training and certification specialist. Πρόκειται για στελέχη πρώτης γραμμής στο σύνολό τους, τα οποία σηματοδοτούν την διάθεση των επιχειρήσεων του κλάδου για επένδυση σε στελεχιακό δυναμικό.

Στο κάδρο ενδεχόμενες εξαγορές
Tην ίδια στιγμή, κινητικότητα και ενδιαφέρον εμφανίζεται στην αγορά χρωμάτων, όπου όπως πληροφορείται το Build έχουν υπάρξει προσεγγίσεις από μεγαλύτερους ή και πολυεθνικού εκτοπίσματος παίκτες, προκειμένου να εξαγοράσουν μικρότερες ή μεσαίου βεληνεκούς επιχειρήσεις του κλάδου. Ο τζίρος των υποψηφίων προς εξαγορά ξεκινάει από 7 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει έως και 22 εκατομμύρια ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω, θέση στις εξελίξεις που διαμορφώνονται επιδιώκουν να λάβουν τόσο η Mapei Hellas και η Isomat, αλλά και η Βιβεχρώμ που θα επιδιώξει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθότι παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ήταν πρώτος παίκτης στην Ελλάδα βάσει τζίρου, τα δεδομένα ανατράπηκαν με την Vitex να την υπερβαίνει σε επίπεδο πωλήσεων το 2022. Σε ό,τι αφορά τη Vitex προς το παρόν δεν προσβλέπει σε κάποια εξαγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build