--> 

Η στρατηγική χαμηλών τιμών εισόδου για την Premia και το πρώτο κτίριο LEED για το Δημόσιο

Με στρατηγική που επικεντρώνεται στην διασφάλιση χαμηλών τιμών κατά την αρχική τοποθέτηση – απόκτηση των ακινήτων που εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της κινείται σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να διασφαλίζει καλύτερα περιθώρια απόδοσης και σε δυσχερείς περιόδους αύξησης του κόστους κατασκευής όπως αυτή που προηγήθηκε και συνεχίζεται στην αγορά τον ακινήτων, με το κόστος κατασκευής να έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% στην τελευταία διετία, όπως ανέφερε σχετικά ο CEO της Premia, Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης των μετόχων.

Την ίδια στιγμή η Premia έχει συμφωνήσει με την ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό της ΑΕΕΑΠ με ποσοστό 10%, προκειμένου να αποκτήσει νέο logistics center στον Ασπρόπυργο, με συνολική επιφάνεια 11.300 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο και θα είναι έτοιμο στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Η αποτίμηση του συγκεκριμένου ακινήτου υπερβαίνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των ακινήτων της συνεργάζεται με τη Savills Hellas και δεδομένου ότι έχει ξεπεράσει τα 50 ακίνητα (52), πλέον συνεργάζεται και με την Geoaxis για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της σε αυτόν τον τομέα. Η συνολική επιφάνεια των ακινήτων της Premia Properties είναι 388 χιλιάδες τ.μ. και οι συνολικές επενδύσεις στις 31.3.2023 ήταν 282 εκατ. ευρώ, ενώ το yield ανέρχεται σε ποσοστό 7,4%.

Ενεργό asset management
Βασικός άξονας της δραστηριότητάς της αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων που υπήρχαν από παλιά και σε αυτά υλοποιεί ενεργό asset management. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τα ακίνητα στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης όπου ανακατασκευάζει και σύντομα θα εγκατασταθεί σε αυτό με αποθηκευτικές εγκαταστάσεις η Leroy Merlin, ενώ υπολογίζεται ότι θα μισθωθεί και το υπόλοιπο μισό του συγκεκριμένου ακινήτου εντός του 2023. Στην Παιανία όπου επίσης διατηρεί ιδιοκτησία, μισθώνει ακίνητο στην ΑΒ Βασιλόππουλος και στον επάνω όροφο κατασκευάζεται εμπορικό κατάστημα όπου θα εισέλθει η Pepco.

Το Skyline ξεκινάει να τρέχει εντός του 2023
Σε ό,τι αφορά το Skyline όπου κατέχει το 25% της P&E που ελέγχει το χαρτοφυλάκιο, θα ξεκινήσει να τρέχει εντός του 2023. Αφού αναπτυχθούν τα πιο εμβληματικά από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου, το Skyline προικίζεται στη συνέχεια με ακίνητα εισοδήματος με βασικό μισθωτή την Alpha Bank που είναι μέτοχος με 35% στο project, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί μία εταιρεία με ακίνητα real estate που αναμένεται να αποκτηθεί από εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και πιθανότατα θα είναι ΑΕΕΑΠ.

Το πρώτο LEED κτίριο του Δημοσίου
Στο πρώην εμπορικό Athens Heart που θα μισθώνεται από την ΑΑΔΕ επί της οδού Πειραιώς, θα στεγάζονται 7 διευθύνσεις της ανεξάρτητης αρχής, που θα μεταφερθούν εκεί. Έχει ήδη εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχει σχεδόν εκκενωθεί το εμπορικό κέντρο από μισθωτές. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος του έργου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου. Θα μισθωθούν συνολικά 26.500 τ.μ. και το κτίριο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold, ενώ θα είναι το πρώτο κτίριο του Δημοσίου με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Το ενεργειακό επίπεδο του κτιρίου είναι Α+, ενώ το μέσο ενεργειακό επίπεδο των κτιρίων που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι Δ. Η διαφορά αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση κατά 85% στους λογαριασμούς ρεύματος. Η επένδυση για το Athens Heart θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κατασκευής. Επιπλέον η Premia έχει καταθέσει αίτηση για να χρηματοδοτηθεί με ποσό 17 εκατ. ευρώ η συγκεκριμένη επένδυση. Σε ό,τι αφορά το Capex της Premia για το 2023 είναι 150 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 30 εκατ. ευρώ τα έχει διαθέσει ήδη. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έχει ισχύ έως και το α’ εξάμηνο του 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός για αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Σουφλίου με αποκατάσταση κτιρίου

Σε ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς του Σουφλίου μέσω αξιοποίησης κτιρίου επιθυμεί να προχωρήσει ο Δήμος Σουφλίου. Προκήρυξε, λοιπόν, τον σχετικό ανοικτό διαγωνισμό για να αναθέσει το, συνολικού κόστους 1.750.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ), έργου, το οποίο συμβάλλει στην εξασφάλιση της επαναλειτουργίας ενός ανενεργού εμβληματικού κτιρίου του Δήμου στο κέντρο της πόλης, που θα είναι πλέον προσβάσιμο από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 16 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα 19 Ιουνίου και ώρα 15:00.

Το κτίσμα και οι εργασίες που θα γίνουν
Το επίμαχο κτίριο είναι διώροφο και συνολικού εμβαδού 1708,77 τ.μ., ενώ προβλέπεται να γίνουν σε αυτό εργασίες αποκατάστασης αλλά και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου του.
Οι χώροι που θα αποκατασταθούν είναι οι εξής: τρία κλιμακοστάσια 194 τ.μ., τέσσερις ομάδες χώρων υγιεινής 76 τ.μ., δύο αίθρια ως διάδρομοι σύνδεσης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΠΕΔΜΕΔΕ: Οι προτεραιότητες της επόμενης τριετίας για τους εργολήπτες

Με ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο, την «Ενωτική Επαγγελματική Κίνηση Εργοληπτών», διεξήχθησαν στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Τιτάνια και στα 14 Περιφερειακά Τμήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοικούσας επιτροπής και αντιπροσωπείας της Ένωσης για την τριετία 2023-2026.
Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ για την επόμενη τριετία παραμένει ο Μιχαήλ Δακτυλίδης, που έθεσε ως στόχο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ριζική αναμόρφωση του κλάδου, με βασικές προτεραιότητες:

– Την επαναλειτουργία της νομοθεσίας για την αναθεώρηση με πραγματικές τιμές
– Την επιτάχυνση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών
– Η πράσινη μετάβαση στις κατασκευές να γίνει με ανάληψη του κόστους από τις αναθέτουσες αρχές.
– Την δικαιότερη κατανομή έργων σε όλες τις κατηγορίες της κατασκευαστικής πυραμίδας
– Όχι σε «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς
– Την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών για έγκαιρη πληρωμή των έργων
– Την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου εκτέλεσης δημοσίων έργων
– Την εφαρμογή της ιδιωτικής επίβλεψης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές
– Να αναλάβουν οι εργολήπτες την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού που απαιτείται για την εκτέλεση των έργων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης διοίκησης για την τριετία που πέρασε, καθώς, όπως τόνισε: «Στοχεύσαμε στην προοπτική της βιωσιμότητας της Ένωσης και το πετύχαμε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Συμμετείχαμε μέσω της FIEC στην δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά πρωτίστως στον κατασκευαστικό κλάδο. Δημιουργήσαμε το δικό μας σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, την ΠΕΔΜΕΔΕ ECO.

Διεκδικήσαμε, αναλάβαμε και ολοκληρώσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα που βελτίωσαν την διεθνή εικόνα της ΠΕΔΜΕΔΕ και την ταμειακή της κατάσταση». Όπως σημείωσε ο κ. Δακτυλίδης, «για την επόμενη τριετία με στόχο και με όραμα, θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσπαθώντας όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή του αλλά να δημιουργήσουμε στερεές βάσεις και προϋποθέσεις για την αειφορία και την ανάπτυξή του».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build