ElvalHalcor: Ανθεκτικός ο όγκος πωλήσεων στο τρίμηνο παρά τη μειωμένη ζήτηση

Ανθεκτικός παρουσιάστηκε στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος ElvalHalcor, παρά τις προκλήσεις που οδήγησαν σε χαμηλότερη ζήτηση σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, καθώς ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε σε μικρό μόνο ποσοστό (1,2%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, παραμένοντας σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2021, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 930,5 εκατ. ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένος κατά 0,8%, συγκριτικά με 923,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 5,9% και ανήλθαν στα 70,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, έναντι 74,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από το αυξημένο κόστος κατεργασίας.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 64,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, έναντι 109,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, υπό την αρνητική επίδραση που είχαν τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 14,3 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2023, έναντι κερδών 28,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 19,7 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2023, έναντι 66,9 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 60,2 εκατ. ευρώ από το α’ τρίμηνο 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας του και των μειωμένων τιμών των μετάλλων. Συγκεκριμένα, ο καθαρός δανεισμός την 31η Μαρτίου 2023 ανερχόταν σε 955.191 ευρώ, έναντι 955.559 ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2022 και 1.015.384 ευρώ την 31η Μαρτίου 2022.

Οι επιμέρους κλάδοι
Ως προς το αλουμίνιο, ο κλάδος διατήρησε την ανοδική του πορεία και οι όγκοι πωλήσεων ήταν αυξημένοι κατά 2,8% έναντι του α’ τριμήνου 2022, ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα συγκρινόμενος με την προηγούμενη περίοδο στα 443 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος ανταποκρίθηκε στην υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα του, αξιοποιώντας την αυξημένη παραγωγική ικανότητα του νέου ψυχρού ελάστρου, και τη νέα γραμμή βαφής, της οποίας η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο τομέας αλουμινίου της μητρικής εταιρείας διέθεσε περίπου 21,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες επενδύσεις για τις θυγατρικές του κλάδου ανήλθαν στα 2,5 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό.

Ως προς τον χαλκό, ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανήλθε στα 487,5 εκατ. ευρώ έναντι 480,7 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επηρεαζόμενος θετικά από τις αυξημένες μέσες τιμές κατεργασίας. Οι όγκοι πωλήσεων παρουσίασαν μείωση κατά 8,6% για την περίοδο ως αποτέλεσμα της μείωσης στον κατασκευαστικό κλάδο που επηρέασε κυρίως τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού και δευτερευόντως τους σωλήνες χαλκού. Αναφορικά με τις επενδύσεις του κλάδου, διατέθηκαν περίπου 4,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 0,8 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων της εταιρείας, ενώ ποσό 3,9 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις της θυγατρικής Sofia Med.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι θα συμβεί με το ακίνητο του ΤΕΕ στο Ιατρικό Κέντρο

Σε πλήρη βρίσκεται η εξέλιξη της διαδικασίας για την παροχή του δικαιώματος αντιπαροχής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην ΓΕΚ Τέρνα για το προνομιακό οικόπεδο που βρίσκεται έναντι του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Το συγκεκριμένο ακίνητο που είναι ίσως το τελευταίο εναπομείναν στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας και μάλιστα στην περίμετρο του «δαχτυλιδιού» μισθώνεται αυτή τη στιγμή από το ΤΕΕ στο Ιατρικό Κέντρο ως χώρος υπαίθριας στάθμευσης. Πηγές της αγοράς με τις οποίες επικοινώνησε το Build αναφέρουν ότι στην αντιπαροχή η Τέρνα θα έχει ποσοστό 65% και το Τεχνικό Επιμελητήριο αντίστοιχα ένα ποσοστό 35% επί του προς ανέγερση ακινήτου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΤΕΕ, η διαδικασία της αντιπαροχής υλοποιείται κατ’ εξαίρεση για το συγκεκριμένο ακίνητο και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί εντός λίγων προσεχών εβδομάδων.

Γραφεία από το ΤΕΕ και από το Ιατρικό Κέντρο στο πλαίσιο της συμφωνίας
Επί της ουσίας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, το ΤΕΕ θα δημιουργήσει γραφεία για λογαριασμό του στα περίπου 3.500 τετραγωνικά που του αναλογούν από τα συνολικά 10.000 τετραγωνικά μέτρα που θα είναι η ανωδομή του κτιρίου. Από την πλευρά της η Τέρνα θα είναι η ανάδοχος για την κατασκευή του κτιρίου, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Dimand, η δεύτερη έχει συμφωνήσει για τη μίσθωση των υπόλοιπων χώρων του κτιρίου με το Ιατρικό Κέντρο, το οποίο θα στεγάσει γραφεία εντός του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από τη Dimand. Ταυτόχρονα, το κτίριο θα διαθέτει και υπόγειους χώρους στάθμευσης, μέρος των οποίων θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το Ιατρικό Κέντρο για τις αυξημένες ανάγκες του. Το νέο κτίριο θα καλύπτει κατ’ ελάχιστο τις απαιτήσεις κατά το πρότυπο LEED gold. Στο ακίνητο θα δημιουργηθούν 310 θέσεις στάθμευσης από τις οποίες οι 268 υπόγειες, 40 υπαίθριες καθώς 2 για στάθμευση μεγάλων οχημάτων.

Ένα ακόμα «πράσινο» ακίνητο γραφείων στο Μαρούσι
Nα θυμίσουμε ότι το αρχικά υπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης είναι περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μίσθωμα αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα πρόκειται για βιοκλιματικό ακίνητο, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο διαρκώς αναβαθμιζόμενο κτιριακό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής με ακίνητα όπως το Kaizen Campus που επίσης ανέλαβε την ανάπτυξή του η Dimand και κατασκεύασε η Μπαλλιάν Τεχνική, το πρώην κτίριο της Kodak που συνδημιουργούν η Brook Lane με την Noval αλλά και ακίνητα όπως το προς ανέγερση κτίριο γραφείων της Trastor στην οδό Χειμάρρας αλλά και το κτίριο που πρόσφατα απέκτησε η Prodea και στεγάζει τα γραφεία της Viva Wallet που είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο BREEAM In-Use.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΕΚΑΛ: Αύξησε τζίρο, κέρδη, αλλά και δανεισμό το 2022

Το 2021 η ΤΕΚΑΛ κατέφυγε σε αύξηση των δανείων της για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της (το 1990), προκειμένου να αντεπεξέλθει στα άμεσα έξοδά της, καθώς η συνέχιση της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, η αύξηση των τιμών τω πρώτων υλών και η μη έγκυρη λήψη αναμενόμενων claims από τη διακοπή του έργου της κρουαζιέρας του λιμένος Πειραιά είχαν επηρεάσει την άμεση ρευστότητα της εταιρείας. Η εικόνα αυτή δεν άλλαξε το 2022, όπου η ΤΕΚΑΛ επίσης αύξησε τα δάνειά της, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τo πρόβλημα με τα claims από τη διακοπή του έργου της κρουαζιέρας δεν επιλύθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΤΕΚΑΛ, στη χρήση 2021 ανέλαβε βραχυχρόνια δάνεια που την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανέρχονταν σε ύψος 27,2 εκατ. ευρώ για κάλυψη υποχρεώσεων, ενώ εντός του έτους 2022 συνήφθησαν μακροπρόθεσμα δάνεια που έφεραν το σύνολο των μακροπροθέσμων δανείων την 31η Δεκεμβρίου 2022 στα 14 εκατ. ευρώ, έναντι 6,29 εκατ. ευρώ το 2021. Το δε βραχυπρόθεσμο μέρος των μακροπροθέσμων δανείων στην 31η Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 1,89 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στη χρήση 2022 μειώθηκαν τα βραχυχρόνια δάνεια που την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονταν σε ύψος 25,17 εκατ. ευρώ, έναντι 27,21 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Ο συνολικός δανεισμός της ΤΕΚΑΛ, που στα τέλη του 2020 ανερχόταν σε 21,02 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε το 2021 στα 33,5 εκατ. ευρώ και το 2022 στα 39,15 εκατ. ευρώ.

Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδοφορίας
Εν τω μεταξύ, η ΤΕΚΑΛ έχει σημειώσει θεαματική αύξηση τζίρου τα τελευταία δύο χρόνια: τα 17,54 εκατ. ευρώ του 2020 υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 σε 39,41 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 έφτασαν τα 61,23 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που το 2021 έμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 (168.634,46 ευρώ), πέρυσι εκτοξεύθηκαν στα 2,44 εκατομμύρια ευρώ.

Ευοίωνες οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές
Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, η διοίκηση της ΤΕΚΑΛ εκτιμά ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο, οι στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες της διαμορφώνουν το πλαίσιο μιας ασφαλούς περαιτέρω αναπτυξης, Συγκεκριμένα για τη χρήση του 2023, η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις τέτοιου ύψους έργων που ευελπιστεί να εξοφλήσει μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων της και να βελτιώσει τη ρευστότητά της. Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει πως οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της εμφανίζονται εξαιρετικά ευοίωνες και ενισχύουν την περαιτέρω ενδυνάμωσή της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build