Το ΤΕΕ κάνει διαγωνισμό 129 εκατ. για αναβάθμιση οδικής ασφάλειας στις 13 Περιφέρειες

Στη διακήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού προχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει εργασίες ανάπτυξης αυτόνομων «έξυπνων» τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας LED στους οδικούς άξονες των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η συνολική μέγιστη εκτιμώμενη αξία του συνόλου των συμβάσεων που πρόκειται να ανατεθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανέρχεται στο ποσό των 129.997.241,40 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ το ΤΕΕ μπορεί στην πορεία να αποφασίσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης με αύξηση του φυσικού αντικειμένου του έργου έως 50% (ήτοι έως του ποσού των 80.598.289,67 ευρώ, με τον ΦΠΑ). Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί η Παρασκευή 23/6/2023 και ώρα 15:00. Όσο για τη διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου, ορίστηκε έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τους 30 μήνες από την υπογραφή της.

Τι προβλέπει το έργο
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και η αισθητική αναβάθμιση των οδικών αξόνων της Ελλάδας, με έμφαση σε τμήματά τους που δεν φωτίζονται καθόλου και υπάρχει σε αυτά έλλειψη-απουσία υποδομής (υπογείου δικτύου και ιστών οδικού φωτισμού). Κάθε Περιφέρεια θα κληθεί να προτείνει τα τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της με όριο ταχύτητας μέχρι 60 χλμ/ώρα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού και να τα προτεραιοποιήσει ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Στη μελέτη εφαρμογής, που θα εκπονηθεί από τον ανάδοχο, θα προσδιοριστούν τα τελικά σημεία ανά Περιφέρεια που θα ενταχθούν στο έργο.

Οι Περιφέρειες, έπειτα, θα φωτίσουν συνολικά 958 χιλιόμετρα οδικού δικτύου μέσω προμήθειας και εγκατάστασης 31.938 νέων, αυτόνομων «έξυπνων» και τηλεδιαχειριζόμενων ιστών φωτισμού. Ως αποτέλεσμα, τμήματα των Περιφερειών τα οποία μέχρι σήμερα είναι στο απόλυτο σκοτάδι λόγω έλλειψης υποδομής και αποτελούν σημεία-παγίδες για τους οδηγούς και τους πεζούς, θα αποκτήσουν επαρκή φωτισμό.

Πώς θα λειτουργούν οι στύλοι φωτισμού
Κάθε αυτόνομος, «έξυπνος», τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό led τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος. Επίσης, το σύστημα αυτονόμου φωτισμού θα διαθέτει και έναν «έξυπνο» ελεγκτή MPP, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την ένταση του φωτισμού που παρέχεται από το φωτιστικό και θα επικοινωνεί μέσω sim κάρτας με το κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης. Στο προτεινόμενο έργο, τέλος, περιλαμβάνεται η προμήθεια, η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία όλων των στύλων μετά της απαιτούμενης εργασίας, των υλικών και των μικροϋλικών που θα απαιτηθούν. Ακόμη, προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών εγγύησης του εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης για δύο έτη μετά την οριστική παραλαβή της κάθε εκτελεστικής σύμβασης χωρίς πρόσθετο κόστος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στη Δίολκος ανέθεσε η Trastor την κατασκευή των γραφείων στη Χειμάρρας

Σε διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, κάτι που αναμένεται να συμβεί από μέρα σε μέρα, βρίσκεται η Trastor για το κτίριο που πρόκειται να δημιουργήσει στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, την κατασκευή του έργου θα αναλάβει η Δίολκος, δημιουργώντας συνολικά 10.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας, από τα οποία τα 4.800 τ.μ. θα αντιστοιχούν σε καθαρούς χώρους γραφείων. Το νέο ακίνητο που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Trastor θα είναι έτοιμο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Να θυμίσουμε ότι την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε η ISV Architects, η οποία είχε εκπονήσει και τη μελέτη για το πρώην κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου 80.

Στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά τη βαθμίδα LEED Gold. Τα στελέχη της Trastor αναμένουν ότι το ακίνητο θα εισφέρει υψηλή υπεραξία, ενώ τα ενοίκια στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 30 ευρώ ανά τ.μ.. Πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, με το ακίνητο να διαφέρει σημαντικά από το υφιστάμενο κτίριο της Μιχαλακοπούλου ως προς τη φιλοσοφία κατασκευής του. Στο κτίριο θα δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι εξώστες με πράσινο καθώς και υγρά στοιχεία που θα τοποθετηθούν εντός του χώρου.

Οι ανακατατάξεις και το πλάνο ανακατασκευής στη Σωρού
Σε ό,τι αφορά το κτίριο της οδού Σωρού 18-20 στο Μαρούσι, το οποίο η Trastor απέκτησε από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Λουκά Έλληνα και φιλοξενεί έως αυτή τη στιγμή τα γραφεία των Fourlis Group και Bayer, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία ανακαίνισης και πιστοποίησης του κτιρίου κατά BREEAM Vegy Good, αντίστοιχη βαθμίδα του LEED Gold. Η αποχώρηση της Bayer πρόκειται να λάβει χώρα εντός του καλοκαιριού.

Η πολυεθνική θα εγκατασταθεί σε νέα γραφεία του κτιρίου που βρίσκονται πίσω από το Ιασώ και συνορεύει με το Golden Hall, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Αγγελόπουλου. Να αναφέρουμε ότι τα σημερινά γραφεία της Bayer έχουν επιφάνεια περί τα 4.000 τ.μ. ενώ τα νέα της γραφεία θα έχουν επιφάνεια μόλις 1.000 τ.μ. καθότι το μοντέλο υβριδικής εργασίας που εφαρμόζει καθιστά αναγκαία τη «σμίκρυνση» του διαθέσιμου χώρου γραφείων.

Έως τα Χριστούγεννα του 2023 αναμένεται να αποχωρήσει από το ίδιο κτίριο της οδού Σωρού και το Fourlis Group, που θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο σε μέρος των εγκαταστάσεων που στεγάζουν σήμερα τα ΙΚΕΑ, τα οποία θα «μικρύνουν» και από τα 25.000 τ.μ. που είναι σήμερα η επιφάνεια του συγκεκριμένου κτιρίου, θα κατέλθει στα 15.000 τ.μ. Το κτίριο της Σωρού εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς χρήση το αργότερο έως τις αρχές καλοκαιριού του 2024. Είναι σχεδιασμένο από το γραφείο Α&Μ Architects του Μιχάλη Μαυρολέων, και σύντομα η Trastor πρόκειται να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών. Στο συγκεκριμένο κτίριο θα υφίστανται 6.500 τ.μ. ωφέλιμου χώρου γραφείων, ενώ μαζί με τα υπόγεια το κτίριο θα έχει επιφάνεια 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ακίνητο, το οποίο διαθέτει 250 θέσεις στάθμευσης. Είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η αλλαγή πρόσοψης καθώς και ριζική ανακαίνιση στο εσωτερικό του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έρχονται διαγωνισμοί για εκσυγχρονισμό χιονοδρομικών κέντρων από το ΤΑΙΠΕΔ

Στο ΤΑΙΠΕΔ ανατέθηκε η διεξαγωγή υπέρ και για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών και εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων Βασιλίτσας και Σελίου. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η διαδικασία για τη διερεύνηση και τη χάραξη της βέλτιστης στρατηγικής ωρίμανσης και τη διαμόρφωση ενός ολιστικού πλάνου ανάπτυξης και αξιοποίησης των εν λόγω εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής χιονοδρομικού κέντρου θα γίνει μέσω ανοιχτών, διεθνών διαδικασιών που θα διεξαχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαδικασία ωρίμανσης και αξιοποίησης αποσκοπεί να συμβάλλει:
α) στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος εκτός των χειμερινών σπορ και αθλημάτων συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και τουρισμού στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας,
β) στην αναβάθμιση της εικόνας των ορεινών τουριστικών προορισμών ως κέντρων αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού με σεβασμό τόσο στο φυσικό, όσο και στο δομημένο περιβάλλον και
γ) στην περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους ως άνω ορεινούς προορισμούς, έτσι ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα η ανάδειξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η περιφερειακή αειφόρος ανάπτυξη και οικονομική ευημερία.

Τα κριτήρια προεπιλογής των υποψηφίων
Το ΤΑΙΠΕΔ δύναται, για τη διευκόλυνση της ωρίμανσης, ανάπτυξης και αξιοποίησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, να διερευνά και να μελετά με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δυνατότητες και τις εναλλακτικές για τη βέλτιστη στρατηγική ωρίμανσης, η οποία θα προετοιμάσει, θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει το ενδεδειγμένο πλάνο ανάπτυξης και τη βέλτιστη στρατηγική αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και υποδομών των χιονοδρομικών κέντρων.

Ως προς τα κριτήρια προεπιλογής των υποψηφίων για τις διαδικασίες αυτές, στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά εξειδικεύονται σε κάθε διαγωνιστικό τεύχος:
α) Κριτήρια χρηματοοικονομικής επάρκειας.
β) Κριτήρια τεχνικής ικανότητας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build