Στη β’ φάση και οι πέντε υποψήφιοι για το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών

Στη δεύτερη φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή δεσµευτικών προσφορών, περνά ο διαγωνισµός για την ανάθεση του έργου «Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών µέσω Σύµπραξης Δηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ) σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3389/2005». Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα την περασµένη εβδοµάδα εγκρίθηκε η διενέργεια του Β.Ι σταδίου της Β΄ φάσης του διαγωνισµού, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι η διενεργούσα αρχή.
Τα επενδυτικά σχήµατα που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισµό και περνούν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι τα εξής:

– Intrakat – ΤΕΚΑΛ
– Άβαξ
– Άκτωρ Παραχωρήσεις
– ΓΕΚ Τέρνα
– Μυτιληναίος.

Τι περιλαµβάνει το έργο
Το έργο αφορά στη µελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδοµών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σκοπός της σύµβασης είναι η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάµενη κατάσταση απουσιάζουν, ο εκσυγχρονισµός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωµένα κτίρια η αναβάθµιση της εικόνας των δικαστικών µεγάρων και η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήµερα είναι κατακερµατισµένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intracom Properties: Σε επαναδιαπραγμάτευση με Zara και Adidas για τα ενοίκια των κτιρίων στην Ερμού

Σε διαδικασία αξιοποίησης και με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση με υφιστάμενους μισθωτές βρίσκεται αυτή την περίοδο ο όμιλος Intracom Holdings και ειδικότερα η θυγατρική του ομίλου και νεοσυσταθείσα εταιρεία Intracom Properties. Στο πλάνο είναι να επαναδιαπραγματευτεί το μίσθωμα στα καταστήματα της οδού Ερμού 47 και 44 όπου διατίθενται στις Zara και Adidas αντίστοιχα, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς. Τα συγκεκριμένα ακίνητα θυμίζουμε ότι ανήκαν στην Κλουκίνας-Λάππας-Mothercare και μέσω της εξαγοράς του 74,2% της συγκεκριμένης εταιρείας από τον όμιλο Intracom, το σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΚΛΜ περιέρχεται στην ιδιοκτησία της Intracom Properties. Η Intracom Properties, νεοσυσταθείσα εταιρεία του κλάδου ακινήτων ήταν μία φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων του ομίλου μετά την πώληση των θυγατρικών της Intracom Holdings το τελευταίο διάστημα όπως για παράδειγμα η Intrasoft International, η Ιντρακάτ, η Intracom Defence.

Έτσι, τα ακίνητα που στέγαζαν τις θυγατρικές του ομίλου Intracom άρχισαν να μετατρέπονται σε επενδυτικά ακίνητα με μισθωτές τρίτους και ναυαρχίδα το ακίνητο της Παιανίας όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ομίλου. Κατ’ επέκταση συγκεντρώθηκαν σε μία εταιρεία στην οποία ανήκουν το κτίριο στη συμβολή των οδών Αδριανείου και Παπαδά, το οποίο είναι μισθωμένο στη Vodafone, όροφοι γραφείων στην λεωφόρο Κηφισίας 64 ιδιοχρησιμοποιούμενοι αλλά και μισθωμένοι. Τα ακίνητα είχαν αποτίμηση 63 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 40.000 τ.μ. και λαμβάνουν εισόδημα 3,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με την προσθήκη των ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας τα ακίνητα της Intracom Properties έχουν αξία 113 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η συνολική διαθέσιμη επιφάνεια ανέρχεται στα 60.000 τ.μ..

Η περίπτωση της Κέκροψ
Ιδιοκτησίας του ομίλου Intracom είναι και το 34,34% στην Κέκροψ, η οποία ωστόσο έχει εμπλακεί σε σειρά δικαστικών αντεγκλήσεων τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας εκτάσεις στο Παλαιό Ψυχικό. Η Κέκροψ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 2022 εκδόθηκε η απόφαση όπου δεν αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου στο Παλαιό ψυχικό. Αντιθέτως, εντάχθηκαν στην ιδιοκτησία της τα εντός σχεδίου ακίνητα που δεν διατηρούν νομικές ή πολεοδομικές δεσμεύσεις άλλης μορφής.

Η περιουσία της αυτή τη στιγμή εκτός των 13 στρεμμάτων που επανήλθαν με απόφαση του Αρείου Πάγου στην κατοχή της, περιλαμβάνει και ακίνητα υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από το 1988, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τρίτους και εν προκειμένου από το δήμο του Ψυχικού, για δέσμευση των ακινήτων αυτών είτε μέσω διεκδίκησης της ιδιοκτησίας, είτε με κινήσεις κατά την επανένταξης στο σχέδιο πόλης. Στελέχη της Intracom Properties αναφέρουν ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται ζήτημα πραγματικής ιδιοκτησίας καθότι στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα αποδίδονται στην Κέκροψ. Σημειώνεται ότι τα δεσμευμένα οικόπεδα είναι επιφάνειας 10 στρεμμάτων και έχουν αξία περίπου 20 εκατ. ευρώ και όσα έλαβε πίσω αντιστοιχούν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ σε αξία γης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build