Exalco: Υλοποιεί νέες επενδύσεις μετά τη χρονιά-ορόσημο του 2022

Χρονιά-ορόσημο αποτέλεσε το 2022 για τη βιομηχανία αλουμινίου Exalco, η οποία πέτυχε ιστορικά υψηλές επιδόσεις παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών του 2022, σε ενοποιημένο επίπεδο, ανήλθε στα 221,42 εκατ. ευρώ, έναντι 181,88 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,74%.

Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές του ομίλου αποτελούν το 44,26% των συνολικών πωλήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι το σύνολο της αύξησης των πωλήσεων προήλθε από τις πωλήσεις εντός Ελλάδος, που αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 123,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις εντός της Ευρωζώνης παρέμειναν στα επίπεδα των 79,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις σε άλλες χώρες επίσης ήταν σταθερές στα 18,5 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA του oμίλου ανήλθαν σε 17,95 εκατ. ευρώ, έναντι 11,69 εκατ. την χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 53,55%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων των δραστηριοτήτων του ομίλου το 2022 διαμορφώθηκαν στα 10,06 εκατ. ευρώ, έναντι 4,42 εκατ. το 2021 (αύξηση κατά 127,34%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 8,60 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,59 εκατ. το 2021.

Σε λειτουργία η νέα πρέσσα διέλασης αλουμινίου των 11.000 τόνων
Κατά την χρήση 2022 ο όμιλος Exalco πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις 8,59 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων του. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας αποθήκης προϊόντων αλουμινίου στο Κουλούρι 6.000 τ.μ. και παραλήφθηκε η νέα πρέσσα διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως, που τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2023.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των επενδύσεων για το 2023, η Exalco θα αρχίσει φέτος τις εργασίες για την εγκατάσταση ρομποτικής αποθήκης στο Κουλούρι της Λάρισας. Επίσης στο Κουλούρι θα κατασκευαστούν ένα νέο κτίριο συσκευασίας προϊόντων αλουμινίου 4.850 τ.μ. και μια νέα αποθήκη εξαρτημάτων 2.018 τ.μ., ενώ θα ανακατασκευαστεί βιομηχανικό κτίριο 3.500 τ.μ.. Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2023, η διοίκηση του ομίλου προσδοκά ότι η αγορά θα επανέλθει σταδιακά σε νέα αναπτυξιακή τροχιά από το β΄ εξάμηνο του έτους και εκτιμά ότι οι επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2022 αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Νέο ομολογιακό δάνειο 65 εκατ. ευρώ
Σημειωτέον ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2023 η Exalco υπέγραψε σύμβαση για ανάληψη νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 65.000.000 ευρώ, το οποίο εξοφλεί το παλιό κοινό ομολογιακό δάνειο και τακτοποιεί τα υφιστάμενα κεφάλαια κίνησης, με νέους ευνοϊκότερους όρους για τη θυγατρική εταιρία και θα συμβάλει στην υλοποίηση της επενδυτικής της στρατηγικής και αναπτυξιακής της πορείας, την επόμενη διετία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σχεδόν στα 200 δισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού κλιματιστικών το 2031

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού κλιματιστικών συσκευών αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησε η Transparency Market Research Inc. Συγκεκριμένα, βάσει των πορισμάτων της έρευνας, το 2021 η εν λόγω αγορά άξιζε 114,7 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το τέλος του 2031 αναμένεται να έχει φθάσει τα 199,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ρόλο καταλυτικό στην εξέλιξη αυτή παίζει και αναμένεται πως θα παίξει το ότι οι κατασκευαστές της εν λόγω αγοράς χρησιμοποιούν και αναζητούν νέους τρόπους και μέσα για να ελέγξουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση των κλιματιστικών συστημάτων, ώστε να προσελκύσουν σπουδαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Επίσης, σε όλον τον κόσμο η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, δημιουργώντας με τη σειρά της επιπλέον ανάγκες για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αυτοματισμού, όπως είναι τα κλιματιστικά. Επιπροσθέτως, η έλευση και η ενσωμάτωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και των συστημάτων του, λόγου χάρη οθόνες, αισθητήρες και εφαρμογές για κινητά, για την αλληλεπίδραση και τον έλεγχο των κλιματιστικών, αναμένεται να ενισχύσει τη δημοτικότητά τους.

Καταλυτικές οι κατασκευές και τα πρότυπα ασφάλειας
Επιπλέον παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν αποφασιστικά την αγορά εξοπλισμού κλιματιστικών την περίοδο πρόβλεψης είναι, σύμφωνα με την έρευνα:
– Η αύξηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Ο γρήγορος ρυθμός αστικοποίησης είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των εμπορικών και οικιστικών τομέων. Η ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων αυτόματα αυξάνει τον αριθμό των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως και θα δημιουργήσει ζήτηση στην υπό εξέταση αγορά.
– Η ανάγκη για εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας. Πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ήδη εφαρμόζουν πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και ασφάλειας για να ελέγχουν τα επίπεδα ρύπανσης που εκπέμπονται από τον οικιακό και τον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Η μεγάλη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη ωθεί τις κυβερνήσεις και διάφορους οργανισμούς να προωθήσουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, τα κλιματιστικά συστήματα τα οποία λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, την ώρα που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Ως εκ τούτου, το ότι εφαρμόζονται παγκοσμίως αυστηρά πρότυπα ασφαλείας αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού κλιματιστικών. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται πως αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντική τάση της αγοράς η αύξηση της χρησιμοποίησης εξοπλισμού κλιματιστικών σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, κλινικές και εστιατόρια, ενώ είναι πιθανό να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον η αύξηση της υιοθέτησης «έξυπνων» τεχνολογιών σε αυτά τα συστήματα.

«Πρωταθλήτρια» η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια αγορά του εξοπλισμού κλιματιστικών συστημάτων είναι, κατά την έρευνα, εκείνη της Ασίας και του Ειρηνικού, που κατείχε το 52,9% του μεριδίου αγοράς το 2021. Η κυριαρχία της οφείλεται στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία και στην Κίνα.
Ακόμη, πάντοτε κατά την έρευνα, η αύξηση των αλυσίδων εξαγωγής κλιματιστικών συστημάτων με χαμηλές τιμές σε άλλες περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική είναι πιθανό να βοηθήσει την αγορά στην Ευρώπη να αποκομίσει σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς
Τέλος, η έρευνα κάνει και αναφορά στις πιο σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμού για κλιματιστικά συστήματα. Αυτές είναι οι Fujitsu General Ltd., Moon Environment Technology Co., Ltd., Panasonic Corporation, Mitsubishi Electric Corporation, Ingersoll-Rand, Hubei Donper Electromechanical Group Co. Ltd., Hitachi Ltd., Gree Electric Appliances, Sanden Holdings Corp. και Daikin Industries Ltd.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Grivalia Hospitality: Ανοιχτή η πόρτα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά για τη Grivalia Hospitality, όπως ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της, Γιώργος Χρυσικός. Πιθανή δημόσια πρόταση εφόσον διεξαχθεί, θα μπορούσε να έχει προοπτική εισαγωγής είτε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είτε σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή, για τον Ιούνιο τοποθείται η έναρξη λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου, Avant Mar, στο οποίο επένδυσε η Grivalia Hospitality, με το συνολικό ύψος επένδυσης για την αγορά του ακινήτου και την κατασκευή, να ανέρχεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Ήταν ένα παλιό ξενοδοχείο τριών αστέρων με 55 δωμάτια, ενώ αποκτήθηκε και ένα αδόμητο οικόπεδο. Το όραμα της Grivalia Hospitality σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Χρυσικό, είναι να φέρει ένα υψηλού επιπέδου προϊόν στην ελληνική αγορά. Η συνολική επιφάνεια του ξενοδοχείου είναι 6.100 τ.μ. και είναι βασισμένο στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ διαθέτει 38 δωμάτια. Το νέο ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραλία «Πιπέρι» της Πάρου και η λειτουργία του ξεκινάει από το φετινό καλοκαίρι.

Tα Αστέρια της Γλυφάδας
Η Grivalia έχει θέσει υπό κατασκευή εκτός από το ξενοδοχείο της Πάρου και άλλα project βασικό εκ των οποίων είναι τα Αστέρια της Γλυφάδας, τα οποία βρίσκονται επίσης υπό κατασκευή αυτή την περίοδο με προοπτική να παραδοθούν σε δοκιμαστική λειτουργία από την 1η Αυγούστου. Το One & Only Aesthesis, όπως είναι το όνομα του ξενοδοχείου θα διαθέτει ενά ευρύ φάσμα δωματίων. Στόχος σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia, είναι να λειτουργήσει από 1η Οκτωβρίου κάτι που μπορεί να αλλάξει και να λειτουργήσει και νωρίτερα, εφόσον η δοκιμαστική περίοδος αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η συνολική επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας μαζί με την απόκτηση της έκτασης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Όταν η Grivalia Hospitality απέκτησε τα Αστέρια, είχε προϋπολογίσει δαπάνη περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο μετά από ζυμώσεις που ακολούθησαν, τα στελέχη της διαπίστωσαν ότι εκεί θα έπρεπε να δημιουργήσουν το «καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός.

Το κόστος κατασκευής ανά κλειδί στα Αστέρια Γλυφάδας ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά το πολυτελές θέρετρο θα περιλαμβάνει 127 κλειδιά. Σε ό,τι αφορά το Project Voula, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πολυτελές κάμπινγκ στη Βούλα, θα παραδοθεί προς χρήση τον Φεβρουάριο του 2024. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η δυναμικότητα φιλοξενίας θα είναι περίπου 70-80 άτομα.

Η παραλία και το εστιατόριο θα είναι προσβάσιμα και στους πολίτες, ενώ ορισμένα σημεία της εγκατάστασης θα προσφέρουν ιδιωτικότητα στους πελάτες του κάμπινγκ. Επιπλέον, διατηρώντας ιδιοκτησία ακινήτου στο Pearl Island του Παναμά, πρόθεση της Grivalia Hospitality είναι να αποεπενδύσει ααπό αυτό, ενώ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με σημαντικό ξενοδοχειακό όμιλο της Αμερικής προς αυτή την κατεύθυνση. Το επίκεντρο της δραστηριότητάς της εταιρείας για το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να αποτελέσει αποκλειστικά η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη έκταση στο Pearl Island ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Το project της Μυκόνου
Ένα ακόμα πεδίο ενδιαφέροντος είναι αυτό του Project Blue στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. H Grivalia Hospitality έχει αποκτήσει ένα οικόπεδο 92.555 τετραγωνικών μέτρων καθώς και 19.000 τετραγωνικά μέτρα στο παραλιακό μέτωπο. Για το συγκεκριμένο project έχει επιλέξει να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Ωστόσο ο σχετικός φάκελος έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ανέκοψε την εξέλιξη της επένδυσης. Το ΣτΕ ζήτησε η μονάδα που θα δημιουργηθεί θα είναι μικρότερη σε μέγεθος από την αρχικά σχεδιαζόμενη. Έτσι, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται επανασχεδιασμός του έργου σε ένα θέρετρο με μικρότερη δυναμικότητα από την αρχική. Καίριο ζήτημα για την εξέλιξη της επένδυσης αποτελεί το γεγονός ότι αναμένεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Κυκλάδων, το οποίο εκκρεμεί να τεθεί υπό διαβούλευση και κατόπιν να παραπεμφθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση. Σημειώνεται ότι αντίθετα από τον αρχικό σχεδιασμό για 150 κλίνες, εν τέλει το Project Blue θα διαθέτει συνολικά 80. To σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός 210 εκατ. ευρώ για αρδευτικό έργο στην Ξάνθη με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) νέου αρδευτικού έργου, αυτή τη φορά στην πεδιάδα της Ξάνθης. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», το οποίο είναι προϋπολογισμού 169,5 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ (σ.σ. άνω των 210 εκατ. με τον ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται σε 25 χρόνια.

Τα στάδια του διαγωνισμού
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχοντας προθεσμία για να το κάνουν αυτό έως τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 17:00 (και η αποσφράγιση θα γίνει στις 26/06/2023). Το Υπουργείο θα εξετάσει τους φακέλους και θα προσκαλέσει τους υποψήφιους που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει διάλογο (πρώτο στάδιο) και υποβολή δεσμευτικών προσφορών (δεύτερο στάδιο).

Τι προβλέπει το έργο
Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης. Προβλέπεται κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης για να εξυπηρετούνται οι αρδευτικές της ανάγκες. Θα υλοποιηθεί, επίσης, κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, μίας εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και η οποία περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ παρουσιάζει τα πιο σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης.

Οι υποχρεώσεις του ΙΦΣ
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα επιλεγεί θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, να κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στη σύμβαση σύμπραξης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου αλλά και να το επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση στο τέλος της συμβατικής περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build