WTC 2023: Περιορισμός των θανατηφόρων ατυχημάτων στις οδικές σήραγγες

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των σηράγγων και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση ενός ατυχήματος, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των διαλέξεων του WTC 2023. Ειδικότερα, ο Viktor Peterson, Phd Student, Kth Royal Institute Of Technology, μίλησε για τις μεθόδους και τα υλικά με τα οποία μπορεί να θωρακιστεί ένα τούνελ, ώστε να προστατεύεται επαρκώς από φαινόμενα πυρκαγιάς και εκρήξεων. Στη συνέχεια ο Κώστας Τσιαμούρας, E/M Project Manager της Aegean Motorway, αναφέρθηκε στο έργο αναβάθμισης της σήραγγας της Κατερίνης, μίας υποδομής ηλικίας 20 ετών, η οποία στόχος είναι να αποκτήσει πιστοποίηση κατηγορίας Α.

Όπως εξήγησε, για την ενίσχυση της ασφάλειας αντικαταστάθηκε όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και τοποθετήθηκαν πλάκες που απορροφούν την θερμότητα, ώστε στα πρώτα λεπτά μίας πυρκαγιάς να μην κινδυνεύει το κτίσμα ούτε τα άτομα. «Η φωτιά αποτελεί την μεγαλύτερη αδυναμία των οδικών τούνελ» υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του ο Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο μονοδιάστατος σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, σε αντίθεση με την τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί να φανερώσει περισσότερες πτυχές των κινδύνων. Τέλος, ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης, προκειμένου να περιορίζονται οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα κατά την φάση της κατασκευής. Ακολούθως, ο Silas Li, Senior Vice President της WSP USA, παρουσίασε την έρευνα του, βάσει της οποίας τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία προκαλούν μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές και προκαλούν περισσότερα τοξικά αέρα κατά την καύση τους, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα μέσα στα τούνελ. Κλείνοντας την ενότητα, ο Marco Bettelini, Director Safety and Ventilation της Amberg Engineering, τόνισε ότι πρέπει τα άτομα που βρίσκονται μέσα στα τούνελ να έχουν τη δυνατότητα να σωθούν, χωρίς να χρειάζονται εξωτερική παρέμβαση και για αυτό σημαντική είναι η σύσταση ενός σεναρίου «ρίσκων» που θα προτείνει λύσεις για κάθε έκτακτη ανάγκη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αύξηση τζίρου και συρρίκνωση ζηµιών το 2022 για την Ιντερµπετόν

Σηµαντική αύξηση τζίρου και συρρίκνωση ζηµιών πέτυχε το 2022 η Ιντερµπετόν, θυγατρική εταιρεία του οµίλου ΤΙΤΑΝ, η οποία ποντάρει µεταξύ άλλων στην αύξηση της ζήτησης στον κλάδο της κατοικίας στην Ελλάδα για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονοµικών της µεγεθών. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση 2022, o κύκλος εργασιών όλων των κλάδων ανήλθε σε 130,93 εκατ. ευρώ, έναντι 99,17 εκατ. το 2021. Ως προς τους επιµέρους κλάδους, τα συνολικά έσοδα του κλάδου σκυροδέµατος ανήλθαν σε 101,26 εκατ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα του κλάδου λατοµείων σε 28,05 εκατ. ευρώ, και τα συνολικά έσοδα του κλάδου ορυχείων σε 1,62 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα όµως µε τις πωλήσεις, σηµαντικά αυξήθηκε και το κόστος πωλήσεων, από τα 87,92 εκατ. ευρώ το 2021 τα 118,26 εκατ. το 2022, µε αποτέλεσµα το µεικτό κέρδος να διαµορφωθεί στα 12,67 εκατ. ευρώ, έναντι 11,25 εκατ. το 2021. Το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης του κόστους πωλήσεων αφορούσε στις πρώτες ύλες, τα αναλώσιµα και το κόστος εµπορευµάτων (αυξήθηκε από τα 42,88 εκατ. ευρώ στα 63,93 εκατ.), ενώ το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 50% περίπου, φτάνοντας από τα 2,85 εκατ. ευρώ στα 4,20 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσµα για την εταιρεία προ φόρων διαµορφώθηκε σε ζηµίες 1,82 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµιών 2,36 εκατ. το 2021, ενώ οι ζηµίες µετά από φόρους έκλεισαν στα 1,62 εκατ. ευρώ, έναντι 2,17 εκατ. την προηγούµενη χρήση. Εξάλλου, το 2022 η εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις (ενσώµατες και ασώµατες) για την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οι οποίες ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 7.070.038 ευρώ.

Δυναµικό ξεκίνηµα για την ελληνική αγορά το 2023
Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, όπως σηµειώνει η διοίκηση της εταιρείας, στην Ελλάδα η τοπική αγορά είχε ένα δυναµικό ξεκίνηµα και εκτιµάται ότι στον κλάδο της κατοικίας, η αύξηση της ζήτησης θα διατηρηθεί. Η άνοδος προέρχεται κυρίως από τα µεγάλα αστικά κέντρα, προς τα οποία διοχετεύεται το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής, καθώς και από την ευρωστία της τουριστικής βιοµηχανίας. Το πρόγραµµα υποδοµών περιλαµβάνει πολλά έργα προς εκτέλεση τα επόµενα χρόνια. Η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειές της σε όλα τα µέτωπα προκειµένου να διαχειριστεί αποτελεσµατικά την αύξηση του κόστους παραγωγής. Λαµβάνοντας υπόψη τη φύση των δραστηριοτήτων και τη χρηµατοοικονοµική κατάσταση της εταιρείας, τυχόν αρνητικές εξελίξεις δεν αναµένεται να επηρεάσουν σηµαντικά
την οµαλή λειτουργία της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Zafido Holdings δίνει νέα ζωή στο ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη

Νέα πνοή έρχεται να δώσει στο ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, η πολυεθνικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία, Zafido Holdings, η οποία διατηρεί εκτεταμένη παρουσία στον χάρτη του real estate στην Αττική, κατά κύριο λόγο στα οικιστικά ακίνητα. Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build αναφέρουν ότι η Zafido προχωράει στην μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, σε ξενοδοχείο πόλης 4 αστέρων με τις εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το ξενοδοχείο κατά την ολοκλήρωσή του θα στέκεται ακριβώς απέναντι από το υφιστάμενο επίσης νεόδμητο «Xenodocheio Milos» του ομίλου Ιντρακάτ.

Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του ιδρύματος Ιωάννη και Μαρίας Χατζηκυριάκου και τη διαχείρησή του υπό καθεστώς μίσθωσης έχει αναλάβει η Νότιες Ακτές ΙΚΕ, εταιρεία συμφερόντων της Safido Holdings. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών έχει οριστεί κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επιβλέπει τους όρους της εγκριτικής απόφασης καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην αποκατάσταση των μνημείων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κτίριο που κατατάσσεται στην κατηγορία των νεότερων μνημείων. Η αποκατάσταση του διατηρητέου θα έρθει ουσιαστικά να δώσει νέα όψη σε μία γωνιά της Αθήνας, πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, η οποία παρέμενε σκοτεινή και αναξιοποίητη επί σειρά ετών. Θα θυμίζουμε ότι στο ισόγειο του Μεγάρου Αλμυράντη στεγαζόταν αρκετά παλαιότερα το υαλοπωλείο «Ermitage», που ήταν και ο τελευταίος ενοικιαστής, πριν το κτίριο περιέλθει στη λήθη του χρόνου και παρακμάσει.

Κατασκευάστηκε το 1900
Η κατασκευή του ακινήτου χρονολογείται στο 1900 Οσο λειτουργούσε η Παλαιά Βουλή αποτελούσε το εντευκτήριο των πολιτικών. Ακολούθησε η δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχείου και στη συνέχεια φιλοξενούσε καταστήματα και γραφεία. Πριν περίπου από ενενήντα χρόνια, το κληροδότησε η οικογένεια Αλμυράντη στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα – ένα ορφανοτροφείο για κορίτσια που είχε εγκαινιάσει ο Χατζηκυριακός, καπνέμπορος από τη Σμύρνη.

Τα εμπόδια
Εμπόδιο στην ανάπλαση, συντήρηση και αξιοποίηση του κτιρίου στάθηκε κατά καιρούς η γραφειοκρατική στάση από πλευράς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της προστασίας του διατηρητέου. Το 2010 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε προτείνει στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου την ανακαίνισή του. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αποκτούσε εθιμοτυπική λειτουργία, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού θα μετεγκαθίστατο σε τρία κτίρια επί της οδού Βουλής, ένα εκ των οποίων και το συγκεκριμένο.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν ωστόσο δεν έγιναν πράξη. Μάλιστα, το Μέγαρο είχε σκεφτεί κάποια στιγμή να το αξιοποιήσει και η Αρχιεπισκοπή, καθότι το 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το είχε επισκεφθεί με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός νέου μεγάρου για τις ανάγκες της Ιεράς Συνόδου. Σχέδιο που ούτε και αυτό προχώρησε, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου όπως όλα δείχνουν το κτίριο θα λάβει σύντομα νέα μορφή και χαρακτήρα, με την δημιουργία ενός ξενοδοχείου στην καρδιά της πόλης. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα και ο όμιλος Grecotel, δημιούργησε ένα καινούργιο ξενοδοχείο στο παλιό διατηρητέο κτίριο του Χυτήρογλου επί της οδού Μητροπόλεως, με την ονομασία «The Dolli».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build