Mε απώτερο σκοπό την δημιουργία ΑΕΕΑΠ και πιθανώς την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κινείται το Υπερταμείο, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του εκτεταμένου χαρτοφυλακίου των περίπου 70.000 ακινήτων της θυγατρικής Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Αυτό ανέφερε στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης για την βελτίωση της προσβασιμότητας στους σταθμούς του Μετρό, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Σε διαδικασία πιλοτικής αξιολόγησης εντάχθηκαν 500 ακίνητα
Αυτή τη στιγμή η ΕΤΑΔ διατηρεί χαρτοφυλάκιο που αριθμεί περί τα 70.000 ακίνητα. Από αυτά σύμφωνα με τον κύριο Δημητριάδη, περίπου το 1/3 είναι καταπατημένα ή μη αξιοποιήσιμα. Ήδη το Υπερταμείο ξεκίνησε να χαρτογραφεί τα συγκεκριμένα ακίνητα, προχωρώντας στην αποτίμηση της αξίας ορισμένων από αυτά. H λίστα των ακινήτων που εξετάστηκαν είχε καθαρά πιλοτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι σε αυτήν εντάχθηκαν 500 ακίνητα με δειγματοληπτικό χαρακτήρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 350 από αυτά, δεν υφίστανται έγγραφα και τίτλοι ιδιοκτησίας και απαιτείται εκτεταμένη έρευνα για να προχωρήσει και επίσημα η ταυτοποίησή τους και η ένταξη στα επίσημα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 150 από τα συνολικά 500 που εξετάστηκαν έχει γίνει αξιολόγηση στα 40, ενώ υφίστανται έγγραφα για τα υπόλοιπα 110. Πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, την οποία θα κληθεί να υλοποιήσει προσεχώς το Υπερταμείο λόγω του μεγάλου αριθμού των ιδιοκτησιών που υφίστανται. Για να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία θα γίνει ανάθεση σε επιμέρους εταιρείες αξιολόγησης ακινήτων, κατά τα όσα αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Σε κάθε περίπτωση όπου απαιτείται δικαστική επίλυση ζητημάτων ιδιοκτησίας, το Υπερταμείο θα καλείται να ακολουθήσει τη συγκεκριμένο οδό, σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση θεμάτων που τυχόν θα προκύψουν.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Μάλιστα ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι πρόσφατα βρέθηκε σε συνέδριο στη Γαλλία, όπου συμμετείχαν και άλλα sovereign funds από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο και σε σχετική συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της όμορης εταιρείας ακινήτων δημοσίου της Γαλλίας, εκείνος ανέφερε ότι το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο που είναι σημαντικά εκτενέστερο σε σχέση με την Ελλάδα, απαίτησε περισσότερα από 15 χρόνια για την διευθέτησή του.
«Το βασικότερο για εμάς είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του χαρτοφυλακίου, διαχωρίζοντάς τα ανά κατηγορία. Θα πρέπει να προχωρήσει η ταξινόμηση των ακινήτων και στη συνέχεια ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ΑΕΕΑΠ με τα πρότυπα μίας ιδιωτικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων». Αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής της συγκεκριμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται μεταξύ των βασικών επιλογών του Υπερταμείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας ακινήτων που θα τεθούν προς αξιοποίησης από το πλήθος των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build