Intrakat: Δύο νέες συμβάσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Στην υπογραφή δύο νέων συμβάσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε η Intrakat, για τη διευθέτηση ρεμάτων στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα, στα Μεσόγεια. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα υποδομών, που στοχεύουν στην προστασία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και περιλαμβάνονται στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα -συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ- που έχουν κριθεί άκρως απαραίτητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τις συμβάσεις υπέγραψε εκ μέρους της Intrakat o Γενικός Διευθυντής κ. Αναστάσιος Αρανίτης ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Τα σημαντικά αυτά έργα εξασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου και των υποδομών και κατά συνέπεια προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Παράλληλα, με την ολοκλήρωσή τους θα προσθέσουν υπεραξία σε γη και ακίνητα, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους. Στην Intrakat, με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας και την σχετική περιβαλλοντική μελέτη, θα προχωρήσουμε ελαχιστοποιώντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη λειτουργία του προστατευόμενου υγροτόπου του Ερασίνου, ο οποίος κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση -αποθέσεις μπάζων και απορριμμάτων, χρήση φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων, αυθαίρετη δόμηση και την έλλειψη στοιχειωδών έργων αποχέτευσης όμβριων”.

Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση, ύψους 19 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπογράφηκε από την κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και αφορά στη διευθέτηση εντός της λεκάνης απορροής του ρέματος Ερασίνου, στον Δήμο Μαρκόπουλου. Τα έργα περιλαμβάνουν φράγμα ανάσχεσης πλημμυρών και διευθέτηση ανάντη και κατάντη του φράγματος ανάσχεσης.

Το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή των Μεσογείων και θα προστατεύει την ευρύτερη οικιστική και γεωργική περιοχή, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και τις υφιστάμενες υποδομές (δίκτυα ΟΚΩ, συγκοινωνιακών έργων). Το ρέμα Ερασίνου αποτελεί τον βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής σε έκταση περίπου 204 χλμ, η οποία εκτείνεται νότια του Διεθνούς Αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” -ανατολικά του ορεινού όγκου του Υμηττού ως την παραλία του Ευβοϊκού. Επίσης, η εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής θα διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Η δεύτερη σύμβαση ύψους 6 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), υπογράφηκε από την Intrakat και αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου Ανατολικής Αττικής, στο Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.

Αναλυτικότερα, το έργο εκτείνεται στην κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ της πόλης του Μαρκόπουλου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, ανάντη της συμβολής του ποταμού Ερασίνου ως αυτής των ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά, σε μήκος περίπου 7,3 χλμ. Περιλαμβάνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Αγ. Γεωργίου και Μαλέξη, την εκτροπή του ρέματος Αγ. Άννας με υπόγειο αγωγό, τάφρο νοτίως του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου αλλά και την τάφρο Μαρκοπούλου.

Τα δύο έργα αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην θωράκιση της Ανατολικής Αττικής από ακραία καιρικά φαινόμενα – τα οποία δύναται να ενταθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών είναι ελλιπής. Η συγκράτηση της πλημμυρικής απορροής δεν προξενεί σημαντικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους ή στα οικοσυστήματα της περιοχής. Αντιθέτως, η αύξηση και ενίσχυση των υγροτοπικών εκτάσεων, καθώς και η προστασία του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Αρτέμιδας, αποτελούν βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα σχέδια του δήμου Αθηναίων για τις ιστορικές εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βότρυς στα Σεπόλια

Τη σύναψη σύμβασης για την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος του λεγόμενου «ακινήτου Βότρυς» στα Σεπόλια από την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ στον δήμο Αθηναίων ενέκρινε προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση ενός ιστορικού ακινήτου που εδώ και δεκαετίες παραμένει σε αχρηστία. Στο ακίνητο, έκτασης 13.475 τ.μ. επί των οδών Γράμμου, Σιώκου και Αυλώνος, στεγαζόταν από τις αρχές του 20ού αιώνα το αποσταγματοποιείο της ποτοποιίας Βότρυς, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1986. Δεκατρία χρόνια αργότερα, με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου, με σκοπό την ανέγερση διδακτηρίου του 9ου Τ.Ε.Λ. Αθηνών. Όμως παρότι το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου από το 2012, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η κατασκευή σχολείου στον συγκεκριμένο χώρο.

Διαδρομές περιπάτου και χώροι ανάπαυσης
Σκοπός της παραχώρησης άνευ ανταλλάγματος είναι η ανάπλαση και φύλαξη του ακινήτου, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, καθώς και η ανάδειξη του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος της ποτοποιίας Βότρυς. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, που έχει διάρκεια πέντε ετών αλλά μπορεί να παραταθεί, ο δήμος Αθηναίων προτίθεται να διαμορφώσει το χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τους δημότες.

Συγκεκριμένα, θα διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με φυτεύσεις, θα δημιουργήσει διαδρομές περιπάτου και χώρους ανάπαυσης, θα εγκαταστήσει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, αστικό εξοπλισμό, ενώ θα καθαρίζει και θα συντηρεί τον χώρο με δικές του δαπάνες. Στα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια της έκτασης δεν θα γίνουν κτιριοδομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, αλλά θα καθαριστούν, θα γίνουν μυοκτονίες, ώστε να μην αποτελούν εστία μόλυνσης και θα αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών. Σημειώνεται ότι από τις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βότρυς, ερειπωμένες πλέον, έχουν χαρακτηριστεί μνημεία τα πέτρινα κτίρια, η καμινάδα και τα υπόγεια κελάρια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω σύμβαση παραχώρησης δύναται να ανακληθεί μονομερώς από την ΚΤΥΠ ΑΕ, οποτεδήποτε και πριν από τη λήξη αυτής, για λόγους αυστηρώς δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η ανέγερση ή επέκταση σχολικών εγκαταστάσεων, ή για λόγους που τυχόν προκύψουν από την αναγκαστική εφαρμογή ισχυουσών ή μελλοντικών διατάξεων, πάντοτε όμως ύστερα από σχετική έγγραφη ειδοποίηση που θα κοινοποιείται στον δήμο τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, η σύμβαση λύεται αυτοδίκαια εάν ο δήμος χρησιμοποιήσει το ακίνητο για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από την προβλεπόμενη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νέος διαγωνισμός για το Ιωάννινα-Κακαβιά, έως τις 22 Ιουνίου οι προσφορές

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επαναδημοπράτησε και επίσημα το έργο της επέκτασης της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 310 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) και η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του ορίστηκε σε 54 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν έως την Πέμπτη 22/6/2023 και ώρα 11:00 για να καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες θα αποσφραγιστούν τη Δευτέρα 26/6/2023 στις 11:00.

Ένας διαγωνισμός… περιπετειώδης
Υπενθυμίζεται, ότι προδικαστική προσφυγή που είχε καταθέσει η κοινοπραξία των εταιρειών Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ ΑΤΕΒΕ στάθηκε ικανή να ακυρώσει στο σύνολό του τον προηγούμενο διαγωνισμό για το έργο (ο οποίος είχε μάλιστα παραταθεί δύο φορές).

Η κοινοπραξία είχε προσφύγει κατά όρων της προκήρυξης του προηγούμενου διαγωνισμού κάνοντας, επί της ουσίας, λόγο για άνισο ανταγωνισμό έναντι των λεγόμενων «ισχυρών» εταιρειών, με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να γνωμοδοτεί θετικά για την προσφυγή και τον διαγωνισμό να ακυρώνεται. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Build μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το έργο εταιρειών είναι μερικές από τις πιο μεγάλες του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου (Άβαξ, Άκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιntrakat, Μυτιληναίος).

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο αφορά σε κατασκευή του τμήματος του Δυτικού Άξονα (Ιόνια Οδός) από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο εν λόγω άξονας εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας, ενώ ανήκει εξ ολοκλήρου στη διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων συνδέοντας τη χώρα με την Αλβανία, οπότε έχει και μεγάλη διασυνοριακή σημασία.

Δύο υποτμήματα περιλαμβάνει το έργο:
– Υποτμήμα 1: Ιωάννινα-Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) αποτελεί την Προαίρεση 1, μήκους 1,47χλμ.
– Υποτμήμα 2: Καλπάκι-Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

Τα έργα που θα κατασκευαστούν
Στα έργα που θα κατασκευαστούν περιλαμβάνονται, μεταξύ αρκετών άλλων, η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου Εγνατίας (Κ0), η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Ανισόπεδος κόμβος Ιονίας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου μήκους 46,4 χλμ με την κατασκευή έξι ανισόπεδων κόμβων και η αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών όπου απαιτείται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Premia: Με 15 ευρώ το τετραγωνικό θα νοικιάσει το Athens Heart

Mε στόχο να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της φτάνοντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ την επόμενη πενταετία κινείται η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Αυτό ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Ένωσης Θεσμικών Αναλυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Κώστας Μαρκάζος. Την ίδια στιγμή η Premia, έχει ξεκινήσει να υλοποιεί πλάνο επενδύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έχουν ήδη διατεθεί περίπου 30 φέτος και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και των τοποθετήσεων σε νέα ακίνητα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Ο Chief Property Investment Officer της Premia, Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι αποτελούν στρατηγική στόχευση της εταιρείας οι κλάδοι των κοινωνικών υποδομών, των κατοικιών με επίκεντρο τις φοιτητικές εστίες και τα serviced appartments, αλλά και ο κλάδος των βιομηχανικών ακινήτων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μπουτάρης, όπου απέκτησε τα οινοποιεία της σε περιοχές όπως η Ημαθία, η Σαντορίνη, το Πικέρμι, η Νάουσα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο όμιλος της Premia επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου απέκτησε το κτίριο των εκπαιδευτηρίων Δούκα στον Παράδεισο Αμαρουσίου, ενώ όπως είχε αναφέρει το Build, εξετάζει και άλλες περιπτώσεις εξαγορών εκπαιδευτηρίων από κοινού με τον Δούκα, προκειμένου η εισηγμένη να διατηρήσει τα ακίνητα και ο εκπαιδευτικός φορές να αναλάβει τον τομέα του διδακτικού έργου. Στην Ξάνθη, η Premia απέκτησε ακίνητο φοιτητικών εστιών, το οποίο ανήκε σε ιδιώτη και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα μισθωνόταν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής. Η επένδυση στην προκειμένη περίπτωση θα αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ανακατασκευαστεί πλήρως το υφιστάμενο ακίνητο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών η Premia θα έχει περισσότερα από 300 διαθέσιμα διαμερίσματα – εστίες και serviced appartments – στο χαρτοφυλάκιό της. Επίσης θα αγοράσει μία αποθήκη σύγχρονων προδιαγραφών στον Ασπρόπυργο, την οποία θα παραλάβει και θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το φετινό φθινόπωρο.

Athens Heart: Μίσθωμα στα 15 ευρώ ανά τ.μ.
Σε ό,τι αφορά το Athens Heart μετατρέπεται σε σύγχρονο κτίριο γραφείων, βάσει των προδιαγραφών που απαιτούν οι εκάστοτε μισθωτές για υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις. Το κτίριο που θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια, θα χρειαστεί επένδυση που θα αγγίξει τα 50 εκατομμύρια ευρώ – περίπου 20 εκατ. ευρώ στοίχισε η απόκτηση του ακινήτου – και σε αυτό θα κατασκευαστεί ακίνητο συνολικής δομημένης επιφάνειας 26.000 τετραγωνικών μέτρων που θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold. Όπως σημειώθηκε το μίσθωμα θα είναι ιδιαίτερα συμφέρον – αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί στα 15 ευρώ ανά τ.μ. – για τον ενδιαφερόμενο μισθωτή, όπου στόχος είναι να διατεθεί όλο σε μία επιχείρηση και να μην γίνει τμηματικά η διάθεσή του. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα ακίνητα στον άξονα της Κηφισιάς φτάνουν κατά περίπτωση ακόμα και τα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το χαρτοφυλάκιο της Premia περιλαμβάνει συνολικά 52 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των νέων επενδύσεων της Ξάνθης αλλά και το βιομηχανικό ακίνητο παραγωγής του νερού «Ιόλη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build