Intercontinental International: «Ναι» από τους μετόχους στην πώληση των 17 ακινήτων στην BriQ Properties

Την έγκριση της πώλησης και μεταβίβασης δεκαεπτά ακινήτων της Εταιρείας στην BriQ Properties ενέκρινε την Τετάρτη 10 Μαΐου η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Intercontinental International, έναντι συνολικού τιμήματος που ανέρχεται στο ποσό των 60.577.000 ευρώ. Πρόκειται για τα εξής ακίνητα:
1. 25ης Αυγούστου 64, Ηράκλειο
2. Ίωνος Δραγούμη 21, Θεσσαλονίκη
3. Λ. Ελ. Βενιζέλου 155-157, Καλλιθέα
4. Ιάσωνος 47, Βόλος
5. Λ. Ποσειδώνος 32 και Αγ. Αλεξάνδρου2, Π. Φάληρο
6. Λ. Συγγρού 2 & Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα
7. Λ. Κηφισίας 107 & Πανόρμου, Αθήνα
8. Ακτή Μουτσοπούλου 18-18α, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς
9. Μακρυγιάννη 106 και Περιφ. Οδός, Σταυρούπολη
10. Ελ. Βενιζέλου 2, Ζάκυνθος
11. Ανδρέα Κάλβου 23, Ν. Ιωνία
12. Π. Κωνσταντά 48 και Γ. Λυχνού, Κέρκυρα
13. Λ. Δεκελείας 104 και Αγ. Τριάδας 1, Ν. Φιλαδέλφεια
14. Αχιλλέως 2-4 και Πλατείας Καραϊσκάκη, Αθήνα
15. Λ. Βουλιαγμένης 152, Γλυφάδα
16. Σπευσίπου 6 και Χάριτος, Αθήνα
17. Λ. Μαραθώνος 4, Πικέρμι

Παράλληλα, η γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης κατά τη διακριτική ευχέρεια και κρίση του επί των ειδικότερων όρων της διάθεσης.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ICI η Άννα Αποστολίδου
Η γενική συνέλευση της Intercontinental International αποφάσισε εξάλλου την έγκριση της εκλογής της διευθύνουσας συμβούλου της BriQ Properties, Άννας Αποστολίδου, ως νέου μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους Γεωργίου Γεωργόπουλου από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της εταιρείας, κατόπιν της οποίας το ΔΣ της εισηγμένης αποτελείται από εννέα μέλη με πενταετή θητεία, τα οποία είναι ως ακολούθως:
1. Παναγιώτης-Αριστείδης Χαλικιάς
2. Παναγιώτα Χαλικιά
3. Ευάγγελος Κοντός
4. Νικόλαος Ζερδές
5. Ελένη Χαλικιά
6. Άννα Αποστολίδου
7. Μιχαήλ Σαπουντζόγλου
8. Τζουζέππε Τζιάνο
9. Σταύρος Στραβοπόδης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άβαξ: Πρόσω ολοταχώς για κερδοφόρο ανεκτέλεστο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Oλοταχώς προς ανεκτέλεστο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βασίζει εντός του 2023 ο όμιλος Άβαξ, ο οποίος οδεύει ολοταχώς προς την υπογραφή νέων συμβάσεων έργων. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο παρουσίασης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 2,17 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Όπως αναφέρθηκε, το σύνολο του ανεκτέλεστου, είναι κερδοφόρο. Από τις αρχές του 2023 υπεγράφησαν έργα ύψους 274 εκατ. ευρώ, ενώ προς υπογραφή βρίσκονται νέα έργα ύψους 43 εκατ. ευρώ. «Είμαστε η μόνη εταιρεία που παραδώσαμε μεγάλα έργα. Νοιώθουμε δυνατοί στο κομμάτι της κατασκευής, κάτι που είναι παραδεκτό από όλους τους φορείς που συνεργαζόμαστε και από όλες τις κυβερνήσεις. Αναλαμβάνουμε έργα και τα παραδίδουμε στην κοινωνία, ποτέ δεν αφήσαμε κάτι πίσω.

Εμείς που γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση της εταιρείας, πιστεύαμε ότι θα έρθει η ώρα να βγούμε προς τα έξω και να σας πούμε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να βασίζεται σε κακοήθιες και δημοσιεύματα. Δεν ήμασταν ποτέ καλύτερα από ό,τι είμαστε τώρα κατά την τελευταία δεκαετία. Το ανεκτέλεστο των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ σύντομα και με τη διεκδίκηση έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από αυτό που είναι σήμερα. Θα το δείτε μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς θα έχετε νέα γι’ αυτές τις διεκδικήσεις. Μπορεί να ανέβει ακόμα και πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο κύριος Μιτζάλης. Στα έργα που έχει αναλάβει και τρέχει αυτή την περίοδο είναι το έργο κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, τα έργα υποδομών της Lamda στο Ελληνικό, προσφάτως ανέλαβε την προετοιμασία για το μεγάλο Vouliagmenis Mall που θα γίνει εντός της επένδυσης ως Early Contractor Involvement.

Τα έργα που «τρέχει»
«Ευελπιστούμε ότι θα το αναλάβουμε και κατασκευαστικά εμείς μαζί με την ιταλική εταιρεία Rizzani, με την οποία διατηρούμε κοινοπραξία με 40% εμείς και 60% εκείνη. Έχουμε επίσης υπογράψει το οδικό έργο Μπράλου-Άμφισσας με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Και επειδή έτσι τα φέρνει η τύχη, έτυχε να πάρουμε το εμβληματικό έργο της ανατολικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover) μαζί με τον Μυτιληναίο. Στο συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ οι εργασίες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το 2023. Επιπλέον, έχουμε αναλάβει να κατασκευάσουμε και τον αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινάει από την Ημαθία και καταλήγει στην Πτολεμαΐδα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ομίλου Άβαξ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των έργων που διεκδικεί είναι και η κατασκευή του πάρκου στο Ελληνικό, όπου έχει καταθέσει προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό και εκκρεμεί το αποτέλεσμα.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκονται κατασκευές και παραχωρήσεις. Ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια επένδυσε και στην ενέργεια, η οποία όπως είπε ο πρόεδρος του ομίλου, Χρήστος Ιωάννου πήγε καλά και πρόσφατα αποεπένδυσε από τα αιολικά πάρκα της Volterra. «Διεκδικούμε έργα μεγάλης αξίας και συνεργαζόμαστε με μεγάλους εταίρους. Στο έργο της Lamda για το Vouliagmenis Mall έχουμε συμβουλευτικό ρόλο και ελπίζουμε ότι θα to αναλάβουμε και κατασκευαστικά, δεδομένου ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κτιριακό έργο αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαιά μας βλέπουμε περαιτέρω βελτίωση, ενώ δεν απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάναμε μία ΑΜΚ πριν από τρια χρόνια και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα, καθότι αποεπενδύσαμε από το κτίριό μας στο Μαρούσι, από τη Voltera αλλά και από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, φέρνοντας κέρδη στην εταιρεία».

Τα οικονομικά στοιχεία του 2022 για την Άβαξ
Να σημειωθεί ότι το 2022 ο τζίρος για την Άβαξ ήταν 402,7 εκατ. ευρώ από 592,2 εκατ. ευρώ το 2021 με το μεικτό περιθώριο κέρδους να διατηρείται στο 5,2% από 5,3% το 2021, όντας επί της ουσίας σταθερό. Το EBITDA ήταν αυξημένο στα 58,2 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση ενισχύθηκε στα 154,9 εκατ. ευρώ από 110,4 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του καθαρού δανεισμού από 328,3 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 220,4 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Premia Properties: Οι οκτώ θυγατρικές που απορροφά και τα ακίνητα που κατέχουν

Στη συγχώνευση με απορρόφηση οκτώ θυγατρικών της εταιρειών προχωρά η Premia Properties, επιδιώκοντας τη δημιουργία μίας ισχυρής οικονομικής μονάδας, ενισχυμένης σε επίπεδο περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων. Ειδικότερα, η συγχώνευση αναμένεται να συνεισφέρει στην απλοποίηση της εταιρικής δομής και διαχείρισης των δραστηριοτήτων των συγχωνευόμενων εταιρειών, θα οδηγήσει στη μείωση των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών, μέσω περιορισμού δαπανών, οι οποίες πλέον θα πραγματοποιούνται συνολικά από την Premia Properties, ενώ θα επιτευχθούν και οικονομίες κλίμακας.

Οι οκτώ θυγατρικές που απορροφά η Premia Properties είναι οι εξής:
– Premia Ασπρόπυργος Δύο Πεύκα: Στην εταιρεία ανήκει κτίριο αποθήκης με ανεξάρτητο κτίριο με γραφεία στη θέση Δύο Πεύκα, στον Ασπρόπυργο, εκμισθωμένο στη Friesland Campina Hellas. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €15.550.000.

– Premia Ασπρόπυργος Ρίκια: Στην εταιρεία ανήκει κτίριο αποθήκης στη θέση Ρίκια στον Ασπρόπυργο, εκμισθωμένο στη Mediterranean Logistics. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €4.990.000.
– Μεσσηνιακά Ακίνητα: Στην εταιρεία ανήκουν αυτοτελή εμπορικά καταστήματα: ένα κατάστημα Praktiker σην Καλαμάτα και ένα Σκλαβενίτης στην Κατερίνη.

Η εύλογη αξία των ακινήτων την 31.12.2022 ανέρχεται σε €7.346.000.
– Επενδυτική Ασπροπύργου 1: Στην εταιρεία ανήκει κτίριο αποθήκης στην Ελευσίνα, εκμισθωμένο στην εταιρεία Synergy. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €7.650.000.

– ΑΔΑΜ-ΤΕΝ: Στην εταιρεία ανήκει κτίριο αποθήκης με τμήμα ψυκτικού θαλάμου και ανεξάρτητους χώρους γραφείων στη Θεσσαλονίκη, εκμισθωμένο στη Seagull. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €16.200.000.

– Piraeus Regeneration Zonas: Στην εταιρεία ανήκουν εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στον Πειραιά, εκμισθωμένα στη Γευσήνους. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €11.400.000.

– Θέσμια: Στην εταιρεία ανήκει κτίριο αποθήκης στη Μάνδρα, εκμισθωμένο στη Henkel Hellas. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €7.150.000.

– Valor Properties: Στην εταιρεία ανήκουν εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, εκμισθωμένα στη Hamlet Student Flats ΙΚΕ. Η εύλογη αξία του ακινήτου την 31.12.2022 ανέρχεται σε €20.150.000.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build