Δημοπρατείται η σύνδεση Κορίνθου-Λουτρακίου με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο

Ανοικτό διαγωνισμό διακήρυξε η «Δημόπρακτος Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.», για να επιλέξει τον ανάδοχο που θα υλοποιήσει ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου. Το έργο αφορά, συγκεκριμένα, στην σύνδεση των δύο πόλεων με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων συνολικού μήκους 5.696,50 μέτρων.
Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές περιοχές:

1. Ανάπλαση σιδηροδρομικών γραμμών του Ο.Σ.Ε. (μήκους 1.970,0μ.)

2. Περιοχή βυθιζόμενης γέφυρας Διολκού (μήκους 1.215,85 μέτρων). Η οδός Ποσειδώνος αναδιαμορφώνεται με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,5 μέτρων και πεζοδρόμια εκατέρωθεν ελάχιστου πλάτους 1,5 μέτρων

3. Στην περιοχή αυτή, όπου η οδός Ποσειδώνος βαίνει στο παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου, εφαρμόζοντας την μονοδρόμηση της οδού Ποσειδώνος στο τμήμα της από την οδό Παπανικολάου έως την οδό Αιγαίου, σχεδιάζεται οδός μίας κατεύθυνσης πλάτους 3,75 μέτρων μαζί με τα αποχετευτικά ρείθρα και ποδηλατόδρομος αμφίδρομης κυκλοφορίας πλάτους 3 μέτρων
4. Στρατόπεδο Μηχανικού Λουτρακίου.

Το έργο έχει συνολικό κόστος 11.702.399,99 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ η συνολική προθεσμία για την αποπεράτωσή του έχει οριστεί στους 25 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν έως την Πέμπτη 8/6/2023 και ώρα 13:00 για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Στην αγορά ακίνητο της SoundRock που φιλοξενεί Jysk και Porcelana στη Γλυφάδα

Σε διαδικασία πώλησης θα θέσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η SoundRock, το ακίνητο ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης 111 στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει στη διάθεσή του το Build, το εν λόγω ακίνητο αναμένεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών θεσμικών επενδυτών καθώς και ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ένα κτίριο μεικτής χρήσης, στο οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται δύο εμπορικά καταστήματα της εταιρείας επίπλων και ειδών σπιτιού, Jysk, αλλά και της εταιρείας πώλησης ειδών υγιεινής και πλακιδίων, Porcelana. Επιπλέον προσφέρει την δυνατότητα χρήσης για χώρο γραφείων στον πρώτο όροφο. Το ακίνητο θα βγει στην αγορά με διαδικασία απευθείας πώλησης από τη SoundRock μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται στα 3.500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η τιμή πώλησής του αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να υπερβεί τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επενδυτικό προϊόν, όπου την αποκλειστική ανάθεση για να τρέξει τις διαδικασίες πώλησής του έχει λάβει η Cushman & Wakefield Proprius. Το κτίριο δημιουργήθηκε με σκοπό να ιδιοχρησιμοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, γεγονός που του προσέδωσε στοιχεία αισθητικής και ποιότητας ως προς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Το σύνολο της αγοράς σε αναζήτηση σημαντικών χώρων
Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε μία περίοδο όπου το σύνολο της αγοράς real estate βρίσκεται αυτή τη στιγμής σε αναζήτηση ποιοτικών χώρων παρά μεγάλων σε έκταση ακινήτων. Στόχος μάλιστα είναι να έχει την αίσθηση ο εκάστοτε χρήστης ότι το γραφείο είναι σαν το σπίτι του, δεδομένου ότι μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία οι περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν εκ νέου στο περιβάλλον των γραφείων τους, έχοντας εργαστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα από το σπίτι τους.

Πρόκειται για μία ακόμα εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει το έντονο ενδιαφέρον που υφίσταται για πολυτελείς και ποιοτικές αναπτύξεις τόσο σε εμπορικά ακίνητα, όσο και σε ακίνητα γραφείων. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στον Πύργο του Πειραιά μίσθωσαν χώρους τόσο ο όμιλος Inditex με τις μάρκες Zara και Zara Home καθώς και η JD Sports, μητρική εταιρεία που εξαγόρασε από την οικογένεια Τσικνάκη και την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη την Cosmos Sports.

Επιπροσθέτως και στην μαρίνα της Βουλιαγμένης έρχονται σημαντικές αφίξεις από πλευράς του ομίλου LVMH με μάρκες όπως Louis Vuitton, Bottega Venetta, Dior και αρκετών ακόμα διάσημων οίκων ιδιοκτησίας του. Να θυμίσουμε ότι και η Primark είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενη να μισθώσει χώρο στον Πύργο του Πειραιά, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις της με τη Dimand δεν είχαν αίσιο τέλος, όπως πληροφορείται το Build, με αποτέλεσμα η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να βγει στη συνέχεια και να διαψέυσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αλυσίδα λιανικής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

«Πράσινο» για την ανάπλαση της Ερμού από Καπνικαρέα μέχρι Θησείο

Το «πράσινο φως» για την ανάπλαση της οδού Ερμού στο τμήμα από τον ναό της Καπνικαρέας έως τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου και την πλατεία Αγίων Ασωμάτων άναψε η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, θέτοντας ωστόσο ορισμένους όρους. στο στάδιο εφαρμογής της σχετικής μελέτης.
Το έργο επιχειρεί τη διεύρυνση του χώρου κίνησης των πεζών, την εξασφάλιση και διευθέτηση των χώρων φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων, καθώς και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Ερμού. Ειδικότερα, η δαπεδόστρωση επεκτείνεται προς την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο, ενώ προεκτείνεται σε μικρό βάθος στις εγκάρσιες οδούς. Στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού.

Οι όροι που θέτει η Γενική Διεύθυνση
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης, η μελέτη για την ανάπλαση της Ερμού εγκρίνεται διότι με τις προτεινόμενες εργασίες δεν προκαλείται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο βλάβη στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτίρια της περιοχής επέμβασης, με τους κάτωθι όρους στο στάδιο εφαρμογής:
1. Να διερευνηθεί η σχεδιαστική συσχέτιση της απόληξης της πλατείας με τον Ι.Ν. των Αγίων Ασωμάτων.
2. Να αποσαφηνιστεί η συναρμογή του άξονα των πεζών με τον άξονα οχημάτων στην Πλατεία Ασωμάτων.
3. Να αποσαφηνιστεί η συναρμογή της περιοχής μελέτης με την Πλατεία Μοναστηρακίου.
4. Να υποβληθούν τα σχέδια του αστικού εξοπλισμού, και οι λεπτομέρειές τους.
5. Όλες οι εκσκαφές, ανεξαρτήτως βάθους, να γίνουν υπό τον άμεσο έλεγχο και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης ΑΘηνών.

Η αρχαιολογική επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών κρίνεται απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό, ο αριθμός του οποίου θα εξαρτηθεί από τα μέτωπα των εκσκαφών. Σε περίπτωση που αποκαλυφθούν αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν και θα διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας και με την προβλεπόμενη από την αρχαιολογική νομοθεσία διαδικασία, θα εξαρτηθεί ο τρόπος συνέχισης του έργου. Σε περίπτωση που το έργο ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία αρχαιολογικού υποέργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build