Απόφαση ΣτΕ για εκτός σχεδίου δόμηση: «Πολλά τα προβλήματα, λύση το συντομότερο»

Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή δημιουργεί στην οικονομική και όχι μόνο δραστηριότητα συζήτησαν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, τοπογράφοι-μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και καλώντας την Πολιτεία να λύσει άμεσα τα προβλήματα.
Αρχικά, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης, επεσήμανε: «Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει καθορίσει τι, που και με ποιους όρους μπορούμε να χτίζουμε και έπειτα να πάρει αυτά τα μέτρα.

Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες. Σίγουρα δεν έχουν πρόβλημα, από ό,τι φαίνεται, οι πολύ μεγάλες επενδύσεις, που προχωρούν με fast track διαδικασίες». Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε: «Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι αυθαίρετη, έχει κανόνες. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που πράγματι υπάρχει σήμερα και να πάψουμε να θίγουμε τα συμφέροντα των πολιτών. Ας πάρουν την πρωτοβουλία τα κόμματα, να πουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα και να το λύσουν το συντομότερο. Ο κόσμος βλέπει την περιουσία του να απαξιώνεται και δεν καταλαβαίνει γιατί».

«Ρύθμιση στο πνεύμα του νόμου αλλά και των πεπραγμένων»
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Γιατράς, είπε: «Δεν έχει καταστεί εφικτός ένας οικιστικός εξορθολογισμός. Το κράτος δεν έχει πράξει αυτά που θα έπρεπε. Το προεδρικό διάταγμα του 1985 λέει ότι η προϋπόθεση οικοδόμησης είναι τέσσερα στρέμματα. Εάν αμφισβητηθεί αυτό, αφήνονται μετέωροι εκατοντάδες ιδιοκτήτες. Αυτό θα πρέπει να το ρυθμίσει η Πολιτεία ερμηνεύοντας με τη λογική του ΣτΕ αλλά και με βάση τα πεπραγμένα από την ελληνική διοίκηση. Το πρόβλημα αγγίζει και τη βαθιά συνείδηση της ελληνικής οικογένειας, που διαμοιράζει την περιουσία μεταξύ των διαδόχων με έναν τρόπο ορθολογικό και οικονομικό. Αυτό, πλέον, καταστρέφεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρές ιδιοκτησίες και μικρούς κλήρους εάν ακολουθηθεί η λογική της απόφασης του ΣτΕ».

«Αυτά προτείνουμε να γίνουν»
Τέλος, ο Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ανέφερε: «Χιλιάδες ιδιοκτησίες έχουν τίτλους για εκτός σχεδίου γήπεδα με τον χαρακτηρισμό ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Για αυτά τα αγροτεμάχια έχουν πληρωθεί και πληρώνονται φόροι σαν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα και τέτοια θα συνεχίσουν να είναι. Όταν, ωστόσο, το τάδε αγροτεμάχιο μπορεί να έχει αξία 8.000 στα Τζουμέρκα, στη Μύκονο έχει 600,000, παρότι η λογική του αντιμετώπιση είναι ίδια. Όταν αυτό δοθεί στην αρμόδια δημόσια πολεοδομική υπηρεσία θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης; Αυτή η μικροϊδιοκτησία δεν θα έχει ενδιαφέρον πολεοδομικό. Όλα αυτά, την ώρα που η επένδυση που προχωρά με fast track διαδικασία μπορεί να χτίσει οπουδήποτε, οτιδήποτε, οποτεδήποτε».

Κατόπιν, ο κ. Ρούσκας προειδοποίησε για μια «νέα γενιά αυθαιρέτων», λέγοντας: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τους νόμους της. Άρα, θα έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, που εκτός από τις πελατειακές σχέσεις και τις σχέσεις εξουσίας που θα τροφοδοτήσει θα δώσει και τη δυνατότητα να υπάρχει πολιτικό όφελος από την όλη διαδικασία. Θα αναγκαστεί η Πολιτεία να φέρει νόμο που θα επιβαρύνει αυτούς που είχαν πληρώσει ορθά σαν άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια να κάνουν καινούργιες δηλώσεις αυθαιρέτων».
Ο κ. Ρούσκας υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να ορίζει πώς αναγνωρίζεται ένας δρόμος ως κοινόχρηστος και, μάλιστα, όπως είπε, «οι δρόμοι που απέχουν πάνω από 1000 μέτρα από αναγνωρισμένο δρόμο είναι καταδικασμένοι με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς να μην αναγνωριστούν ποτέ».

Ποια είναι, λοιπόν, η πρόταση των φορέων; Ο κ. Ρούσκας ανέφερε: «Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι τον νόμο του 2003, να αναγνωριστεί ότι αυτές οι περιουσίες, αυτά τα αγροτεμάχια, διατηρούν την ιδιότητά τους ως άρτια και οικοδομήσιμα. Και να νομοθετηθεί άμεσα το τι ορίζεται ως κοινόχρηστος δρόμος. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα σήμερα. Χρειάζονται ίδιοι κανόνες για όλους, συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή του για όλους και για όλες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το real estate των logistics και οι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων

Ένας σημαντικός κύκλος μεγάλων επενδύσεων που αφορούν στην κατασκευή logistics centers βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Βασίλη Ζεϊμπέκη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Θριάσιο 1 και Θριάσιο 2 που αφορά στην δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου 240 χιλιάδων τ.μ.. Ταυτόχρονα, ο ΟΛΠ και η Cosco σχεδιάζουν να κατασκευάσουν αποθήκες 45.000 τ.μ., οι οποίες θα εξυπηρετούνται από υπόγεια κλειστή οδική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού με την περιοχή του ΟΔΔΥ, επεκτείνοντας χωροταξικά την ελεύθερη ζώνη. Στα επόμενα βήματα που επίσης θα σηματοδοτήσουν υψηλής αξίας επενδύσεις στον τομέα των logistics, θα είναι και η προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού που θα αφορά στην μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα, όπου βρίσκονται σήμερα, στη Φυλή.

Στο κάδρο των επενδύσεων βρίσκεται και η κατασκευή των νέων αποθηκευτικών χώρων και ιδιωτικού λιμανιού στο οικόπεδο που ανήκε στην Χαλυβουργία Ελλάδος και έχει αποκτήσει η HIG στον Ασπρόπυργο. Εκεί προβλέπεται ότι η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή τεσσάρων αποθηκών εμβαδού 122,7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, επενδύσεις είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή του Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας. Στις επενδύσεις είναι και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Balkan Express επίσης στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες έχει αποκτήσει η Dimand. Πρόκειται για ένα ακίνητο που απέκτησε το φθινόπωρο του 2022 με σκοπό τη δημιουργία 55.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων σε διάστημα 24 μηνών και στη συνέχεια 65.000 τ.μ. σε διάστημα 30 μηνών στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης κατασκευής.

Αίνιγμα για δυνατούς λύτες η εύρεση διαθέσιμης γης προς ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κύριο Ζεϊμπέκη, αυτή τη στιγμή η εύρεση γης για νέες αναπτύξεις καθίσταται αίνιγμα για δυνατούς λύτες, καθότι η διαθεσιμότητα εκτάσεων γίνεται όλο και μικρότερη, ενώ η γη καθίσταται διαρκώς και πιο ακριβή. Μάλιστα, αναμένεται ότι θα ενταθούν προσεχώς και οι πολεοδομική περιορισμοί. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πραγματοποιείται με τη μορφή των άτυπων συγκεντρώσεων. Εμπόδιο στην υλοποίηση των επενδύσεων αποτελεί το κόστος κατασκευής που επηρεάζεται από το ευρύτερο πληθωριστικό κλίμα καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Προτεραιότητα στο νέο τοπίο θα αποτελέσει η ανάπτυξη εγκαταστάσεων με όρους ESG, γεγονός που θα φέρει αλλαγές στον τρόπο διακίνησης των προϊόντων, σε μία προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται ως προτεραιότητα και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτή τη στιγμή η συνολική δυναμική στον τομέα του logistics real estate στην Αττική εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Συν τοις άλλοις, κάθε χώρος logistics με επιφάνεια άνω των 15.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να μισθωθεί άμεσα, λόγω της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς εγκαταστάσεων. Οι συντελεστές απόδοσης ανέρχονται στα επίπεδα του 7% για ποιοτικά ακίνητα, ενώ μία νεόδμητη αποθήκη σε κομβικό σημείο μπορεί να πετύχει τη μίσθωσή της στα επίπεδα των 5,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ, αλλά με… αστερίσκο

Σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των εμβληματικών κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ, το μέλλον των οποίων συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε τον χαρακτηρισμό της χρήσης τους ως διατηρητέας. Πάντως, ενώ τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα για τον Άστορ, όσον αφορά στον Ιντεάλ αναγνωρίστηκε μεν ως διατηρητέα η χρήση του αλλά, ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η απόφαση, «θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του αναδόχου του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται το σινεμά με ποιους όρους αυτό θα λειτουργεί. Υπενθυμίζεται, ότι το κτίριο του Ιντεάλ έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού ομίλου Mitsis Hotels, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, είχε μάλλον αόριστα διατυπώσει τις προθέσεις του για τον κινηματογράφο.

Τα δεδομένα για τον κινηματογράφο Ιντεάλ
Το συμβούλιο εξέτασε το ιστορικό των δυο κινηματογράφων και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αιτιολογικών εκθέσεων, τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και τις ενστάσειςι, τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και έπειτα αποφάνθηκε. Όσον αφορά στον κινηματογράφο Ιντεάλ, το συμβούλιο χαρακτηρίζει διατηρητέα τη χρήση του, επισημαίνοντας πως αυτός λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο των διατηρητέων κτιρίων, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, κτίριο Prokesch Von Osten πρώην Ελληνικόν Ωδείον και Μέγαρο Σλήμαν Μελά.

Στους χώρους της διατηρητέας χρήσης του κινηματογράφου θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου. Η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής συνοδεύεται με όρους που αφορούν την πρόταση εκπόνησης Master Plan του οικοπέδου Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 46 για την αρχιτεκτονική μορφολογία, ογκοπλασία, χωροθέτηση, τροποποίηση, ανακατασκευή και τον καθορισμό των ορίων της περιοχής την οποία καταλαμβάνει η διατηρητέα χρήση στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της γειτνίασης με τα περιβάλλοντα διατηρητέα κτίρια.Οι όροι στοχεύουν στο να υπογραμμίσουν τη σχέση των κινηματογραφικών αιθουσών, χώρων πολιτισμού με την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας αλλά και με την φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας. Η διατήρηση της χρήσης αυτής συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπόσημου αυτού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική ζωή της πόλης.

Η απόφαση για Άστορ
Το συμβούλιο χαρακτηρίζει ως διατηρητέα και τη χρήση του Άστορ, ο οποίος λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στο ισόγειο επταώροφου κτιρίου, χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο και έργο τέχνης, με την επωνυμία «Μέγαρο Εφεσίου».

Η εκτίμηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής
Tο θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έπειτα από επιστολή που έστειλε τον Δεκέμβριο του 2022 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα της κήρυξης διατηρητέας χρήσης ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΕΝ. Να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός των χρήσεων 47 θερινών κινηματογράφων και δύο κτιρίων θερινών κινηματογράφων είχε γίνει επίσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτίρια της πόλης προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου. Θεωρεί, παράλληλα, πως τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίησης του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνικής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη. Δεν πρέπει να διακυβεύεται η απώλεια μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη της Αθήνας, της οποίας η αξία σε μετρήσιμους και μη μετρήσιμους όρους, είναι πολύ μεγάλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ι. Χαϊδά: « Έτσι θα γίνει το ελληνικό μάρμαρο… παγκόσμιο»

Την άποψή της ότι το ελληνικό μάρμαρο πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία ταυτότητα ώστε να κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά και να ενισχυθεί έτσι το εξαγωγικό προφίλ του κλάδου εξέφρασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, σε συνέντευξή της στο Build. Η κ. Χαϊδά αναφέρθηκε, ακόμη, στα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου, στις κατασκευές στις οποίες καταναλώνονται οι περισσότερες ποσότητες του προϊόντος που παράγεται στη χώρα μας και στα σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου (οι οποίες, πάντως, όπως τόνισε, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν).

«Μια εξωστρεφής βιομηχανία που ωφελεί σημαντικά την εθνική οικονομία» Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την κ. Χαϊδά μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης ιδρύθηκε το 1972, εδρεύει στην Καβάλα, εκπροσωπώντας την ελληνική βιομηχανία μαρμάρου και αποτελείται από 75 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων εταιρειών μαρμάρου στην Ελλάδα», είπε, αρχικά, η κ. Χαϊδά.

Και συνέχισε: «Ειδικότερα, 670 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην ελληνική βιομηχανία μαρμάρου, η οποία απασχολεί άμεσα 6.500 εργαζόμενους. Η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση ανέρχεται σε 18.000 εργαζόμενους. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι οι σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας όπου η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων μαρμάρου ασκούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή, στην ευρύτερη αυτή περιοχή, εξορύσσεται το 72% της συνολικής ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής μαρμάρου». Έπειτα, η κ. Χαϊδά διευκρίνισε ότι «η βιομηχανία μας είναι καθαρά εξωστρεφής και εξάγει το 76% της παραγωγής μαρμάρου σε περισσότερες από 120 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2021.

Η συνεισφορά του κλάδου μας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται σε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,33% του Α.Ε.Π. της χώρας και το 2% των εθνικών εξαγωγών. Για κάθε ένα ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται αντιληπτή η σημαντική συμβολή του κλάδου μας στην εθνική οικονομία». «Κυρίαρχο το μάρμαρο στις κατασκευές, πολλές εφαρμογές η χρήση του» Ακολούθως, ρωτήσαμε την κ. Χαϊδά σε ποιες κατηγορίες κατασκευών καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες του ελληνικού μαρμάρου: «Αυτή την περίοδο είναι σαφής η τάση προς τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και οπωσδήποτε το μάρμαρο έχει κυρίαρχο ρόλο στο νέο βιώσιμο περιβάλλον.

Οι υπέροχες λευκές αποχρώσεις δημιουργούν έναν χώρο ήρεμο και καθαρό, γι’ αυτό και έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως και οι λοιπές φυσικές αποχρώσεις του μαρμάρου δίνουν απεριόριστες διακοσμητικές επιλογές. Τα μεγάλα μαρμάρινα πλακάκια που εφαρμόζονται σε τοίχους ή δάπεδα αποτελούν μια νέα τάση, καθώς φέρνουν στον χώρο μας την ηρεμία του φυσικού υλικού.
Η περαιτέρω χρήση του μαρμάρου είναι άλλη μία νέα, κυρίαρχη τάση: μαρμάρινα έπιπλα, αντικείμενα, κλπ, που προσφέρουν στους χώρους μας κομψότητα και γαλήνη.
Η χρήση του μαρμάρου έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως σε μεγάλα έργα, εμβληματικά κτίρια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ναούς όλων των θρησκειών, κτίρια γραφείων, πολυτελείς κατοικίες, στο εσωτερικό θαλαμηγών αλλά και σε ιδιωτικές κατασκευές».

«Η ανοδική πορεία διεκόπη λόγω COVID-19»
Ποιες είναι, όμως, οι τελευταίες τάσεις και οι προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου; Λέει η κ. Χαϊδά: «Την τελευταία δεκαετία, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, ο κλάδος μας κλήθηκε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να αλλάξει στρατηγική, απευθυνόμενος κυρίως στην παγκόσμια αγορά. Επενδύοντας στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, ανταποκρίθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων: από τα 320 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, αναρριχήθηκαν σε 514 εκατ. ευρώ το 2018».

Αυτήν την ανοδική πορεία, ωστόσο, διέκοψε η εμφάνιση του COVID-19, τονίζει η κ. Χαϊδά και προσθέτει:
«Οι θετικές επιδόσεις του 2021 έναντι του 2020, καθώς η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές (φθάνοντας τα 361 εκατ. ευρώ από τα 289 εκατ. ευρώ), δεν συνεχίστηκαν και το 2022. Πέρυσι υπήρξε ύφεση 15% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 307 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες απώλειες λόγω του συνεχιζόμενου lockdown της κινεζικής αγοράς.
Η αύξηση των πωλήσεων σε νέες αγορές δεν αντιστάθμισαν αυτήν την απώλεια. Η πρώτη πεντάδα χωρών στις οποίες εξήχθη το 58% του ελληνικού μαρμάρου το 2022 είναι η Κίνα, οι Η.Π.Α., τα Η.Α.Ε., το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Το υπόλοιπο 42% εξήχθη σε 104 χώρες σε όλον τον κόσμο».

«Βίοι αντίθετοι για ελληνικό, ιταλικό και τουρκικό μάρμαρο, αλλά…»
Η αντίθετη πορεία των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου της Ελλάδας το 2022 σε σχέση με της Ιταλίας και της Τουρκίας επίσης προβληματίζει τον κλάδο, αναφέρει η κ. Χαϊδά, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν πτώση, ενώ οι ιταλικές και οι τουρκικές άνοδο: «Συγκεκριμένα, στα ακατέργαστα μάρμαρα η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα επηρεάζει καθοριστικά τις εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων και των τριών χωρών. Αλλά, η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με Ιταλία και Τουρκία.
Οι εξαγωγές επεξεργασμένων μαρμάρων και των τριών χωρών κατέγραψαν αύξηση που οδήγησε σε ρεκόρ πενταετίας. Ωστόσο, οι εξαγωγές της Ελλάδας σε σχέση με της Ιταλίας και της Τουρκίας αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς».

Παρ’ όλ’ αυτά, υπογραμμίζει η κ. Χαϊδά, «διαβλέπουμε ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα το 2023, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει και εκλείπουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς και με την προϋπόθεση ομαλοποίησης του εμπορίου και της συνεχιζόμενης διεξαγωγής εκθέσεων μαρμάρου σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη της ICAP που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023 προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν τα προσεχή έτη. Ειδικότερα, η ζήτηση για ογκομάρμαρα από χώρες του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία την τριετία 2023-2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 12%».

«Ενιαία ταυτότητα και χρήση κοινού εμπορικού σήματος»
Τέλος, ζητήσαμε την άποψη της κ. Χαϊδά για το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η κατανάλωση του ελληνικού μαρμάρου εντός κι εκτός συνόρων, με αξιοποίηση του brand του «Greek Marble».
Αρχικά, η κ. Χαϊδά επεσήμανε: «Ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., έχοντας όραμα την καθιέρωση μιας μοναδικής ταυτότητας για το ελληνικό μάρμαρο και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής προώθησης και επικοινωνίας για την υποστήριξη των εξαγωγών του κλάδου, υπέβαλε στρατηγικό σχέδιο για προβολή και προώθηση του ελληνικού μαρμάρου και επελέγη ανάμεσα σε άλλους κλάδους για την υποστήριξή του από την ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Enterprise Greece».

Ακολούθως, εξέφρασε τη γνώμη της «ότι ξεκινά ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον κλάδο μας, που ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για το περίφημο ελληνικό μάρμαρο όπως του αρμόζει, με ένα δυνατό branding. Είμαστε περήφανοι για την υποστήριξη αυτή που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 πραγματοποιώντας αρκετές δράσεις και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα για την επόμενη τριετία. Λ.χ., ο σύνδεσμός μας συμμετείχε με ατομικό περίπτερο προβάλλοντας το “Greek Marble” στη διεθνή έκθεση The Big 5 2022 στο Ντουμπάι, καθώς και στην 1η ελληνική συμμετοχή στην σπουδαιότερη έκθεση του τομέα στην Βόρεια Αμερική, τη διεθνή έκθεση TISE-StonExpo στο Λας Βέγκας.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές δράσεις το 2023, όπως η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις Μarmomac Verona (Σεπτέμβριος) και The Big 5 Global Dubai (Δεκέμβριος)». Καταλήγοντας, η κ. Χαϊδά υπογράμμισε: «Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου λόγω του έντονου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε, η υιοθέτηση της ενιαίας ταυτότητας και η χρήση του κοινού εμπορικού σήματος από όλες τις εταιρείες του κλάδου είναι απαραίτητη. Έτσι το ελληνικό μάρμαρο θα κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά ως συνώνυμο υψηλής ποιότητας προϊόντος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το εξαγωγικό προφίλ του κλάδου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build