Τέσσερις προσφορές για την επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς Ίλιον

Τέσσερις, τουλάχιστον, προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διαγωνισμού της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς Ίλιον, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσφορές έκαναν τα εξής σχήματα: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Άκτωρ-Μυτιληναίος, Intrakat και Άβαξ (η τελευταία σε συνεργασία με τις Alstom και Ghella). Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 9/5/2023 και ώρα 11 π.μ.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή, πρώτον, της επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό προς Ίλιον (μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων), με τρεις νέους σταθμούς (σ.σ. Παλατιανή, Ίλιον, Άγιος Νικόλαος) και τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού τους καθώς και ενός σταθμού μετεπιβίβασης, δεύτερον, της επέκτασης του αμαξοστασίου του Ελαιώνα και, τρίτον, της αναβάθμισης-αντικατάστασης των υφιστάμενων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του μετρό.

Το έργο δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2022. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 550 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, απρόβλεπτα και αναθεώρηση. Ωστόσο, η τελική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα καθοριστεί στα τεύχη του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού. Η συνολική προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ορίστηκε σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Η ακριβής συνολική προθεσμία περάτωσης και οι τμηματικές προθεσμίες θα καθοριστούν στα τεύχη του δεύτερου σταδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Tα τρέχοντα, τα νέα και τα επόμενα μεγάλα projects της Dimand

Συγκεκριμένες κινήσεις και πλάνο ανάπτυξης έχει προγραμματίσει για την διετία που διανύουμε η Dimand, όπου σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να κάνει έξοδο και από κάποια εξ αυτών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ανάμεσά τους είναι η κατασκευή στο ακίνητο της Κηφισίας, όπου θα στεγάσει προσεχώς τα γραφεία της PwC. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη υπογραφεί προσύμφωνo πώλησης στη Eurobank, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες όπου ανάδοχος και για τη δεύτερη φάση του έργου αναδείχθηκε η Τέρνα. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του logistics center στη Θεσσαλονίκη, στις πρώην εγκαταστάσεις της Valkan Export, το project στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Φιξ επίσης στη συμπρωτεύουσα, στη δυτική είσοδο της πόλης, όπου η Dimand σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Ανδριόπουλο, «κλήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετους ‘ναούς’ μπουζουκιού», που μεσουρανούσαν τα τελευταία 30 χρόνια στο τοπίο της νυχτερινής διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.

Επίσης στο εργοστάσιο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στον Βοτανικό έχουν ξεκινήσει οι στατικές εενισχύσεις των τριών κτιρίων που πρόκειται να διατηρηθούν. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κύριο Ανδριόπουλο βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις κατασκευής, πάνω από 10 εργοτάξια. Τόσο το 2023 όσο και το 2024 προβλέπεται να κάνει exit από το κτίριο της PwC, από τον Πύργο του Πειραιά, από το Μινιόν, από πρώην το κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια από το οικιστικό project που αναπτύσσει στην περιοχή της Φιλοθέης, από τα κτίρια γραφεία Hub 26 και Citrus Corner στη Θεσσαλονίκη. Tα Hub 26 και Citrus Corner, θα αποτελέσουν το πρώτο hub γραφείων που αποκτά η πόλη στην ιστορία της, ο πρώτος οργανωμένος και νόμιμος χώρος γραφείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης με συνολική επιφάνεια 25.000 τ.μ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα officecampus με 5 διαφορετικά κτίρια. Κάποια από τα προαναφερόμενα project έχουν ήδη προ προπωληθεί και εκκρεμεί το συμβόλαιο. Πρόκειται συνολικά για 21 project που έχει προς υλοποίηση η Dimand συν το Skyline.

Τα νέα μεγάλα project
Στα νέα μεγάλα project εντάσσεται όπως προαναφέραμε το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) επί της Ιεράς Οδού στον Ελαιώνα. Εκεί έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι στατικές ενισχύσεις. Επιπλέον, η Dimand αγόρασε στο Μεγάλο Πεύκο έναν παλιό αποθηκευτικό χώρο 73 στρεμμάτων της Softex, στη Νέα Πέραμο Καβάλας ένα ακίνητο 70 στρεμμάτων και στη Νέα Σεβάστεια Δράμας ένα ακίνητο 933 στρεμμάτων.

Για όλα αυτά ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων εξετάζει τον τρόπο αξιοποίησής τους στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, συμμετέχει στο Skyline. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το συγκεκριμένο project, η Alpha Bank θα δώσει δάνειο 240 εκατ. ευρώ. Ως προς την διαχείριση των ακινήτων προβλέπεται ότι θα πουληθεί το 90% των ιδιοκτησιών που αντιστοιχούν στο 40% της αξίας του χαρτοφυλακίου, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 438 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές θα κρατήσουν μόλις το 10% των αξιοποιήσιμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ακινήτων που έχουν αξία αντίστοιχη με το 60% του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του Skyline. Σύμβουλος ανάπτυξης στο Skyline θα είναι η Dimand.

H επένδυση είναι σύμφωνη μετα επενδυτικά κριτήρια του ομίλου, όπου θέλει να έχει έναν εσωτερικό βαθμό απόδοσης πάνω από 20% (IRR) και ένα Cash Multiple 1,5 φορά στα τρία έτη.
Σε ό,τι αφορά τον Πύργο του Πειραιά έχει διαθέσει ιδιοκτησίες προς μίσθωση, που αντιστοιχούν στο 67% του συνολικού προσδοκώμενου εσόδου και το 65% των διαθέσιμων επιφανειών. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις της Valkan στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει 120.000 τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων logistics και συζητάει με δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους που έχουν δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αναζητούν πρόσβαση σε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Για το Μινιόν η Dimand βρίσκεται σε συζητήσεις που αφορούν στη μίσθωση του 80% των επιφανειων. Σε ό,τι αφορά την ΕΕΔΕ διαπραγματεύεται με 2 υποψηφίους για μίσθωση του συνόλου του κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός του ΕΦΚΑ για εκμίσθωση του πρώην «Ambassadeur» στην Ομόνοια

Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει την προσπάθεια για αξιοποίηση των, περισσότερων από 400, ακινήτων που διαθέτει και τα οποία έχουν μεν μεγάλη αξία αλλά εδώ και χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα. Αυτή τη φορά, ο φορέας προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών με αντικείμενο την ανάδειξη αναδόχου για την εκμίσθωση με επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής-ανακαίνισης του αυτοτελούς ακινήτου επί της οδού Σωκράτους 65-67 στην περιοχή της Ομόνοιας στην Αθήνα.

Πρόκειται για το, οκταώροφο, κτίριο στο οποίο μέχρι το έτος 1980 στεγαζόταν το ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας «Ambassadeur» (δυναμικότητας 200 συνολικά δωματίων). Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου 20 χρόνια. Ακολούθως, στο κτίσμα λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το 2000. Έκτοτε, το κτίριο παραμένει κενό. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 10.247,00 τ.μ., ενώ αυτό περιλαμβάνει, εκτός από τους οκτώ ορόφους, δύο υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου και δώμα. Ας σημειωθεί, ότι στο ισόγειο του ακινήτου στεγάζεται σήμερα ενεργό αρχείο του e-Ε.Φ.Κ.Α. και στον πρώτο όροφο βρίσκονται έπιπλα γραφείου (γραφεία, καρέκλες, συρταριέρες κ.λπ.). Ακόμη, το ακίνητο εξυπηρετείται από το μετρό και συγκεκριμένα από τον σταθμό Ομόνοια (100μ).

Οι στόχοι του ΕΦΚΑ
Επιδίωξη του ΕΦΚΑ είναι στο κτίριο να λειτουργήσει ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων μαζί με λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις (καταστήματα κ.λπ.) υψηλών προδιαγραφών. Παράλληλα, ο φορέας επιθυμεί την αναβάθμιση του ακινήτου, την αποδοτική διαχείριση των εκμεταλλεύσεων που θα έχουν αναπτυχθεί και την επίτευξη υψηλής προσόδου για τον ίδιο σε συνεργασία με διαχειριστή ξενοδοχείου (hotel operator), ο οποίος θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον τριών ξενοδοχείων τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων.

Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα-μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται στο ποσό των 30 χιλ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης θα αρχίζει από την ημερομηνία παράδοσης του κτιρίου από τον ΕΦΚΑ στον μισθωτή και θα λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά την πάροδο 30 χρόνων, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 χρόνια μετά από σχετική αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συμφωνία τουλάχιστον δύο έτη πριν από την λήξη της. Επίσης, οι εργασίες κατασκευής-ανακαίνισης θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο με δικές του δαπάνες και θα είναι 18 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) κατ’ ελάχιστον. Επίσης, το βασικό επενδυτικό πρόγραμμα, με εκτέλεση εργασιών από τον ανάδοχο με δικά του μέσα και έξοδα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ημερομηνία παράδοσης-παραλαβής του ακινήτου.

Προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για την υποβολή προσφορών
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μέχρι την Τετάρτη 20/9/2023 και ώρα 10:00 να καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες θα αποσφραγιστούν την ίδια μέρα στις 11:00.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build