Η «GDM Assets Α.Ε.» θα αναβαθμίσει ενεργειακά το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Υπεγράφη, όπως έγινε και επίσημα γνωστό, η σύμβαση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ως ανάδοχος του, αρχικού προϋπολογισμού 4.996.318,35 ευρώ, έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «GDM Assets Α.Ε.», με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις να έχουν ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νοσοκομείου και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση θα υλοποιηθεί, συγκεκριμένα, στα κτίρια 12 (ΔΥΓ) και 9Ι (Α Κλινικές), καθώς και στη νέα πτέρυγα του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση και τις οποίες θα εκτελέσει η «GDM Assets Α.Ε.» αφορούν, συνοπτικά, σε εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με ταυτόχρονη παραγωγή ψυχρού νερού (τριπαραγωγή), αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος BMS (Building Management System) με το πιο εξελιγμένο BEMS (Building Energy Management System), τοποθέτηση μαγνητικών επαφών για την αυτόματη διακοπή λειτουργίας των κλιματιστικών μονάδων, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα και επεμβάσεις στην εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων του νοσοκομείου. Σημειώνεται, τέλος, ότι η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει ορισθεί σε 13 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<

A&M Architects: Τα νέα γραφεία της Pfizer, το Commercial Hub στο Ελληνικό και τα άλλα projects του γραφείου

Ο Senior Architect και Design Operations Manager του αρχιτεκτονικού γραφείου A&M Architects, Αλέξανδρος Πασχαλούδης, μίλησε στο Build για τα projects που τώρα υλοποιεί, αλλά και για εκείνα που προσεχώς θα υλοποιήσει, το γραφείο του. Επίσης, ο κ. Πασχαλούδης αναφέρθηκε και στα νέα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στην Αθήνα, τα οποία σχεδίασε η A&Μ Architects, ενώ κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την εγχώρια τάση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων και το τι προτιμούν εταιρείες και ιδιώτες.

Τα νέα γραφεία της Pfizer στην Αθήνα
Στη συνέχεια, η συζήτησή μας μετατοπίστηκε στα, σχεδιασμένα από την Α&Μ Architects, νέα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στην Αθήνα. «Στο πλαίσιο του ριζικού ανασχεδιασμού των κεντρικών γραφείων της στην Αθήνα από την Α&Μ Architects, η Pfizer προχώρησε σε πλήρη μετασχηματισμό των γραφείων της, μετατρέποντας έναν συμβατικό χώρο σε υποδειγματικό, του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε η Ballian Techniki. Η δημιουργία ενός καινοτόμου χώρου εργασίας, που αγκαλιάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται σήμερα, αποτέλεσε κύριο στόχο στον ανασχεδιασμό των γραφείων, με μέριμνα τις ανάγκες του χρήστη στο μέλλον, σηματοδοτώντας μια εποχή όπου υπερισχύει η ευελιξία χωρίς να συμμορφώνεται με τα στερεότυπα του πώς πρέπει να είναι ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον».

Τι περιλαμβάνει, ωστόσο, ο σχεδιασμός των νέων γραφείων της Pfizer; Εξηγεί ο κ. Πασχαλούδης: «Αφήνοντας πίσω την τυπική κλειστή διάταξη γραφείων που προωθούσε ένα απομονωμένο πρότυπο εργασίας, ο νέος χώρος εστιάζει στο πλήθος των επιλογών, επανεξετάζοντας τις αρχές της διαφάνειας και της ευελιξίας, μέσω ποικιλίας χώρων συνεργασίας λεπτομερώς συντονισμένων για να υποστηρίζουν διαφορετικούς τρόπους εργασίας. Βασίζεται στη λογική πως ο καθένας από εμάς προτιμά διαφορετικές συνθήκες για να εργαστεί χωρίς περισπασμούς, ενώ η προτίμηση μπορεί επίσης να αλλάξει ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή τον τύπο εργασίας.

Ο σχεδιασμός, στην περίπτωση της Pfizer, αναγνωρίζει και αγκαλιάζει αυτή τη συνθήκη προσφέροντας διαφορετικές ατμόσφαιρες εργασίας σε όλο το κτίριο που κυμαίνονται από χώρους δημόσιας χρήσης έως πιο απομονωμένους ήσυχους χώρους ή ακόμα και αίθουσα συσκέψεων που μπορεί να μετατραπεί σε υπαίθριο κήπο. Ο χρήστης, έτσι, επωφελείται από το εύρος των επιλογών σε ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον πλέον, σε έναν πιο παραγωγικό, ελκυστικό χώρο εργασίας σε ένα δυναμικό κτίριο που δύναται να ανταποκριθεί σε κάθε προσδοκία».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο κ. Πασχαλούδης τόνισε: «Μεταξύ των έξι επιπέδων που αναπτύσσεται το κτίριο, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί επιλέγοντας ανάμεσα σε εναλλακτικά περιβάλλοντα εργασίας. Το επίπεδο του ισογείου μεταμορφώνεται σε χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, συναντήσεις, σεμινάρια, ενώ περιτριγυρίζεται από ποικίλους χώρους κοινωνικοποίησης και συνεργασίας, με αποκορύφωμα το εστιατόριο που οδηγεί στον ιδιωτικό κήπο του κτιρίου. Όλοι οι χώροι λούζονται από το φυσικό φως του κεντρικού skylight, τοποθετημένου στην κορυφή του αιθρίου που εκτείνεται κατά μήκος του κτιρίου, συνδέοντας τους χώρους μεταξύ τους. Στη βάση του αιθρίου, δημιουργείται ένα νέο ανοιχτό αμφιθέατρο που επιτρέπει εταιρικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τη σχέση διαφάνειας μεταξύ της Pfizer και των εργαζομένων της».

Τα projects που υλοποιεί τώρα η A&M
Ακολούθως, ο κ. Πασχαλούδης αναφέρθηκε στα projects με τα οποία καταπιάνεται η A&M αυτήν την περίοδο: «Πρόσφατα, υλοποιήθηκε η κατασκευή των νέων γραφείων της Generali Hellas, που βρίσκονται στη συμβολή των Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή, σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανόνες πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης του προγράμματος Leadership in Energy and Environmental Design (LEED, σε βαθμίδα Gold), όπου η Α&Μ ανέλαβε τον εσωτερικό σχεδιασμό τους.

Το κτίριο, συνολικής έκτασης περίπου 8,000 τ.μ., υλοποίησε η Dimand».
Πρόσθεσε, δε, πως «σύντομα θα ολοκληρωθεί ένα άλλο σημαντικό έργο της Α&Μ στην Αθήνα, που είναι ιδιοκτησίας της Zoia και αφορά στην ριζική ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, για το οποίο διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τον οποίο επιλέχθηκε η Α&Μ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλέον κτιρίου, που συνομιλεί με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή και, ταυτόχρονα, διατηρεί την μνήμη της τυπικής αρχιτεκτονικής γλώσσας των γραφειακών κτιρίων της εποχής που κατασκευάστηκε.

Πρόκειται για κτίριο συνολικής έκτασης περίπου 3,200 τ.μ. με κανόνες πιστοποίησης LEED, το οποίο θα κατασκευάσει η Diolkos».
Ο κ. Πασχαλούδης επεσήμανε, ακόμη, πως «τώρα υλοποιείται η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων της Nestlé Hellas στο Μαρούσι από την Elin Techniki, όπου η Α&Μ επιλέχθηκε μέσω διαγωνισμού για τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων με μια ολιστική design πρόταση περιλαμβάνοντας στην Αρχιτεκτονική τα Interior Design, Lighting Design, σε συνεργασία με την IFI και Graphic Design».

Το Commercial Hub στο Ελληνικό
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα projects της A&M που θα δούμε να υλοποιούνται σύντομα, ο κ. Πασχαλούδης δήλωσε: «H A&M Architects, μαζί με το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, συμμετέχει στον σχεδιασμό του Commercial Hub, ενός σημαντικού έργου δημοσίου ενδιαφέροντος και πρωτόγνωρου μεγέθους, όπου συνδυάζονται διαφορετικές τυπολογίες και αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για υβριδικό κτίριο με 6 υπόγεια, 3 ισόγεια επίπεδα και 3 ορόφους, συνολικής δόμησης 185,000 τ.μ., που αποτελείται από εμπορικό κέντρο, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του Μητροπολιτικού Πόλου σε άμεση γειτνίαση με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον σταθμό μετρό του Ελληνικού και στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός πόλου έλξης και συνδεσιμότητας με τη δημιουργία ενός τοπόσημου στην Αττική. Ο σχεδιασμός ακολουθεί την μεθοδολογία πιστοποίησης LEED και στοχεύει στην βαθμίδα Gold για το εμπορικό κέντρο και τα γραφεία. Το έργο τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης – η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει τεθεί προς διαβούλευση, ενώ η άδεια δόμησης αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η έναρξη κατασκευής εντός του 2023, με ολοκλήρωσή της στο τέλος του 2026».

Οι τάσεις στον σχεδιασμό στην Ελλάδα
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Πασχαλούδη ποια είναι η τάση στην Ελλάδα σχετικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων. «Οι ανάγκες λειτουργίας του κτιρίου και των χώρων του, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οι αυξανόμενες απαιτήσεις διεθνών πιστοποιήσεων (λ.χ. LEED), καθορίζουν τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού, στοχεύοντας σε ένα πρότυπο αισθητικής με σύγχρονους μεθόδους κατασκευής, συνδυάζοντας υλικά κατασκευής με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και δημιουργώντας χώρους άνεσης και ευεξίας με φυσικό φωτισμό και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας», ήταν τα λόγια του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<

Cerved Property Services: Σε ανοδική τροχιά τα οικονομικά μεγέθη του 2022

Ενίσχυση οικονομικών μεγεθών πέτυχε το 2022 η Cerved Property Services, επωφελούμενη μεταξύ άλλων από την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από τη μεγάλη ζήτηση παροχής ειδικευμένων εργασιών επί ακινήτων στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης κόκκινων δάνειων με ενυπόθηκα ακίνητα από τις τράπεζες σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Ειδικότερα, η εταιρεία κατά τη χρήση 2022 πραγματοποίησε έσοδα από παροχή υπηρεσιών €16 εκατ., έναντι €14,42 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Τα κέρδη προ Φόρων διαμορφώθηκαν σε €2,51 εκατ., έναντι €2,26 εκατ. κατά τη χρήση 2021, σημειώνοντας επίσης αύξηση 11%., ενώ τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2022 έκλεισαν στα €1,89 εκατ., έναντι € 1,85 εκατ. το 2021. Σημειώνεται ότι βασικός πελάτης της Cerved Property Services είναι ο όμιλος Eurobank, με τον οποίο έχει υπογράψει εγγυημένο συμβόλαιο παροχής ολοκληρωμένων λύσεων σε όλο το φάσμα των εργασιών επί των ακινήτων, ενώ παράλληλα συνάπτει καινούριες συνεργασίες και με νέους τρίτους πελάτες, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον κλάδο του real estate.

Οι εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων το 2023
Όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση για τη χρήση 2022, οι διαρκώς αυξανόμενες ξένες επενδύσεις σε πληθώρα κλάδων της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με τα κρατικά κίνητρα όπως η αναστολή του ΦΠΑ για νέες κατασκευές και η επιδότηση «πράσινων» ανακαινίσεων, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης σε οικιστικά αλλά και επαγγελματικά ακίνητα, με κατά περιοχές πολύ έντονα χαρακτηριστικά.

Καθώς η ζήτηση δεν μπορεί ακόμα να καλυφθεί από το διαθέσιμο στοκ, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα συμπιέστηκε δυσανάλογα πολύ την τελευταία δεκαετία, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν συνέχιση της ανοδικής πορείας, με μειωμένο όμως ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2022 οι τάσεις και οι τιμές στην αγορά δεν είχαν επιστρέψει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα και παρότι τα περισσότερα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά ακινήτων ή να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους, μακροχρόνιοι επενδυτές προεξοφλούν ικανοποιητικές αποδόσεις και τοποθετούνται στην αγορά ακινήτων κατάλληλα. Τέλος, ο σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2023 αναμένεται να τονώσει την αγορά και να προσθέσει στο ελλιπές στοκ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build