--> 

Στον δεύτερο γύρο οι… συνήθεις ύποπτοι για τα έργα Ενιπέα και Ταυρωνίτη

Στο δεύτερο γύρο προκρίθηκαν και οι τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, αυτό της αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και αυτό της κατασκευής του φράγματος του Ενιπέα ποταμού, με προϋπολογισμούς που αγγίζουν αθροιστικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν τα έργα είναι οι ίδιες:– Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ– ΓΕΚ Τέρνα και Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης– Intrakat, Mytilineos και Μεσόγειος

Το έργο για το φράγμα του Ενιπέα
Ως προς το έργο της κατασκευής φράγματος του Ενιπέα ποταμού, δικτύων διανομής
νερού και λοιπών συνοδών έργων, το οποίο είναι προϋπολογισμού 230.071.272 ευρώ (με τον ΦΠΑ), τα βασικά τμήματα του έργου είναι το φράγμα στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5 χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς (θέση Παλιοδερλί), τα έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων και τα έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων. Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων, ενώ η διάρκειά του είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευαστική περίοδος και 26 έτη περίοδος λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής). Το φράγμα Ενιπέα προβλέπεται ότι θα παρέχει, επιπλέον, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10 χιλ. κατοίκων.

Το έργο του Ταυρωνίτη
Όσον αφορά στο έτερο έργο, με προϋπολογισμό 267.099.910 ευρώ (με τον ΦΠΑ),
αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:1. του φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων2. του φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων3. της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του φρ. Ντεριανού4. των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού των δημιουργούμενων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων και5. των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φρ. Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων. Περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 m3/ημέρα και εξωτερικά υδραγωγεία συνολικού μήκους 63 km περίπου και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.Σημειώνεται ότι η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<

Ξεκινάει η ανακατασκευή της Στοάς Αρσακείου – Ανάδοχος η Exinos

Η Εxinos Κατασκευαστική θα είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει να προχωρήσει στην ολική ανασυγκρότηση του Αρσακείου Μεγάρου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο food hall των Αθηνών με επένδυση από πλευρά της Legendary Foods. Η επένδυση που μόλις πριν από λίγες ημέρες έλαβε την οικοδομική άδεια, θα ξεκινήσει να υλοποιείται αμέσως μετά το Πάσχα και το συνολικό της ύψος θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται ότι θα υπάρξουν δύο φάσεις εξέλιξης του έργου, όπου η πρώτη από αυτές αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του διατηρητέου και η δεύτερη φάση αφορά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της εμφάνισης των καταστημάτων πώλησης τροφίμων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο.

Στόχος να λειτουργήσει την άνοιξη του 2024
Πηγές κοντά στο επενδυτικό σχήμα αναφέρουν ότι στόχος είναι να λειτουργήσει την
άνοιξη του 2024. Η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου, ενώ μεταξύ των μετόχων είναι ο Πίτερ Οικονομίδης ο οποίος διατηρεί και καθήκοντα προέδρου της διοίκησης, ο Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος και ο Βαγγέλης Κοτζιάς ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης από ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν χώρο στο food hall, ενώ στόχος της επενδυτικής ομάδας είναι να αλλάξει συνολικά εικόνα τόσο η οδός Σταδίου, όπου βλέπει η μία από τις όψεις της Στοάς Αρσακείου, όσο και η πλευρά της οδού Πανεπιστημίου, όπου θυμίζουμε ακριβώς απέναντι μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή η πρόθεση του ομίλου Μήτση να μετατρέψει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων το επίσης διατηρητέο ακίνητο της οδού Πανεπιστημίου 46. Την αρχιτεκτονική μελέτη για τη νέα Στοά Αρσακείου εκπόνησε η Betaplan, ενώ τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης, υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ανέλαβε η LDK. To σχολείο ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης και το μισθώνει στο επενδυτικό σχήμα της Legendary Foods.

Τα έργα της Exinos στο κέντρο της Αθήνας
Θα θυμίσουμε ότι η Exinos κατασκευαστική έχει αναλάβει και το έργο
ανακατασκευής του κτιρίου της Grivalia, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, το οποίο κατά το παρελθόν στέγαζε τα γραφεία της Φοίνης Ασφαλιστική. Το 2018 αποκτήθηκε από τη Grivalia και όπως είχατε διαβάσει στο Build, σε αυτό πρόκειται να φιλοξενηθούν τα νέα γραφεία της Eurobank από τον χειμώνα και ύστερα, καθώς πρόκειται να μεταφερθούν εκεί από την λεωφόρο Αμαλίας όπου βρίσκονται σήμερα. Η Exinos είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει και την μετατροπή του κτιρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου, το οποίο θα ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Ronald Yazbeck όπως και το ήδη υφιστάμενο ξενοδοχείο της οδού Ακαδημίας, «Academia of Athens».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<

Διαγωνισμός ΣΔΙΤ 67,3 εκατ. για το πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκήρυξε δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή ιδιωτικού φορέα σύμπραξης για εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου Ε.Γ.Λ. (Πάτρα)» με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).Προσκαλεί, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του εν λόγω διαγωνισμού.Το συνολικό κόστος του έργου είναι 67.333.512 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Η σύμβαση θα διαρκέσει κατά μέγιστο 27 χρόνια από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, ενώ η συνολική προθεσμία περάτωσης του έργου μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του εκτιμάται σε 3 έτη. Οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Τρίτη 23/5/2023 στις 10:00.

Η σημασία του ακινήτου
Το ακίνητο του πρώην Εργοστασίου
Χαρτοποιίας Λαδόπουλου Ε.Γ.Λ., το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, βρίσκεται στη θέση «Κρύα» ή «Άγιοι Απόστολοι» του Δήμου Διαγωνισμός ΣΔΙΤ 67,3 εκατ. για το πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα Πατρέων και αποτελεί σημαντικό τοπόσημο για την Πάτρα λόγω της ιστορίας του, της θέσης του στον αστικό ιστό και των προοπτικών ανάπτυξης και αξιοποίησης που παρουσιάζει.Βρίσκεται, άλλωστε, σε χωρική επαφή με βασικές ζώνες επέμβασης για την ανάπτυξη της Πάτρας. Συγκεκριμένα, συνορεύει με το πολεοδομικό κέντρο της πρωτεύουσας της Αχαΐας και με το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ εφάπτεται με το νέο λιμάνι της και την περιοχή πέριξ των Παραγλαύκιων αρτηριών σύνδεσης της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών με το νέο λιμάνι Πάτρας και την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου.

Ο στόχος του έργου
Στο ακίνητο θα βρει κανείς 44 κτίρια
που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της χαρτοποιίας (σε τμήμα των οποίων στεγάζονται σήμερα υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων) και προσωρινό λυόμενο θέατρο (που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα).Η ανακατασκευή, ανάπλαση και συντήρηση του ακινήτου στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι η τελευταία στερείται ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων και στην απόδοση στην κοινή χρήση χώρων πολιτισμού, παιδείας και αναψυχής, καθώς και χώρων πρασίνου.Ο γενικός στόχος της ανάπτυξης του έργου αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοιχτού πάρκου, θα καλύπτει τις αυξημένες κοινωφελείς ανάγκες της πόλης και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνει η πρωτοπορία της πόλης στην τεχνολογία με τελικό στόχο το ακίνητο να αποτελέσει ένα ζωντανό υπερτοπικό τοπόσημο σύνδεσης
της παράδοσης και της σύγχρονης
οικονομίας, το οποίο θα συμβολίζει μια μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Οι υποχρεώσεις του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης
Από εκεί και πέρα, για να επιτευχθούν τα
παραπάνω, στο πλαίσιο της σύμβασης ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί θα κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.Μεταξύ αυτών είναι η χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια, καθώς και η τεχνική του διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την εμπορική εκμετάλλευση χώρων. Επίσης, θα προβεί και στην εκτέλεση του συνόλου των εργασιών καθαίρεσης υφιστάμενων κτισμάτων και κατασκευής ή/και ανακατασκευής των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως και των εργασιών ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών ώστε οι ως άνω υποδομές να είναι πλήρως διαθέσιμες προς χρήση για τον σκοπό που προορίζονται.Πάντως, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης υποχρεούται και να επιστρέψει το έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<