Οριστικά ΤΕΡΝΑ – Άκτωρ – Μυτιληναίος για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες

Ξεκίνησαν χθες οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Μάλιστα, στο εργοτάξιο έδωσαν το «παρών» οι Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός Επικρατείας), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) και Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο επικεφαλής του Group Real Estate της Πειραιώς, Δημήτρης Ραγιάς.

Οριστικά ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ και Μυτιληναίος χτίζουν το γήπεδο
Παράλληλα, όπως έγινε και επίσημα γνωστό, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού και κατακύρωσε, οριστικά, τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου του «τριφυλλιού» στην κοινοπραξία των εταιρειών TEΡΝΑ Α.Ε., Άκτωρ Α.Τ.Ε. και Μυτιληναίος Α.Ε. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στην παρουσίαση των εργασιών, η σύμβαση του έργου «πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο» για έλεγχο και «αναμένουμε να την υπογράψουμε στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού».

«Πρώτα φτιάχνεται το νέο γήπεδο, μετά γκρεμίζεται η Λεωφόρος»
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι το, προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2026, «σύμφωνα με το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα και το μνημόνιο που είχαμε υπογράψει. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Επίσης, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, πρώτα θα παραδοθεί το νέο γήπεδο με το κλειδί στο χέρι και μετά θα γκρεμιστεί εκείνο της Λεωφόρου». Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθεί σύγχρονος ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, μουσείο για τον Παναθηναϊκό, εντευκτήριο και υπόγειο πάρκινγκ.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
Το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι προδιαγραφών FIFA και UEFA και 4 αστέρων.
Η αρένα θα διαθέτει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ εκεί θα είναι σε θέση να αγωνίζεται η Εθνική μας ομάδα Ανδρών και Γυναικών.
Στον Βοτανικό θα δημιουργηθούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων, χώροι πρασίνου και αστικές υποδομές.

Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα περιλαμβάνουν κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ και ενόργανη γυμναστική, μία ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο χωρητικότητας 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση και προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων για χρήσεις αμφιθεάτρου, αίθουσας εκδηλώσεων. Θα περιλαμβάνουν, τέλος, υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων, τα γραφεία του συλλόγου, μπουτίκ, καφέ και εστιατόριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι λέει ο Γιάννης Καντώνιας στο Build για τη συμφωνία με την ΕΤΕΜ

Για την επόμενη μέρα της συμφωνίας της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ μιλάει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καντώνιας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Build. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «θα προσπαθήσουμε στο εξής να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη νέα δυναμική που έχει πλέον η Cosmos, με δύο εργοστάσια και μεγάλη παραγωγική δύναμη στο ενεργητικό της και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις αγορές που έχουν οι δύο εταιρείες».

Ολοκληρώθηκε το τριετές πρόγραμμα των 45 εκατομμυρίων
«Πρόσφατα ολοκληρώσαμε δύο επενδύσεις στην Cosmos που ουσιαστικά μας φέρνουν σε ένα σημείο να έχουμε ικανοποιητική παραγωγική δύναμη και στη διέλαση αλλά και ένα νέο χυτήριο που δημιουργήσαμε. Γεγεονός που θα μας δώσει ώθηση και στην ανακύκλωση του μετάλλου με πράσινο ανακυκλωμένο αλουμίνιο καθώς και ευελιξία γιατί θα μπορούμε να επιλέγουμε τα κράματα που θα παραγγείλουμε, χωρίς να εξαρτώμαστε από προμηθευτές, ενώ μελλοντικά θα μας βοηθήσει και κοστολογικά», εξηγεί ο κύριος Καντώνιας.

Οι επενδύσεις αυτές ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ για το χυτήριο, ενώ η τέταρτη γραμμή που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα κόστισε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία η Cosmos Aluminium υλοποιούσε πρόγραμμα επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων νέων αποθηκών και χώρου logistics με προϋπολογισμό άνω των 45 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά πιθανές επενδύσεις στην ΕΤΕΜ, ο ίδιος απαντά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν βελτιώσεις μηχανημάτων και διαδικασιών στην παραγωγή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. «Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να τοποθετηθούμε για το ποιες επενδύσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό και παραγωγικότητα», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.

Στα 295 εκατ. ευρώ ο κοινός τζίρος των δύο εταιρειών
Ο κοινός κύκλος εργασιών για Cosmos Aluminium και ΕΤΕΜ με βάση τα αδημοσίευτα αποτελέσματα του 2022 για το κοινό σχήμα είναι περίπου στα 295 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία του 2023 θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές της πρώτης ύλης, που επηρεάζουν το τζίρο. «Πλέον έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή στη διάθεσή μας και το εξωτερικό δεν εμφανίζει απώλειες από τις παραγγελίες και τις πωλήσεις. Επομένως αναμένεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 300 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό θα τις επεκτείνουμε και θα τους προδώσουμε νέα πνοή, καθώς πλέον θα διαθέτουν και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα που μέχρι πρότινος πωλούσε η Cosmos προς τους πελάτες της. Επίσης υφίσταται και μία θυγατρική της ΕΤΕΜ στην Ουκρανία, όπου ελπίζουμε ότι θα έχει την ευκαιρία να κάνει πολλά πράγματα εκεί και να επανέλθει σταδιακά στην αγορά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ρεκόρ πωλήσεων και το 2022 για τον όμιλο Τιτάν

Δεύτερο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ, με το συνολικό μέγεθος να ανέρχεται σε 2.282,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 33,1%, ανακοίνωσε ο Όμιλος Τιτάν. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2022 ήταν μία χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον Όμιλο, με ρεκόρ πωλήσεων και ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας σε όλες τις αγορές του, καθώς και σημαντική πρόοδο στην πορεία επίτευξης των στόχων του ESG για το 2025 και έπειτα. Επίσης, ο Όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί αναπτυξιακές επενδύσεις, εστιάζοντας στην καινοτομία για τον πελάτη και την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των ανθρώπων του, ενώ επιταχύνει τον εμπορικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό του.
Τα κύρια οικονομικά στοιχεία του 2022 για τον όμιλο Τιτάν
Ανάμεσα στα κύρια στοιχεία του απολογισμού για το 2022 του Ομίλου Τιτάν είναι τα ακόλουθα:

1. Δεύτερο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ του Ομίλου. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2.282,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,1%.

2. Αύξηση των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 331,2 εκ. ευρώ, με διψήφια αύξηση της κερδοφορίας σε όλες τις αγορές.

3. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), διαμορφώθηκαν σε 109,7 εκ. ευρώ (+19,3 εκ.). Αύξηση κατά 24,4% στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή.

4. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 797,3 εκ. ευρώ (+ 84 εκ. ευρώ), μετά τις επενδυτικές δαπάνες που έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ (241,9 εκ. ευρώ) με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών, τη βελτίωση του ενεργειακού κόστους, την ενίσχυση των logistics και της δυναμικότητας, καθώς και την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης υποστηρίζοντας την αύξηση των πωλήσεων. Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε σε 2,4x.

5. Σε πορεία επίτευξης των στόχων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά, ενώ οι συνολικές επιδόσεις ESG έχουν αναγνωριστεί από κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επίτευξη του υψηλότερου ποσοστού ετήσιας μείωσης των ειδικών εκπομπών CO2 (-5%) κατά την τελευταία δεκαετία, με αύξηση ρεκόρ της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και μείωση ρεκόρ της αναλογίας κλίνκερ προς τσιμέντο. Τα πράσινα προϊόντα και λύσεις προσεγγίζουν το 20% του όγκου πωλήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build