Dirk Paelinck: H «εκρηκτική» αγορά του PropTech

Το «παρών» στο Energy Efficiency in Buildings Conference της BOUSSIAS Events έδωσε ο Dirk Paelinck, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης PropTech, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά μία αναλυτική παρουσίαση για τη σχετικά άγνωστη στη χώρα μας αγορά των εταιρειών που επιχειρούν να ανατρέψουν τα δεδομένα στο παγκόσμιο real estate, με όχημα την τεχνολογία. Τι είναι λοιπόν το PropTech; Ο όρος αυτός περικλείει όλες τις καινοτομίες (τεχνολογίες ή επιχειρηματικά μοντέλα) στην αλυσίδα αξίας της αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους, όσο και τους θεσμικούς επενδυτές και τους διαχειριστές ακινήτων.

Ο Dirk Paelinck παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποστεί σαρωτικές αλλαγές (disruption) τα τελευταία 20 χρόνια, με μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που κυριαρχούσαν σε αυτούς το 2000 να έχουν πλέον χρεοκοπήσει ή εξαγοραστεί, στον κλάδο του real estate αυτό δεν ισχύει: το 85% των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου το 2000 υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για disruption του κλάδου με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το ΒΙΜ, η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και τα big data.

Μία Νέα Υόρκη θα κατασκευάζεται κάθε μήνα έως το 2060
Στις προοπτικές ανάπτυξης της κατηγορίας του PropTech συνεισφέρει και η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες: όπως σημείωσε ο Dirk Paelinc, έως το 2060 εκτιμάται ότι θα προστεθούν στον κόσμο 18 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατασκευών, που ισοδυναμεί με την κατασκευή μίας ολόκληρης Νέας Υόρκης κάθε μήνα για τα επόμενα σαράντα χρόνια.
Οι κατασκευές αυτές είναι αναγκαίες εν μέρει επειδή πολλά παλαιότερα κτίρια δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά και θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα – είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία υπολογίζεται πως το 23% των κτισμάτων είναι πια απαρχαιωμένα.

«Μονόκεροι»
Και μπορεί στην Ελλάδα να μην είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το PropTech, όμως στο εξωτερικό ήδη έχει αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα: το 2022 υπήρχαν 43 «μονόκεροι» PropTech, δηλαδή εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις στον κλάδο αυτό, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τις προοπτικές του. Όσον αφορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης PropTech, υπάρχουν συνολικά 3.123 startups και scaleups, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και λειτουργίας κτιρίων.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το PropTech βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο – για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το PropTech είναι σήμερα εκεί που ήταν πριν από οκτώ χρόνια το Fintech, που έκτοτε έχει αναπτυχθεί θεαματικά. Όμως είναι βέβαιο ότι το PropTech θα αναπτυχθεί επίσης δραματικά, ενισχυμένο ειδικά στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που έχει στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και, σύμφωνα με τον Dirk Paelinck, θα κάνει την αγορά PropTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «εκραγεί».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποια είναι τα κατασκευαστικά έργα των 50,2 εκατ. που θα γίνουν στα βιομηχανικά πάρκα ανά την Ελλάδα

Στη διενέργεια ανοιχτών διαγωνισμών συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ έχει προγραμματίσει να προχωρήσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που θα αφορούν στην υλοποίηση 14 επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση και ανασύσταση βιομηχανικών και αντίστοιχων βιομηχανικών περιοχών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Θάνο Ψαθά. Τα συγκεκριμένα σχέδια κατατίθενται εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με σκοπό την έγκρισή τους.

Τα έργα κατασκευαστικού αντικειμένου που πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν σε τομείς όπως η οδοποιία, ο ηλεκτροφωτισμός, τα δίκτυα ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων, μονάδες καθαρισμού αποβλήτων, ψηφιακά υδρόμετρα και παροχόμετρα. Σε ό,τι αφορά το προφίλ της δράσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», αφορά σε φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης βιομηχανικών πάρκων. Τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι ψηφιακά καθώς και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα διαχείρισης υδάτων, συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 7 Απριλίου.

Από το συνολικό ποσό προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που προαναφέραμε, το 50% επιδοτείται μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των έργων έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου του 2025. Μετά την κατάθεση των 14 επιχειρηματικών σχεδίων, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, θα κληθεί να τα αξιολογήσει και να αποφασίσει ποια από αυτά χρήζουν υλοποίησης.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία θα συμμετάσχουν και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι στον τομέα διαχείρισης των βιομηχανικών πάρκων.
Για τα 14 πάρκα που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν, ποσό 7,9 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί για την βελτίωση του οδικού δικτύου σε 12 πάρκα.
Για την ύδρευση έχει προϋπολογιστεί ποσό 21,7 εκατ. ευρώ σε 13 πάρκα, για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων 9,7 εκατ. ευρώ σε 6 πάρκα.
Επιπλέον έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 5,4 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση σε 6 πάρκα και επιπλέον 5,7 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε 6 πάρκα.

Τα έργα, ο επιμέρους προϋπολογισμός και τα βιομηχανικά πάρκα ανά περιοχή
Με βάση την δαπάνη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανά περιοχή όπου υφίσταται βιομηχανικό πάρκο, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Αλεξανδρούπολη: 4,37 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Ηράκλειο: 3,86 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Θεσσαλονίκη: 15,44 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Ιωάννινα: 2,01 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, ύδρευση και ψηφιοποίηση. Πρέβεζα 0,56 εκατ. ευρώ για οδικά έργα και δίκτυα, Καβάλα: 1,38 εκατ. ευρώ γι αοδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιακές παρεμβάσεις, Δράμα: 0,96 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, ύδρευση και ψηφιακές παρεμβάεις. Περαιτέρω, στις για τις Σέρρες ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 0,73 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, ύδρευση και ψηφιακό μετασχηματισμό, στην Κομοτηνή στα 4,89 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιοποίηση.

Στη Λαμία ο προϋπολογισμός είναι 1,49 εκατ. ευρώ για οδικά έργα και ψηφιοποίηση, στη Λάρισα 4,65 εκατ. ευρώ για ύδρευση και ψηφιοποίηση, στην Καρδίτσα 0,3 εκατ. ευρώ για ύδρευση και ψηφιοποίηση, στον Μελιγαλά 0,32 εκατ. ευρώ για ύδρευση και ψηφιοποίηση και στην Πάτρα 9,09 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, δίκτυα, ύδρευση και ψηφιοποίηση. Με τα σημερινά δεδομένα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αποτελεί μία τεχνική εταιρεία υποδομών και υπηρεσιών συνεργαζόμενη με 2.300 εγκατεστημένες επιχειρήσεις και 1.600 ενεργές επιχειρήσεις. Διαχειρίζεται 265 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 400 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και ομβρίων, 300 χιλιόμετρα δικτύου υδροδότησης, 178 χιλιόμετρα δικτύου ηλεκτροφωτισμού καθώς και 73 χιλιόμετρα ευρυζωνικό δίκτυο (5 πάρκα). Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ από την πλευρά της έχει καταρτίσει προς υλοποίηση επενδυτικό σχέδιο, το οποίο κατά μέγιστο μπορεί να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, μόχλευση καθώς και επιχορηγήσεις


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Banyan Tree Varko Bay: Το «πράσινο» resort στην Αιτωλοακαρνανία που διεκδικεί πιστοποίηση LEED Gold

Τον σχεδιασμό του φιλόδοξου έργου για το πολυτελές resort Banyan Tree Varko στην Αιτωλοακαρνανία παρουσίασε η Ρία Βογιατζή, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, στο Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η BOUSSIAS Events την Τρίτη 4 Απριλίου. Η κ. Βογιατζή στάθηκε ιδιαίτερα στα «πράσινα» στοιχεία του έργου, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο ελληνικό Gold LEED θέρετρο. To έργο αναπτύσσει η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία RND Investments στο Βαρκό Αιτωλοακαρνανίας και το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα λειτουργήσει υπό την «ομπρέλα» του ομίλου Accor, με προβλεπόμενο άνοιγμα το 2025. Για τον σχεδιασμό του η Elastic Architects συνεργάστηκε με τον Θωμά Δοξιάδη γως προς την αρχιτεκτονική τοπίου.

Αλληλεπίδραση με τους φυσικούς σχηματισμούς
Το έργο θα αναπτυχθεί στο Βαρκό Πωγωνίας, έναν οικισμό στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, που χαρακτηρίζεται από τη λευκή πέτρα, η οποία δίνει και το χαρακτηριστικό τιρκουάζ χρώμα στα νερά των ακτών της περιοχής. O σχεδιασμός του Banyan Tree Varko αντλεί έμπνευση από τοπικούς μύθους και το έργο ενσωματώνεται στο τοπίο με οργανικές μορφές που αλληλεπιδρούν με τους φυσικούς σχηματισμούς και εκτείνονται πέρα από τα υπάρχοντα πετρώματα. Τα θολά όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών καθιστούν βιωματική τη συνάντηση των επισκεπτών με τη φύση.

Σκοπός του έργου είναι να ενσωματώσει την πλούσια ιστορία της περιοχής, τα υλικά και τις τυπολογίες της σε μια επαναπροσδιορισμένη αναπαράσταση του 21ου αιώνα.
Λαξεμένα μέσα στο βράχο, τα υπόγεια δωμάτια και οι βίλες με «πράσινες» στέγες διατηρούν αναλλοίωτες τη μορφή και την αισθητική της χερσονήσου, ενισχύοντας την πρακτική της αειφορίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του έργου. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η λευκή πέτρα, ο σοβάς και το ξύλο, ενώ θα επιδιωχθεί η απασχόληση τοπικών τεχνιτών για την υλοποίηση των εργασιών. Σπουδαίο στοιχείο αποτελεί το φυτεμένο δώμα, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα ή τα αστέρια του βραδινού ουρανού, προσφέροντας μία επιπλέον ξεχωριστή εμπειρία.

Μαρίνα, ποδήλατα και buggy
Το Banyan Tree Varko θα περιλαμβάνει και μαρίνα για μικρά σκάφη, στην οποία θα υπάρχουν και καταστήματα εστίασης, δημιουργώντας έτσι ένα σημείο συνάντησης. Σημειωτέον ότι μέσα στους χώρους του resort δεν θα επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα πόδια, ή εναλλακτικά με ηλεκτρικά οχήματα (buggy) και ποδήλατα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build