Ι. Ξανθόπουλος (RICS Greece): «Δεν υπάρχει σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε ως δομημένο περιβάλλον»

Μιλώντας στο 1ο Συνέδριο real estate, το οποίο διοργάνωσε ο όμιλος REAL Group, ο Chair Advisory Board της RICS Greece, Ιωάννης Ξανθόπουλος, εξέφρασε τη γνώμη του πως στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει επαρκής σχεδιασμός ώστε οι πολίτες να εμπεδώσουν την ανάγκη στροφής σε πιο βιώσιμα κτίρια. «Σημαντικό κομμάτι της αειφορίας έχει να κάνει με τα ακίνητα. Στην κινούμενη άμμο που αποτελούν οι αλλαγές, οι οποίες κυρίως έρχονται από έξω, πρέπει να δούμε πώς εμείς μπορούμε να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα και να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ατζέντα με τρόπο θετικό για την οικονομία και ευρύτερα για την ευημερία των πολιτών».

Ερωτηθείς εάν στην Ελλάδα έχουμε προσαρμοστεί στις αλλαγές που προϋποθέτει η αειφορία, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε: «Το έχουμε κάνει αυτό σε σημαντικό βαθμό, όχι απαραίτητα εθελοντικά – είναι αναγκαστικό να προσαρμοστούμε. Αυτό που μας λείπει, θεωρώ, είναι να προσαρμόσουμε ένα όραμα στην ελληνική πραγματικότητα και να το επανεξάγουμε ως δικό μας. Δηλαδή, σε βάθος πεντηκονταετίας θα πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε και πώς θέλουμε να είναι χτισμένη η πόλη μας και η επαρχία μας».

Έπειτα, υπογράμμισε πως «πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο, το οποίο, φοβάμαι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας ως κράτος, ώστε να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Αυτή τη στιγμή, νομίζω, δεν υπάρχει μια στρατηγική στην Ελλάδα η οποία θα προσαρμόσει τη νομοθεσία και το όραμα της Ευρώπης για το πού επιθυμούμε να είμαστε ως δομημένο περιβάλλον σε 50 χρόνια από σήμερα και δίχως αυτή θα δυσκολευτούμε (και εμείς ως ιδιωτική πρωτοβουλία) να έχουμε μια σαφή κατεύθυνση και ένα πλαίσιο του τι θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέδειξε και το ζήτημα της ανάγκης όχι μόνο κατασκευής νέων βιώσιμων κτιρίων αλλά και αντικατάστασης ή αναβάθμισης των παλαιών: «Στην Ελλάδα παρατηρείται αλλαγή στη διάρθρωση της ζήτησης σε όλους τους κλάδους ακινήτων. Άλλαξε η διάρθρωση των νοικοκυριών ή το πώς θέλουμε να δουλεύουμε στα γραφεία μας (ειδικά μετά τον COVID-19), άρα θέλουμε διαφορετικά σπίτια και γραφεία. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε έναν τρόπο να παράξουμε ένα κτιριακό απόθεμα που θα ικανοποιεί αυτή τη ζήτηση. Πανευρωπαϊκά οι πόλεις μας είναι παλιές. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο όχι μόνο να κτίσουμε καινούργια κτίρια αλλά και να αντικαταστήσουμε τα παλιά».

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε και στα προβλήματα που συναντώνται στην «πράσινη» αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος: «Ο ρυθμός αντικατάστασης των κτιρίων έπεσε δραματικά, ειδικά με την κρίση κι είμαστε πάρα πολύ πίσω. Υπάρχει, έτσι, πάρα πολύ μεγάλο κενό μεταξύ του κόστους του πιστοποιημένου, πράσινου, αειφόρου καινούργιου κτιρίου και του παλιού – δεν υπάρχει αρκετή προσφορά αειφόρων κτιρίων και γι’ αυτό πληρώνονται ακριβά. Ακόμη, στην Ελλάδα η χωροταξία πλήττεται από την πολυϊδιοκτησία. Για τον λόγο αυτό, μεγάλο μέρος του αποθέματος δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ενεργειακά ή με όρους αειφορίας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Premia Properties: Πλάνο εξαγορών σχολείων με τον Δούκα και προοπτική νέας real estate εταιρείας μέσω Skyline

Σε τρεις καίριους άξονες που καθορίζουν τη δραστηριότητά της, κατανέμονται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο οι επενδύσεις της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Ο πρώτος από αυτούς αφορά σε κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα για την εξαγορά ιδιωτικών σχολείων – εκπαιδευτηρίων ανά την ελληνική επικράτεια. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας απόκτησης των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι τον Μάιο του 2022, με τον γνωστό εκπαιδευτικό οργανισμό να παραμένει στα κτίρια ως μισθωτής για τα επόμενα 15 χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς τους. Ωστόσο ο σχεδιασμός στο εξής φέρνει την εισηγμένη και τα εκπαιδευτήρια Δούκα σε διαδικασία κοινών επενδύσεων, όπου σε αυτή την περίπτωση η Premia Properties θα τοποθετείται σε ακίνητα και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, θα επιφορτίζονται με το εκπαιδευτικό έργο. Οι περιοχές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή για την εκπλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού βρίσκονται στη Νότια Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο.

Το Athens Heart
Δεύτερος άξονας σύμφωνα με πηγές κοντά στην εισηγμένη, είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης στο Athens Heart. Η Premia Properties προχώρησε στην επανάκτηση του ακινήτου στις αρχές της φετινής χρονιάς, το οποίο θυμίζουμε ότι παλαιότερα ήταν ιδιοκτησίας της Pasal Development, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Θεοδωρίδη (Sato), την οποία εξαγόρασε ο Ηλίας Γεωργιάδης και την μετέτρεψε σε Premia.

To κτίριο του Athens Heart έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 10.600 τετραγωνικών μέτρων.
Η Premia όμως έχει αποκτήσει και όμορο οικόπεδο, όπου με τη συνένωση των δύο θα προχωρήσει στην κατασκευή συγκροτήματος γραφείων. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής – κάτι που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 – θα δημιουργηθούν δύο βιοκλιματικά κτίρια γραφείων, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.

Το project Skyline και η «γέννηση» μίας νέας εταιρείας real estate
Τρίτος και ίσως ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός άξονας είναι αυτός του project Skyline. Εκεί η Premia συμμετέχει επενδυτικά στην κοινοπραξία που έχει συστήσει με τη Dimand με ποσοστό 25% και θα έχει θέση στο σχήμα διοίκησης της εταιρείας Skyline Α.Ε., η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Εκτιμάται ότι η υλοποίηση του project Skyline, με την επανατοποθέτηση των ακινήτων στην αγορά, την διακράτηση όσων θεωρούνται ότι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον από τις τρεις επενδύτριες Alpha Bank, Dimand και Premia αλλά και την πώληση σχεδόν του 50% αυτών, θα απαιτήσει περί τα 5 έτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια η Skyline Α.Ε. θα διαθέτει ένα ισχυρό και σύγχρονο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Κατ’ επέκταση θα μπορούσε είτε να δημιουργηθεί μία ΑΕΕΑΠ, είτε και να απορροφηθεί από άλλη εταιρεία ακινήτων. Αυτή τη στιγμή η αξία χαρτοφυλακίου της Premia Properties ανέρχεται στα 273 εκατομμύρια ευρώ. Το επενδυτικό της πλάνο για τον επόμενο ένα χρόνο έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκονται αποδοτικές επενδύσεις που μπορούν να της αποφέρουν yields άνω του 7% που σε κάποιες των περιπτώσεων σήμερα και λόγω της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 8,5%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κ. Γεωργάκος: Μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα τα logistics

Την άποψή του ότι ο κλάδος των logistics θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, μιλώντας στο 1ο συνέδριο real estate, το οποίο διοργανώθηκε από τον όμιλο REAL Group.
«Μετά την πανδημία, οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται. Είχαν, ίσως, ποσοστιαία την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Πιστεύω πολύ στον τομέα αυτόν, θεωρώ ότι έχει πολύ μέλλον στη χώρα μας», είπε, στην αρχή, ο κ. Γεωργάκος.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η ζήτηση αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα είναι μεγάλη και δεν υπάρχει υποδομή για να την καλύψει. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη έλλειψη, νομίζω ότι και στην Αθήνα ισχύει το ίδιο – δεν υπάρχουν χώροι. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη αποθηκευτικό χώρο άνω των 4 χιλ. τ.μ. άδειο και, αν τον βρει, θα τον βρει στα 5 ευρώ το τ.μ.», πρόσθεσε.

Έπειτα, πάντως, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για κρατικές επενδύσεις για να υποστηριχθεί ο κλάδος των logistics: «Οι ιδιώτες μπορεί να κάνουν επενδύσεις. Αλλά, το θέμα είναι ότι, εάν το κράτος (που για μένα πρέπει να προπορεύεται των επενδύσεων των ιδιωτών) δεν υλοποιήσει επενδύσεις και υποδομές, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Τι να το κάνεις να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος logistics και να μην υπάρχουν δρόμοι;». Πάντως, ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως «έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλές αναπλάσεις και επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι μοναδικές», ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι «θα υλοποιηθεί το μεγάλο project, που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, διότι το λιμάνι της πόλης είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να φέρει ανάπτυξη εκεί».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργάκος υπογράμμισε: «Πιστεύω πως τα logistics θα αποτελέσουν, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα, έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια αυτό θα φανεί. Στην πορεία θα δούμε αρκετά σύγχρονα logistics centers να αναπτύσσονται και αυτά θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην προσέγγιση επενδύσεων εγχώριων και ξένων επενδυτών. Αυτό, πάντως, που εντυπωσιάζει είναι ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους αναπτύξεις είναι ξένοι. Σε αυτό έχει, βέβαια, βοηθήσει πολύ το ηλεκτρονικό εμπόριο – πάρα πολλές αγορές μας γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου και, σταδιακά, η αξία του καταστήματος του Internet θα αυξάνεται ολοένα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build