--> 

Χ. Μπομπόλιας (Μπλε Κέδρος): «Πιστεύουμε στον τουρισμό, ετοιμάζουμε δύο μεγάλα projects»

Στον τουρισμό επενδύει η «Μπλε Κέδρος» ετοιμάζοντας, μάλιστα, δύο μεγάλα και πολυδάπανα ξενοδοχειακά projects, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Μπομπόλιας, στο 1ο Συνέδριο real estate το οποίο διοργανώθηκε από τον όμιλο REAL Group. «Επενδύαμε, μέσα στην κρίση, στα τουριστικά ακίνητα, γιατί ο τουρισμός ήταν ένας στρατηγικός τομέας που τον πιστεύαμε, ενώ θεωρούμε πως θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μπομπόλιας. Έπειτα, επεσήμανε: «Ήδη, σε επίπεδο εσόδων, το 2022 ήταν καλύτερο από το 2019, το οποίο υπήρξε χρονιά-ορόσημο για τον τουρισμό. Για το 2023 βλέπουμε μια μικρή κάμψη, ενώ για το 2024 είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσει τα νούμερα και τα μεγέθη του 2022,
εάν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα της εποχής».

Ο κ. Μπομπόλιας, κατόπιν, έκανε γνωστό ότι η «Μπλε Κέδρος» σχεδιάζει και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τρέχον έτος «την υλοποίηση δύο μεγάλων ξενοδοχειακών projects, το ύψος των οποίων θα είναι γύρω στα 35 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι αυτή η επένδυση θα δώσει σημαντική υπεραξία στο χαρτοφυλάκιό μας, έτσι ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτείται η ανάπτυξη που είχε η εταιρεία μας έως τώρα». Τέλος, αναφερόμενος στο, ομολογουμένως, αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, όπως είναι η «Μπλε Κέδρος», σχολίασε πως «είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να δώσει ασφάλεια σε κάποιον που επιθυμεί να επενδύσει. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, τυχόν απορίες που έχει ένας υποψήφιος επενδυτής ως προς τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών απαντώνται άμεσα, χάρη σε εργασία που έχει ήδη γίνει και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες και ως προς το νομικό πλαίσιο και ως προς την κάθε ΑΕΕΑΠ συγκεκριμένα, η οποία έχει δημοσιεύσει αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ανατροπή δεδομένων με εγκατάσταση της Eurobank στο «πράσινο» κτίριο της Σταδίου

Στο πρώτο «πράσινο» κτίριο γραφείων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ιδιοκτησίας της, θα εγκατασταθούν τα κεντρικά γραφεία της Eurobank, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Ο λόγος για το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου που παλαιότερα στέγαζε τα γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική. Πρόκειται για ακίνητο που είχε αποκτήσει η Grivalia Properties – πριν απορροφηθεί από τη Eurobank -, τον Ιούνιο του 2018. Το τίμημα για την αγορά του από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια, Groupama Ασφαλιστική ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πάει στην άκρη το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στο Ελληνικό;
Η απόφαση αυτή για εγκατάσταση στο εν λόγω κτίριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι θα θυμίσουμε ότι όπως είχε γίνει γνωστό η τράπεζα σχεδίαζε τη μετεγκατάστασή της σε γραφεία στο Ελληνικό, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ελληνικό Α.Ε. για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης για την ανάπτυξη του έργου. Ωστόσο φαίνεται ότι τα δεδομένα πλέον αλλάζουν με τη διοίκηση της τράπεζας να στρέφεται στην κάλυψη των αναγκών της με την επιλογή ενός ιδιόκτητου και απολύτως σύγχρονου ακινήτου που αυτή την περίοδο ανακατασκευάζεται. Εφόσον η Eurobank επιλέξει να μην εγκατασταθεί τελικά σε γραφεία στο Ελληνικό, κάτι που όπως φαίνεται τελικά θα συμβεί, θα είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Πειραιώς, η οποία επίσης άλλαξε τον αρχικό της σχεδιασμό που προέβλεπε αντίστοιχα την κάθοδό της στα γραφεία που θα κατασκευαστούν εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πληροφορίες πάντως που γνωρίζουν τα πράγματα στην αγορά ακινήτων, αναφέρουν ότι η Eurobank δεν φαίνεται πλέον να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ζέση την πιθανότητα μεταφορά των γραφείων της στο Ελληνικό.

Στο τέλος του 2023 η μετεγκατάσταση στα νέα γραφεία της Σταδίου
H μετακόμιση στο ακίνητο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παλαιά Βουλή, από τα σημερινά μισθωμένα γραφεία της λεωφόρου Αμαλίας, όπου στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας θα γίνει περί τα τέλη του 2023, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής και ανάπλασης του κτιρίου της οδού Σταδίου. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου που απέκτησε η Grivalia το 2018 ήταν 4.633 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 430 τετραγωνικών μέτρων. Να θυμίσουμε ότι την αρχιτεκτονική μελέτη έχει εκπονήσει το γραφείο Τομπάζη, μετά από κλειστό διαγωνισμό που προηγήθηκε. Το κτίριο θα διαθέτει «πράσινη» στέγη, ενώ θα λάβει πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED. Κατασκευαστικά, το έργο έχουν αναλάβει η Contractor Ltd και η Εχίνος Constructions. Το κτίριο έχει ανεμπόδιστη θέα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και άμεση πρόσβαση σε κεντρικές οδούς του κέντρου και το μετρό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Θ. Μητράκος (ΤτΕ): «Ανησυχούμε για πρόσθετο στοκ κόκκινων δανείων»

Ένα ζήτημα το οποίο αναμένει πως θα επηρεάσει την αγορά του real estate τα επόμενα χρόνια έθιξε ο Διευθυντής και π. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Μητράκος, στη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου real estate που διοργάνωσε ο όμιλος REAL Group. Αρχικά, αναφερόμενος στην παρατηρούμενη αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Μητράκος επεσήμανε πως «αλλάζει τα δεδομένα και αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης.

Επενδυτικά σχέδια αναμένουν ένα συγκεκριμένο εσωτερικό βαθμό απόδοσης, πιθανόν κάποια από αυτά η εν λόγω εξέλιξη να τα θέτει σε φάση αναβολής ή τελείως εκτός».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο στοκ κόκκινων δανείων ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων, τα οποία αναδιαρθρώθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η αναδιάρθρωση αυτή, με βάση τις δικές μας οδηγίες, είχε ως προσανατολισμό να διακρίνει τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει. Τώρα, λοιπόν, που το κόστος εξυπηρέτησης έχει αυξηθεί, κάποιοι από αυτούς τους δανειολήπτες δεν θα έχουν, πια, τη δυνατότητα να αποπληρώσουν».

Τι εξελίξιεις φέρνει η αύξηση των επιτοκίων
Ποιες εξελίξεις έχει προκαλέσει στο εξωτερικό η αύξηση των επιτοκίων; Είπε ο κ. Μητράκος: «Στο εξωτερικό υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την αύξηση των επιτοκίων, με την έννοια ότι κάποιες μεγάλες εταιρείες real estate, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα τα οποία θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν με αυξημένο κόστος – στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα.

Ακόμη, κάποιες μικρές τράπεζες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν σημαντική έκθεση σε δάνεια commercial real estate και πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, τα γραφεία διεθνώς έχουν δεχθεί πλήγμα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων». Ο κ. Μητράκος, κατόπιν, τόνισε πως ναι μεν «όλα αυτά τα φαινόμενα είναι μακριά από εμάς», αλλά κατόπιν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια μικρή, ανοικτή, ευάλωτη οικονομία και ό,τι συμβαίνει διεθνώς θα μας επηρεάσει».

Οι στόχοι της ΤτΕ
Αναφερόμενος, τέλος, στους στόχους της Τράπεζας της Ελλάδας για το μέλλον όσον αφορά στο real estate, ο κ. Μητράκος επεσήμανε:
«Το 2009 δημιουργήσαμε τη μονάδα παρακολούθησης και ανάλυσης αγοράς ακινήτων, με σκοπό να δώσουμε την πληροφορία στην αγορά – ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι η έλλειψη πληροφόρησης και η αδιαφάνεια. Δεν είμαστε μία ώριμη αγορά ακόμα δυστυχώς. Αυτή η μεγάλη μας προσπάθεια συνεχίζεται και διαθέτουμε έναν πλούτο πληροφοριών – λ.χ., όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας είναι σε μια βάση δεδομένων». Ο κ. Μητράκος, πάντως, έκλεισε με αισιοδοξία. «Η εθνική αγορά ακινήτων παραμένει ελκυστική κι έχει υψηλές αποδόσεις. Οι κίνδυνοι αφορούν, για μένα, περισσότερο στο διεθνές περιβάλλον. Ένα ατύχημα στη διεθνή αγορά του real estate είναι σίγουρο πως θα τραβήξει τους επενδυτές σε αγορές της Ευρώπης πιο ώριμες από αυτή της Ελλάδας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build