--> 

Δυναμική παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση ΜΙΡΙΜ 2023

Ιδιαίτερα δραστήρια και με ένα εντυπωσιακό περίπτερο ήταν η ελληνική αποστολή στην 32η ΜΙΡΙΜ, τη μεγαλύτερη έκθεση ακινήτων, η οποία έλαβε χώρα στις Κάννες από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου 2023.
Στην εθνική αποστολή, την οποία οργάνωσε, για άλλη μια χρονιά, η Enterprise Greece, συμμετείχαν έντεκα σημαντικές εταιρείες ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων και φορέων, συμπεριλαμβανομένης και αντιπροσωπείας του Δήμου Αθηναίων. Αυτές ήταν (με αλφαβητική σειρά) οι: City of Athens/Invest in Athens, Deloitte Greece, HVS South Europe, iLand, Leptos Group, MIBS Group, Paleros Dream Homes, Plasis Real Estate + Development, Prodea Investments, Savills Hellas και Village Planning
single member p.c.

Οι ενέργειες που υλοποίησε η Enterprise Greece
Στην έκθεση, η οποία υποδέχθηκε πάνω από 23 χιλιάδες επισκέπτες της διεθνούς βιομηχανίας ακινήτων από 90 χώρες, η Enterprise Greece δρομολόγησε ενέργειες προβολής και προώθησης του εθνικού περιπτέρου, όπως τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου στρογγυλής τραπέζης (breakfast roundtable) με την υποστήριξη της Deloitte, στην οποία παρευρέθηκαν σημαντικές εταιρίες του κλάδου ακινήτων από τον εγχώριο και διεθνή χώρο. Η Enterprise Greece διοργάνωσε, ακόμη, εκδήλωση δικτύωσης, μέσω της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες εκθέτες να καλλιεργήσουν συνεργασίες, να ενημερωθούν για τις τάσεις του κλάδου, να επωφεληθούν από νέες ιδέες και να γνωρίσουν εταιρείες άλλων χωρών με μεγάλη επιρροή, ενώ την Τετάρτη 15 Μαρτίου φιλοξένησε, με τη στήριξη της PropertyEU, συζήτηση πάνελ, στην οποία συμμετείχαν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.

Συνεντεύξεις και προωθητικές ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprise Greece
Επίσης, με στόχο την προώθηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων στην έκθεση και των εταιρειών που συμμετείχαν στο εθνικό περίπτερο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, παραχώρησε μια σειρά συνεντεύξεων σε μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που κάλυπταν την έκθεση (σ.σ. fDi Intelligence, περιοδικό Building, Real Asset Media, PropertyEU, podcast The Urbanist από την Monocle), καθώς και στο επίσημο περιοδικό της έκθεσης (Mipim news). Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της χώρας και στο γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στον κόσμο. Κάλεσε, συν τοις άλλοις, τους υποψήφιους επενδυτές να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών έργων που διαθέτει η Enterprise Greece, από επενδύσεις σε αναξιοποίητες περιοχές έως υπάρχοντα έργα που αναζητούν επενδυτές και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ξανά σε πλειστηριασμό με μειωμένη τιμή το οικόπεδο της Riviera στον Κηφισό

Σε πλειστηριασμό πρόκειται να βγει εκ νέου το ακίνητο της «Ριβιέρα Ανώνυμη Κτηματική και Κατασκευαστική Εταιρεία» στον Κηφισό, και μάλιστα με νέα μειωμένη τιμή κατά 20%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Δανός», , an alliance member of BNP Paribas Real Estate. Πιο συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός θα γίνει (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction) στις 7 Απριλίου 2023, με αντικείμενο ένα οικόπεδο μεγάλης προβολής με τρεις προσόψεις στα Σεπόλια, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του εν Δήμου Αθηναίων, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (πρώην Λεωφόρου Κηφισού) 78 και των οδών Βίωνος και Μετοχίτη (μη διανοιγμένη).

Τα στοιχεία του πλειστηριασμού
Το οικόπεδο που θα εκπλειστηριαστεί έχει εμβαδόν 2.992,28 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό είναι 2.633.206,40 ευρώ. Η εγγύηση για την συμμετοχή στον πλειστηριασμό (30% ή 789.961,92 ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 4/4/2023. Το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την «Special Financial Solutions Μ.Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.» και υπεύθυνη για την προώθηση της διαδικασίας την «Δανός», an alliance member of BNP Paribas Real Estate. Τον πλειστηριασμό διαχειρίζεται η συμβολαιογράφος Αθηνών, κα Δημητρέλου.

Το οικόπεδο
Το οικόπεδο, που, σημειωτέον, είναι ένα από τα λίγα στη συγκεκριμένη περιοχή στο οποίο υπάρχει δυνατότητα να ανεγερθεί ένα κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της Λεωφόρου Κηφισού με κατεύθυνση από Πειραιά προς Περιστέρι, αμέσως μετά την διασταύρωσή της με την οδό Λένορμαν, ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. στο ύψος της οδού Λένορμαν, σε μία περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα. Μάλιστα, μετά και τις πρόσφατες υπογραφές των συμβάσεων για την Διπλή Ανάπλαση και τα άλλα μεγάλα projects που ήδη έχουν δρομολογηθεί, η περιοχή ετοιμάζεται να αλλάξει. Μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ακινήτων αναζητούν και κλειδώνουν real estate projects, μιας και οι συνοικίες γύρω από τον Ελαιώνα και στα δυτικά των Αθηνών αντιπροσωπεύουν μία από τις λιγοστές περιοχές του κέντρου της Αθήνας με ισχυρές προοπτικές για υπεραξίες.

Η Dimand δρομολογεί την ανάπλαση της έκτασης 50 στρεμμάτων του εργοστασίου της πρώην Softex με στόχο τη δημιουργία χώρων γραφείων, χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία κατοικιών ή επιπλωμένων διαμερισμάτων λόγω και της εγγύτητας με την Γεωπονική Σχολή και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Στα σύνορα της έκτασης της πρώην Softex βρίσκεται το οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Θα περικλείεται από τον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγίας Άννης και Πιερίας και θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Άξιο αναφοράς, είναι και το ότι το σχέδιο για τα ΚΤΕΛ προβλέπει και την ανάπτυξη ξενοδοχείου με δυναμικότητα 90 κλινών και θέα στην Ακρόπολη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trastor: Βολιδοσκοπεί ξενοδοχεία σε Αθήνα και Κρήτη

Σε αναζήτηση ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Κρήτη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Build η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την προσθήκη ενός επιπλέον επενδυτικού βραχίονα πέρα από τον τομέα των logistics και των γραφείων, τους οποίους έχει αναπτύξει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία. Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι κάτι που απασχολεί επενδυτικά τη διοίκηση της Trastor, χωρίς ωστόσο έως αυτή τη στιγμή να έχει κλείσει οριστικά κάποια σχετική συμφωνία, καθότι τα πράγματα βρίσκονται ακόμα σε στάδιο έρευνας αγοράς. Δεν παύει ωστόσο ο τουριστικός τομέας να αποτελεί πλέον μία από τις επόμενες στοχεύσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τομέα θα προχωρήσει μόνο εάν βρεθούν ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια της Trastor, ενώ τα όσα μέχρι στιγμής έχει εξετάσει η εταιρεία δεν ανήκουν στην κατηγορία των «κόκκινων» ακινήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται μίας πιθανής επιλογής και τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Aξία ενεργητικού στα 430 εκατομμύρια ευρώ
Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2022 η Trastor είχε συνολική αξία ενεργητικού για το χαρτοφυλακιο των ακινήτων της, στα επίπεδα των 430 εκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η επενδυτική λίστα της περιλάμβανε συνολικά 57 ακίνητα μεταξύ των οποίων ήταν κυρίως εμπορικές αποθήκες και γραφεία αλλά και σε μικρότερο εμπορικά καταστήματα στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά αλλά και στη λεωφόρο Πατησίων αλλά και εμπορικά κέντρα όπως το «Αίθριο» στο Μαρούσι και το «Kosmopolis Park» στην Κομοτηνή. Το 2023 η μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη κίνηση από πλευράς της Trastor αφορά στην απόκτηση της Πηλέας Α.Ε. στον Ασπρόπυργο με ιδιοκτησία ένα κέντρο logistics συνολικής επιφάνειας 22.234 τετραγωνικά μέτρα, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής με πιστοποίηση κατά LEED.

Επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για το επόμενο διάστημα
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Trastor ανέρχεται σε συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο διάστημα. Η Trastor απέκτησε από την τράπεζα Πειραιώς, πολυώροφο κτίριο σε οικόπεδο επί των οδών Κοραή, Σταδίου, Πεσματζόγλου και Πανεπιστημίου έναντι 7,54 εκατ. ευρώ. Επίσης, ένα κτίριο καταστημάτων και γραφείων στο Χαλάνδρι με τίμημα 1.310.000 ευρώ, στο οποίο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Avis και το τρίτο είναι αγροτεμάχιο στην Παιανία με τίμημα απόκτησης 1.550.000 ευρώ, όπου επίσης φιλοξενούνται εγκαταστάσεις της Avis. Και οι τρεις αυτές κινήσεις αποτελούν μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού της Trastor για το 2023. Επιμερίζοντας ωστόσο το σύνολο των επενδύσεων που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τη φετινή χρονιά, τα 40-45 εκατομμύρια θα αφορούν σε αγορές ακινήτων, επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές για νέα projects, ενώ έχει προϋπολογιστεί και ένα capex πρόγραμμα που στην πλήρη ανάπτυξή του θα ολοκληρωθεί το 2024 με νέες κατασκευές και ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build