Υπεγράφη η σύμβαση και άρχισαν οι εργασίες στην Βίλα «Ιόλα»

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης αλλά και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το έργο της δημιουργικής επανάχρησης της Βίλας «Ιόλα», που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτισμού της πόλης. Το, αρχικού προϋπολογισμού 3.850.000 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), έργο αφορά στην αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου της Βίλας «Ιόλα», με σκοπό την επανάχρησή του και τη λειτουργία του ως Εκθεσιακού-Πολιτιστικού Κέντρο.

Ο ανάδοχός του, δε, είναι η «Στάθης Κοκκίνης Τεχνολογία 2020 Α.Ε.», στις υποχρεώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνονται η αρχιτεκτονική αποκατάσταση των κτιρίων, η συντήρηση και επισκευή του εσωτερικού και εξωτερικού διακόσμου, οι στατικές ενισχύσεις του κτιρίου, η κατασκευή του φέροντα οργανισμού των πρόσθετων κατασκευών και η κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τρέχουν οι συζητήσεις για εξαγορά του ομίλου Άκτωρ από την Ιντρακάτ Νέες εξελίξεις μετά το ναυάγιο των αποκλειστικών συζητήσεων Κούτρα-Wade Adams με τον Άκτωρα

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της Ιντρακάτ και της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ με αντικείμενο την εξαγορά της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της Άκτωρ. Μετά το ναυάγιο και ουσιαστικά την αποχώρηση από το τραπέζι των αποκλειστικών συζητήσεων της πλευράς Δημήτρη Κούτρα και Wade Adams, η Ιντρακάτ ήρθε επί της ουσίας να επαναφέρει το ενδιαφέρον της για το ενδεχόμενο μίας εξαγοράς, κάτι που επιβεβαιώνουν στο Build, πηγές κοντά στον κατασκευαστικό όμιλο των Μπάκου-Καϋμενάκη-Αγγέλου-Γκότση.

Η εξαγορά του Άκτωρα δεν είναι απλή υπόθεση κυρίως λόγω των θεμάτων που σχετίζονται με το παρελθόν της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το 2022 μετά από σειρά ζημιογόνων αποτελεσμάτων τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση κατάφερε να ισοσταθμίσει ζημίες-κέρδη προ φόρων σχεδόν στο απόλυτο «μηδέν», στις κάτω γραμμές των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Δεν υφισταται προς το παρόν διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Build, ότι προς το παρόν δεν υφίσταται διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την εισηγμένη, κάτι που είχε συμβεί με την πλευρά Κούτρα και Wade Adams στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις και υπάρξει θετική έκβαση θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός βραχιόνας στην Ελλάδα πίσω από την ΓΕΚ Τέρνα, η οποία το 2021 είχε κύκλο εργασιών 484 εκατ. ευρώ με ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ εντός του 2022. Αντίστοιχα ο Άκτωρας είχε κύκλο εργασιών 277,8 εκατ. ευρώ το 2021 με ανεκτέλεστο που πλέον στο τέλος του 2022 προσέγγισε τα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η Ιντρακάτ είχε κύκλο εργασιών 214,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021 με το ανεκτέλεστο να κινείται στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ.

Πρώτη χρονιά κερδοφορίας το 2023 για τον όμιλο Άκτωρ
Θα θυμίσουμε ότι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ είχε ζημίες προ διετίας ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ, το 2021 είχε ζημίες 75 εκατομμυρίων ευρώ και το 2022 τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ισοσταθμισμένα στο «μηδέν», ενώ το 2023 πρώτη χρονιά κερδοφορίας. Η προσπάθεια εξυγίανσης της Άκτωρ ήρθε μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το τρίτο τρίμηνο του 2021 όπου από το συνολικό ποσό της αύξησης των 120,5 εκατ. ευρώ, τα 98,6 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως αύξηση στον Άκτωρα για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες. Επίσης έγιναν κινήσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και ενίσχυση των κατασκευών με ενδοομιλικό δανεισμό, αλλά και συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.
Σε περίπτωση συμφωνίας οι εφοπλιστές και επενδυτές Μπάκος και Καϋμενάκης θα επανέλθουν στα πεπραγμένα του ομίλου Άκτωρ, μετά την ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε όταν διατηρούσαν ποσοστό στον όμιλο Ελλάκτωρ με δεδηλωμένες αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε με τους Ολλανδούς συνιδιοκτήτες τους της Reggeborgh Invest.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πώς το PropTech και η συμπεριφορική επιστήμη διαμορφώνουν την ενεργειακή αναβάθμιση

Στο Συνέδριο Energy Efficiency in Buildings by BOUSSIAS, ο Lee Layton, Director Of Operational Real Estate Research, Colliers, περιγράφει πώς µε το #PropTech και τη Συµπεριφορική Επιστήµη, διαµορφώνεται η ενεργειακή αναβάθµιση οικιστικών κυρίως κτιρίων. Στο συνέδριο θα απαντήσει σε ερωτήσεις για τα Μοντέλα Διακυβέρνησης και την Καινοτόµο Χρηµατοδότηση, σε κάτι που αλλιώς είναι Mission Impossible: την ενεργειακή αναβάθµιση 4 εκατ. κτιρίων στην Ελλάδα. Στο συνέδριο θα υπάρχει ταυτόχρονη διερµηνεία.

Ο Lee Layton µίλησε µε τη Στέλλα Τσαρτσαρά εν όψει της συµµετοχής του στο συνέδριο.

Lee, η κύρια ειδίκευσή σας αφορά στον οικιστικό τοµέα. Εκτελούνται, επί του παρόντος, αρκετές εργασίες αναβάθµισης στον τοµέα αυτό στο Ηνωµένο Βασίλειο;

«Έχουν γίνει πολλές µετατροπές κτιρίων από εµπορικά σε οικιστικά µε χρήση του συστήµατος «Permitted Development Rights» («Επιτρεπόµενα δικαιώµατα ανάπτυξης», στα ελληνικά), µέσω του οποίου σχεδόν όλη η διαδικασία σχεδιασµού µπορεί να παρακαµφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες ότι παρέχεται στέγη κακής ποιότητας, µε κύριους τελικούς χρήστες, σε πολλές περιπτώσεις, κοινωνικής στέγασης. Υπήρξαν, επίσης, πολλές περιπτώσεις όπου τα προγράµµατα αυτά εκτελέσθηκαν σε περιοχές που εξυπηρετούνται ελάχιστα από τις υποδοµές και, κάποιες φορές, οικογένειες µε χαµηλότερα εισοδήµατα βρέθηκαν να ζουν σε βιοµηχανικά πάρκα έξω από την πόλη. Δεν ξεκίνησε, λοιπόν και µε τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία των µετατροπών στον οικιστικό χώρο στο Ηνωµένο Βασίλειο».

Υπάρχουν, παρ’ όλ’ αυτά, επιτυχηµένα παραδείγµατα;

«Ναι. Λόγου χάρη, το περίφηµο κτίριο του Centre Point στο West End του Λονδίνου – αυτή, ωστόσο, ήταν µία πολύ εξειδικευµένη και υψηλής ποιότητας περίπτωση. Πίσω στον πραγµατικό κόσµο, υπήρξαν νωρίς κάποια επιτυχηµένα παραδείγµατα από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που επικεντρώθηκαν στο Build-to-Rent, όπως αυτά της Vonder στο Γουέµπλεϊ και του χαρτοφυλακίου της Platform, καθώς επίσης και πολλά ακόµη παραδείγµατα αλλαγής χρήσης και κατασκευής υβριδικών κτιρίων, όπως το, προγραµµατισµένο να υλοποιηθεί, Saxon Court στο Μίλτον Κέινς. Αν και αυτό αποτελεί ένα µικρό µόνο µέρος της αγοράς, θεωρώ πως το γεγονός ότι οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και οι επενδυτές του χώρου του Build-to-Rent έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τα κτίριά τους, σε συνδυασµό µε το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο, δηµιουργεί τεράστιες ευκαιρίες στους τοµείς της αναβάθµισης κτιρίων και της αλλαγής χρήσης τους».
Δεν παρατηρείται, λοιπόν, έντονη δραστηριότητα έως τώρα, αλλά η δυνατότητα του χώρου είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.

Τι πιστεύετε πως µπορεί να γίνει για να αποµακρυνθούν ή έστω να µειωθούν τα εµπόδια που υπάρχουν και να κατευθυνθεί αυτό το ρεύµα του Build-to-Rent προς την αναβάθµιση των υπαρχόντων κτιρίων;

«Είναι περιττό να αναφέρω ότι οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων θα καθοδηγούνται, φυσικά, πάντα από την απόδοση επένδυσης των προϊόντων. Διαπιστώνουµε, πως, σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει µια αυξανόµενη κεφάλαιακή αγορά που έχει γνήσιο ενδιαφέρον για το κοινωνικό αντίκτυπο πρώτα – για παράδειγµα, η πολύ δραστήρια Pension Insurance Corporation στο Ηνωµένο Βασίλειο. Αυτήν τη στιγµή έχουµε έναν καλό αριθµό επενδυτών-πελατών που έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους στους τοµείς της πυρασφάλειας και της λειτουργικής ενεργειακής απόδοσης. Αλλά, ο κλάδος, στο σύνολό του, ακόµη δεν έχει πραγµατικά εκτιµήσει πλήρως τις εκποµπές CO2 του πλήρους κύκλου ζωής του κτιρίου. Με τον κίνδυνο να απλοποιήσω τα πράγµατα υπερβολικά, κρίνω ότι θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνίσουµε και να ποσοτικοποιήσουµε τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα του πλήρους κύκλου ζωής των κτιρίων κατοικιών, και, µε βάση τα στοιχεία αυτά, να δηµιουργήσουµε κατόπιν δεξαµενές κεφαλαίου µε ξεκάθαρους στόχους για την επίτευξη συγκεκριµένων στόχων. Σχεδόν όλος ο αρχικός σχεδιασµός και η συγκέντρωση κεφαλαίων στο Build to Rent δεν αφορούσε σε ένα εκατό τοις εκατό εξ αρχής εξατοµικευµένο προϊόν, µε ακόµη και τον γενικό όρο «Build to Rent» να ταιριάζει σε αυτόν τον τρόπο δράσης. Εναπόκειται σε φορείς όπως η Colliers να εργαστούν µαζί µε τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και τους επενδυτές για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν τα οφέλη της αναβάθµισης σε όλες τις εκφάνσεις της».

Αναφερθήκατε στο κοµµάτι της επικοινωνίας. Τι ακριβώς εννοείτε µε αυτό;

«Υπάρχει, ενίοτε, η αίσθηση πώς ό,τι αφορά στο τρίπτυχο του ESG (Environmental, Social and Governance, Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) είναι σκοπίµως ασαφές, όταν πρόκειται για ευµετάβλητες παραµέτρους και πάρα πολύ διαφορετικές ερµηνείες. Εποµένως, η σαφής, απλή γλώσσα επικοινωνίας είναι απαραίτητη. Όσον αφορά, τώρα, στο µε ποιους διεξάγονται αυτές οι συνοµιλίες, υποθέτω ότι υπάρχουν δύο βασικοί τοµείς.

Ο ένας αφορά στο στάδιο της άντλησης κεφαλαίων, για να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν το χρήµα να καταλάβουν τα οφέλη. Ο άλλος έχει να κάνει µε τους χρήστες αυτών των κτιρίων – εκείνοι θα θέλουν να πληροφορηθούν τι σηµαίνει το ένα ή το άλλο, πώς µπορούν να βοηθηθούν και, επίσης, πώς µπορούν να βοηθήσουν. Εµείς στην Colliers, αυτή τη στιγµή, εργαζόµαστε µε µια οµάδα επιστηµόνων της Συµπεριφορικής Επιστήµης για να κατανοήσουµε καλύτερα τους βαθείς ψυχικούς δεσµούς που έχουν αναπτύξει οι ένοικοι µε τα κτίρια όπου διαµένουν.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, εξετάζοντας επιτυχώς αυτές τις βαθιές και συχνά ανείπωτες σχέσεις και στη συνέχεια αξιοποιώντας τες, ίσως µε τη βοήθεια των συνεργατών µας στην Proptech που είναι σε θέση να δίνουν στους ενοίκους σε πραγµατικό χρόνο λειτουργικά δεδοµένα τα οποία µπορούν να τους βοηθήσουν να συνδεθούν µε τα κτίριά τους, θα δεχθούµε από την πλευρά τους το απαραίτητο feedback για αυτό που συλλογικά θέλουµε να πετύχουµε». Energy Efficiency in Buildings: Απαντήσεις σε κρίσιµα ερωτήµατα το Συνέδριο Energy Efficiency in Buildings by BOUSSIAS θα διεξαχθεί την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στην OTEAcademy. Θέµα του συνεδρίου είναι η «προώθηση των έξυπνων και αειφόρων κτιρίων για την αύξηση απόδοσης επένδυσης και κοινωνικού αντίκτυπου».

Στο Energy Efficiency in Buildings Conference 2023 θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήµατα όπως:
• Ποια η συµβολή της ενεργειακής αναβάθµισης κτιριακού αποθέµατος στο δοµηµένο περιβάλλον, ώστε να είναι αξιοποιήσιµο από την αγορά;
• Σε ένα µεταπανδηµικό περιβάλλον, πώς διαµορφώνεται η εργασία και οι κτιριακές ανάγκες γραφείων;
• Ποια είναι τα εργαλεία της Καινοτόµου Χρηµατοδότησης για την ενεργειακή αναβάθµιση κτιριακού αποθέµατος και την δόµηση νέων κτιρίων;
• Ποιες οι διαφορές της ενεργειακής πιστοποίησης µε την περιβαλλοντική πιστοποίηση κτιρίων; Πόσα και ποια είδη πιστοποίησης ενεργειακής αναβάθµισης κτιρίων υπάρχουν; Συγκριτική ανάλυση LEED, BREEAM, DGNB, WELL κ.λπ.
• Ποιες είναι οι νέες τάσεις που δηµιουργούνται για τα νέα κτίρια (δοµικά υλικά, νέες τεχνολογίες, βιοµιµητική αρχιτεκτονική κ.ά.);
• Ποια είναι τα προϊόντα και υπηρεσίες για βιώσιµα κτίρια (ESCOs, Proptech, κ.λπ.);
• Η αναθεώρηση της Οδηγίας ΕΕ Energy Performance Building Directive: πώς θα επιτευχθεί η Renovation Wave Strategy µέχρι το 2030 για τα κτίρια δηµόσιας χρήσης (δηµόσια και ιδιωτικά) και για τις κατοικίες ως το 2033;


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build