Οι 10 αποδοτικότερες περιοχές της Αθήνας για επενδύσεις σε διαμερίσματα

H Protio, ψηφιακή πλατφόρµα επενδύσεων σε διαµερίσµατα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη λίστα µε τις δέκα κορυφαίες περιοχές µε την υψηλότερη απόδοση για οικιστικά ακίνητα εισοδήµατος στην Αθήνα. Η λίστα ήλθε ως αποτέλεσµα έρευνας που διεξήγαγε η οµάδα επενδυτικών αναλύσεων της εταιρείας, µε τη χρήση προηγµένης τεχνολογίας. Στη διάρκεια της έρευνας πραγµατοποιήθηκε ανάλυση στοιχείων των τελευταίων τριών ετών για να προσδιοριστούν οι περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, ενώ συνεκτιµήθηκαν παράγοντες όπως η τοποθεσία, η προσβασιµότητα σε ΜΜΕ και τον αστικό ιστό, καθώς και οι προοπτικές µελλοντικής ανάπτυξης.

Στην κορυφή της λίστας, λοιπόν, θα βρει κανείς την περιοχή του Αιγάλεω, µε απόδοση 8,2%. Ακολουθούν η Νίκαια, µε απόδοση 7,9% και τα Πατήσια, µε απόδοση 7,8%, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται Πλατεία Αττικής, Οµόνοια και Πλατεία Αµερικής (όλες τους µε απόδοση 7,7%). Την λίστα συµπληρώνουν η Πλατεία Βικτωρίας, µε απόδοση 7,3%, ο Πειραιάς, µε απόδοση 7,1%, η Κυψέλη, µε απόδοση 6,9%, και ο Κολωνός, µε απόδοση 6,8%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Grekodom: Ο real estate βραχίονας του ομίλου Μουζενίδη είναι κερδοφόρος

Eκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζει ο βραχίονας real estate του ομίλου Μουζενίδη, γνωστός υπό την επωνυμία Grekodom Development. To γεγονός αποδεικνύει το ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση παραμένει κερδοφόρα, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες του αείμνηστου Μπόρις Μουζενίδη, όπου ο όμιλος Μουζενίδη, συμπεριλαμβανομένων της αεροπορικής εταιρείας, Ellinair, Mouzenidis Travel, Bomo Hotels, Τουριστική Κασσάνδρας, Grekomed και αρκετών ακόμη, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

H κόρη και ο γαμπρός του Μπόρις Μουζενίδη στη διοίκηση της εταιρείας
Ερχόμενοι ωστόσο στη Grecodom, αυτή τη στιγμή διοικείται από την κόρη του Μπόρις Μουζενίδη, Μάγια Μουζενίδη αλλά και από τον σύζυγό της, Βλαδίμηρο Παπουνίδη. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία εκτός από την Ελλάδα δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, κατά βάση στην πώληση πολυτελών ακινήτων. Μάλιστα προ μερικών ημερών η Grekodom συμμετείχε με περίπτερο στην έκθεση Second Home Expo στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

H εταιρεία αν και δεν αποτελούσε τομέα προτεραιότητας για την οικογένεια Μουζενίδη και τον ιδρυτή του φερώνυμου ομίλου τα προηγούμενα χρόνια, καθότι το μεγαλύτερο βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρισκόταν στον τομέα του τουρισμού, σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσει την δραστηριότητά της κυρίως στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων. Διατηρεί ταυτόχρονα την δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών κατασκευής καθώς και ανακατασκευής ακινήτων.

Xαρακτηριστικό της πορείας που έχει η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι το 2015 είχε τζίρο 651 χιλιάδων ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 93,5 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο 2021 ο τζίρος της είχε πλέον τετραπλαστιαστεί, ενώ ανήλθε στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, από 2,05 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Τα καθαρά κέρδη για τις δύο οικονομικές χρήσεις ήταν 469,26 χιλιάδες ευρώ και 95 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Εσχάτως η Grekodom Development έχει επενδύσει και στην outdoor διαφήμιση με τοποθέτηση σε σημεία στο κέντρο της Αθήνας, με τον κλάδο του real estate να αποτελεί όπως όλα δείχνουν έναν τομέα προτεραιότητας για τους διαδόχους του Μπόρις Μουζενίδη, διαβλέποντας τις προοπτικές που παρουσιάζει κατά κύριο λόγο η αγορά των κατοικιών και ειδικότερα των πολυτελών κατασκευών που παρουσιάζουν ζήτηση κυρίως από επισκέπτες της χώρας μας που προέρχονται από το εξωτερικό.

Μετεξέλιξη της Mouzenidis Real Estate
H Grekodom αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη της προηγούμενης επιχειρηματικής οντότητας, της Mouzenidis Real Estate, έχοντας αλλάξει ονομασία πριν από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή εκτός από την έδρα που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη διαθέτει υποκαταστήματα στην Αθήνα καθώς και σε άλλα μέρη της χώρας όπως είναι η παραλία της Κατερίνη, η Νικήτη Χαλκιδικής καθώς και από δύο υποκαταστήματα τόστο στην Κέρκυρα όσο και στην Κρήτη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Fourlis: Στο +15% οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates

Πωλήσεις ύψους 501,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2022 ο όμιλος Fourlis, έναντι 439,8 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν στα 69,7 εκατ., σε σχέση με 77,8 εκατ. το 2021.

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων του ομίλου (ΙΚΕΑ), παρουσίασε το 2022 πωλήσεις 317,6 εκατ. ευρώ, έναντι 273,4 εκατ. το 2021, αυξημένες κατά 16,2%.
Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,2% ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,4% συγκρινόμενες με το 2021.

Το EBITDA της κατηγορίας αυτής ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, έναντι 25,8 εκατ. το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23,8 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, λειτουργούν συνολικά πέντε μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ (τρία στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία), έξι μεσαίου μεγέθους καταστήματα (τέσσερα στην Ελλάδα και δύο στη Βουλγαρία) και εννέα σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ (έξι από αυτά στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο).

Τέλος, σχεδιάζονται ή είναι υπό κατασκευή τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Αναφορικά με τα προβλήματα που διεθνώς επηρέασαν την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαθεσιμότητα προϊόντων, κυρίως στον κλάδο οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι δείκτες διαθεσιμότητας να πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα κανονικότητας. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του ομίλου επηρεάστηκε από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, και αποτελεί πλέον το 5,4% των λειτουργικών εξόδων για το 2022 σε σχέση με 4,5% στο σύνολο του 2021.

Στα 300 εκατ. ευρώ η μικτή εκτιμώμενη αξία των ακινήτων της Trade Estates
Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου, έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας 300 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού 211 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Η εισαγωγή της εταιρείας στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του 2023, παραμένει βασικός στόχος του ομίλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build