Σύμβαση 22,6 εκατ. για εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τον ανάδοχο, «Μόντε Νουλίκας», την σύμβαση έργου που αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού για αναβάθμιση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 22.630.000 ευρώ. Οι εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις αναβατήρων, αποξήλωση υφιστάμενων παλαιών αναβατήρων, αναβαθμίσεις βοηθητικών συστημάτων, εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση/εργασίες συντήρησης για την αναβάθμιση του πέτρινου κτιρίου στη Βαθειά Λάκκα, καθώς και συμπληρωματικές εργασίες ελαφράς διαμόρφωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών πιστών. Επίσης, θα λάβουν χώρα εργασίες απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ανωτέρω συστημάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, η Ιντερκάτ και ο Ισραηλινός

Εξέχοντα πρόσωπα, τα οποία πέρα από τα ήδη γνωστά όπως είναι η Μαρία Σάκκαρη, ο Νέλος Κανελλοπουλος του Τιτάνα, ο Τζουζέπε Τζιάνο της Euroxx Χρηματιστηριακή, ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, που έχουν συμφωνήσει για την αγορά διαμερισμάτων στον Πύργο του Ελληνικού (Riviera Tower), θα αποκτήσουν κάποια από τις βίλες στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Δύο από τα βασικά ονόματα ιδιοκτητών, τα οποία πρόκειται να αποκτήσουν βίλες στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, είναι ο επικεφαλής του ομίλου ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος θα θυμίσουμε ότι έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development για τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων πέντε αστέρων.

O άλλος σημαντικός ιδιοκτήτης θα είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και επενδυτής, Yoav Harlap, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ομίλου Colmobil Corporation, με δραστηριότητα στον κλάδο του αυτοκινήτου. H Colmobil είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτοκινήτων στο Ισραήλ. H εταιρεία ιδρύθηκε το 1906. Το 1963, η πιο σημαντική κίνηση της εταιρείας σημειώθηκε όταν της παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα εισαγωγής οχημάτων Mercedes-Benz. Μετά από αυτό, δύο επιπλέον σημαντικά περιστατικά εδραίωσαν τη νέα κατεύθυνση ανάπτηξης της επιχείρησης: η εισαγωγή των οχημάτων Mitsubishi το 1988 και το λανσάρισμα της Hyundai στο Ισραήλ το 1994.

Υπό την κρίση του ΚΑΣ η έγκριση της προμελέτης των ακινήτων
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, είναι αυτό που θα έρθει να κρίνει την έγκριση της προμελέτης για την ανέγερση μίας διώροφης μονοκατοικίας με πισίνα και φυλάκιο εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού για το ακίνητο που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει ο επιχειρηματίας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Κάτι αντίστοιχο καλείται να πράξει και στην περίπτωση του Ισραηλινού επενδυτή, Yoav Harlap, το οποίο θα έχει επίσης αντίστοιχες προδιαγραφές και πισίνα αλλά χωρίς φυλάκιο όπως στην περίπτωση του κυρίου Κωνσταντακόπουλου.
Θα θυμίσουμε ότι η Lamda Development έχει εισπράξει για τα οικόπεδα όπου πρόκειται να δημιουργηθούν οι συγκεκριμένες βίλες (The Cove Villas), συνολικό ποσό ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί το 50% της αξίας του οικοπέδου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη πουλήσει τα 19 από τα 28 διαθέσιμα οικόπεδα. Επίσης, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 7 οικόπεδα, με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 7 οικόπεδα αναμένεται μέσα στο β’ τρίμηνο του 2023. Στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ακίνητο είναι και η Iντερκατ Α.Ε. των αδελφών Μιχάλη και Πανουργιά Παπαϊωάννου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών με πτυχίο 6ης τάξης και έχει έδρα το 2ο χιλιόμετρο Γραβιάς-Λαμίας. Ο κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε στα 25,4 εκατ. ευρώ από 38,34 εκατ. ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους αντίστοιχα για τα δύο έτη στα 2,5 και στα 2,99 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας ύψους 8 εκατ. στη Μονεμβασιά

Εξελίξεις που αφορούν σε έργα στη Μονεμβασιά ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστή, αφ’ ενός, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την Άνω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας και, αφ’ ετέρου, την επίσημη εκκίνηση των εργασιών για τον φωτισμό των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασίας και τη μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή. Όπως διευκρινίζεται, το κόστος αυτών των παρεμβάσεων φθάνει στο ύψος των 8 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος τους είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου και η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής διάστασης για τον προορισμό με τον πολιτισμό ως βασικό της πυλώνα. Τα έργα του φωτισμού του Βράχου και της δημιουργίας του Μουσείου Γιάννη Ρίτσου ξεκινούν άμεσα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.
Αναλυτικά τα έργα που προβλέπονται:

Εγκατάσταση τελεφερίκ στον Βράχο της Μονεμβασιάς
Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης και σύνδεσης του τελεφερίκ με επισκέψιμα μνημεία της Άνω Πόλης.Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.360 ευρώ, χρηματοδοτείται απ΄΄ο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω εξασφαλισμένων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φωτιστική ανάδειξη Βράχου Μονεμβασίας
Κύριος σκοπός του παρέμβασης είναι να καθοριστεί ένα σημείο εστίασης, να ενισχυθεί μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου, και να αναδειχθεί ο Βράχος ως οντότητα, μέσα στον νυχτερινό ορίζοντα.
Το πεδίο ενδιαφέροντος της παρέμβασης είναι κυρίως ο Βράχος. Επιπρόσθετα, όμως, θα συμπεριληφθούν στο φωτισμό ανάδειξης και κάποια τοπόσημα και ιστορικά σημαντικά σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 980.542 ευρώ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Μετατροπή οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο
Η οικία του ποιητή μετατρέπεται σε Δημοτικό Μουσείο με στόχο να αναδειχθεί η προσωπικότητα και το έργο του, καθώς και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο, ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, προσφέροντας συγχρόνως μια διαφορετική ματιά της Μονεμβασιάς, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου. Η έκθεση θα ακολουθεί τέσσερις νοηματικούς άξονες: του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 286.539 ευρώ υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build