Αποκαθίστανται οι Ανακτορικοί Κήποι στο Τατόι

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι προχωρά η αποκατάσταση των Κήπων του Ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού αποκατάστασης και ανάδειξης του Τατοΐου. Όπως διευκρινίζεται στην ενημέρωση, κεντρική ιδέα της μελέτης αποκατάστασης των Κήπων του Ανακτόρου στο Τατόι είναι η αποκατάσταση των Κήπων με βάση τις αρχικές χαράξεις τους και τις σύγχρονες αρχές πυροπροστασίας και βιωσιμότητας. Η μελέτη εκπονείται από την Έλλη Παγκάλου και αποτελεί χορηγία της «Αιγέας ΑΜΚΕ» προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται με 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η περιγραφή των Κήπων
Το βορειότερο επίπεδο των Κήπων βρίσκεται στην υψηλότερη στάθμη περιλαμβάνοντας τις διαμορφώσεις που συνδέονται άμεσα με το Ανάκτορο. Από τη στάθμη αυτή ξεκινά η διπλή πλατιά μαρμάρινη σκάλα, σε συμμετρική διάταξη, για την πρόσβαση στην κατώτερη στάθμη των Κήπων. Το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο που περιλαμβάνει την ελλειψοειδή κρήνη και την κολυμβητική δεξαμενή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Από τη στάθμη αυτή και κάτω, διαμορφώνεται η κεντρική Αλέα των Κήπων, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη χωρική οργάνωση των Κήπων. Εκατέρωθεν, διαμορφώνονται μονοπάτια διατεταγμένα σε ομόκεντρους κύκλους. Στις θέσεις όπου διασταυρώνονται οι εγκάρσιες πορείες με την κυκλική διάταξη, προκύπτουν επιμέρους κυκλικοί κόμβοι. Εντοπίζεται ένας επιπλέον κόμβος στο κέντρο της σπείρας, ως απόληξη της διαδρομής στον Λαβύρινθο. Κεντρικά και ανατολικά της Αλέας, ο σχεδιασμός υποστηρίζει την λογική του περιπάτου. Στον τομέα, στα δυτικά της Aλέας, χωροθετούνται χρηστικές λειτουργίες όπως το θερμοκήπιο και το γήπεδο τένις.

Το πλάνο της αποκατάστασης
Η περιοχή επέμβασης της μελέτης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων και περιμέτρου 762 μέτρων. Θα φυτευτούν περίπου 450 δένδρα. Τα μονοπάτια ακολουθούν τις αρχικές χαράξεις, όπως αυτές υφίστανται και γίνονται εντοπίζονται από τα ίχνη της οριοθέτησής τους. Η δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας διασφαλίζοντας φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον, ευνοώντας συγχρόνως την ανάπτυξη τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Η πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των φυτεύσεων, το οποίο με το πέρας του έργου θα έχει αποκατασταθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΑΙΠΕΔ: Τα επόμενα βήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Επίσκεψη εργασίας στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο εκτελεστικός σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και στελέχη του Ταμείου. Στη διάρκεια της συζήτησης με στελέχη του οργανισμού έγινε αναφορά στα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά και τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού σε ιδιώτες. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκαν τα εξής:

• Η υλοποίηση των έργων για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου-εξόδου, την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου).

• Η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη συμβούλου Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan και θα μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος. Οι σύμβουλοι θα εξετάσουν, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΟΛΑ Α.Ε. με νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ έχει οριστεί η 20ή Μαρτίου 2023.

• Τα αιτήματα υφιστάμενων και δυνητικών χρηστών του λιμένα για τη μίσθωση χώρων εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα λιμάνια
Από εκεί και πέρα, όπως διευκρίνισε το ΤΑΙΠΕΔ, παράλληλα με την ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προχωρά η διαδικασία για την έγκριση του masterplan για τα λιμάνια της Ραφήνας και της Πάτρας. Επίσης, την τρέχουσα περίοδο το Ταμείο ολοκληρώνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τους λιμένες της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας και έπονται οι λιμένες του Ηρακλείου και του Βόλου. Τέλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τον ρόλο της Αρχής Σχεδιασμού και για λιμάνια εκτός του χαρτοφυλακίου του (σ.σ. ήδη έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ του ρόλου της Αρχής Σχεδιασμού για τα λιμάνια της Χαλκίδας, της Μυτιλήνης και της Κύμης).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build