--> 

Progetone: Ο Έλληνας ανάδοχος και η νέα όψη στην αθηναϊκή φοιτητική εστία μέσω… Ευρωπαϊκής Ένωσης

Oλοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η ανακαίνιση, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση ενός από τα κτίρια φοιτητικών εστιών που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το συγκεκριμένο έργο εκτελείται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος, με την ονομασία «Progetone», στο οποίο εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων είναι και η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ολλανδία. Το συγκεκριμένο έργο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ανέλαβε να εκτελέσει η εταιρεία Ziss Constructions των αδελφών Λουκά και Στράτου Ζησιμόπουλου. Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης στη φοιτητική κατοικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με την παράδοση του έργου μετά τις κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά στη στέγη, με σκοπό αφενός την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την ευρύτερη αποδοτικότητα του κτιρίου με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον.

Tυπική κατασκευή της δεκαετίας του 1980 με 138 φοιτητικά δωμάτια
Η φοιτητική εστία που αναβαθμίστηκε αποτελεί μία τυπική κατασκευή της δεκαετίας του ’80 που ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η φοιτητική εστία αριθμεί 138 δωμάτια για φοιτητές. Η κύρια δομή των κτιρίων αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα (κολώνες και δοκοί), πλάκες από σκυρόδεμα και εξωτερικούς τοίχους από κοίλο τούβλο. Πρόκειται για μια τυπική κατασκευαστική τυπολογία και παρουσιάζεται σε όλα τα προάστια της Αττικής και στο κέντρο της πόλης. Τα προϋπάρχοντα κουφώματα ήταν κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή ξύλινο σκελετό με μονό τζάμι. Το κέλυφος του κτιρίου στερείτο θερμομόνωσης ενώ οι εγκαταστάσεις του δεν ήταν ενεργειακά αποδοτικές. Το κτίριο επομένως δεν μπορούσε να θεωρηθεί συμβατό με τις σύγχρονες ανάγκες ενεργειακής απόδοσης. Ο εξωτερικός εξωσκελετός που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Progetone παρέχει στο κτίριο σεισμική θωράκιση και ενεργειακή απόδοση και διευκολύνει τον τελικό σχεδιασμό του πρόσθετου χώρου που δημιουργήθηκε σε ορισμένα διαμερίσματα του κτιριακού συγκροτήματος.

Tι είναι το Progetone
Το Progetone αποτελεί ένα ερευνητικό έργο που βασίζεται στην ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνολογιών για την επίτευξη μιας προσέγγισης με πολλαπλά οφέλη για την αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών σε υπάρχοντα κτίρια: αναβαθμίσεις ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών σεισμών σε σεισμικές ζώνες και σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας που θα ευθυγραμμιστεί με τη στόχευση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας επιπλέον υψηλή κοινωνική και αρχιτεκτονική αξία. Το ProGETonE προέρχεται από τη φράση: «Proactive synergy of inteGrated Efficient Technologies on building Envelopes» (Προληπτική συνέργεια ολοκληρωμένων αποδοτικών τεχνολογιών για τα κελύφη κτιρίων). Το πρόγραμμα συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενσωματώνει 13 εταίρους πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών συμβούλων κατασκευαστών δημόσιων αρχών και ενώσεων από 8 χώρες, που συνεργάστηκαν για περίοδο 64 μηνών αρχής γενομένης από το 2017.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η ΤΕΚΑ ΑΕ προσωρινή ανάδοχος για παρεμβάσεις 5,2 εκατ. στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ

Προσωρινός ανάδοχος για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης – Υμηττού αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΚΑ ΑΕ, προσφέροντας τη μεγαλύτερη έκπτωση μεταξύ των έξι συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ειδικότερα, με τον προϋπολογισμό του έργου να έχει προσδιοριστεί στα 5.200.000 ευρώ, η προσφορά της ΤΕΚΑ ήταν λίγο κάτω από τα 4.000.000 ευρώ, με ποσοστό έκπτωσης της τάξεως του 23,45%.

Όσον αφορά στις άλλες προσφορές, δεύτερη στον πίνακα συμμετεχόντων κατά σειρά μειοδοσίας κατετάγη η Τεχνική Έργων ΑΕ, με ποσοστό έκπτωσης 20,93%, και ακολούθησαν η Ελκυστής ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 18,23%, η Δομοτέκα ΑΕ με ποσοστό έκπτωσης 15%, η Τροπή με ποσοστό έκπτωσης 12,18% και η Τ&Τ Κατασκευές με ποσοστό έκπτωσης 7%. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Δάφνης – Υμηττού, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού και ανέδειξε ως προσωρινό ανάδοχο της ΤΕΚΑ ΑΕ, η οποία πλέον καλείται να υποβάλει τα αποδεικτικά μέσα και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ανάληψη του έργου από αυτήν.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε τον περασμένο μήνα και σκοπός του είναι η παρέμβαση σε περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία παρουσιάζει πολλά προβλήματα, αλλά και στις γύρω περιοχές. Οι εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνουν ανακατασκευή των πεζοδρομίων, πλακοστρώσεις, νέο ηλεκτροφωτισμό, ενίσχυση χώρων πρασίνου, κλπ, με στόχο να διευκολυνθούν πεζοί και οδηγοί. Αφού ολοκληρωθούν, θα δοθεί, συν τοις άλλοις, η δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν και να αναπτυχθούν στην πόλη, αφού οι κατάλληλα διαμορφωμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα αποτελούν μία ενότητα. Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση: «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» και χρηματοδοτείται από το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ποσόν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλο ευρω (βάσει προϋπολγισμου του έργου) θα καλυφθεί από πιστώσεις του προϋπολογισμού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build