Παρουσιάστηκε το πρώτο «πράσινο» Μουσείο της Ελλάδας

Παρουσιάστηκε επίσημα το σχέδιο για το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, το οποίο διακρίθηκε στον ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και θα είναι το πρώτο «πράσινο» μουσείο στην Ελλάδα. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το νέο Μουσείο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό. Η ομάδα που προκρίθηκε, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο, ήταν αυτή του Αρχιτέκτονα-Μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη. Τα κυριότερα κριτήρια που ελήφθησαν υπ’ όψιν για την αξιολόγηση των προτάσεων ήταν η αρχιτεκτονική προσέγγιση, το πρόγραμμα και οι λειτουργικές απαιτήσεις, η τεχνική προσέγγιση, ο δημόσιος υπαίθριος περιβάλλων χώρος και η χωροθέτηση λειτουργιών στο πλαίσιο του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πόλος πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής
Το νέο Μουσείο της πόλης της Αθήνας εντάσσεται στο εγχείρημα στην Ακαδημία Πλάτωνος που αφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ενός μέρους της ελληνικής ιστορίας, στη δημιουργία ενός πάρκου του μέλλοντος με βάση τον νέο βιοκλιματικό σχεδιασμό και στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πράσινου Μουσείου της πόλης των Αθηνών.
Η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του Μουσείου, ως ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, στον οποίο από τη δεκαετία του 1930 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις. Στόχος είναι το νέο Μουσείο και ο ευρύτερος χώρος να αποτελέσουν διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων, προβάλλοντας τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας.

Οι προδιαγραφές του κτιρίου
Το κτίριο θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία.
Με στόχο τη μείωση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής όχλησης, ζητήθηκε από τους διαγωνιζόμενους να εφαρμόσουν αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζονταν από τα σχετικά ΦΕΚ, εξασφαλίζοντας όμως την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών του Μουσείου.

Το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων 700 τ.μ. για το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών) αντί για 30.000 τ.μ. που προέβλεπαν οι όροι δόμησης του σχετικού ΦΕΚ (μειωμένα τετραγωνικά σε ποσοστό άνω του 50%). Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη προκύπτει κατά 20% μικρότερη από ό,τι όριζε το ΦΕΚ (ποσοστό 50% αντί 70%) και το ύψος του κτιρίου θα ανέρχεται στα 10,5 μ., μειωμένο κατά 7,5 μ. από ό,τι όριζε το ΦΕΚ. Επίσης, ο χώρος στάθμευσης (2.600 τ.μ.) θα είναι υπόγειος. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του Μουσείου περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών». Παράλληλα, προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Δεκαέξι αρχιτεκτονικές προτάσεις
Από τις 16 έγκυρες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν, οι τρεις πρώτες κέρδισαν χρηματικά βραβεία, ενώ οι δύο επόμενες έλαβαν έπαινο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ζητήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από 153 ενδιαφερομένους. Έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, λειτουργεί για το κοινό ανοικτή έκθεση στην οποία φιλοξενούνται και οι 16 προτάσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στα χέρια της Alfa Wood το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή

Στην απόκτηση του εργοστασίου παραγωγής ξυλείας της εταιρείας Shelman στην Κομοτηνή προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος Alfa Wood Group, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Ελληνικά Πάνελ ΑΕ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής με έκταση 55.894,17 τ.μ. το οποίο πριν την πτώχευση της Shelman λειτουργούσε για την παραγωγή και επεξεργασία προϊόντων ξυλείας.

Η απόκτηση του εργοστασίου έγινε μέσω πλειστηριασμού που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με το ποσό της κατακύρωσης να ανέρχεται στα 5.770.000 ευρώ, χίλια ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς. Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχαν διεξαχθεί νωρίτερα το 2022 άλλοι τρεις πλειστηριασμοί, με τιμές πρώτης προσφοράς 12.820.000 ευρώ, 9.615.000 ευρώ και 6.410.000 ευρώ αντίστοιχα, όμως και οι τρεις απέβησαν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Σύμφωνα με τον όμιλο Alfa Wood, η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής και τη διατήρηση σε ελληνική ιδιοκτησία του μεγαλύτερου εργοστασίου στην παραγωγή ειδών ξυλείας στην Ευρώπη. Ο όμιλος προαναγγέλλει ότι θα προβεί άμεσα στην επαναλειτουργία του εργοστασίου, υιοθετώντας νέες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ο ρόλος Προκοπίου – Κόκκαλη στη Β’ Πλαζ Βούλας και το «κλειδί» στα χέρια της τοπικής Πολεοδομίας

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι αυτή που κρατάει το κλειδί για να δώσει την άδεια εκτέλεσης εργασιών στη Β’ Πλαζ της Βούλας, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο πολυτελές Hilton Beach Club της ΤΕΜΕΣ και των συνεπενδυτών της, Ντίνου Κόκκαλη και Γιώργου Προκοπίου στο συγκεκριμένο σημείο. Οι δύο γνωστοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επένδυση δεδομένου ότι διατηρούν ιδιοκτησίες που συνορεύουν με τη Β’ Πλαζ Βούλας και το σημείο που θα υλοποιηθεί η επένδυση. Κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης αυτής που έχει θέσει στα σκαριά η Athens Beach Club για την Β΄ Πλαζ Βούλας είναι η ανάπλαση της ακτής με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.

Πρόβλεψη και για παραλία με ελεγχόμενη είσοδο για τους επισκέπτες
Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να δημιουργηθεί και οργανωμένη παραλία ελεύθερη στο κοινό με εισιτήριο εισόδου, ενώ το Beach Club θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των ενοίκων του νέου πολυτελούς Conrad στη θέση του πρώην Hilton στη Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και εκείνων που θα αποκτήσουν τις νέες πολυτελείς κατοικίες υπό τα brands, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.
Όπως πληροφορείται το Build η έναρξη εκτέλεσης των εργασιών καθυστέρησε σημαντικά με ευθύνη της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η οποία καθυστέρησε να εγκρίνει το σχέδιο αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση της συγκεκριμένης έκτασης, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμβισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Θέμα χρόνου η αδειοδότηση του έργου από την τοπική Υπηρεσία Δόμησης
H επένδυση της Athens Beach Club Α.Ε. της εταιρείας που έχουν συστήσει οι επένδυτές για τη διαχείριση της Β’ Πλαζ, ανέρχεται σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Έχοντας πλέον λάβει την έγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι η έγκριση από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου στον οποίο ανήκει. Και όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, αυτό αποτελεί θέμα λίγου χρόνου για να ολοκληρωθεί. Η κατάθεση του σχετικού φακέλου βρίσκεται ήδη στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίες, γεγονός που φέρνει πιο κοντά από ποτέ την έναρξη του έργου. Αρχική προσδοκία των εμπλεκόμενων στο project, ήταν να έχει ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι τουλάχιστον το σημαντικότερο μέρος αυτής που αφορά στην δημιουργία της πλαζ, ούτως ώστε για ψυχολογικούς λόγους κυρίως να αλλάξει όψη το σημείο. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν τα δεδομένα σταδιακά θα αρχίσουν να αλλάζουν με την έναρξη της κατασκευής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στα σκαριά η δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου της ΔΙ.ΜΕ.Α. στην Κάνιγγος

Τη στέγαση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.ΜΕ.Α) στην πλατεία Κάνιγγος, σε ένα σύγχρονο, υψηλού επιπέδου και ασφάλειας επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων εποπτείας της αγοράς, δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μονάδα, που είναι αρμόδια για τους ελέγχους στην εσωτερική αγορά, με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, θα εγκατασταθεί στον 4ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται επί της οδού Κάνιγγος 20. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο θα υλοποιήσει το έργο, που θα αφορά στην λειτουργική διαρρύθμιση και κτιριακή ανακαίνιση του 4ου ορόφου, σύμφωνα με τις διοικητικές και λειτουργικές ανάγκες της ΔΙ.ΜΕ.Α., καθώς και μιας υπόγειας αποθήκης του κτιρίου για την αποκλειστική χρήση της εν λόγω υπηρεσίας.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα
Το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου περιλαμβάνει: Σαράντα γραφεία, μία αίθουσα Επιχειρησιακού κέντρου ΔΙ.ΜΕ.Α., δύο χώρους αρχείων, έναν χώρο αποθήκης, δύο μικρούς χώρους προετοιμασίας φαγητού / κουζίνες, έξι χώρους υγιεινής – WC ανδρών & γυναικών οργανωμένους σε τρία συγκροτήματα, καθώς και έναν νέο χώρο υγιεινής για ΑΜΕΑ. Η κυκλοφορία (οριζόντια και κατακόρυφη) παραμένει ως έχει, δεδομένου ότι πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές προσβασιμότητας για τα δημόσια κτίρια (ως προς την ύπαρξη ανελκυστήρα ΑΜΕΑ, τα ανεμπόδιστα πλάτη διαδρόμων, την εξασφάλιση ισόπεδων επιπέδων κ.ο.κ.). Η κύρια χρήση παραμένει η ίδια με την υφιστάμενη, δηλαδή χώροι γραφείων. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 966.588,24 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Έως το τέλος του 2025 η υλοποίηση του έργου
Για την υλοποίηση του έργου έχει συνταχθεί και πρόκειται να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων διευθύνουσας υπηρεσίας  για την εκτέλεση του έργου. H διάρκεια υλοποίησης του αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης εκτιμάται μέχρι το τέλος του 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build