--> 

Δικαστήρια Πειραιά: Οριστικά νικήτρια η Dimand στη «μονομαχία» με τους Ισραηλινούς

Στη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, μετά και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Πειραιά. Για το θέμα, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, επιβεβαίωσε πως τα Δικαστήρια Πειραιά θα μεταστεγαστούν, τελικά και οριστικά, στο κτήμα Δασκαλάκη στην περιοχή Παπαστράτου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα.

Το έργο, δε, θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής αρχής, έως το 2025.
«Μια ακόμα σημαντική εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας δρομολογείται και ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές Δικαστικό Μέγαρο εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου μας. Με την εξέλιξη αυτή, κλείνει οριστικά ένα κεφάλαιο στασιμότητας για το μείζον αυτό θέμα. Μπορεί να μην επιλέχθηκε το κτίριο των παλαιών τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, που ήταν η επιθυμία του Συμβουλίου της πόλης, αλλά αυτό νομίζω πλέον έχει δευτερεύουσα σημασία, καθώς το μείζον ήταν η δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου μας, ώστε να μπει τέλος στην 35χρονη προσωρινή στέγασή τους στο ακατάλληλο κτίριο της Σκουζέ και ο κατακερματισμός των δικαστικών υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια», επεσήμανε, ακόμη, ο κ. Μώραλης.

Η ένσταση που απορρίφθηκε
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων κατακύρωσε πρόσφατα τον διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου προς στέγαση των Δικαστικών
Υπηρεσιών Πειραιά στην εταιρεία «Hub 204 Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων», η οποία είναι συμφερόντων της Dimand. «Αντίπαλος» της Hub 204 στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν μία εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, η Golden Horizon Athens Investment, η οποία πρότεινε την εγκατάσταση των νέων δικαστηρίων του Πειραιά στο παλιό κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού προέκρινε την πρόταση της Hub 204, όμως η Golden Horizon Athens Investment υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης της επιτροπής, επιδιώκοντας την ακύρωσή της. Η ένσταση αυτή απορρίφθηκε από την επιτροπή και την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, υπέγραψε την απόφαση κατακύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού στην Hub 204 αντί του ποσού της προσφοράς της, ήτοι 80.900.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με την ίδι απόφαση ζητείται η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εντός προθεσμίας δέκα ημερών, και -σε περίπτωση άρνησης ή σιωπηρής άρνησης- οποιουδήποτε άλλου πιστοποιημένου εκτιμητή, για την αξιολόγηση της έκθεσης της Επιτροπής Εκτιμητών, καθώς στη μελέτη εκτίμησης εμπορικής αξίας του προσφερόμενου ακινήτου, με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Hub 204 αναφέρει ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου, στην παρούσα φάση, είναι 5.010.000 ευρώ, ενώ η Επιτροπή Εκτιμητών, στην από 6/2/2023 έκθεσή της, εκτιμά ότι η αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 8.000.000 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το επενδυτικό El Dorado σε Ερμιονίδα – Πόρτο Χέλι

Μία σειρά από κατασκευαστικά έργα με τουριστικό υπόβαθρο πρόκειται να δημιουργηθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πρώην ξενοδοχείο Costa Perla, στην περιοχή Πετροθάλασσα της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου όπως είχατε διαβάσει στο Build συνεπενδύουν η οικογένεια Γούτου που έλκει την καταγωγή της από την περιοχή, οι Taconic Capital και Cedar Capital Partners. Η γειτνίαση της ευρύτερης περιοχής με τις Σπέτσες αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στην Επίδαυρο, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον που προσφέρει και την μικρή απόσταση που απέχει από την Αθήνα, την έχουν καταστήσει κυρίαρχο επενδυτικό τόπο για σημαντικές επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς.

Μπάράζ επενδυτικών κινήσεων – Η περίπτωση της Βερβέροντας
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η περιοχή της Ερμιονίδας έχει 170 χιλιόμετρα ακτογραμμής, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί μία σειρά από επενδύσεις οικιστικού αλλά και τουριστικού χαρακτήρα. Επίκαιρο συνεχίζει να παραμένει την ίδια στιγμή το διακύβευμα που αφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη θέση Βερβέροντα που επίσης βρίσκεται στο Πόρτο Χέλι, συνολικής έκτασης 624 στρεμμάτων. Η πρώτη προσπάθεια διενέργειας διαγωνισμού από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ το 2016, δεν προχώρησε, διότι εμφανίστηκαν εκκρεμότητες που σχετίζονταν με τον χαρακτήρα το ακινήτου, τις χρήσεις γης και άλλους παράγοντες. Μία δεύτερη προσπάθεια που επρόκειτο να γίνει για να βγει φέτος σε διαγωνισμό φαίνεται ότι πάγωσε ελέω προσφυγών από ισχυρούς κυρίως ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων στην περιοχή. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η περιοχή προσφέρει την δυνατότητα δημιουργία και ιδιωτικού αεροδρομίου για επιβατικά αεροσκάφη.

To πεντάστερο Costa Perla και το Waldorf Astoria του Royal Fund of Abu Dhabi
Ερχόμενοι τώρα στην περίπτωση του Costa Perla θα δημιουργηθεί πεντάστερο ξενοδοχείο καθώς και 10 βίλες προς πώληση. Επιπλέον, το παλιό Ermioni Club αποκτήθηκε από το Royal Fund of Abu Dhabi της βασιλικής οικογένειας του αραβικού και θα γίνει Waldorf Astoria, ένα από τα brands του ομίλου Hilton. Θυμίζουμε ότι το Waldorf Astoria είναι ένα brand, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τη Hilton και στην περίπτωση των Αθηνών για τους δύο τελευταίους ορόφους των πολυτελών κατοικιών που δημιουργούνται αυτή την περίοδο στο κτίριο όπου στεγαζόταν το διάσημο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Και στην περίπτωση του πρώην Ermioni Club θα δημιουργηθεί και σε αυτή την περίπτωση ένας συνδυασμός πολυτελούς ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών.

Ανακατασκευάζονται τα ξενοδοχεία AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli
Επιπλέον προβλέπεται η ανασύσταση και ανακατασκευή των δύο ξενοδοχείων AKS Hotels στην περιοχή της Χινίτσας και στο κέντρο του Πόρτο Χέλι. Ο λόγο για το AKS Hinitsa Bay και το AKS Porto Heli Hotel, τα οποία σήμερα είναι τεσσάρων αστέρων και μετά την αναβάθμιση και ανακαίνισή τους θα προκύψουν δύο πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα εκτός από την αναβάθμιση των δύο ξενοδοχειακών μονάδων προβλέπεται και η αναβάθμιση του συνεδριακού κέντρου, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010. Εμβληματικότερη όλων των επενδύσεων στην περιοχή είναι το Killada Hills σε συνδυασμό με την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ, όπου έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το ποιος θα είναι ο διαχειριστής της μονάδας που θα δημιουργηθεί. Η πρώτη φάση της επένδυσης για το συγκεκριμένο πολυτελές συγκρότημα θα ολοκληρωθεί φέτος. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή ήδη υφίστανται οι πολυτελείς μονάδες Amanzoe και Niki Beach.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Γ. Τζουβαλάς: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για έναν πιο… πράσινο Ηρακλή»

Για τα τσιμέντα με βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση αλλά και τα υπόλοιπα καινοτόμα προϊόντα τα οποία διαθέτει στη γκάμα του ο Όμιλος Ηρακλής μίλησε, στο Build, ο Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Πωλήσεων του Ομίλου, Γεώργιος Τζουβαλάς. Ο κ. Τζουβαλάς εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους αυτά παράγονται, πού χρησιμοποιούνται αναφέρθηκε και στο project «Olympus», που αφορά στη μετατροπή του εργοστασίου του Ομίλου στο Μηλάκι Ευβοίας σε net carbon removal plant (και για την υλοποίηση του οποίου ήδη έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος-αίτηση). Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Build ο κ. Γεώργιος Τζουβαλάς: Για τα τσιμέντα με χαμηλές εκπομπές CO2 του Ηρακλή: «Κατ’ αρχάς, να αναφέρω ότι, υιοθετώντας πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος Ηρακλής έχει αναπτύξει το “Πλάνο 2030”, το οποίο ως πυλώνες έχει το κλίμα, την κυκλική οικονομία, το νερό και τη φύση και τους ανθρώπους και τις κοινότητες. Προβλέπει, δε, τον μετασχηματισμό του Ομίλου ώστε, έως το 2030, το 1/3 των εσόδων του να προέρχεται από προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες με πολύ βελτιωμένες επιδόσεις σε θέματα βιωσιμότητας.

Ένας, λοιπόν, από τους τρόπους που κινούμαστε προς την υλοποίηση του “Πλάνου 2030” είναι η ανάπτυξη των πράσινων προϊόντων, μια προσπάθεια η οποία, ουσιαστικά, έχει κορυφωθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια και αφορά στο να παράγονται τα προϊόντα μας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αναφερόμαστε, κυρίως, στα προϊόντα τσιμέντου που παράγονται από τα εργοστάσιά μας στον Βόλο και στο Μηλάκι Ευβοίας.

Αφ’ ενός, λοιπόν, στοχεύουμε στο να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων τσιμέντου που ήδη διαθέτουμε στην εσωτερική αγορά και κυρίως του βασικού μας τσιμέντου, το οποίο είναι κατηγορίας αντοχής 32,5 (CEM II/B-M 32,5 N). Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται ανά τόνο τσιμέντου κατά την παραγωγή και έχουμε τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουμε το συγκεκριμένο τσιμέντο με σήμανση ECO (βάσει διαβάθμισης βαθμολογίας την οποία έχει ορίσει η μητρική μας εταιρεία, η Holcim). Γι’ αυτό και στις συσκευασίες αυτού του τσιμέντου υπάρχει η χαρακτηριστική ένδειξη, πράγμα που σημαίνει πως όσον αφορά σε αυτό έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Ταυτοχρόνως, αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την περαιτέρω βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος αυτού του προϊόντος, με την ανάπτυξη ενός νέου τύπου τσιμέντου CEM II / C το οποίο είναι ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ελπίζουμε ως το τέλος του 2023 να έχει ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Οι εκτιμήσεις μας λένε ότι το ποσοστό μείωσης που θα επιτύχουμε θα είναι πάνω από 35% για το συγκεκριμένο τσιμέντο, το οποίο ευελπιστούμε πως θα είναι και η βασική πρότασή μας για την εσωτερική αγορά. Παράλληλα, όμως, έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και ένα καινούργιο προϊόν, το τσιμέντο τοιχοποιίας Lysis, που είναι ιδανικό για χτίσιμο και σοβάτισμα. Σε αυτό, το ποσοστό μείωσης είναι στο 45%, κάνοντάς το τσιμέντο με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα στην Ελληνική αγορά.

Τέλος, να αναφέρω πως έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα και έναν νέο τύπο τσιμέντου CEM IV και κατηγορίας αντοχής επίσης 32,5. Πρόκειται για ένα ποζολανικό τσιμέντο, το οποίο έχει ιδιότητες sulfate resistant, είναι δηλαδή ανθεκτικό σε προσβολές από θειικές ή θειούχες ενώσεις και προορίζεται για ειδικές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στις σκυροδετήσεις των πασσάλων για τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό σε μεγάλα ποσοστά και μέχρι σήμερα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τον Όμιλο Ηρακλής. Το εν λόγω τσιμέντο έχει βελτιωμένο ανθρακικό αποτύπωμα (πάντα συγκρινόμενο με τα τύπου 1 τσιμέντα) σε ποσοστό άνω του 35%».

Για τη διαδικασία μετατροπής αυτών των τσιμέντων σε πράσινα: «Κινούμαστε σε δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις. Από τη μία, προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο παραγόμενου κλίνκερ (σ.σ. πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη, απαραίτητη για την παραγωγή κάθε τύπου τσιμέντου). Αυτό το επιτυγχάνουμε με τη σταδιακή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία έψησης και παραγωγής του κλίνκερ από εναλλακτικά καύσιμα και την υποκατάσταση πρώτων υλών με άλλες που έχουν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Από την άλλη, επιχειρούμε να παράγουμε προϊόντα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ποσοστό κλίνκερ με υποκατάστασή του στην τελική σύνθεση του τσιμέντου με άλλα συστατικά, όπως είναι η ιπτάμενη τέφρα, ο ασβεστόλιθος και η ποζολάνη – έτσι, βελτιστοποιούμε τη σύνθεση και τις ιδιότητες του τσιμέντου ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε το ποσοστό του κλίνκερ σε αυτό, κρατάμε όμως τα ίδια ποιοτικά στάνταρ για να έχουν τα τσιμέντα μας εφάμιλλα τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στις τελικές επιδόσεις στο σκυρόδεμα».

Για άλλα πράσινα προϊόντα που διαθέτει στην γκάμα του ο Όμιλος Ηρακλής: «Στα πράσινα προϊόντα μας θα βρει κανείς και το MASTER FLOOR, το οποίο ενδείκνυται για γεμίσματα δαπέδων και είναι ένα ελαφροβαρές κονίαμα με βάση την κίσσηρη (ελαφρόπετρα), ένα απόλυτα φυσικό και χωρίς χημική ή θερμική επεξεργασία υλικό, το Gunitech, που είναι ξηρό εκτοξευόμενο κονίαμα, επίσης ελαφροβαρές χάρη στην ελαφρόπετρα που περιέχει, καθώς και το MASTER BLOCK, το οποίο αφορά στην τοιχοποιία κι έχει πολύ χαμηλό βάρος και εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής έχει εκδώσει για όλα τα προϊόντα τσιμέντου και σκυροδέματος, περιβαλλοντικές δηλώσεις επίδοσης (product specific EPDs, Environmental Product Declarations). Αυτές είναι πιστοποιημένες από έναν τρίτο διαπιστευμένο φορέα, εφαρμόζονται σε όλα τα οικοδομικά υλικά και ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στον κύκλο της ζωής κάθε προϊόντος».

Για το project «Olympus» (επένδυση στο εργοστάσιο στο Μηλάκι Ευβοίας) και άλλα παρόμοια projects που «τρέχει» ή θα «τρέξει» ο Όμιλος Ηρακλής: «Το project “Olympus” είναι, πράγματι, μεγάλης σημασίας, τόσο για την εταιρεία όσο και για τη χώρα μας συνολικά και αφορά στη μετατροπή του εργοστασίου του Μηλακίου σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Βασικός στόχος του είναι να δεσμεύεται όλη η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις εκπομπές του εργοστασίου – αυτή η δεσμευμένη ποσότητα, κατόπιν σύνθετης χημικής διεργασίας, θα υγροποιείται και θα αποθηκεύεται σε υποθαλάσσιους χώρους ή θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας και στο κομμάτι συνεχούς διεύρυνσης του Value Offer μας, στα πλαίσια του οποίου υπάρχει πλάνο ανάπτυξης νέων προϊόντων (new Product Development plan) που περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (σε διαφορετική φάση ωρίμανσης) τα οποία θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τόσο το τσιμέντο, όσο και το σκυρόδεμα, και σχετικά με αυτό, μπορούμε να πούμε πως πολύ σύντομα θα λανσαριστεί μια νέα γενιά σκυροδεμάτων υψηλής επιτελεστικότητας όσον αφορά στις αντοχές, στο μέτρο ελαστικότητας και στην ανθεκτικότητα, με το όνομα DYNAmax».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build