Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat «κλείδωσαν» το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Οριστικός ανάδοχος για το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αναδείχθηκε η κοινοπραξία της Άκτωρ Παραχωρήσεις με την Intrakat, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση ενός οδικού έργου μέσω ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό της τάξεως των 251 εκατομμυρίων ευρώ. Η κοινοπραξία της Άκτωρ Παραχωρήσεις με την Intrakat είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, με την κοινοπραξία της Άβαξ και της Μυτιληναίος να αναδεικνύεται ως επιλαχούσα.

Οι δύο κοινοπραξίες είχαν ισοβαθμήσει στο στάδιο των τεχνικών προσφορών, και η ανάθεση κρίθηκε από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Τον Μάιο η προσωρινή ανάδοχος κλήθηκε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης,ετός έξι μηνών και, σύμφωνα με την επιτροπή του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εμπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία αναδείχθηκε οριστική ανάδοχος και αποφασίστηκε η έγκριση και η αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των συμβατικών εγγράφων Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο διαγωνισμός προχωρούσε με τη συμμετοχή των Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Άβαξ και την κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την ουγγρική Intertoll Europe, η οποία μάλιστα πήρε τη θέση της ισπανικής Acciona Concesiones στο πρώτο κοινοπρακτικό σχήμα με τον ελληνικό όμιλο. Οι παραπάνω συμμετέχοντες είχαν προσκληθεί στη φάση του διαλόγου.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα κατασκευαστεί ως ΣΔΙΤ και, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όπως μεταξύ άλλων η βελτίωση της ασφάλειας και του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών στις εν λόγω περιοχές, η μείωση του κόστους μεταφορών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα διακριτά τμήματα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, μήκους 16,4 χιλιομέτρων, Ριζόμυλος – Πύλος, μήκους 25,7 χιλιομέτρων, και Πύλος – Μεθώνη, μήκους 7,9 χιλιομέτρων. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 έτη, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και τα 26 στη λειτουργία.

Προσδοκίες για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή
Ο σχεδιασμός του Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αποτελεί συνδυασμό βελτίωσης τμήματος της υφιστάμενης οδού και νέας χάραξης για την παράκαμψη όλων των οικισμών. Η αρχή του έργου είναι στην έξοδο της πόλης της Καλαμάτας και το πέρας στη θέση συναρμογής της οδού με το επόμενο οδικό τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος. Η υλοποίησή του θα συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και θα εξασφαλίσει τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε υφιστάμενες δομές – το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑ και το Νοσοκομείο Καλαμάτας – δεδομένου ότι η υφιστάμενη οδός εμφανίζει προβλήματα κορεσμού στην εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Με νέο μισθωτή την Italgas το παλιό κτίριο του Mega στη Μεσογείων

Σχεδόν έτοιμο να φιλοξενήσει τους περίπου 500 εργαζόμενους της Italgas είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Build, το παλιό κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού, Mega, στη λεωφόρο Μεσογείων 109-111, το οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά στη Bain Capital και έχει ανακαινιστεί πλήρως. Πλέον, απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης των 7 ορόφων που κατά το παρελθόν στέγαζε εκεί τον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό και έως τη στιγμή που διέκοψε την εκπομπή σήματος τον Οκτώβριο του 2018 για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εξαγορά του σήματος και της ταινιοθήκης από τον όμιλο Μαρινάκη και την Alter Ego Media. Η στέγαση της εταιρείας ενέργειας σε αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον Μάιο και ύστερα. Το κτίριο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το μετρό της Κατεχάκη και συνορεύει με το ξενοδοχείο Ερρίκος Ντυνάν.

Συνολική δομημένη επιφάνεια που ξεπερνά τα 5.500 τετραγωνικά μέτρα
To συγκεκριμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας άνω των 5.500 τετραγωνικών μέτρων ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα μεικτής χρήσης που φέρει την ονομασία Πολιτεία Business Center και είχε κατασκευαστεί από την πτωχευμένη και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατασκευαστική εταιρεία Αττικάτ, στην χρονική περίοδο 1994-2000, σε αντάλλαγμα της αντιπαροχής με την οποία η τεχνική εταιρεία κατασκεύασε το γειτονικό κτίριο του νοσοκομείου, Ερρίκος Ντυνάν.

Όπως πληροφορούμαστε την ανακατασκευή του κτιρίου ανέλαβε η Δίολκος Κατασκευαστική, η οποία ανήκει στον όμιλο Ravago.
Το project management του έργου ανέλαβε η Savills Hellas. Στο συγκεκριμένο κτίριο εκτός από την Italgas θα στεγαστούν και οι υποδομές και το προσωπικό της ΔΕΔΑ, η οποία στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει περιέλθει στον έλεγχο της Italgas. Να σημειωθεί ότι η Italgas έχει πουλήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2022 το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στη Phaeton S.A. συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.

Σε πλήρη εξέλιξη το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ έως το 2036
Αυτή τη στιγμή η ΔΕΔΑ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του αναπτυξιακού της προγράμματος στην Ευρώπη, με την επέκταση δικτύων διανομής φυσικού αερίου με περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα δικτύου και 170.000 συνδέσεις καταναλωτών έως και το 2036.

Σημειώνεται ότι μέρος του κτιρίου της λεωφόρου Μεσογείων και συγκεκριμένα, ένα τμήμα του ισογείου που συνορεύει με το ακίνητο της Bain Capital αλλά ανήκει στον πρώην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και αυτό υπό το καθεστώς της μίσθωσης για τη δημιουργία ενός call center που θα καλύψει της ανάγκες της νέας ενοίκου του κτιρίου. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, καθότι δεν αποκλείεται τελικά το call center για την εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας να εγκατασταθεί και στο ήδη μισθωμένο κτίριο των 7 ορόφων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Nova Group: Μπαίνει στο franchise με το Nova Business Center

Ένα νέο εγχείρημα παρουσίασε στην 25η Διεθνή Έκθεση ΚΕΜ Franchise 2023 στο MEC Παιανίας ο όμιλος Nova, με 22 χρόνια δραστηριοποίησης στον τομέα των ακινήτων. «Ξεκινάμε το 2023 να αναπτύσσουμε μια νέα επιχειρηματική πρόταση: το Nova Business Center (NBC). Με το Nova Business Center, ο επιχειρηματίας ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα στεγαστικά δάνεια από όλες τις τράπεζες, την ασφάλιση κατοικίας από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα προγράμματα για ρεύμα και φυσικό αέριο από όλες τις εταιρείες ενέργειας, αλλά και με τις ανακαινίσεις» αναφέρει στο Build ο πρόεδρος του ομίλου Nova, Μίλτος Επιθυμιάδης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι με ένα κατάστημα NBC, ο επιχειρηματίας μπορεί να έχει πηγές εισοδήματος από πέντε εταιρείες.

Οι προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένας υποψήφιος franchisee
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Επιθυμιάδη, ο υποψήφιος franchisee, πρέπει να γνωρίζει από παροχή υπηρεσιών, δηλαδή να είναι καλός στην εξυπηρέτηση πελατών και να εξασφαλίζει σταθερά για το κατάστημα εισερχόμενους πελάτες, γνωστοποιώντας σε αυτούς ότι μέσα στο κατάστημα μπορούν να εξυπηρετηθούν για οποιαδήποτε ανάγκη τους γύρω από τα ακίνητα (πώληση, ενοικίαση, μίσθωση, ανακαίνιση, δάνειο).

«Επομένως, το μόνο που κάνει ο επιχειρηματίας είναι να διαφημίζει τις υπηρεσίες της Nova group στη γειτονιά του. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς» επισημαίνει ο Μίλτος Επιθυμιάδης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επιχειρηματίας του Nova Business Center, δεν χρειάζεται να γνωρίζει από ακίνητα, παρά μόνο να μάθει να λειτουργεί σωστά το κατάστημά του. «Όλα τα υπόλοιπα θα του τα μάθουμε εμείς και θα τον υποστηρίζουμε με τα στελέχη των εταιρειών μας» προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Επιθυμιάδης αναφέρει στο Build ότι για το πρώτο δίμηνο του 2023 φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά στον κλάδο των ακινήτων, διότι οι τράπεζες στις αποταμιεύσεις δεν δίνουν καθόλου απόδοση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να επενδύει στα ακίνητα. «Οπότε και η κατασκευαστική και η μεσιτική μας εταιρεία πάνε πολύ καλά. Όσον αφορά στο κομμάτι της ενέργειας, έχουμε περίπου 60-80 πελάτες τον μήνα.

Η Nova Group είναι ο μοναδικός όμιλος ακινήτων στην Ελλάδα που τα έχει όλα. Καμία άλλη εταιρεία real estate στην Ελλάδα δεν συνδυάζει υπηρεσίες για το ακίνητο, χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές και ενεργειακές υπηρεσίες» σχολιάζει ο κ. Επιθυμιάδης όσον αφορά στην ανταπόκριση του ομίλου μέσα σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σχετικά με το κομμάτι της κατασκευής, αυτήν την στιγμή, ο όμιλος χτίζει διαμερίσματα στη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και το Μαρούσι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build